Relatia viitoare dintre Grecia si creditorii sai ar putea sa nu fie foarte diferita fata de situatia actuala, in conditiile in care va include tinte obligatorii, examene ale performantelor si chiar eliberari de fonduri, potrivit unui memorandum intern care circula intre creditorii Greciei.
Conform acestui document sunt avute in vedere examene trimestriale ale finantelor Greciei de catre auditori din partea Mecanismului European de Stabilitate, Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International.
Orice "spatiu de manevra pentru ca Grecia sa isi puna la punct propriile politici" va fi limitat de "continuarea angajamentului cu institutiile europene" pentru a se asigura ca reformele structurale adoptate in perioada programelor de sprijin vor fi protejate, se arata in documentul consultat de Bloomberg.
De asemenea, Grecia va trebui sa mentina un surplus bugetar primar echivalent cu 3,5% din PIB. Alte angajamente clar definite si masurabile se refera la atingerea unui grad de achizitii centralizate de 30% din cheltuielile totale spitalelor si un grad de cadastrare de 45% pana la mijlocul deceniului urmator.
Dupa opt ani si trei programe de asistenta, Grecia vrea sa isi redobandeasca suveranitatea financiara in luna august pe fondul revenirii economiei si a unor termeni de rambursare mai favorabili pentru creditele acordate anterior de zona euro. Insa in conditiile in care creditorii Greciei se tem ca autoritatile de la Atena vor reveni la... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 14:17
Comisia Europeana a anuntat in acest weekend ca Grecia a ajuns la un acord cu creditorii sai internationali privind pachetul de reforme.
Atena urmeaza sa prezinte reformele la intalnirea Eurogrupului din 24 mai si sa le implementeze inaintea reuniunii din 21 iunie a ministrilor de Finante din zona euro, transmit AFP, Reuters si site-ul greekreporter.com.
Dupa opt ani in care a beneficiat de sprijin financiar international in valoare de 260 de miliarde de euro, Grecia spera sa puna capat celui de-al treilea program de de asistenta financiara in data de 20 august 2018.
Desi economia elena este intr-o situatie mult mai buna decat la debutul crizei datoriilor, nivelul datoriei ramane nesustenabil, la aproximativ 180% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro.
"Dupa atat de multi ani in care s-a confruntat cu dificultati, Grecia este in sfarsit in linie dreapta", a afirmat comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.
In ultimele zile, expertii Uniunii Europene (UE), Bancii Centrale Europene (BCE) si Fondului Monetar International (FMI) s-a intalnit cu reprezentantii Guvernului de la Atena au discutat ultima revizuire a acordului de asistenta, programul de privatizare, revizuirea administratiei de stat si dereglementarea pietei energiei dominata de stat. mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 10:58
Grecia a indeplinit toate conditiile stabilite de creditorii sai din zona euro pentru a primi in continuare imprumuturi, iar urmatoarea transa de 5,7 miliarde de euro va fi acordata in a doua jumatate a lunii martie, a anuntat vineri seful Eurogrup, Mario Centeno, transmite Reuters.
"Am fost informat ca toate actiunile precedente au fost finalizate", a afirmat Mario Centeno, adaugand ca Mecanismul European de Stabilitate (MES) va aproba probabil noile imprumuturi pentru Atena dupa ce vor fi incheiate procedurile parlamentare nationale.
"Astfel va fi deschisa calea pentru acordarea unei transe de 5,7 miliarde de euro, in a doua jumatate a lunii martie", a explicat presedintele Eurogrup.
Acesta a adaugat ca analiza finala a reformelor din Grecia este in desfasurare si se discuta posibile masuri pentru reducerea poverii datoriei. mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:54
Impasul rundei de negocieri de primavera intre Atena si creditorii din zona euro pare sa fi luat sfarsit, ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, anuntand pe 2 mai ca cele doua parti au ajuns la un acord pentru deblocarea urmatoarei transe din imprumutul de 82 de milioane de euro.
