Guvernul elen a profitat de prima vizita a reprezentantilor creditorilor sai dupa iesirea oficiala a Greciei din criza pentru a cere renuntarea la o noua taiere a pensiilor, care era prevazuta sa se aplice de la 1 ianuarie.
Ministrul grec de finante, Euclide Tsakalotos, le "va explica" reprezentantilor creditorilor tarii - Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) - "ca nu exista nicio ratiune bugetara" pentru aceasta masura, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos.
"Problema va fi ulterior transmisa la niveluri europene mai inalte", a adaugat el, cu putin timp inainte de o intrevedere cu reprezentantii creditorilor care au inceput o misiune la Atena.
Acestia nu au formulat o opozitie de principiu, potrivit agentiei ANA care citeaza o sursa guvernamentala, insa au insistat asupra necesitatii ca Grecia sa-si respecte angajamentul de a inregistra in 2019 (si pana in 2022) un excedent primar de 3,5% din PIB.
La presiunile FMI si Germaniei, Grecia a trebuit sa se angajeze iarna aceasta ca va opera o noua scadere de pensii, a 14-a din 2010, si ca o va pune in aplicare in 2019, an electoral.
Intre timp, Grecia, care a iesit la 20 august din programele de imprumuturi ale UE-FMI ce asigurau supravietuirea ei financiara din 2010 pana de curand, a depasit cu mult, pentru al treilea an consecutiv, obiectivele bugetare dictate de creditorii sai.
Premierul grec Alexis Tsipras le-a cerut deja sambata creditorilor... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 16:00
Eurogrupul a reusit ceea ce se straduia deja de mai multe luni: aprobarea unor noi credite de miliarde de euro pentru Grecia. Dar la reuniunea din Luxemburg, o anume problema a ramas nerezolvata.
Membrii Eurogrup au reusit sa ajunga din nou la un acord pentru a decide soarta Greciei. La Luxemburg, ei au gasit numitorul comun care sa-i linisteasca pe toti: pe greci, pe ministrii de Finante din UE si pe FMI.
S-a decis alocarea unor credite in valoare de 8,5 miliarde de euro din fondul european de salvare (EMS), dupa cum a anuntat seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. El a vorbit despre un "pas mare" inainte. Comisarul european pentru Economie, francezul Pierre Moscovici, a adaugat cu exaltare: "Sunt vesti foarte bune, care contin promisiunea sperantei - atat pentru poporul grec, cat si pentru zona euro".
Bani noi pentru datorii vechi
Aceste vesti bune au venit exact la timp pentru Atena. Statul elen trebuie sa-si achite in 4 saptamani datoriile la creditorii privati, la BCE si la FMI. De plata sunt aproape 7 miliarde de euro, bani pe care Atena nu ii are si care ar urma sa vina din fondul de salvare creat in 2016. Practic, un credit nou il stinge pe cel vechi.
In Germania, Comisia de Buget a Bundestag verifica, vineri, daca acordul incheiat de Eurogrup corespunde mandatului dat de Parlamentul de la Berlin.
Negocierile au avansat incet in ultimele saptamani pentru ca creditorii nu reusisera sa se inteleaga cu privire la modul in care Grecia trebuie sa... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 18:24
Expertii Fondului Monetar International considera ca restul creditorilor internationali ai Greciei gresesc atunci cand impun conditii de austeritate extrema "copilului problema" al zonei euro.
FMI a propus crearea unui sistem de modern de asistenta sociala in Grecia cu fonduri provenite din veniturile fiscale si ajustarea pensiilor, anunta Reuters.
Seful departamentului european al Fondului, Poul Thompsen, si economistul sef Maury Obstfeld au redactat un articol in care argumenteaza de ce insistenta creditorilor internationali pentru obtinerea unui surplus bugetar de 3,5% in 2018 este o greseala, in opinia lor 1,5 procente fiind suficiente.
"Am avertizat aupra faptului ca acest lucru ar putea naste o stare de austeritate care sa impiedice redresarea economica a tarii", au precizat cei doi experti FMI.
Articolul celor doi vine pe fondul disputelor dintre FMI si restul creditorilor internationali ai Greciei privind conditiile pe care elenii ar trebui sa le indeplineasca pentru continuarea celui de-al treilea program bailout al tarii, in valoare totala de 86 miliarde euro.
Germania, unul dintre cei mai importanti creditori ai Greciei din zona euro, a inaintat chiar o propunere prin care surplusul bugetar de 3,5% ar fi trebuit mentinut pentru cel putin un deceniu, lucru considerat neproductiv de catre economistii Fondului.
"Datoria Greciei este nesustenabila si niciun program de reforme nu o va face sustenabila fara o reducere a acesteia", argumenteaza cei... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 08:19
Grecia a cerut sambata FMI "explicatii" dupa publicarea de catre Wikileaks a unui document asupra negocierilor dintre Atena si creditorii ei, in care reprezentantii Fondului evoca un posibil default al tarii, relateaza AFP.
