Eurogrupul a reusit ceea ce se straduia deja de mai multe luni: aprobarea unor noi credite de miliarde de euro pentru Grecia. Dar la reuniunea din Luxemburg, o anume problema a ramas nerezolvata.
Membrii Eurogrup au reusit sa ajunga din nou la un acord pentru a decide soarta Greciei. La Luxemburg, ei au gasit numitorul comun care sa-i linisteasca pe toti: pe greci, pe ministrii de Finante din UE si pe FMI.
S-a decis alocarea unor credite in valoare de 8,5 miliarde de euro din fondul european de salvare (EMS), dupa cum a anuntat seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. El a vorbit despre un "pas mare" inainte. Comisarul european pentru Economie, francezul Pierre Moscovici, a adaugat cu exaltare: "Sunt vesti foarte bune, care contin promisiunea sperantei - atat pentru poporul grec, cat si pentru zona euro".
Bani noi pentru datorii vechi
Aceste vesti bune au venit exact la timp pentru Atena. Statul elen trebuie sa-si achite in 4 saptamani datoriile la creditorii privati, la BCE si la FMI. De plata sunt aproape 7 miliarde de euro, bani pe care Atena nu ii are si care ar urma sa vina din fondul de salvare creat in 2016. Practic, un credit nou il stinge pe cel vechi.
In Germania, Comisia de Buget a Bundestag verifica, vineri, daca acordul incheiat de Eurogrup corespunde mandatului dat de Parlamentul de la Berlin.
Negocierile au avansat incet in ultimele saptamani pentru ca creditorii nu reusisera sa se inteleaga cu privire la modul in care Grecia trebuie sa... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 18:24
Grecia si creditorii sai internationali par sa se afle intr-un nou impas in privinta implementarii masurilor stabilite in cel de-al treilea acord bailout semnat intre cele doua parti, semnaleaza premierul Alexis Tsipras.
In cadrul unei intalniri cu reprezentantii partidului Syriza, premierul elen a mentionat ca ingerintele FMI si ale ministrului Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, i se par nelalocul lor si dincolo de limitele acordului cadru semnat cu ocazia acordarii imprumutului de 82 miliarde euro, informeaza Daily Sabah.
"Nu va mai jucati cu focul", a cerut premierul Greciei la doar o zi dupa ce delegatia elena si creditorii din zona euro nu au reusit sa ajunga la o intelegere pe tema deblocarii transelor din imprumut.
"Suntem gata sa discutam orice este inclus in acordul bailout, dar nu si chestiuni care depasesc cadrul legal al acestuia si par si lipsite de ratiune. Nu o sa luam in considerare cerinte care nu sunt sustinute de logica si de cifre", a precizat Alexis Tsipras.
Ultimele discutii purtate intre Atena si creditorii din zona euro se refera la politica fiscala pe care guvernul elen trebuie sa o implementeze in urmatorii 4 ani pentru a evita un faliment de tara sub presiunea datoriilor acumulate in ultimii 7 ani.
Negocierile vor fi reluate saptamana aceasta in capitala Greciei, de rezultatul acestora depinzand deblocarea celei de-a doua transe din imprumutul de 82 de miliarde euro acordat Greciei.
O eventuala blocare a programului... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 15:33
Expertii Fondului Monetar International considera ca restul creditorilor internationali ai Greciei gresesc atunci cand impun conditii de austeritate extrema "copilului problema" al zonei euro.
FMI a propus crearea unui sistem de modern de asistenta sociala in Grecia cu fonduri provenite din veniturile fiscale si ajustarea pensiilor, anunta Reuters.
Seful departamentului european al Fondului, Poul Thompsen, si economistul sef Maury Obstfeld au redactat un articol in care argumenteaza de ce insistenta creditorilor internationali pentru obtinerea unui surplus bugetar de 3,5% in 2018 este o greseala, in opinia lor 1,5 procente fiind suficiente.
