Grecia iese de sub bagheta creditorilor sai, la opt ani dupa ce criza datoriilor a transformat economia tarii si a schimbat vietile oamenilor. Totodata, o mare parte din greselile facute atunci de eleni se intalnesc si in cazul Romaniei de azi.
Mai 2010, la orizont se zareste deja primul pachet de asistenta financiara stabilit de Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) pentru Grecia. Primul din cele trei. La acea vreme, creditorii au ajuns la concluzia ca "radacina" crizei o reprezinta indisciplina fiscala si economica. Adica masurile populiste, atitudinea nejustificata de "punga larga" a statului si cheltuirea fara cap a banilor publici, printre altele.
Citeste si: Grecia are acum o a doua sansa, pe care nu are voie s-o rateze
UE are o clauza de "fara bailout", adica o anulare a datoriilor acumulate de un stat membru. In cazul Greciei a fost facuta o oarecare exceptie, adica i s-au acordat niste imprumuturi, in niste conditii avantajoase, iar la schimb i s-a cerut implementarea unor reforme intr-o gama larga de domenii, de la administratie la justitie.
Adica nu doar masuri de austeritate, ci si schimbari in structura de functionare a statului. Bloomberg noteaza ca acestea au fost necesare pentru a readuce Grecia pe linia de plutire.
Primul test major pentru aceasta tara, dupa 8 ani de schimbari, este marti. 21 august 2018 marcheaza revenirea Greciei pe pietele financiare internationale, adica va vedea daca va putea obtine bani cu... mai mult
Marti, 21 August 2018, ora 08:52
Comisia Europeana a salutat luni incheierea, cu succes, a programului de sprijin cu Grecia si totodata si-a exprimat speranta ca acesta este inceputul unei noi ere pentru tara cu cea mai mare povara a datoriilor din zona euro si Uniunea Europeana, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.
Grecia a beneficiat de asistenta financiara din partea partenerilor sai europeni incepand din 2010. Autoritatile din Grecia au solicitat un nou program de stabilitate din cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES), la 8 iulie 2015. La 20 august 2015, Comisia Europeana a semnat, in numele MES, un Memorandum de intelegere pentru un program de sprijin pe trei ani.
"Incheierea programului de sprijin pentru stabilitate este o veste buna, atat pentru Grecia, cat si pentru zona euro. Pentru Grecia si poporul sau, ea marcheaza inceputul unui nou capitol dupa opt ani deosebit de dificili. Pentru zona euro, ea trage o linie simbolica la finalul unei crize existentiale. Reformele cuprinzatoare pe care le-a implementat Grecia au pus baza unei redresari sustenabile. Europa va continua sa fie alaturi de Grecia", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici.
In cadrul acestui program de sprijin pentru stabilitate au fost acordate Greciei imprumuturi totale de 61,9 miliarde euro, pe baza implementarii unui pachet de reforme cuprinzator si fara precedent. Grecia a luat masuri pentru a asigura sustenabilitatea fiscala, aducand soldul... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 14:19
Grecii au fost salvati de UE de la faliment. A fost un proces dur si uneori nedrept. Dar nu a existat alternativa. De marti, incepe un nou experiment.
Timp de opt ani, UE a dat dovada de o solidaritate enorma si a aratat ca impreuna pot fi realizate lucruri uimitoare. Sanitizarea finantelor Greciei, cu toate greselile comise in acest proces si cu toate greutatile uriase suferite de poporul elen, este un succes pentru UE si, mai ales, pentru tarile din uniunea monetara.
In 2010, cand a devenit clar ca Atena este in pragul falimentului de stat, din cauza deficitelor enorme, a productivitatii scazute, a salariilor prea mari si a consumului privat exagerat, Europa si FMI au decis sa ajute statul elen.
Nu au fost obligate sa o faca. Tratatele comunitare exclud un asa-zis "bailout", adica o anulare a datoriilor acumulate de un stat membru. De aceea, solutia a fost de a imprumuta bani Greciei in conditii foarte avantajoase, pentru a-si putea achita obligatiile financiare, printre care si plata salariilor si a pensiilor propriilor cetateni.
