Fostul guvernator al Bancii Angliei Mervyn King se arata circumspect in privinta sanselor monedei unice de a rezista in fata presiunilor politice din zona euro.
Aflat intr-un turneu de promovare a celui mai nou volum al sau de analiza economica, King a dezvaluit in platoul postului BBC ca retragerea Germaniei din uniunea monetara ar fi singura sansa de salvare a monedei euro, informeaza Bloomberg.
"Ma ingrijoreaza faptul ca acest lucru se va transforma intr-o batalie intre vointa politica a unei elite, care a creat acest sistem, dar nu vrea sa recunoasca ca a fost o greseala, si simpla aritmetica economica", a comentat Mervyn King ultimele evolutii din zona euro.
"Vom suferi cu totii de pe urma acestui fapt", a mai spus fostul guvernator al Bancii Angliei in platoul emisiunii "Andrew Marr Show".
Printre concluziile dure trase de King se numara si una care poate parea surprinzatoare: Germania ar trebui sa se retraga din zona euro. Aceasta, desi economistul britanic admite ca motivele care au stat la baza crearii monedei unice au fost dintre cele mai bune.
"Germanii au vrut sa lege soarta tarii lor de Europa in asa fel incat nimeni din Europa sa nu se mai teama vreodata de Germania.
Rezultatul a fost exact invers, iar daca privesti la atitudinea Greciei de azi sau a Italiei fata de Germania vei vedea ca s-au strans tensiuni si temeri mai mari decat inainte. Iar aceasta da dureri de cap Germaniei", considera King.
Fostul guvernator al Bancii Angliei nu... mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 15:15
Ultima serie de tensiuni dintre Grecia si creditorii sai europeni a demonstrat inca o data ca tarile cu economii atat de diferite nu ar fi trebuit sa intre niciodata in zona euro.
Insa ar fi mai bine pentru toata lumea implicata daca Germania ar fi prima care ar iesi, mai degraba decat Grecia, este de parere Ashoka Mody, intr-un articol pentru Bloomberg.
Dupa luni de istovitoare de negocieri, invinuiri si rasturnari de situatii, este greu de vazut vreun castigator.
Germania, unda verde negocierilor pentru un nou ajutor financiar acordat Greciei: Vot cu scandal in Parlament
Intalnire cruciala pentru soarta Greciei - Germania respinge planul lui Tsipras si cere un Grexit temporar - surse
Acordul la care Grecia a ajuns cu creditorii sai - daca va dura - urmareste aceeasi strategie economica care in mod repetat a esuat in rezolvarea problemelor tarii.
Astfel, grecii vor avea parte de si mai multe masuri brutale de austeritate impotriva carora de fapt au votat la ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Nu Grecia ar trebui sa iasa din zona euro, ci Germania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Iulie 2015, ora 17:47
Intalnirea cruciala pentru soarta Greciei continua la Bruxelles, sambata noaptea, iar vestile nu par deloc bune pentru eleni.
Acum o ora, pe surse se vehicula ca Germania, prin vocea ministrului de Finante Wolfgang Schaeuble, respinge planul de reforme propus de premierul Tsipras si propune ca Grecia sa paraseasca zona euro cinci ani, timp in care va primi ajutor umanitar.
Jurnalistii acreditati de la Bruxelles scriu pe Twitter, citand surse oficiale, ca ideea unui Grexit temporar a fost agreata de cancelarul german Angela Merkel.
Intalnire cruciala pentru soarta Greciei - Germania respinge planul lui Tsipras si cere un Grexit temporar - surse
Numarul celor care spun "Nu" Greciei, la o saptamana dupa referendumul in care grecii au spus "Nu" Europei, ar fi insa mult mai mare. Presa finlandeza scrie ca si Finlanda respinge planul de reforme al lui Tsipras si sustine iesirea Greciei din eurozona.
