Dupa cinci saptamani in care a stat cu lacatul pe usa, bursa de la Atena se deschide astazi, ca prim semn de revenire la un sistem financiar normal in Grecia.
Auspiciile nu se anunta insa deloc avantajoase pentru economia locala, analistii estimand o scadere de pana la 30% in valoarea companiilor listate.
Sectorul bancar va fi cel mai afectat, dupa cum arata o parte dintre analistii britanici consultati de reporteriiThe Guardian.
In picaj
Bursa din Atena si-a deschis usile la ora 10:30, iar in primele minute, indicele Athex Composite a cazut cu 23 de procente, iar actiunile bancilor si ale altor companii financiare au coborat pana la plafonul maxim permis de autoritatile de supraveghere: 30%
Nu este un semnal deloc imbucurator, mai ales ca, la sfarsitul saptamanii trecute, prognoza pierderilor pentru prima zi de reluare a tranzactiilor era de 15-20 de procente.
Nu este o imagine foarte clara a ceea se petrece acum pe piata de capital din Grecia, pe parcursul urmatoarelor ore vor interveni modificari. In schimb, pierderile pe care bancile elene ar urma sa le sufere erau cumva de asteptat.
"Este foarte important ca am deschis. Era de asteptat sa fie o presiune pusa pe piata de capital din Grecia, dar acum putem sa monitorizam derularea evenimentelor", a declarat pentru CNBC Kostas Botopoulos, unul dintre supervizorii bursei din Atena.
Banci in prag de colaps
Pierderile suferite de bancile elene imediat dupa reluarea tranzactiilor erau de asteptat,... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 11:12
Moscova ar putea intinde o mana de ajutor Atenei prin furnizarea de petrol si gaze naturale direct catre autoritatile guvernamentale.
Recent Rusia si Grecia au incheiat un acord pentru costruirea unui tronson din gazoductul Turkish Stream in valoare de 2 miliarde euro.
Grecia este dependenta in proportie de 90% de importurile de energie, 60% din petrolul si gazele livrate pe piata elena provenind din Rusia.
Acum, oficialii de la Moscova se gandesc sa puna la dispozitia Atenei o cantitate de carburanti menita sa atenueze socul crizei financiare, arata postul CNN Money.
Colac de salvare
Conform agentiilor de presa din Rusia, ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, vrea sa dezvolte cooperarea in domeniul energiei intre cele doua state, prin asigurarea de gaze naturale si petrol care sa fie puse la dispozitia guvernului de la Atena.
"Federatia Rusa vrea sa ofere o sansa de renastere economiei din Grecia prin extinderea cooperarii in domeniul energiei.
Analizam posibilitatea de a o asigura livrari directe de combustibil catre guvernul elen in viitorul apropiat", a declara Novak.
Cele doua state au deja un proiect comun in acest sens, reprezentat de tronsonul gazoductului Turkish Stream, care va traversa Grecia pentru a intra in UE.
Conform intelegerii semnate intre guvernele de la Moscova si Atena, rusii vor suporta costul construirii gazoductului, Grecia urmand apoi sa beneficieze de taxele de tranzit incasate de pe urma acestuia.
Inca... mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 10:02
Grecia a aruncat intreaga Europa intr-un taram necunoscut, odata cu respingerea prin vot popular a ofertei facute de creditorii internationali. Toata lumea se intreaba care va fi urmatoarea miscare, pe masura ce apele in care se scalda liderii de la Atena si Bruxelles au devenit brusc foarte tulburi.
Luni, consiliul de guvernare al Bancii Centrale Europene se intruneste pentru a analiza continuarea progamului de urgenta pentru sistemul bancar elen, in timp ce situatia economica a zonei euro si efectele politice ale votului din Grecia fac obiectul summit-ului UE de marti, arata revista Market Watch.
Fir retezat
Intrunirea economistilor de la BCE va fi de fapt cea care va decide si soarta Greciei pe termen scurt. Consiliul de Guvernare al institutiei se intruneste pentru a analiza data la care va intrerupe programul de asistenta financiara ELA alocat bancilor elene, singura sursa de lichiditati a Greciei in acest moment.