Desigur ca zona euro nu a luat aceste masuri din pura solidaritate, ci si din interes propriu, pentru a evita transmiterea crizei si la alte tari membre ale uniunii monetare.
Da, au fost evitate astfel si falimentele unor banci din Germania, Franta sau Spania, care ar fi fost trase in prapastie impreuna cu statul grec. Dar statele din zona euro si FMI puteau actiona si altfel, se puteau teme si asculta avertismentele celor care... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 13:03
Planul Guvernului grec de a relansa cresterea economica, dupa ce in luna august va pune capat unei perioade de opt ani de asistenta financiara insotita de conditii drastice, se bazeaza pe un element crucial care ar putea stimula economia: bancile grecesti.
Premierul Alexis Tsipras urmeaza sa prezinte luni Cabinetului sau un plan de 110 pagini in care prioritatile principale sunt reducerea creditelor neperformante, eliminarea restrictiilor de capital si imbunatatirea guvernantei bancare. Aceste masuri vor creste "capacitatea sectorului bancar de a deservi nevoile economiei reale", se arata intr-o copie a documentului consultata de Bloomberg News.
In cadrul procesului de "transformare a sectorului financiar din Grecia", Guvernul de la Atena promite sa infiinteze banci cooperatiste care sa opereze la nivel regional pentru a finanta firme mici si mijlocii si afaceri locale. Mentinerea unui nivel adecvat de capitalizare in primele patru banci "este un element foarte important al strategiei". Sectorul bancar din Grecia est cel mai concentrat din zona euro, in conditiile in care bancile de importanta sistemica detin 96% din active.
Bancile grecesti, care luna trecuta au trecut testele de stres ale Bancii Centrale Europene, sunt afectate de un nivel ridicat al creditelor neperformante, aproape 50% din totalul creditelor. Avand in vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante, managementul acestora este considerat crucial pentru ca bancile sa se poata concentra pe... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 13:39
Economia Greciei a revenit pe crestere in 2017, pentru a doua oara in ultimul deceniu, chiar daca ritmul de crestere a fost mai mic decat se preconiza, arata cifrele oficiale publicate luni.
Agentia nationala de statistica Elstat a anuntat ca in 2017 Produsul Intern Brut al Greciei a inregistrat un avans de 1,4% comparativ cu 2016, mai putin decat crestere de 1,6% preconizata de Ministerul de Finante, informeaza DPA.
In ultimul deceniu, economia Greciei a mai reusit o crestere anuala doar in 2014, cu un avans de 0,7%, insa aceasta relansare a fost subminata de o criza politica astfel ca autoritatile de la Atena au fost nevoite sa incheie un al treilea acord de asistenta cu creditorii internationali.
Datele oficiale publicate luni de Elstat mai arata ca economia greceasca a incetinit semnificativ in ultimul trimestru al anului trecut, cand PIB a inregistrat o crestere de 0,1% comparativ cu trimestrul al treilea, dupa un avans de 0,4% in trimestrul precedent.
Grecia a intrat intr-o criza financiara severa in 2010 si intre timp a fost nevoita sa solicite trei programe de asistenta internationala. Ultimul astfel de program ar urma sa se incheie in luna august, dupa care autoritatile de la Atena se asteapta ca Grecia sa fie in masura sa se finanteze singura de pe pietele financiare. Cele trei programe de asistenta au fost insotite de masuri dure de austeritate, in timp ce venitul mediu al grecilor a scazut cu aproape un sfert.
In ultimul deceniu Produsul Intern... mai mult
Luni, 05 Martie 2018, ora 16:37
Economia Greciei a reintrat in recesiune, cu o scadere a PIB de 0,6% in trimestrul al patrulea, urmand unei contractii a activitatii economice de 1,4% in precedentele trei luni, potrivit Bloomberg.
Economistii consultati de Bloomberg anticipau un declin de 0,8% pentru ultimele trei luni ale anului.
Grecia a inceput una dintre cele mai traumatizante perioade din istoria sa moderna odata cu alegerea cu aproximativ un an in urma a unui guvern antiausteritate, care a promis sa renunte la acordurile financiare care au salvat ...citeste mai departe despre "Economia Greciei a reintrat in recesiune" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Februarie 2016, ora 09:46
Peste 20,16 milioane de turisti au vizitat Grecia in primele noua luni din 2015, mai multi cu 8,6% comparativ cu perioada similara din 2014, o veste buna pentru economia tarii, arata datele publicate de Banca Centrala a Greciei (BoG).
