Grecia vrea sa restituie inainte de scadenta imprumuturile luate de grupurile bancare elene de la Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, pentru a-si reduce costurile aferente serviciului datoriei, a anuntat ministrul de Finante, Euclid Tsakalotos, la postul public de televiziune.
Grecia, a carei datorie publica se ridica la 180% din PIB, a primit ajutoare financiare in valoare de 280 miliarde de euro incepand din 2010, transmite Reuters.
Banca Centrala Europeana detine aproximativ 12 miliarde de euro din datoria Greciei, cu o scadenta medie de patru ani, in timp ce Fondul Monetar International are aproximativ zece miliarde de euro, cu o scadenta medie de trei ani.
"Autoritatile de la Atena intentioneaza sa plateasca mai devreme datoriile catre BCE si FMI. Acesta este un tip de restructurare deoarece schimbam o datorie scumpa pe una ieftina", a declarat Euclid Tsakalotos.
Acesta a explicat ca o parte din semnificativa rezerva financiara (buffer) a tarii poate fi folosita pentru ca bancile sa-si achite datoriile catre BCE si FMI.
Rezerva financiara, care totalizeaza aproximativ 24 de miliarde de euro, acopera necesitatile Greciei pentru o perioada de cel putin doi ani.
Guvernele din zona euro au reusit in iunie, dupa indelungi negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregatea sa incheie, in 20 august, al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 10:15
Relatia viitoare dintre Grecia si creditorii sai ar putea sa nu fie foarte diferita fata de situatia actuala, in conditiile in care va include tinte obligatorii, examene ale performantelor si chiar eliberari de fonduri, potrivit unui memorandum intern care circula intre creditorii Greciei.
Conform acestui document sunt avute in vedere examene trimestriale ale finantelor Greciei de catre auditori din partea Mecanismului European de Stabilitate, Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International.
Orice "spatiu de manevra pentru ca Grecia sa isi puna la punct propriile politici" va fi limitat de "continuarea angajamentului cu institutiile europene" pentru a se asigura ca reformele structurale adoptate in perioada programelor de sprijin vor fi protejate, se arata in documentul consultat de Bloomberg.
De asemenea, Grecia va trebui sa mentina un surplus bugetar primar echivalent cu 3,5% din PIB. Alte angajamente clar definite si masurabile se refera la atingerea unui grad de achizitii centralizate de 30% din cheltuielile totale spitalelor si un grad de cadastrare de 45% pana la mijlocul deceniului urmator.
Dupa opt ani si trei programe de asistenta, Grecia vrea sa isi redobandeasca suveranitatea financiara in luna august pe fondul revenirii economiei si a unor termeni de rambursare mai favorabili pentru creditele acordate anterior de zona euro. Insa in conditiile in care creditorii Greciei se tem ca autoritatile de la Atena vor reveni la... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 14:17
Planul Guvernului grec de a relansa cresterea economica, dupa ce in luna august va pune capat unei perioade de opt ani de asistenta financiara insotita de conditii drastice, se bazeaza pe un element crucial care ar putea stimula economia: bancile grecesti.
Premierul Alexis Tsipras urmeaza sa prezinte luni Cabinetului sau un plan de 110 pagini in care prioritatile principale sunt reducerea creditelor neperformante, eliminarea restrictiilor de capital si imbunatatirea guvernantei bancare. Aceste masuri vor creste "capacitatea sectorului bancar de a deservi nevoile economiei reale", se arata intr-o copie a documentului consultata de Bloomberg News.
In cadrul procesului de "transformare a sectorului financiar din Grecia", Guvernul de la Atena promite sa infiinteze banci cooperatiste care sa opereze la nivel regional pentru a finanta firme mici si mijlocii si afaceri locale. Mentinerea unui nivel adecvat de capitalizare in primele patru banci "este un element foarte important al strategiei". Sectorul bancar din Grecia est cel mai concentrat din zona euro, in conditiile in care bancile de importanta sistemica detin 96% din active.
Bancile grecesti, care luna trecuta au trecut testele de stres ale Bancii Centrale Europene, sunt afectate de un nivel ridicat al creditelor neperformante, aproape 50% din totalul creditelor. Avand in vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante, managementul acestora este considerat crucial pentru ca bancile sa se poata concentra pe... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 13:39
Peste 60% dintre grecii prezenti la urne au votat duminica NU fata de propunerile venite din partea troicai.
Au contribuit la acest rezultat si declaratiile din ultimele zile ale liderilor europeni care au incercat sa sperie poporul grec cu iesirea din zona euro si apocalipsa care il asteapta daca va indrazni sa voteze impotriva "salvatorilor".
Eu cred ca prima lectie pe care romanii ar trebui sa o invete atat de bine incat sa nu o uite curand ar fi ca exista si politicieni care isi tin sau macar incearca sa se tina de promisiunile pe care le fac in campanie.
Alexis Tsipras, premierul Greciei, si-a castigat mandatul spunandu-le grecilor ca-i va scapa de austeritatea care dura de peste cinci ani si le va reda speranta si demnitatea.
Cand a inteles ca s-ar putea sa piarda in fata liderilor conservatori ai UE si nu va putea evita masurile de austeritate pe care acestia le vor impune, Tsipras s-a folosit de arma referendumului si le-a dat grecilor posibilitatea de a alege ...citeste mai departe despre "Lectia Greciei pentru Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:58
In conditiile in care retragerile de la ATM sunt limitate la 60 de euro pe zi iar depozitele in euro ar putea fi devalorizate prin convertirea in drahme, o solutie pentru greci de o ocoli restrictiile consta in convertirea in moneda virtuala bitcoin.
