Cetatenii greci sustin stilul dur de negociere al Guvernului de la Atena, dar spera sa se ajunga la un acord cu creditorii internationali care sa permita mentinerea tarii in zona euro, potrivit unui sondaj de opinie publicat duminica.
Sondajul, efectuat in luna mai de Public Issue pentru ziarul proguvernamental Avgi, arata ca 54% dintre cetateni sustin modul in care Guvernul condus de partidul Syriza negociaza cu creditorii internationali, in pofida tensiunilor, relateaza AFP in pagina electronica.
Grecia, gata de o intelegere cu creditorii, dar nu "in termeni umilitori"
Grecia, moneda paralela pe langa euro? Germania nu ar spune "nu"
In plus, 59% dintre respondenti considera ca Atena nu trebuie sa cedeze la cerintele creditorilor, 89% fiind impotriva taierii pensiilor si 81% impotriva disponibilizarilor masive.
Guvernul de stanga al Greciei negociaza de patru luni de zile cu reprezentantii UE si ai FMI un acord prin care sa fie reluata... citeste mai departe despre "Grecii sustin stilul dur de negociere al Guvernului, dar vor sa ramana in zona euro" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Mai 2015, ora 19:17
Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, i-a cerut marti premierului grec, Antonis Samaras, la finalul unei intrevederi avute la Washington, sa avanseze cu "reformele" economice si, in acelasi timp, l-a felicitat pentru "progresele" realizate, informeaza AFP.
"Am subliniat importanta de a avansa cu reformele institutionale si structurale si cu aplicarea unui buget pe 2014 robust, cu scopul de a atinge obiectivele din programul" de ajutorare, a declarat sefa Fondului Monetar International intr-un comunicat.
In cursul intalnirii cu premierul Samars, Christine Lagarde a tinut, de asemenea, sa il felicite pentru "progresele" realizate de Grecia pe calea spre "sustenabilitate fiscala, revenirea la competitivitate si stabilitate financiara", potrivit documentului citat.
Cu incepere din 2010, Grecia se afla sub asistenta financiara a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Central Europene care i-au acordat 170 de miliarde de euro ajutor in primavara lui 2012 in schimbul unui sever plan de economii.
Discutiile dintre Atena si troica finantatorilor internationali cu privire la deblocarea unei noi transe din ajutor au fost suspendate duminica din motive "tehnice".
Cele doua parti au divergente de vederi in legatura cu calendarul disponibilizarii functionarilor greci.
"FMI ramane hotarat sa ajute Grecia", a subliniat sefa Fondului Monetar International in comunicatul sau.
In pofida a doua planuri de salvare internationala, Grecia continua sa se afunde in... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 08:41
Parlamentul elen a adoptat, miercuri noaptea, masurile de austeritate convenite de guvern cu "troica" creditorilor internationali, inclusiv prevederile care plaseaza "in rezerva" 25.000 de functionari publici, care pot fi concediati oricand.
Pachetul legislativ a trecut cu 153 de voturi pentru si 140 impotriva, a declarat la scurt timp dupa miezul noptii vicepresedintele parlamentului Christos Markogiannakis, la televiziunea de stat Vouli TV, potrivit Bloomberg.
Ministrul german la Finantelor, Wolfgang Schaeuble, soseste joi dimineata la Atena pentru o vizita de o zi.
Aprobarea noilor masuri de austeritate reprezinta o victorie pentru premierul Antonis Samaras, care va obtine astfel urmatoarea transa din acordul de finantare externa.
Votul din parlament a fost acompaniat de un protest pasnic in fata cladirii legislativului, la care au participat aproximativ 3.000 de persoane, potrivit estimarilor politiei.
Grecia trece prin cel de-al saselea an consecutiv de recesiune, iar somajul a atins cota record de 27%.
Ministrii Finantelor din zona euro vor discuta deblocarea transei catre Grecia intr-o teleconferinta programata pentru 24 iulie, dupa ce au convenit saptamana trecuta sa acorde 2,5 miliarde euro in luna iulie si alte 500 milioane euro in octombrie.