Numarul sosirilor din Europa, care reprezinta majoritatea vizitatorilor straini in Grecia (88,4%), a inregistrat un avans de 7,9% in perioada ianuarie - septembrie 2015.
Din statele europene, avansuri semnificative s-au inregistrat in randul turistilor din Bulgaria (56,8%), Germania (17,8%), Marea Britanie (17,5%), Italia (26,1%), Romania (2,6%) si Polonia (27,1%), in timp ce numarul turistilor din Rusia si Serbia a scazut cu 62,1% si, respectiv, 26,5%.
Din afara Europei, cresteri importante ale numarului de vizitatori straini au fost din ...citeste mai departe despre "Sectorul infloritor care salveaza economia Greciei de la prabusire - Crestere importanta in 2015" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 20:22
Masura de control al capitalului, impusa de saptamana aceasta pentru eleni, a lovit dur in afacerile derulate in Grecia. Cei mai norocosi, intreprinzatorii din turism, au invatat insa destul de repede cum sa fenteze restrictiile.
In Tesalonic, oras care a ramas fara o urma de bani cash in bancomate inca din primele zile ale saptamanii, patronii accepta orice valuta straina pe care o pot transforma rapid in euro sau dolari peste granite, in Bulgaria. Leva este preferata, relateaza reporterii EUobserver.
Merge si valuta vecinilor
Intre greci si bulgari nu a existat de-a lungul anilor o prietenie prea stransa. Ceva mai dezavantajati de contextul istoric, bulgarii au fost priviti de-a lungul timpului cu superioritate de catre eleni.
Chiar si in timp de criza, grecii s-au dovedit a avea mai multi bani, decat vecinii lor de la nord. Acum lucrurile par sa fie in avantajul bulgarilor, turcilor sau romanilor care vin in concediu cu bani gheata dupa ei.
Nici nu mai conteaza daca sunt euro sau nu, atata vreme cat pot fi schimbati in moneda europeana peste granite, in bancile din Bulgaria.
"Nu mai era niciun bancomat cu bani in Tesalonic de unde sa poti retrage macar 5 euro. Am luat masa la un local din centru si l-am intrebat pe patron daca accepta plata in leva.
Spre uimirea mea a acceptat", povesteste Rumen Galabinov, un om de afaceri bulgar, prins in concediu in Grecia de noile restrictiile impuse de guvernul de la Atena.
"Mi-a spus ca s-a decis sa accepte... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 12:24
Grecia nu are aproape nicio sansa sa ajunga sa economiseasca 11,5 miliarde de euro in doi ani, asa cum ii cer creditorii ei, UE si FMI, in prealabil la un nou imprumut, a declarat marti liderul socialistilor PASOK, unul dintre cele trei partide membre ale coalitiei la putere.
"Este foarte dificil, aproape imposibil sa ajungem sa strangem 11,5 miliarde de euro din economii bugetare in 2013 si 2014", a explicat la postul de radio Vima FM Evangelos Venizelos.
"Aceasta dificultate a fost intotdeauna prezenta, dar astazi ea s-a agravat prin prognozele de recesiune", a adaugat el.
Potrivit guvernului, economia Greciei ar putea regresa cu 6,7% in 2012, in loc de 4,5% asa cum fusese anuntat, in special din cauza unor mari reduceri de cheltuieli si concedieri in masa, aminteste AFP.
Fostul ministru grec de finante pledeaza pentru ca Grecia sa obtina un termen suplimentar de trei ani pentru a efectua ajustarea bugetara, care ar expira atunci in 2017.
Primul ministru grec Antonis Samaras considera de asemenea ca tara are nevoie de timp pentru a-si insanatosi economia, dar apelurile partidului sau, Noua Democratie, pentru o perioada suplimentara de doi ani, sunt in prezent ramase fara raspuns.
In interiorul zonei euro, Germania se opune categoric oricarei modificari a memorandumului, atat asupra continutului, cat si asupra calendarului. mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 10:14