Criza datoriilor din Grecia pare aproape un subiect dat uitarii in fata ingrijorarilor provocate de alte evenimente care apasa pe umerii Uniunii Europene: asaltul refugiatilor din Orientul Mijlociu, scaderea economica sau pericolul dezintegrarii blocului comunitar.
In vara anului 2015, Grecia tinea capul de afis in festivalul dramelor din Europa, iar la un an dupa, situatia din tara pare sa fie la fel de amenintatoare, relateaza CNBC.
"Nimeni nu mai crede nimic"
Daca economia zonei euro pare anemica, cea din Grecia poate fi lesne comparata cu vitalitatea de care ar da dovada un varstnic trecut de 60 de ani.
Cel de-al treilea program de asistenta financiara primit de eleni, in valoare de 86 de miliarde euro, s-ar putea sa aiba costuri mult mai mari decat cele estimate initial.
Reducerea cheltuielilor bugetare impuse de creditorii europeni au impins somajul la cel mai ridicat nivel din Europa, in vreme ce 1,6 milioane de greci se zbat in prapastia saraciei extreme.
Rata de 15% a saraciei extreme este ingrijorator de mare si mult peste cele 2,2 procente atinse in 2009, la inceputul crizei.
Efectele politicilor de austeritate si ale supraindatorarii Greciei se revad direct in randul societatii elene, ca o ruptura care a fragmentat tara in divere tabere si bisericute de tip familial.
"Deziluzia este primul lucru de care te lovesti. Nimeni nu mai crede in nimic. Societatea s-a fragmentat. Oamenii s-au retras in sanul familiilor si lupta pentru... mai mult
Luni, 22 August 2016, ora 12:16
Grecia ar putea fi scutita de plata unei parti din datoria publica imensa pe care a acumulat-o, dupa ce guvernul de la Atena a reusit sa obtina un acord preliminar in acest sens, pe langa cei peste 10 miliarde de euro pe care tocmai i-a primit de la creditorii internationali, pentru a reusi sa-si plateasca alte datorii mai vechi.
Detaliile acordului privind restructurarea datoriei publice elene vor fi puse la punct abia in 2018, dupa alegerile generale din Germania, arata Bloomberg.
De unde atata bunavointa? Europa trebuie sa arate ca lucrurile merg snur si ca este mai bine in Uniune decat in afara ei, cred specialistii, ca un exemplu pentru Marea Britanie, care trebuie sa decida daca mai ramane sau nu in UE.
Altfel, Germania si Olanda evita sa sustina deschis ideea restructurarii datoriilor facute de eleni, temandu-se de reactia alegatorilor de acasa, deja enervati de lunga odisee a programelor bailout dedicate Greciei.
Cu toate acestea, odata trecuta perioada alegerilor generale din cele doua tari, grecii ar putea beneficia de usurarea poverii datoriei publice.
"Seamana mai mult cu un acord de convenienta. Grecia avea nevoie de bani acum, fiind deja in intarziere cu returnarea imprumuturilor. Europa avea nevoie sa manifeste o pozitie stabila inaintea referendumului din 23 iunie, din Marea Britanie", considera Peter Rosenstreich, seful departamentului de strategii de piata din cadrul Swissquote Bank.
Transa de 10,3 miliarde de euro din al treilea... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 13:42
1Grecia a adoptat niste masuri nepopulare in randul populatiei, luni, dar necesare pentru a debloca fonduri noi de la creditorii internationali.
Premierul elen Alexis Tsipras a aparat reformele adoptate in Parlament legate de pensii si taxe, transmite BBC.
El a explicat ca masurile au fost necesare pentru a primi o noua transa din imprumutul extern, fara de care tara supranumita "copilul crizei" nu ar putea trece peste vara. Discutia la nivel european ar urma sa inceapa luni dupa-amiaza, in cadrul unui summit cu ministrii de Finante din zona euro.
Tsipras a dat asigurari ca schimbarile vor afecta doar putin peste 7 la suta dintre pensionari. In plus, el considera ca in acest mod se vor pune bazele unui sistem sustenabil, avand in vedere ca o crestere a contributiilor la pensii va aduce mai multi bani la buget.
"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile... citeste mai departe despre "Copilul crizei asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:20
Europa se confrunta in acest moment cu trei crize: cea financiara din zona euro, care are in centru Grecia, fenomenul migratiei si o posibila iesire a Marii Britanii din UE. Insa este posibil ca aceste bombe sa se detoneze in acelasi timp si sa se creeze un fenomen de tip "furtuna perfecta"?
Alex Barker, jurnalist la Financial Times, este cel care-si pune aceasta intrebare pe blogul publicatiei.
El arata ca fiecare dintre cele trei crize care bantuie Europa pune mari dificultati tarilor de pe Batranul Continent si analizeaza riscul ca acestea sa convearga in asa fel incat sa ajunga sa se intrepatrunda si sa loveasca in plin blocul comunitar.
Trei, Doamne, si toi trei!
Toate cele trei bombe cu ceas ar putea exploda in vara, aproape concomitent, ceea ce ar duce la crearea unei "furtuni perfecte".
Comisia Europeana avertizeaza: Grecia risca excluderea temporara din Schengen
Cea mai mica dintre ele este Grecia. Jurnalistul FT aminteste ca riscul ca sa iasa din zona euro ...citeste mai departe despre "Cele 3 mari crize din Europa: Care sunt sansele sa se creeze o "furtuna perfecta"?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 07:42
Oficialii eleni au facut din nou apel la Bruxelles pentru a gasi o strategie eficienta in problema migrantilor care au invadat insulele Greciei. Ultimele date statistice arata ca, numai saptamana trecuta, alti 21.000 de refugiati din Orientul Mijlociu au ajuns pe sol elen.