"Am avertizat aupra faptului ca acest lucru ar putea naste o stare de austeritate care sa impiedice redresarea economica a tarii", au precizat cei doi experti FMI.
Articolul celor doi vine pe fondul disputelor dintre FMI si restul creditorilor internationali ai Greciei privind conditiile pe care elenii ar trebui sa le indeplineasca pentru continuarea celui de-al treilea program bailout al tarii, in valoare totala de 86 miliarde euro.
Germania, unul dintre cei mai importanti creditori ai Greciei din zona euro, a inaintat chiar o propunere prin care surplusul bugetar de 3,5% ar fi trebuit mentinut pentru cel putin un deceniu, lucru considerat neproductiv de catre economistii Fondului.
"Datoria Greciei este nesustenabila si niciun program de reforme nu o va face sustenabila fara o reducere a acesteia", argumenteaza cei... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 08:19
Grecia ar putea fi scutita de plata unei parti din datoria publica imensa pe care a acumulat-o, dupa ce guvernul de la Atena a reusit sa obtina un acord preliminar in acest sens, pe langa cei peste 10 miliarde de euro pe care tocmai i-a primit de la creditorii internationali, pentru a reusi sa-si plateasca alte datorii mai vechi.
Detaliile acordului privind restructurarea datoriei publice elene vor fi puse la punct abia in 2018, dupa alegerile generale din Germania, arata Bloomberg.
De unde atata bunavointa? Europa trebuie sa arate ca lucrurile merg snur si ca este mai bine in Uniune decat in afara ei, cred specialistii, ca un exemplu pentru Marea Britanie, care trebuie sa decida daca mai ramane sau nu in UE.
Altfel, Germania si Olanda evita sa sustina deschis ideea restructurarii datoriilor facute de eleni, temandu-se de reactia alegatorilor de acasa, deja enervati de lunga odisee a programelor bailout dedicate Greciei.
Cu toate acestea, odata trecuta perioada alegerilor generale din cele doua tari, grecii ar putea beneficia de usurarea poverii datoriei publice.
"Seamana mai mult cu un acord de convenienta. Grecia avea nevoie de bani acum, fiind deja in intarziere cu returnarea imprumuturilor. Europa avea nevoie sa manifeste o pozitie stabila inaintea referendumului din 23 iunie, din Marea Britanie", considera Peter Rosenstreich, seful departamentului de strategii de piata din cadrul Swissquote Bank.
Transa de 10,3 miliarde de euro din al treilea... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 13:42
1Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Electoratul elen a decis sa il readuca in fruntea guvernului de la Atena pe omul care, timp de sase luni, a urmat un traseu mai mult decat dezordonat in relatia cu alegatorii sai, ca si cu creditorii europeni: Alexis Tsipras.
Partidul Syriza a castigat alegerile anticipate cu un scor de 35,5%, iar liderii formatiunii au anuntat ca vor prefera sa intre la guvernare in aceeasi formula de alianta cu Independentii Greci, anunta Bloomberg.
Paradoxul grecesc
Tsipras a primit noua veste dand asigurari ca guvernul sau se va angrena intr-o lupta impotriva coruptiei din sistem si promitand ramanerea la putere vreme de un mandat intreg.
Cu aceasta victorie, Syriza pare sa isi fi asigurat un loc de frunte in politica elena, dar rezultatul dezvaluie si un paradox al Greciei, o tara cu economia mult diminuata si supusa in continuare controlului capitalului, masura impusa inca de la sfarsitul lunii iunie.
Ajuns la putere in urma promisiunii de a restaura demnitatea grecilor si a pune capat austeritatii, Tsipras se va vedea nevoit din nou sa treaca la implementarea masurilor de reducere a cheltuielilor si de marire a taxelor, conform acordului incheiat cu creditorii pentru noul imprumut de 86 de miliarde de euro.
