Guvernul Greciei a anuntat miercuri o noua relaxare a restrictiilor asupra miscarilor de capital introduse in vara lui 2015, majorand cu 28% nivelul maxim al sumelor care pot fi retrase din conturile bancare.
Potrivit unui decret al Ministerului de Finante publicat in Monitorul Oficial, incepand cu data de 1 martie, persoanele fizice vor putea sa retraga lunar o suma de pana la 2.300 de euro din conturile bancare, fata de maxim 1.800 de euro in prezent. De asemenea, vor fi ridicate restrictiile referitoare la deschiderea de noi conturi bancare, transmite Reuters.
Analistii sunt de parere ca prin relaxarea controalelor asupra miscarilor de capital, Guvernul grec vrea sa demonstreze ca este optimist cu privire la evolutia economiei si totodata sa dea un vot de incredere sistemului bancar.
Autoritatile de la Atena au introdus pentru prima data restrictii asupra miscarilor de capital in luna iunie 2015, pentru a pune capat unor iesiri masive de fonduri din banci in momentul maxim al crizei datoriilor, criza care a dus la cel de-al treilea acord de asistenta financiara convenit de Grecia cu creditorii internationali dupa 2010.
In vara lui 2015, Guvernul grec a obligat bancile domestice sa isi inchida portile timp de aproape 20 de zile si sa limiteze retragerile de fonduri la doar 60 de euro pe zi, in ideea de a evita un colaps al sistemului bancar elen.
Dupa ce guvernul SYRIZA si creditorii internationali (UE-FMI-BCE) au cazut de acord asupra celui de-al treilea... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 15:14
Grecia se asteapta sa inregistreze un surplus bugetar peste asteptari in 2018, acesta urmand sa fie al treilea an consecutiv de depasire a tintei de surplus bugetar, o evolutie care ar putea ajuta la relaxarea masurilor de austeritate impuse populatiei, a declarat luni, pentru Reuters, un oficial guvernamental.
In varianta finala a proiectului de buget pentru 2018, ce urmeaza sa fie trimis marti Parlamentului, autoritatile de la Atena mizeaza pe un surplus primar, care exclude serviciul datoriei, cuprins intre 2,4% si 2,5% din PIB pentru acest an, precum si pe un excedent bugetar de 3,7% din PIB pentru anul viitor, a declarat oficialul guvernamental, sub protectia anonimatului.
Aceste cifre reprezinta o revizuire in sus a estimarilor de surplus bugetar pentru 2017 si 2018. Conform precedentei versiuni a proiectului de buget prezentata la inceputul lunii trecute, autoritatile de la Atena mizau pe surplus bugetar de 2,2% din PIB in 2017 si pe un excedent de 3,57% din PIB in 2018.
De asemenea, oficialul citat de Reuters a dezvaluit ca autoritatile elene mizeaza in acest an pe o crestere economica de 1,6%, mai mica decat avansul de 1,8% preconizat anterior, urmand ca in 2018 economia Greciei sa urce cu 2,5%, usor peste estimarile anterioare referitoare la o crestere de 2,4%. Noile estimari sunt "in linie cu asteptarile Comisiei Europene", a precizat oficialul elen.
Incepand din 2008, Grecia a fost intr-o continua recesiune, exceptand o scurta perioada de crestere... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 18:08
Eurogrupul a reusit ceea ce se straduia deja de mai multe luni: aprobarea unor noi credite de miliarde de euro pentru Grecia. Dar la reuniunea din Luxemburg, o anume problema a ramas nerezolvata.
Membrii Eurogrup au reusit sa ajunga din nou la un acord pentru a decide soarta Greciei. La Luxemburg, ei au gasit numitorul comun care sa-i linisteasca pe toti: pe greci, pe ministrii de Finante din UE si pe FMI.
S-a decis alocarea unor credite in valoare de 8,5 miliarde de euro din fondul european de salvare (EMS), dupa cum a anuntat seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. El a vorbit despre un "pas mare" inainte. Comisarul european pentru Economie, francezul Pierre Moscovici, a adaugat cu exaltare: "Sunt vesti foarte bune, care contin promisiunea sperantei - atat pentru poporul grec, cat si pentru zona euro".
Bani noi pentru datorii vechi
Aceste vesti bune au venit exact la timp pentru Atena. Statul elen trebuie sa-si achite in 4 saptamani datoriile la creditorii privati, la BCE si la FMI. De plata sunt aproape 7 miliarde de euro, bani pe care Atena nu ii are si care ar urma sa vina din fondul de salvare creat in 2016. Practic, un credit nou il stinge pe cel vechi.
In Germania, Comisia de Buget a Bundestag verifica, vineri, daca acordul incheiat de Eurogrup corespunde mandatului dat de Parlamentul de la Berlin.
Negocierile au avansat incet in ultimele saptamani pentru ca creditorii nu reusisera sa se inteleaga cu privire la modul in care Grecia trebuie sa... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 18:24
Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, determinand banca centrala sa creasca lichiditatile de urgenta puse la dispozitia institutiilor financiare. Populatia e ingrijorata ca blocajul discutiilor cu creditorii internationali ar putea duce la o repetare a crizei din 2015, care a impins economia in pragul colapsului.
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a acceptat solicitarea Bancii Greciei de majorare a plafonului lichiditatilor de urgenta destinate bancilor cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro.
"Cresterea reflecta evolutia situatiei lichiditatilor din bancile elene, tinand cont de retragerile de depozite din sectorul privat", a anuntat Banca Greciei.