FIN and GER say no to #Greece (in swedish) #yle ...citeste mai departe despre "Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 23:10
Creditorii vor fi nevoiti sa renunte la cea mai mare parte din imprumuturile lor, in cazul unei eventuale iesiri din zona euro a Greciei, iar riscul geopolitic al unui astfel de scenariu este subestimat in prezent in Europa, a avertizat, vineri, fostul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet.
"Un Grexit ar costa scump Europa. Nu numai pentru grecii fortati sa traiasca o bulversare teribila si dureroasa, dar si pentru creditori, care ar trebui sa renunte la cea mai mare parte din imprumuturile lor", a avertizat Jean-Claude Trichet, intr-un articol publicat vineri in cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, transmite AFP.
Ce cere Grecia de la Bruxelles in schimbul reformelor dure promise de Tsipras
FMI: Grecia ar putea avea nevoie de o finantare mai mare decat a estimat Fondul
Cu toate acestea, Trichet a afirmat ca o reducere a datoriei Greciei acceptata de europeni este exclusa. In calitate de fost presedinte al BCE, Trichet a fost implicat ...citeste mai departe despre "Fost sef al BCE: Daca Grecia iese din zona euro, creditorii sa-si ia gandul de la bani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 12:23
Angela Merkel a avut o atitudine "mamoasa" si "protectoare" fata de premierul de stanga al Greciei, Alexis Tsipras, care a tradat increderea cancelarului german si pe cea a lui Francois Hollande, in ciuda discursului conciliant al Frantei, a declarat luni un consilier de la Palatul Elysee.
Comentariul sau vine cu putin timp inainte ca cei doi lideri sa se intalneasca la Paris, la ora 19:00, pentru a discuta criza din Grecia.
Comentariul consilierului lui Hollande pentru AFP sugereaza ca Franta si-a schimbat politica fata de Grecia, inasprind termenii in care are de gand sa poarte discutiile cu elenii de acum incolo.
Grecia a spus NU Europei: Demisia lui Varoufakis nu e suficienta - BCE da o veste foarte proasta - LIVE
Consilierul a recunoscut ca Hollande s-a fript cand a incercat sa gaseasca un compromis cu Tsipras: "Va fi dificil de acum incolo cu Tsipras. Exista o lipsa majora de incredere si e reciproca", arata The Telegraph.
El a comentat si atitudinea Germaniei fata ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia - Franta arata cu degetul: Merkel a fost mamoasa si protectoare cu Tsipras" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 15:11
Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a declarat duminica pentru tabloidul german Bild ca cea care "detine cheia" pentru rezolvarea actualei crize elene este cancelarul Angela Merkel.
"Sefii de guvern din Uniunea Europeana trebuie sa actioneze. Si, dintre ei, Angela Merkel, in calitate de reprezentanta a celei mai importante tari, detine cheia, pe care sper ca o va folosi", a declarat ministrul grec, adaugand ca guvernul sau "este deschis unor noi propuneri ale institutiilor" internationale dupa esecul de sambata al negocierilor de la Bruxelles, transmite AFP.
Grecia are 3 zile sa decida - Ce scenarii s-au discutat la Bruxelles dupa plecarea elenilor
Ministrii de Finante din zona euro au refuzat sa ...citeste mai departe despre "Grecii spera ca Merkel ii va salva: Ea detine cheia si speram ca o va folosi" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 16:35
Alegerile grecesti sunt la doar cateva zile distanta, iar rezultatul lor este important atat pentru statul elen, cat si pentru restul Europei.
Voturile grecilor pot merge in doua directii distincte. Pe de o parte, Syriza doreste renuntarea la masurile de austeritate, riscand astfel oprirea finantarii europene din cauza incalcarii regulilor stabilite inainte de acordarea pachetului de salvare. O a doua directie este reprezentata de partidele Pasok si Noua Dreapta, care sunt sustinatorii austeritatii si cei care au semnat acordul dintre Grecia, Uniunea Europeana si FMI.