"S-a discutat destul de mult despre data la care programul ELA va fi intrerupt de catre BCE. De fapt este ziua in care Grecia va parasi zona euro", explica Michala Marcussen, economist sef al Societe Generale.
In vreme ce liderii guvernului de la Atena sustin ca vor face eforturi pentru a pastra tara in zona euro, in ciuda crizei financiare si a incapacitatii de plata inregistrate catre FMI, analistii Barclays sustin ca odata retezat firul dintre BCE si bancile elene, iesirea din zona euro devine un simplu calcul matematic.
"Criza... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 11:51
2Italia nu mai este "tovarasul de suferinta" de acum trei ani al Greciei, iar italienii "nu trebuie sa se teama de efectele negative" ale acestei crize, a declarat sambata premierul italian Matteo Renzi.
Guvernul Tsipras e in pom indiferent de rezultatul referendumului - analistiE alba sau neagra? Viitorul Greciei se decide duminica - Scenarii posibile (Infografic)
"Sa incetam sa mai descriem Italia ca bolnavul Europei, nu mai suntem astfel", a spus el, intr-un interviu acordat postului de televiziune privat TG5, in ajunul referendumului organizat ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Italia nu e tovarasul de suferinta al Atenei, spune Renzi" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 17:05
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat intr-un interviu aparut in editia de sambata a unui cotidian german ca esecul negocierilor cu Guvernul grec era "previzibil", pentru ca Atena "nu vrea niciun program de reforme".
"Cunosteam datele economice si, daca luam in serios declaratiile facute de Alexis Tsipras inainte si dupa (alegerea sa in ianuarie), atunci puteam sti ca Guvernul grec nu vrea niciun program de reforme", a declarat in interviul acordat ziarului de mare tiraj Bild.
Ministrul grec de Finante: Suntem pregatiti pentru un asediu economic, avem provizii!
"Este motivul pentru care am fost de la inceput foarte sceptic in ce priveste rezultatul discutiilor cu Guvernul de la Atena. Ca scepticismul mi-a fost in cele din urma confirmat, intr-adevar nu ma ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Atena nu vrea "niciun program de reforme", acuza Germania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 08:19
Desi buletinele de stiri toarna avalanse de vesti rele pentru economia din Grecia, mai sunt si persoane care reusesc sa observe jumatatea plina a paharului din toata povestea crizei financiare elene.
Turistii au destule motive sa priveasca cu interes spre plajele grecesti, in conditiile in care preturile vacantelor sunt in picaj fata de ultimii ani, iar Atena are sanse sa devina cel mai ieftin oras al Europei, potrivit The Independent.
Englezii, cei mai incantati
In special turistii britanici se declara fericiti de noua situatie din Grecia, chiar daca varianta prabusirii sistemului bancar sau a limitarii retragerilor de numerar de la bancomate ii sperie cat de cat.
Andrew Brown, purtatorul de cuvant al Travel Money, spune ca turistii britanici nu au de ce sa se teama in cazul unei iesiri a Greciei din zona euro.
"Daca ne uitam la efectele socului financiar petrecut in 2013, putem spune ca acestea s-au limitat doar la lipsa lichiditatilor din bancomate si la refuzul unor restaurante de a accepta plata cu cardul", a declarat Brown.
Intr-adevar, nimic ce nu poate fi prevenit de o rezerva consistenta de bani cash dosita la fundul bagajului de calatorie.
Reducerea preturilor, un fenomen omniprezent in Grecia din ziua de astazi, le permite turistilor sa faca economii consistente la bugetul de vacanta.
Echivalentul in lire a 500 de euro, bugetul mediu de cheltuieli colaterale al unei familii care isi petrece concediul in Grecia se dovedeste mai "ieftin" cu... mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 18:00
Cum un necaz nu vine niciodata singur, criza financiara din Grecia ar putea sa se agraveze subit in urma aplicarii unor amenzi de zeci de milioane de euro dictate de organismele de la Bruxelles impotriva guvernului de la Atena.