"Guvernul grec cere explicatii FMI pentru a sti daca... un default al Greciei, cu putin timp inaintea referendumului (asupra mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana - n.n.), este pozitia oficiala a Fondului", a declarat purtatoarea de cuvant a guvernului Olga Gherovassili intr-un comunicat.
La scurt timp dupa aceea, biroul prim-ministrului Alexis Tsipras a anuntat ca el va evoca aceasta problema cu sefa FMI si liderii europeni.
"Prim-ministrul va trimite imediat o scrisoare oficiala Christinei Lagarde (sefa FMI - n.n.) cu privire la acest subiect", a declarat biroul lui Tsipras.
"Noi nu comentam asupra unor scurgeri (de informatii) sau presupuse rapoarte legate de discutii interne", a reactionat la randul sau FMI intr-un comunicat.
"Am indicat ...citeste mai departe despre "Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 08:38
Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Grecia va ramane la "terapie intensiva" pentru mult timp si s-ar putea redresa numai cu un nou ajutor international substantial, chiar daca pentru moment a evitat incapacitatea de plata, avertizeaza analisti participanti la o conferinta a Brookings Institution.
Statul elen s-a aflat intr-un ciclu de datorii excesive si default inca din 1833.
Situatia e atat de grava incat nici dupa 100 de ani nu isi achitase toate restatele, a aratat Carmen Reinhart, economist la Universitatea Harvard, relateaza MarketWatch.
Ea a spus ca va fi nevoie de o actiune majora pentru a rupe acest ciclu, iar un element esential al oricarei solutii ar fi o reducere semnificativa atat a datoriei publice cat si a celei private.
Acord cu creditorii
Grecia si creditorii din zona euro au convenit in august al treilea program de sustinere financiara a tarii, in valoare de 86 de miliarde de euro.
Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Mecanismul European de ...citeste mai departe despre "Aparentele pot insela: Grecia ramane la terapie intensiva, in ciuda perioadei linistite" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 14:53
Un antreprenor grec din Londra, care furnizeaza produse alimentare precum branza feta sau masline catre marile supermarketuri britanice, sustine ca in urma crizei din Grecia a crescut interesul consumatorilor britanici pentru produsele alimentare traditionale elene.
Panos Manuelides, fondatorul firmei Odysea, precizeaza ca branzeturile traditionale grecesti se bucura de o relansare, in pofida problemelor din Grecia care ingreuneaza sarcina companiilor care vor sa exporte produse grecesti, informeaza un articol din The Telegraph.
"Pe masura ce oamenii s-au familiarizat cu bucataria noastra vor mai multe varietati de branzeturi grecesti, precum Mastello si Kefalotyri", a declarat omul de afaceri.
Odysea, firma care a fost infiintata in 1991 si care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 12 milioane de lire sterline, a inceput recent sa furnizeze branza pentru lantul de supermarketuri Kefalotyri, iar Manuelides a adaugat ca restaurantele au inceput sa comande cantitati mai mari ...citeste mai departe despre "Efectul neasteptat al crizei din Grecia: Ce se intampla cu branza feta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 14:08
Parlamentul Greciei a aprobat, joi dimineata, al doilea set de reforme, astfel ca liderii de la Atena urmeaza sa inceapa negocierile pentru un alt plan de salvare. Cu toate acestea, greul abia acum incepe.
Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, a avertizat ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa avem impresia ca apele s-au calmat.
Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii
Chiar daca discutiile in contradictoriu s-au terminat intre eleni si institutiile internationale, mai exista un hop important de trecut: implementarea reformelor promise.
"Votul dat in parlamentul grec reprezinta un pas inainte. Insa mai e drum lung de strabatut", a scris pe Twitter Peter Kazimir.
The Greek parliament vote is another step in the needed direction. We still have a long way to go #eurozone #Greece #ECB #IMF- Peter Kazimir (@KazimirPeter) 23 iulie 2015
"Partea complicata abia acum incepe: implementarea. Tarile baltice, precum si Irlanda, ...citeste mai departe despre "Sa nu ne culcam pe-o ureche: Greul pentru Grecia abia acum incepe" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 12:35
Criza din Grecia a intrat in atentia lumii abia in 2009, insa mai multi economisti, politicieni si profesori au sesizat problemele din zona euro inca din anii 1990.
Cel putin noua persoane, grupate de Bloomberg intr-un amplu articol, au avut viziunea de a avertiza cu privire la o potentiala criza de genul celei pe care o traverseaza Grecia.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Iata cine sunt acestea:
Wynne Godley
Economist britanic, acesta a scris despre crizele cu care se poate confrunta o tara inca din 1992, in London Review of Books:
Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat
"Ce se intampla daca o intreaga tara - o potentiala 'regiune' intr-o comunitate deplin integrata - sufera probleme structurale? Daca este un stat suveran, isi poate devaloriza moneda. Poate apoi sa continue cu succes, fara a face concedieri, cu conditia ca oamenii sa accepte scaderea necesara din veniturile lor reale.
Intr-o uniune ...citeste mai departe despre "9 oameni care au prevazut criza din Grecia cu decenii in urma" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Iulie 2015, ora 08:45