In schimbul unei noi portii de austeritate servita pensionarilor din Grecia, guvernul de stanga de la Atena va avea la dispozitie 7,5 miliarde de euro pentru plata unor datorii mai vechi ajunse la maturitate, dar ar putea beneficia de o usurare a creditelor contractate pana acum de la partenerii europeni, relateaza Reuters.
Luna iulie vine cu un nou varf de plata al datoriilor publice contractate de Grecia, de aceasta ata Atena avand de returnat 7,5 miliarde de euro in obligatiuni de stat si alte imprumuturi contractate de la creditorii internationali.
Chiar daca anuntul iesirii din impas a fost facut acum, banii vor ajunge in visteria Greciei abia spre sfarsitul lunii mai, deblocarea transei necesitand inca un acord formal din partea ministrilor de finante din tarile uniunii monetare.
Pe 22 mai insa, grupul ministrilor de finante din zona euro va aborda si pentru prima data subiectul masurilor de usurare a creditului urias inregistrat de Grecia, dar acesta se anunta a fi un alt subiect delicat.
In vreme ce creditorii europeni refuza din start sa impinga discutia spre o varianta a stergerii unei parti a datoriilor, reprezentantii FMI, parte a grupului de creditori din primele... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 13:40
Agitatia de pe scena politica din Grecia da fiori reci creditorilor din zona euro care se tem ca tranzitia puterii dupa alegerile anticipate, programate pe 20 septembrie, nu va fi una usoara.
Aceasta ar putea periclita punerea in practica reformelor acceptate pin memorandmul semnat cu ocazia demararii celui de-al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro, anunta The Guardian.
Solutii radicale
Dupa demisia din 21 august a premierului Alexis Tsipras, scena politica elena a dat din nou in clocot.
Premierul demisionar a refuzat sa negocieze cu alte partide pentru obtinerea unui vot de incredere sau crearea unui nou guvern, iar aripa dura a Syriza si opozitia se intrec in atacuri dure la adresa acestuia.
Perspectiva unor noi alegeri anticipate in Grecia ridica temeri privind incapacitatea viitorului guvern de a respecta acordul incheiat cu creditorii in privinta implementarii reformelor in economie si a asigurarii continuitatii celui de-al treilea program bailout.
Politicienii europeni si investitorii interesati de Grecia privesc atent forfota politica declansata de premierul Tsipras.
Acesta a afirmat ca are nevoie de o reconfirmare a mandatului din partea electoratului elen dupa semnarea acordului cu creditorii europeni.
Tsipras a ales sa demisioneze saptamana trecuta, dupa ce revolta gruparii euroscepticilor din Syriza l-a lasat fara majoritate parlamentara.
Seful guvernului a preferat o demisie rapida in locul... mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 12:13
Ultimul program de asistenta financiara dedicat Greciei pare sa nu aiba nimic de a face cu datoria tarii, fiind, mai degraba, un experiment capitalist atat de extrem incat niciun alt stat european nu risca sa-l aplice.
Cele 86 de miliarde de euro care vor fi alocate progamului sunt insotite de masuri de austeritate drastice, incat nesustenabilitatea datoriei si agravarea depresiunii economice sunt inevitabile.
Si, cu toate acestea, este pe punctul de a fi implementat, constata cotidianul The Independent.
De vanzare
Europa nu pare deloc confuza in privinta Greciei, in spatele declaratiilor liderilor sai stand un program de privatizare bine pus la punct.
Grecia este de vanzare, iar din acest punct de vedere antreprenorii, muncitorimea si fermierii din tara vor trebui maturati din calea corporatiilor straine.
In cadrul programului de privatizare, Grecia va trebui sa puna la dispozitia unui organism controlat de institutiile europene active insumand 50 de miliarde de euro care vor fi vandute pe rand.
Porturi, aeroporturi, sistemul de energie electrica, proprietati si terenuri vor fi vandute pentru a asigura returnarea datoriilor, dupa cum argumenteaza creditorii europeni.
O logica de bun simt dezvaluie totusi faptul ca o tara care isi vinde activele profitabile, risca mai degraba sa intre in incapacitate de plata, decat sa achite la timp imprumuturile.