Cifra se apropie de jumatate din numarul refugiatilor intrati in Grecia cursul anului trecut si duce totalul imigrantilor ajunsi in 2015 pe pamant elen la 160.000, relateaza revista Newsweek.
Lipsa de coordonare
Fluxul de refugiati sositi din Siria si alte cateva state afectate de razboaie civile pune presiune pe sistemul de receptie al Greciei, bazat in special pe voluntari, impingand gramezile de noi veniti in tabere improprii si lasand loc de conflicte si incaierari publice.
Un purtator de cuvant al Inaltului Comisariat pentru Refigiati al ONU a cerut Atenei sa iasa in fata si sa preia rolul de lider in coordonarea crizei refugiatilor care a afectat intreg bazinul mediteraneean.
In replica, guvernantii eleni au explicat ca exista o totala lipsa de coordonare intre actiunile lor si cele ale oficialilor UE.
"Problema nu poate fi rezoltata prin deschiderea unor procese juridice in Grecia si, cu siguranta, nici intoarcerea ambarcatiunilor din drum sau ridicarea zidurilor la granita nu reprezinta solutii", a arata purtatorul de cuvant al guvernului elen, Olga Gerovassili.
Ascunsi dupa sarma ghimpata
Ungurii au demarat inca de la inceputul acestei luni construirea unui gard de sarma... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 15:45
2Grecii isi decid astazi soarta. Referendumul prin care populatia este chemata sa se pronunte pro sau contra masurilor de austeritate propuse de creditorii internationali ai Greciei are loc duminica.
Miza este mare atat pentru Grecia, care ar putea iesi cel putin din uniunea monetara, cat si pentru tarile din UE, care vor fi afectate in mai mica sau mai mare masura, dar si pentru constructia europeana in sine.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii despre votul istoric din Grecia:
11.58 - Premierul Italiei Matteo Renzi, a declarat ca "Dupa referendum, indiferent de rezultant, trebuie sa reluam discutiile. Prima care stie acest lucru este tocmai Angela Merkel", informeaza Il Messaggero.
11.45 - BBC aminteste, cu ajutorul unui infografic, cat datoreaza Grecia si cui.
Foto: BBC/Open Europe
11.18 - Cativa fosti prim-ministri eleni au votat duminica, la primele ore ale diminetii, in favoarea propunerii de acord formulata de creditorii ...citeste mai departe despre "Zi decisiva pentru Grecia si Europa - Mai multi greci la ATM-uri decat la vot. Tsipras a facut spectacol in sectia de votare LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 11:59
Europa ar putea creste vertiginos in ochii investitorilor odata ce se va termina drama prin care trece Grecia, a explicat un analist de pe Wall Street, care gestioneaza active de peste un trilion de dolari din toata lumea.
"Fundamentele sunt chiar solide in multe locuri din Europa, insa situatia prin care trece statul elen distrage atentia investitorilor", a transmis Sheila Patel, director executiv la International Goldman Sachs Asset Management (GSAM), pentru CNBC.
Firma gestioneaza active in valoare de 1,2 trilioane de dolari la nivel global.
"Se observa deja o imbunatatire la tarile de la periferie, cum ar fi Spania si Italia, insa atunci cand te uiti la ce se intampla in Grecia, cum poti sa ii convingi sa faca pasul final? Parerea mea este ca investitorii inca se afla la stadiul de expectativa: doar unul din cinci baga bani in Batranul Continent", a mai spus Sheila Patel.
Din februarie, liderii de la Atena, pe de-o parte, zona euro, Banca Centrala Europeana si Fondul ...citeste mai departe despre "Motivul pentru care intreaga Europa vrea ca drama Greciei sa ajunga in actul final" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 06:59
Lucas Papademos, prim-ministru Greciei, le-a cerut politicienilor sa voteze duminica in favoarea planului de austeritate de care depinde obtinerea unui nou imprumut FMI si UE.
Pierderea sprijinului Fondului Monetar International (FMI) si a Uniunii Europene (UE) ar condamna tara la "haos necontrolat si explozie sociala", dupa cum a declarat Papademos, citat de mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 10:55
Negocierile intense privind solutiile de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro se impiedica in cateva puncte, dar nu din cauza Frantei si Germaniei, au declarat, joi, oficiali germani citati de AFP.
Pozitiile Parisului si Berlinului "sunt in acord total", dar ele nu constituie inca o solutie europeana, a afirmat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble.
"Germania si Franta au o responsabilitate de coordonare in Europa, care nu inlocuieste insa negocierile dintre cele 17 tari membre ale zonei euro, a adaugat ministrul, sugerand ca discutiile sunt blocate de opozitia altor state din uniunea monetara.
Liderii din zona euro si Uniunea Europeana se reunesc la sfarsitul acestei saptamani la Bruxelles pentru a se pune de acord asupra remediilor crizei care afecteaza zona euro si au promis decizii majore.
In cadrul pregatirilor, presedintele francez Nicolas Sarkozy a facut, miercuri seara, o vizita de urgenta la Frankfurt, pentru a se intalni cu cancelarul german Angela Merkel si mai multi inalti oficiali europeni.
Intr-o scrisoare adresata joi dimineata deputatilor germani, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Steffen Kampeter a recunoscut ca persista diferentele in anumite privinte, in special in definirea exacta a rolului Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (EFSF) pe pietele de obligatiuni.
Potrivit unui document obtinut de Reuters, EFSF va putea cumpara obligatiuni de pe piata secundara in anumite conditii, pentru a mentine sub control... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 19:34