Electoratul pare sa fi ales un partid caracterizat de "nerespectarea promisiunilor electorale, schimbarea politicii, declansarea colapsului in sistemul bancar elen si crearea conditiilor pentru o noua recesiune", remarca Stathis Kalyvas, profesor de stiinte... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2015, ora 13:15
Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a sarbatorit succesul de la referendum drept o "victorie a democratiei", insa in alte democratii europene care au strans cureaua va fi greu de explicat cetatenilor de ce merita Atena atata generozitate.
Perspectiva furnizarii in continuare de asistenta financiara Greciei si restructurarea datoriei sale uriase - 180 la suta din PIB - este un subiect cu precadere dureros in tarile zonei euro care au trecut ele insele prin recesiune profunda si s-au zbatut sa revina la situatia economica mai buna, deseori luand aceleasi "medicamente" de austeritate la care grecii se opun atat de vehement, scrie Jan Cienski, pentru Politico.eu.
Razboiul din Ucraina, mai important decat criza datoriei din Grecia
Tsipras, primele declaratii dupa votul clar al grecilor: Vom negocia restructurarea datoriei, nu austeritate
Pentru a ajunge la un acord, Atena trebuie sa-si sustina punctul de vedere nu doar la Berlin sau Paris, ci si la Riga, Tallinn, Dublin, ...citeste mai departe despre "Tarile europene care i-ar putea spune un mare "Nu" Greciei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 14:52
Criza din Grecia ia amploare, dupa ce a ratat plata unei datorii de 1,6 miliarde de euro la finalul lunii trecute, astfel ca a intrat in incapacitate de plata. Insa nu e prima data cand se intampla acest lucru.
Economistii Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff au realizat o analiza comprehensiva in cartea lor "This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly" pe acest subiect, aminteste Business Insider.
Impas total in rezolvarea crizei din Grecia: Tsipras a reusit sa-i infurie pe liderii UE. Soarta se decide la referendum
Ei au clasificat crizele financiare in sase categorii:
Criza bancara: Cand au loc retrageri masive de bani, iar institutiile financiare se prabusesc, asa ca e nevoie de interventia statului;Criza datoriei externe: Cand un guvern nu reuseste sa achite la timp o rata dintr-un imprumut acordat de creditorii sai internationali sau cand datoria suverana e restructurata ...citeste mai departe despre "87 de ani de criza pentru Grecia: Situatia elenilor de la independenta fata de Imperiul Otoman (Grafic)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 16:16
Komal Sri-Kumar, fondatorul Sri-Kumar Global Stategies, este de parere ca intregul spectacol al negocierilor duse intre guvernul de la Atena si creditorii internationali nu face decat sa amane inevitabilul: falimentul Greciei.
"Cu cat se va intampla mai repede, cu atat mai bine pentru toata lumea! Macar obtinem o imagine clara a realitatii decat sa insistam pe o varianta a stagnarii pentru multa vreme", a declarat Sri-Kumar pentru CNBC.
Nimic de facut
Economistul a fost in Grecia saptamana trecuta pentru a discuta problema datoriilor cu o parte din oficialii eleni si reprezentanti ai bancilor din tara.
In opinia sa, faptul ca Grecia a platit ultima transa catre FMI din fondul de trageri speciale inseamna ca nu mai este nimic de facut.
Verdict final in august
"Daca creditorii europeni sunt decisi sa tergiverseze situatia inca trei luni si sa le mai acorde un imprumut de urgenta, falimentul nu va avea loc in august, ci in decembrie", spune Sri-Kumar.
In anii '80, Sri-Kumar s-a ocupat indeaproape de criza datoriilor din America de Sud, dar situatia din Grecia i se pare mult mai grava, in conditiile in care elenii nu au propria moneda pe care sa o impinga in piata.
"Pana la sfarsitul verii, ne vom lamuri daca Europa le va sari in ajutor si ii va imprumuta din nou sau daca Grecia va iesi din zona euro sau va declara incapacitatea de plata.
In orice caz, piata va fi invadata de active care se vor tranzactiona la preturi reduse", crede Komal Sri-Kumal.... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 09:37