Deloc surprinzator, cele mai profitabile afaceri detinute de statul elen sunt scoase la licitatii... mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 10:09
1Statele din zona euro nu-si mai pun problema daca datoria Greciei va fi restructurata, ci mai degraba care va fi cel mai bun mod pentru a realiza acest obiectiv, a precizat, luni, Benoit Coeure, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
Toate statele care folosesc moneda euro vor ca Grecia sa ramana in uniunea monetara si sunt pregatite sa acorde "solidaritate financiara" atat timp cat Atena adopta reforme, a explicat oficialul BCE, intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Monde, transmite Reuters.
Scandal in Grecia: Cum planuia Varoufakis intoarcerea la drahma
"Intr-adevar, problema nu este daca datoria Greciei va fi restructurata, ci cum sa realizam asta intr-un mod care sa ajute in mod real economia tarii", a explicat
Coeure.
Conform datelor Eurostat, la sfarsitul primului trimestru din 2015, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale din UE se inregistra in Grecia - 168,8% din PIB.
Grecia, campioana la reducerea datoriei: Cum ...citeste mai departe despre "UE s-a sucit la 180 de grade: Ce solutie radicala vede pentru Grecia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:50
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a refuzat sambata sa discute la telefon cu premierul grec, Alexis Tsipras, dupa ce acesta a respins vehement propunerile creditorilor Atenei.
"Pot confirma ca a existat o solicitare pentru un apel telefonic (...) Sambata, nu a avut loc", a precizat o purtatoare de cuvant a Comisiei, relateaza AFP.
"Presedintele Juncker si premierul Tsipras vor ramane cu siguranta in contact in zilele urmatoare", dupa cum s-a stabilit cu prilejul unei reuniuni desfasurate miercuri seara la Bruxelles, a subliniat ea.
Update: Potrivit NDTV, oficiali greci au negat ca Juncker sr fi refuzat sa vorbeasca cu Tsipras, insa nu au oferit si alte detalii.
In cursul acestei reuniuni, la care a asistat si presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, Jean-Claude Juncker a expus lista reformelor cerute de creditorii Greciei (UE, FMI si BCE) in schimbul platii unei transe de 7,2 miliarde de euro ca ajutor pentru tara aflata in pragul incapacitatii de ...citeste mai departe despre "Si-au pierdut rabdarea cu Grecia? Juncker ar fi refuzat sa discute cu Tsipras, in ajunul reuniunii G7" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 23:49
Grecia trebuie sa accelereze reformele structurale si sa reduca deficitul pentru a da posibilitatea zonei euro sa acorde Atenei un al doilea plan de ajutorare, a declarat miercuri Poul Thomsen, seful misiunii FMI in Grecia.
"Va trebui sa mai reducem deficitul intrucat exista temeri privind ajustarea fiscala si trebuie actionat mai rapid in privinta implementarii reformelor", a afirmat oficialul FMI, intr-un interviu acordat publicatiei elene "Kathimerini", transmite Reuters.
Ministrul german de finante Wolfgang Schauble a avertizat duminica ca Grecia nu va mai primi fonduri din partea zonei euro daca nu va pune in practica reformele anuntate, agitand spectrul falimentului.
"Grecia trebuie sa se decida", a afirmat oficialul german, comentand posibilitatea ca zona euro sa acorde Atenei un al doilea plan de ajutorare, dupa cel din 2010, asteptat sa depaseasca 130 de miliarde euro.
Proiectul de buget pe 2012-2015 prevede economii suplimentare de 28 miliarde de euro pana in 2015, mai ales prin cresterea impozitelor si taxelor si un plan de privatizari in masa.
Un purtator de cuvant al FMI, Gerry Rice, a afirmat luna trecuta ca institutia inca are ca obiectiv ca datoria Greciei sa revina la 120% din PIB pana in 2020, de la nivelul de varf de 142% din PIB in 2013.
Alte imprumuturi ale FMI catre Grecia vor fi acordate pe aceasta baza, ceea ce inseamna ca orice acord cu detinatorii de obligatiuni guvernamentale elene va trebui sa aiba ca rezultat reducerea... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 11:19