In plus, Grecia va recupera 2 miliarde euro din profiturile obtinute de bancile centrale pe obligatiunile guvernamentale elene si va primi o transa de 1,8 miliarde euro de la FMI.
Coalitia de... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 11:15
Principalele uniuni sindicale din Grecia desfasoara marti o greva de 24 de ore la scara nationala in semn de protest fata de un proiect de lege elaborat de guvernul elen care prevede reducerea numarului de angajati in sectorul public si diminuarea in continuare a deficitului bugetar, relateaza The Telegraph si Russian Athens.
Adoptarea acestei legi, care include, de asemenea, masuri privind colectarea de impozite, privatizarea, reforma in sanatate si sectorul financiar reprezinta o conditie prealabila pentru deblocarea promisa de Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar Internatonal (FMI) a unei noi transe de imprumut.
Sindicatele elene sunt nemultumite de aceste planuri ale executivului care intentioneaza deja in timpul imediat urmator sa treaca 12.500 de angajati din sectorul public in asa-numita "in rezerva de lucru", cu pastrarea a 75 la suta din salariu. In cazul in care in decurs de opt luni acest personal nu va putea transferat in alte locuri de munca din sectorul public, oamenii vor fi concediati.
Pana la sfarsitul anului 2013, conform acordului cu creditorii, ar urma sa fie disponibilizati 2.400 de angajati din administratia publica, 2.200 de agenti de paza din scoli, 1.500 de cadre didactice, 3.500 de angajati ai politiei municipale, precum si functionari din diverse ministere.In total, guvernul grec intentioneaza sa trimita in concediu administrativ pana la sfarsitul anului 25.000 de angajati, asupra carora planeaza riscul... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:50
Parlamentul de la Atena a adoptat in cursul noptii de duminica spre luni o lege privind noi masuri de austeritate cerute de troica finantatorilor internationali (UE-BCE-FMI), in special restructurarea sectorului bugetar si concedierea a mii de functionari.
La finalul unor dezbateri furtunoase, legea a fost adoptata cu 168 de voturi din totalul celor 292 de deputati prezenti. Impotriva au votat 123 de deputati, iar unul a votat "prezent", scrie AFP.
Legea prevede concedierea pana in 2014 a 15.000 de functionari, dintre care 4.000 in 2013 - o masura inedita-, si deschide calea spre plata unei noi transe din imprumutul acordat Greciei de zona euro si FMI, in valoare de 8,8 miliarde de euro.
Functionarii care vor intra sub incidenta legii sunt cei sanctionati pentru coruptie sau incompetenta, determinati de bunavoie sa iasa la pensie sau victime ale desfiintarii postului lor dupa inchiderea a zeci de institutii bugetare.
Duminica seara, a avut loc o manifestatie la care, potrivit politiei, au participat 800 de persoane, la chemarea sindicatelor din sectorul privat si bugetar in piata Syntagma, in apropierea Parlamentului de la Atena.
Confederatia functionarilor (Adedy) a denuntat 'suprimarea posturilor si distrugerea serviciilor publice, precum si 'procedura de urgenta decisa de guvern' pentru adoptarea legii.
In afara restructurarii sectorului bugetar, legea adoptata, care cuprinde un singur articol - o practica recurenta pentru a-i constrange pe deputati sa... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 09:14
Grecia a incalcat un acord cu UE si FMI angajand circa 70.000 de functionari in 2010-2011, potrivit unor informatii publicate de revista To Vima, relateaza AFP.
Acest saptamanal de centru-stanga citeaza un prim raport intern in acest sens al misiunii permanent a UE, BCE si FMI, precum si un altul realizat de ministrul de Finante interimar George Zannias.
"In timp ce Guvernul (condus de socialistii din Pasok, n.red.) trecea legi privind reducerea numarul functionarilor, acesta ii aducea inapoi pe fereastra", potrivit unui membru anonim al Troicii, citat de To Vima.
El a adaugat ca alte 12.000 de persoane au fost angajate in colectivitatile locale in timp ce masurile de economisire prin fuzionarea municipalitatilor erau oficial in curs.