"Mi-e greu sa spun, dar banuiesc ca extremistii care doresc renuntarea la austeritate, chiar daca nu au cu ce sa o inlocuiasca, nu vor avea un rezultat slab, deci ma gandesc ca negocierile pentru formarea guvernului vor fi in continuare dificile, iar prelungirea crizei va fi aproape sigura", este parerea analistului economic Mircea Cosea.
Dupa parerea sa, grecii au nevoie de un vot echilibrat care sa ii mentina in zona euro.
In ceea ce priveste gravitatea situatiei, economistul Ionel Blanculescu este de parere ca atat grecii, cat si politicienii, si-au dat seama de marimea crizei in care se afla si a pericolului care ii pandeste. Acum, retorica oamenilor politici s-a schimbat, s-a domolit, acestia sustinand ca nu mai vor iesirea din Uniunea Europeana, dar doresc totusi sa fie tratati cu demnitate.
Atitudine greceasca, pe model spaniol
Conform lui Blanculescu, grecii au invatat rapid din... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 08:01
O iesire a Greciei din zona euro nu va marca sfarsitul monedei unice, pentru ca Germania are un interes fundamental sa protejeze euro, potrivit presedintelui Fitch Ratings, Paul Taylor.
"Daca va fi reintrodusa marca germana, se va aprecia considerabil fata de alte monede. Exporturile, motorul economiei germane, ar fi afectate. Germania nu va tolera acest fapt, chiar daca mai multe tari vor iesi din zona euro", a afirmat Taylor intr-un interviu acordat publicatiei germane Spiegel.
Grecia se afla intr-un impas politic in urma alegerilor de duminica, iar pe pietele financiare exista temerea ca planul international de salvare este in pericol, tara riscand sa intre in incetare de plati, pe termen scurt sau mediu.
Formatiunea de extrema stanga Syriza (Coalitia Stangii) a iesit pe locul al doilea in scrutinul de duminica, promovand in campanie o politica opusa masurilor de austeritate. Syriza cere totodata incetarea platii unei parti a datoriilor tarii.
Seful acestui partid, Alexis Tsipras, a exclus din nou marti ca guverneze impreuna cu doua foste mari partide, Noua Democratie (conservator) si PASOK (socialist), care au acceptat cura de austeritate.
Autoritatile de la Bruxelles si Berlin au cerut Greciei sa respecte strict programul de salvare, fara de care statul elen ar intra in faliment. mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 20:14
Grecia nu intentioneaza sa se retraga din zona euro, in pofida situatiei sale macroeconomice grave, a declarat ministrul grec de externe Stavros Dimas.
"Nu ne vom intoarce la drahma si nu vom iesi din zona euro. Este evident ca situatia este extrem de complicata. Traim o situatie inedita, iar poporul elen sufera foarte mult. In acelasi timp, trebuie sa pastram increderea in noi insine si sa nu ne relaxam eforturile, pentru ca totul depinde de noi. Grecia face parte din Europa unita si acolo va ramane", a spus Dimas intr-un interviu pentru ziarul To Vima, preluat de NewsIn.
Premierul elen Lucas Papademos le-a cerut joi grecilor sa accepte reduceri suplimentare de salarii, acesta fiind singurul mod de asigurare a finantarii internationale si de evitare a falimentului si a unei iesiri din zona euro.
Grecia discuta cu UE si FMI despre un nou imprumut de 130 de miliarde de euro, in afara de cel de 110 miliarde euro acordat in 2010.
UE a spus joi ca nu va ezita sa amane plata urmatoarei transe de cinci miliarde de euro, daca expertii UE care vor merge in Grecia luna aceasta vor conchide ca tara nu a implementat masurile de austeritate promise si reformele economice.
Expertii din troica se vor duce la Atena la jumatatea lunii ianuarie.
Pachetul de salvare convenit in 2010 prevedea initial ca o transa in valoare de10 miliarde de euro sa fie platita in martie, dar termenul a fost amanat pentru iunie, dupa ce si plata ultimei transe a fost amanata, din cauza... mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 17:36