Politica statului elen de a ingheta platile catre terti in ultimii ani, in contextul dificultatilor financiare severe cauzate de criza datoriilor, a condus la cresterea datoriilor la 6,6 miliarde de euro, suma echivalenta cu 3% din PIB, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Practica, echivalenta cu o incetare de plati, combinata cu oferta redusa de creditare din partea bancilor, a agravat problemele de lichiditate ale companiilor. In acelasi timp, amanarea platilor constituie o incalcare a termenilor memorandumului semnat de Atena cu creditorii internationali, care au cerut plata integrala a acestor datorii.
Date oficiale arata ca statul are restante de circa 1,25 miliarde de euro la companiile de constructii, in timp ce datoriile spitalelor catre furnizori si companiile farmaceutice insumate cu cele ale autoritatilor locale si fondurilor de asigurari sociale se ridica la 3,6 miliarde de euro.
Potrivit Ministerului de Finante, datoriile cu termen de plata depasit de mai mult de 90 de zile, totalizau 5,86 miliarde de euro in ianuarie, in urcare de la 5,78 miliarde de euro in decembrie.
Pe de alta parte, statul are de incasat datorii de 42 miliarde de euro, insa nu va putea colecta mai mult de opt miliarde de euro, noteaza Kathimerini. Restul de 34 de miliarde de euro reprezinta datorii ale unor persoane care au murit, ale unor companii inchise sau fantoma. mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 19:28
Grecia ar putea da faliment, iar investitorii se tem din ce in ce mai mult de aceasta posibilitate. Romania este afectata de situatia statului elen, pentru ca fiecare cent neplatit se adauga la perceptia de risc asupra regiunii.
Grecia este mai aproape de faliment, mai ales ca negocierile pe care oficialii eleni le-au avut cu creditorii au ramas fara ecou. Impasul in care se afla discutiile reflecta gravitatea situatiei.
Oficialitatile elene propun reducerea a 100 de miliarde de euro din datoria totala de 350 de miliarde de euro. Problema apare insa in momentul in care diferitele partide de guvernamant din Grecia se opun mai multor masuri, scrie Wall Street Journal.
Oficialii Institutului International de Finante au discutat cu premierul elen, Lucas Papademos, despre "avantajele introducerii unui plan care sa vizeze reducerea voluntara a obligatiunilor elene cu 50%, ca parte a unui acord deja anuntat in octombrie.
Ministrul elen de finante, Evangelos Venizelos, s-a aratat sigur ca va descoperi o modalitate prin care sa convinga bancile creditoare sa stearga 100 de miliarde euro din datoria tarii, transmite AFP.
"Sunt sigur ca putem sa conciliem punctele noastre de vedere", a declarat ministrul intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times.
Increderea investitorilor, distrusa complet daca statul elen intra in faliment
Increderea investitorilor in zona euro va fi distrusa complet daca permitem Greciei sa intre in incapacitate de plata a... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:15
SUA, Grecia, Franta, Japonia, Marea Britanie si Spania se afla, alaturi de alte state, intr-un "cerc de foc" din cauza datoriilor foarte mari si a temerilor investitorilor, potivit Pacific Investment Management Co (Pimco), administratorul celui mai mare fond de investitii in obligatiuni din lume, informeaza Mediafax.Pimco isi concentreaza investitiile pe pietele emergente, care inregistreaza un grad mai ridicat al economisirii, lipsa fundamentelor pentru crize ale datoriilor si o capacitate mai ridicata a guvernelor de a cheltui, se arata intr-o nota a sefului biroului companiei din Australia, John Wilson, transmite Bloomberg.
Printre plasamentele vizate se numara Brazilia, Mexic sau Rusia, a adaugat el.
"Chiar daca sprijinul anuntat de statele din zona euro si Fondul Monetar International a clamat temerile privind riscul de neplata in cazul Greciei, capacitatea statului elen de a refinanta datorii pe termen scurt ramane nesigura.
Alte state dezvoltate in acest cerc de foc includ Irlanda, Spania, Franta, SUA, Marea Britanie, Italia, Portugalia si Japonia", a spus Wilson. Grecia beneficiaza de un pachet de ajutor financiar, totalizand 110 miliarde de euro, de la statele din zona euro si Fondul Monetar International.
Deficitul bugetar mediu al statelor din zona euro va creste in 2010 la 6,6% din PIB, potrivit prognozei Comisiei Europene, de la 6,3% in anul anterior. mai mult
Luni, 24 Mai 2010, ora 16:20