Raportul pe care Zannias urma sa il transmita succesorului sau desemnat dupa alegerile din 17 iunie, Vassilis Rapanos, arata ca exista in continuare oficial 692.000 de functionari, fara schimbare, in timp ce 53.000 au iesit la pensie in 2010. Spitalizat de urgenta vineri, Rapanos nu a putut depune juramantul.
In timp ce 40.000 de disponibilizari au avut loc in 2011, reducerea neta nu a fost decat cu 24.000, arata To Vima.
Grecia a promis sa inlocuiasca in aceasta perioada doar un functionar din cinci in cadrul unui prim memorandum negociat in schimbul unui ajutor financiar masiv.
Acest raport intervine in timp ce o misiune a Troicii este asteptata la Atena pentru a evalua situatia tarii, in timp ce Grecia cere renegocierea... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2012, ora 16:35
Noul Guvern de coalitie din Grecia vrea limitarea disponibilizarilor si extinderea cu "cel putin doi ani" a perioadei pentru aplicarea planului de redresare economica impus tarii in schimbul unui imprumut din partea UE si FMI.
In acest document, Guvernul condus de conservatorul Antonis Samaras promite "revizuirea" planului de salvare a Greciei impus de UE si FMI cu o "extindere a perioadei de ajustare bugetara cu cel putin doi ani", pana in 2016.
Scopul este atingerea obiectivelor bugetare "fara reduceri suplimentare de salarii, pensii si investitii publice", arata documentul, anuntand o inghetare a disponibilizarilor functionarilor publici si o crestere a alocatiilor de somaj.
"Obiectivul este de a evita concedierea personalului permanent, dar si economisirea unei sume deloc neglijabile de costuri nesalariale de functionare si mai putina birocratie", adauga textul. mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 16:57
Masurile de austeritate ii afecteaza in primul rand pe contribuabilli, dar fac victime si pe scena politica. In Grecia, conditiile dure impuse de liderii europeni pentru acordarea pachetelor de finantare au declansat ample proteste de strada. Se afla Romania pe urmele statului elen?
Premierul grec Georgios Papandreou si-a dat demisia, dupa ce protestele violente si manifestatiile de strada au paralizat tara. In ciuda masurilor dure de austeritate adoptate de Grecia, tara nu a reusit sa iasa din situatia critica.
Premierul roman Emil Boc si-a dat, luni, demisia, fiind inlocuit cu presedintele Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Guvernul condus de Boc a introdus masuri de austeritate la fel de dure ca acelea aprobate de executivul elen. Pe de alta parte, acordul Romaniei cu FMI pare "o plasa de siguranta" pentru tara noastra.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, recunoaste ca in Europa va avea loc o recesiune, dar spune ca Romania este mai pregatita. Asta multumita masurilor de austeritate introduse.
Masurile de austeritate nu sunt suficiente
Totusi, asa cum s-a intamplat in alte state europene, scaderea salariilor si disponibilizare a mii de bugetari nu au fost suficiente pentru ca tara sa isi reia cursul economic.
In ciuda faptului ca in Grecia au fost aprobate, printre altele, diminuarea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu valori cuprinse intre 40% si 50%, si concedierea unui numar semnificativ de bugetari, masurile nu... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:24
Grecia pregateste disponibilizari masive, petru a se incadra in tintele masurilor de austeritate impuse de liderii europeni. Peste 15.000 bugetari isi vor pierde locul de munca, anunta guvernul de la Atena.
Anuntul concedierii a mai mult de 15.000 bugetari a fost facut luni seara, dupa ce premierul Lucas Papademos si liderii politici ai tarii s-au intalnit. In cadrul intalnirii au fost discutate masurile de reforma cerute de creditorii tari, scrie Wall Street Journal.
Grecia se zbate sa ajunga la un acord cu creditorii externi, pentru a primi al doilea acord de finantare. Daca nu va primi banii, Grecia va intra in faliment.
Germania nu va accepta intrarea Greciei in incapacitate de plata, a afirmat luni cancelarul Angela Merkel.
"Refuzam sa acceptam falimentul Greciei. Nu putem accepta asta", a declarat Merkel postului de televiziune german ZDF. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:28