Proasta gestionare a programului de management al deseurilor poate atrage masuri usturatoare pentru Grecia, intr-un moment in care tara este pe punctul de a intra in faliment din cauza lipsei resurselor financiare, arata revista Newsweek.
Gropi de gunoi ilegale
Grecia a intarziat constant sa se conformeze politicii UE in domeniul gestionarii deseurilor.
Pentru ca nu au inchis in timp util vechile depozite ilegale de deseuri raspandite pe la marginea oraselor, grecii au primit mai multe amenzi dictate de forurile de la Bruxelles.
In decembrie 2014, Curtea Europeana de Justitie a aplicat o prima amenda de 10 milioane de euro Atenei pentru nerespectarea termenelor stabilite pentru inchiderea gropilor de gunoi ilegale.
Orice intarziere de peste sase luni in indeplinirea acestor obligatii urmeaza sa fie penalizata cu alte 14,5 milioane de euro, asa ca datoria Greciei va creste cu inca 24,5 milioane de euro de luna aceasta, daca autoritatile nu dovedesc ca si-au facut treaba.
Suma, care ar parea totusi infima pentru un alt stat european, poate sa aiba un efect catastrofal pentru greci.
Asta in conditiile in care oficialii au devansat deja un termen de plata al unei rate de 300 de milioane euro din imprumutul FMI, tocmai din lipsa... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 16:08
2Rata somajului din Grecia a urcat in iunie la 24,4%, de la 23,5% in mai si 17,2% in aceeasi luna a anului trecut, inainte ca recesiunea si programul de austeritate sa impinga tot mai multe companii spre faliment.
Procentajul somerilor pentru luna mai a fost revizuit la 23,5%, de la 23,1% anuntat anterior, potrivit cotidianului britanic The Guardian.
In iunie, numarul persoanelor cu locuri de munca se situa la aproape 3,77 milioane, comparativ cu 4,12 milioane in aceeasi luna a anului trecut, in timp ce numarul somerilor a avansat de la 858.076 in iunie 2011 la 1,22 milioane.
In 2008, anul in care criza financiara mondiala a debutat la nivel global, somajul din Grecia era de numai 7,4%.
Somajul in randul tinerilor (categoria de varsta 15-24 de ani) s-a situat in iunie la 55%, comprativ cu 44% in urma cu un an.
FMI si UE cer Greciei sa introduca saptamana de lucru de sase zile
Germania exclude un nou ajutor pentru Grecia, dar vede aceasta tara in zona euro mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 16:59
Datoria statului elen a ajuns la 303,5 miliarde de euro la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, de la 280,3 miliarde de euro, valoarea inregistrata la finalul primului trimestru din 2012, a anuntat, vineri, Ministerul de Finante de la Atena.
Creditorii privati ai Greciei au luat parte in martie la cea mai mare restructurare a unei datorii de stat, fiind nevoiti sa accepte stergerea a circa 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.
Grecia ar mai avea nevoie de 7 miliarde euro pentru anularea datoriilor
Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante, datoria Greciei a atins un maxim record in decembrie, de 367,9 miliarde de euro. La inceputul anului 2010, datoria statului era de la 310,4 miliarde de euro.
Grecia se confrunta cu o criza financiara severa de la sfarsitul anului 2009 si este dependenta de ajutorul financiar de la statele zonei euro si FMI. In schimbul a doua pachete financiare, insumand 240 de miliarde de euro, statul elen s-a angajat sa adopte masuri dure de austeritate, pentru a aduce datoria la un nivel sustenabil si pentru a permite tarii sa se imprumute din nou de pe piata financiara.
Grecia ar mai avea nevoie de 7 miliarde euro pentru anularea datoriilor
Grecia reuseste sa imprumute de pe piete cea mai mare suma din ultimii doi ani
FMI: Datoria publica a Greciei ajunge in 2013 la nivelul record de 171% din PIB mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 16:30