Relatia viitoare dintre Grecia si creditorii sai ar putea sa nu fie foarte diferita fata de situatia actuala, in conditiile in care va include tinte obligatorii, examene ale performantelor si chiar eliberari de fonduri, potrivit unui memorandum intern care circula intre creditorii Greciei.
Conform acestui document sunt avute in vedere examene trimestriale ale finantelor Greciei de catre auditori din partea Mecanismului European de Stabilitate, Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International.
Orice "spatiu de manevra pentru ca Grecia sa isi puna la punct propriile politici" va fi limitat de "continuarea angajamentului cu institutiile europene" pentru a se asigura ca reformele structurale adoptate in perioada programelor de sprijin vor fi protejate, se arata in documentul consultat de Bloomberg.
De asemenea, Grecia va trebui sa mentina un surplus bugetar primar echivalent cu 3,5% din PIB. Alte angajamente clar definite si masurabile se refera la atingerea unui grad de achizitii centralizate de 30% din cheltuielile totale spitalelor si un grad de cadastrare de 45% pana la mijlocul deceniului urmator.
Dupa opt ani si trei programe de asistenta, Grecia vrea sa isi redobandeasca suveranitatea financiara in luna august pe fondul revenirii economiei si a unor termeni de rambursare mai favorabili pentru creditele acordate anterior de zona euro. Insa in conditiile in care creditorii Greciei se tem ca autoritatile de la Atena vor reveni la... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 14:17
Programul de relaxare cantitativa initiat de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, in urma cu un an, ar putea intra intr-o noua etapa a prelungirilor, data fiind instabilitatea economica si politica din regiune.
Nivelul de risc al investitiilor in titlurile de stat emise de Franta, de exemplu, a ajuns la cel atins in 2012, in plina criza a datoriilor din zona euro, iar alte semnale venite tot din flancul sudic al uniunii monetare nasc alte semne de ingrijorare, arata o analiza CNBC.
Pe fondul alegerilor care urmeaza sa aiba loc in Franta, Germania si Olanda, in acest an, stabilitatea zonei euro este zdruncinata de posibile scenarii in care forte eurosceptice vor dicta viitoarele politici economice ale unora dintre cele mai importante economii din regiune.
Neintelegerile dintre guvernul de la Atena si creditorii internationali, randamentul scazut al titlurilor de stat italiene si instabilitatea politica din Spania ori negocierea Brexitului, care ar trebui sa inceapa in cel mult o luna, sunt doar cateva din situatiile de risc major care zguduie Europa in acest moment.
Pentru cei mai multi investitori, titlurile de stat germane raman in acest moment singura optiune viabila, dupa cum recunoaste directorul Commerzbank, David Schnautz.
"Este o intreaga lista de evenimente in derulare si, pe masura ce devine mai lunga, titlurile de stat germane obtin tot mai mult suport, gratie securitatii si lichidatii pe care o prezinta acestea", afirma acesta.... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 11:55
Guvernul elen face tot ce poate ca sa-i convinga pe grecii care si-au ascuns banii in conturi din Elvetia sau alte paradisuri fiscale sa aduca sumele inapoi in tara pentru a consolida sistemul bancar al Greciei.
Un nou proiect de lege este in lucru pe masa guvernantilor, acestia intentionand sa renunte la actiunile penale impotriva evazionistilor, ba chiar sa le acorde si o reducere la impozite in cazul in care aduc banii inapoi in tara, relateaza Bloomberg.
Anuntul privind acordarea unor stimuli fiscali pentru evazionistii cu conturi in afara Greciei a fost facut de ministrul adjunct de finante, Trifon Alexiadis, care a precizat ca, pe langa renuntarea la acuzatiile de natura penala, guvernul elen va proceda la o taxare dupa impozitele existente in anul in care a fost realizata averea ascunsa.
"Nu vom ierta chiar totul, dar vor fi stimulente care sa atraga populatia. Sa zicem ca cineva a declarat intr-un an un profit de 200.000 de euro, dar a realizat 500.000; diferenta va fi taxata conform impozitelor practicate atunci.
Propunerile de impozitare cu 10-15 la suta nu sunt luate in calcul, procentul va fi mai mare", a declarat Alexiadis intr-un interviu acordat presei locale.
Proiectul de lege ar urma sa fie dezbatut in Parlamentul elen si supus negocierilor cu creditorii internationali, a mai mentionat adjunctul ministrului de Finante.
Atena se pregateste sa lanseze un nou program de austeritate impus de memorandumul cu creditorii din zona euro, iar... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:02
O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare.
Angela Merkel s-a intalnit, marti, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar International participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei elenilor, transmit AP si Reuters.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Germania, desi a insistat ca FMI sa ia parte la programul de asistenta financiara, a anuntat ca o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutata pana cand Atena nu ...citeste mai departe despre "Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 10:54
Indaratnicia cu care reprezentantii Germaniei s-au opus unei restructurari a datoriei inregistrate de Grecia a facut sa curga rauri de cerneala, de cele mai multe ori contra acestei optiuni, mai ales ca nemtii au fost beneficiarii unor astfel de masuri dupa Primul si al Doilea Razboi Mondial.
Intr-un editorial Project Syndicate, Christoph Schmidt, presedintele Consiliului de Experti Economici din Germania, arata care sunt cu adevarat, in acest moment, pericolele unei stergeri de datorii pentru Grecia.
Pe scurt, nu!
Laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, alaturi de secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, ba chiar si expertii FMI solicita in cor o reducere a datoriei Greciei.
Poate insa aceasta abordare sa reprezinte medicamentul miraculos capabil sa puna capat crizei elene?
"Pe scurt, raspunsul este nu!", spune expertul. In vreme ca gradul de indatorare al Greciei este fara indoiala la un nivel ridicat, iar exemplele arata ca o datorie mare poate bloca cresterea economica, elenii se confrunta cu alte poveri mai periculoase: o vulnerabilitate structurala si o politica dusa pe marginea prapastiei.
De fapt, Grecia va sta in mod frecvent la mana finantarilor externe in anii ce urmeaza, finantari ce vor fi conditionate de planul de reforme indeplinit de Atena si nu de gradul de indatorare al tarii.
Datoria Greciei va conta abia in momentul in care tara va fi capabila sa reintre pe piata creditelor internationale negociind in termeni reali aceste... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 17:08
1Grecia si creditorii internationali au ajuns in sfarsit la un acord, dupa un summit maraton de negocieri tensionate. Pretul este insa urias si multe voci se intreaba ce credibilitate mai are acum UE. Mai mult, desi elenii au capacitatea de a iesi din criza, vor dura decenii bune pana cand Grecia va reveni pe linia de plutire.
Intr-o zi, insa, Grecia va fi normala. "Ce inseamna insa normala?", se intreaba juralistii de la Bloomberg. Bulgaria? Portugalia? Poate totusi Irlanda ar fi un model mai bun, scrie sursa citata.
Revenirea Irlandei din criza, cu ajutorul creditorilor europeni, a constituit o poveste de succes si ar trebui sa fie un model pentru tarile care au probleme financiare. Dupa Grecia, Irlanda a fost a doua tara din zona euro care a ajuns in dificultate in 2008. A negociat cu partenerii europeni si a gasit solutii, depasind criza cu ajutorul unor programe de creditare si relansandu-si economia aplicand reforme.
Revenind in prezent, datele economice arata ca Irlanda ...citeste mai departe despre "Scenariul cel mai optimist pentru Grecia: Isi revine in 20 de ani. Dar cu ce pret?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 12:26
Partenerii europeni ai Greciei analizeaza o noua restructurare a datoriei statului elen, vizand de aceasta data creditorii institutionali, prin care indatorarea ar putea fi redusa cu 70-100 miliarde euro si mentinuta ulterior la circa 100% din PIB, potrivit Kathimerini.
Imprumuturile totale ale creditorilor oficiali pentru Grecia, care includ si pachetele de ajutor financiar primite de la celelalte tari euro, se situeaza la circa 220-230 miliarde de euro, au declarat oficiali europeni sub protectia anonimatului.
Cel mai probabil scenariu este o restructurare a obligatiunilor detinute de Banca Centrala Europeana, bancile centrale nationale din zona euro si posibil a celor aflate in posesia statelor din uniunea monetara.
Restructurarea, a doua dupa ce au fost sterse 100 de miliarde de euro din datoria Greciei catre creditorii privati, ar fi ultima sansa a statului elen sa ramana in zona euro, considera oficialii europeni. BCE a refuzat sa comenteze asupra informatiilor.
Obiectivul ar fi o reducere a indatorarii tarii cu 30%, 70-100 de miliarde de euro, in functie de modul in care se va derula, intrucat devine tot mai larg acceptat ca prima restructurare, din martie, in care a fost implicat doar sectorul privat, nu a fost suficienta. De asemenea, recesiunea si intarzierile programului de ajutor financiar in ultimele luni au facut imposibila atingerea obiectivelor.
In ultimele saptamani au aparut informatii in piata financiara ca FMI nu ar mai fi dispus sa... mai mult
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 15:30
Politica statului elen de a ingheta platile catre terti in ultimii ani, in contextul dificultatilor financiare severe cauzate de criza datoriilor, a condus la cresterea datoriilor la 6,6 miliarde de euro, suma echivalenta cu 3% din PIB, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Practica, echivalenta cu o incetare de plati, combinata cu oferta redusa de creditare din partea bancilor, a agravat problemele de lichiditate ale companiilor. In acelasi timp, amanarea platilor constituie o incalcare a termenilor memorandumului semnat de Atena cu creditorii internationali, care au cerut plata integrala a acestor datorii.
Date oficiale arata ca statul are restante de circa 1,25 miliarde de euro la companiile de constructii, in timp ce datoriile spitalelor catre furnizori si companiile farmaceutice insumate cu cele ale autoritatilor locale si fondurilor de asigurari sociale se ridica la 3,6 miliarde de euro.
Potrivit Ministerului de Finante, datoriile cu termen de plata depasit de mai mult de 90 de zile, totalizau 5,86 miliarde de euro in ianuarie, in urcare de la 5,78 miliarde de euro in decembrie.
Pe de alta parte, statul are de incasat datorii de 42 miliarde de euro, insa nu va putea colecta mai mult de opt miliarde de euro, noteaza Kathimerini. Restul de 34 de miliarde de euro reprezinta datorii ale unor persoane care au murit, ale unor companii inchise sau fantoma. mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 19:28
Standard & Poor's spune ca retrogradarea Greciei la categoria "default selectiv" este probabila, dupa ce statul va termina restructurarea datoriilor.
Insa acest lucru nu va distruge, in mod obligatoriu, credibilitatea Uniunii Europene, dupa cum a declarat, marti, un oficial al agentiei de rating, citat de mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 21:53