Desi nu exista cifre exacte, interesul grecilor in aceasta moneda virtuala, care nu poate fi controlata de nicio autoritate monetara si poate fi transferata cu ajutorul unui smartphone, a crescut in mod exploziv in ultima perioada, transmite Reuters.
Referendum in Grecia: Premiera la sondajele de opinie - Ce tabara are un mic avans
Numarul noilor clienti care au depozitat cel putin 50 de euro la BTCGreece, singura platforma de tranzactionare a bitcoin din Grecia, a crescut cu 400% in ultimele doua luni, iar fondatorul BTCGreece, Thanos Marinos, sustine ca numarul absolut al utilizatorilor se ridica la cateva mii.
Utilizarea bitcoin permite grecilor sa faca unul din lucrurile pe care restrictiile asupra miscarilor de capital ...citeste mai departe despre "Grecii recurg la bitcoin pentru a ocoli restrictiile asupra miscarilor de capital" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 16:45
Macedonia a ordonat, duminica, bancilor sale sa-si retraga banii din institutiile elene de creditare si a impus "masuri preventive" pentru a limita iesirile de capital catre vecina sa din sud, afectata de turbulente.
"Bancile din Macedonia trebuie sa-si retraga toate depozitele si imprumuturile din institutiile de creditare de pe teritoriul Greciei si de la sucursalele lor din intreaga lume", se arata intr-un comunicat al Bancii Centrale a Macedoniei, transmite Reuters.
Leul si forintul, cele mai mari deprecieri in randul monedelor emergente, afectate de turbulentele din Grecia
Aceasta declaratie este primul semn concret al unei tari situate in imediata apropiere a Greciei care se protejeaza de turbulentele financiare ce ameninta Atena.
Limitarea iesirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzactii, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja intre entitatile din Macedonia si din Grecia.
Bancile elene detin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din ...citeste mai departe despre "Primul stat care cere bancilor sa-si retraga banii din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 11:25
Morala tragediei contemporane a Greciei nu cred ca este in primul rand responsabilitatea. Nu numai a conducatorilor, ci a poporului insusi.
Grecii nu fac astazi decat sa suporte consecinta votului pe care l-au dat la ultimele alegeri parlamentare cand au creditat masiv promisiunile lui Alexis Tsipras. Care promisiuni? In esenta ca vor reusi sa pacaleasca Occidentul cu stergerea datoriilor si redresare fara niciun sacrificiu intern.
Adica relansarea pe banii altora, pentru ca orice datorie neachitata de adevaratul debitor, de cel care a mancat banii aceia, este platita de altcineva, care nu beneficiat in niciun fel de ei. Intotdeauna cineva plateste. Adica grecii au creditat masiv necinstea.
Toate sondajele arata ca grecii nu vor sa paraseasca UE si nici zona euro, dar vor sa ramana in conditiile lor. Adica sa traiasca la fel ca nemtii si muncind ca ei.
Unii poate au crezut sincer ca va merge pur si simplu. Altii, cei mai multi cred eu, au mizat pe ceea ce probabil a mizat ...citeste mai departe despre "Lectia greceasca a iresponsabilitatii. Care precedent o fi mai rau?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 06:45
FMI nu va mai finanta Grecia daca autoritatile de la Atena nu vor plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro scadenta pe 30 iunie, a declarat directorul general al institutiei, Christine Lagarde.
Lagarde a afirmat, intr-un interviu acordat BBC, ca referendumul programat pe 5 iulie va cere grecilor sa analizeze propuneri ale creditorilor care nu mai sunt luate in considerare.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
"Nu pot vorbi despre programul cu FMI, care este in derulare, dar programul de finantare convenit cu Uniunea Europeana expira pe 30 iunie. Cel putin din punct de vedere legal referendumul se va referi la propuneri si aranjamente care nu vor mai fi valide", a explicat sefa Fondului.
Daca Grecia nu va plati FMI datoria de 1,7 miliarde de dolari scadenta pe 30 iunie nu va mai avea acces la finantare pana nu isi achita datoriile, a explicat Lagarde, reiterand politica institutiei ...citeste mai departe despre "Avertismentul dur al FMI: Nu mai finantam Grecia daca rateaza plata de pe 30 iunie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 10:08
Termenul limita a sosit pentru oficialii guvernului de la Atena. Din 9 aprilie, Grecia trebuie sa onoreze o serie de plati catre FMI, alti creditori si populatie, care pot declansa dezastrul financiar al tarii.
In ciuda promisiunilor repetate ale ministrului de Finante, Yanis Varoufakis de onorare a platii transei catre FMI, pietele asteapta un mesaj ferm din partea guvernului Syriza care sa linisteasca agitatia investitorilor, arata cotidianul The Guardian.
Goana dupa maruntis
Situatia economica din Grecia este dezastruoasa.
Un imprumut de 7,9 miliarde de euro este blocat de incapacitatea guvernantilor de a duce la capat planul de reforme solicitat de creditorii europeni, iar guvernul Syriza se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati inca de la preluarea puterii, mentionea reporterii postului american NBC.
Cu doar o zi inainte de plata transei de 450 de milioane de euro catre FMI, guvernul a pus in vanzare pe piata o noua serie de bonuri de trezorie cu dobanda la sase luni, in valoare 1,14 miliarde de euro.
Masura disperata asigura fondurile necesare pentru plata transei din datoria inregistrata catre FMI, dar ridica serioase semne de intrebare asupra capacitatii guvernului elen de a onora plata a 1,7 miliarde de euro, reprezentand pensii si salarii din sectorul public, ca si cea a doua alte emisiuni de bonuri de trezorerie cu maturitate la 3 si 6 luni in valoare totala de 2,6 miliarde de euro.
24 aprilie, ultima sansa
O noua reuniune a... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 11:33