In acest an, retragerile de fonduri din bancile elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, a declarat o persoana apropiata situatiei. Evolutia reflecta deficitul de bani pentru plata taxelor si transferul de fonduri la banci straine, a spus persoana.
Este pentru prima oara dupa septembrie 2015, data la care Banca Greciei a inceput sa publice date referitoare la plafonul lichiditatilor de urgenta (ELA), cand a fost necesara o majorare a acestuia. De asemenea, este prima oara cand banca centrala a omis in comunicatul sau o referire la "stabilizarea" si "imbunatatirea" fluxului depozitelor.
Negocierile dintre reprezentantii creditorilor si ministrul de Finante, Euclid Tsakalotos, referitoare la termenii imprumuturilor de urgenta, nu au ajuns la un rezultat,... mai mult
Joi, 23 Martie 2017, ora 20:14
Grecia ar putea fi scutita de plata unei parti din datoria publica imensa pe care a acumulat-o, dupa ce guvernul de la Atena a reusit sa obtina un acord preliminar in acest sens, pe langa cei peste 10 miliarde de euro pe care tocmai i-a primit de la creditorii internationali, pentru a reusi sa-si plateasca alte datorii mai vechi.
Detaliile acordului privind restructurarea datoriei publice elene vor fi puse la punct abia in 2018, dupa alegerile generale din Germania, arata Bloomberg.
De unde atata bunavointa? Europa trebuie sa arate ca lucrurile merg snur si ca este mai bine in Uniune decat in afara ei, cred specialistii, ca un exemplu pentru Marea Britanie, care trebuie sa decida daca mai ramane sau nu in UE.
Altfel, Germania si Olanda evita sa sustina deschis ideea restructurarii datoriilor facute de eleni, temandu-se de reactia alegatorilor de acasa, deja enervati de lunga odisee a programelor bailout dedicate Greciei.
Cu toate acestea, odata trecuta perioada alegerilor generale din cele doua tari, grecii ar putea beneficia de usurarea poverii datoriei publice.
"Seamana mai mult cu un acord de convenienta. Grecia avea nevoie de bani acum, fiind deja in intarziere cu returnarea imprumuturilor. Europa avea nevoie sa manifeste o pozitie stabila inaintea referendumului din 23 iunie, din Marea Britanie", considera Peter Rosenstreich, seful departamentului de strategii de piata din cadrul Swissquote Bank.
Transa de 10,3 miliarde de euro din al treilea... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 13:42
1Ministrul elen de Finante Euclid Tsakalotos le-a spus grecilor, joi, ca pot sa isi aduca economiile inapoi in banci.
Intr-o interventie in Parlament, Tsakalotos a mai spus ca alegerile anticipate nu vor duce la instabilitate politica, asa cum s-a intamplat in vara lui 2012, scrie Kathimerini.
Criza ii impinge pe greci sa adopte o moneda neconventionala: 1.000 de bancomate vor fi instalate
"Aceste alegeri care, din cate aud, se vor desfasura, nu vor fi la fel precum cele din 2012. Acum exista un acord. E un parcurs de urmat, ...citeste mai departe despre "Ministrul elen de Finante le spune grecilor sa-si aduca economiile inapoi in banci" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 17:44
Grecia spera sa ajunga, in doua saptamani, la un acord cu creditorii care sa permita deblocarea a cateva miliarde de euro.
Cele doua parti ar trebui sa ajunga cel tarziu pe 20 august la un compromis privind noul plan de asistenta financiara, pentru a permite Guvernului de la Atena sa ramburseze Bancii Centrale Europene 3,5 miliarde de euro pentru obligatiuni care vor expira, afirma surse din cadrul Ministerului grec al Finantelor, citate de site-ul ziarului Le Figaro.
Bancile din Grecia s-au prabusit
"Negocierile se vor incheia saptamana aceasta", a declarat marti ministrul grec al Finantelor, Euclide Tsakalotos, dupa o noua reuniune cu reprezentantii Grupului Bruxelles (format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International). La discutii sunt prezenti si oficiali responsabili de Mecanismul European de Stabilitate (MES) - fondul special de asistenta al zonei euro.
"Exista mici divergente. Nu cred ca vor fi probleme in privinta privatizarilor. ...citeste mai departe despre "Tragedia greaca aproape de final? Elenii spera sa primeasca bani pana la finalul lunii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 21:29
Premierul Alexis Tsipras a reusit nu doar sa imparta Grecia in doua tabere, ci intreaga Europa, dupa ce a convocat referendumul in care le cere elenilor sa se pronunte cu privire la acordul creditorilor externi, care conditioneaza ajutorul financiar pentru Grecia de mai multe reforme si masuri de austeritate.
Daca liderii UE au anuntat ca un rezultat negativ al referendumului ar putea echivala cu iesirea Greciei din zona euro, guvernul de la Atena insista ca asa ar primi o "mana buna" cu care sa se intoarca la masa negocierilor pentru a obtine un acord "sustenabil". Iar Tsipras pare sa prinda aripi pe masura ce apar informatii care ii sustin discursul. Reuters a dezvaluit ca lideri europeni ar fi incercat sa blocheze publicarea raportului FMI care arata ca datoria elena trebuie restructurata.
Mai mult, liderii europeni par sa nu mai fie uniti in problema greceasca. Seful Consiliului European Donald Tusk a spus ca s-ar putea sa trebuiasca sa ne obisnuim cu ideea ca o tara membra a ...citeste mai departe despre "Grecia, pregatita pentru un asediu financiar - Tsipras cere vot pentru demnitate: Spuneti NU celor care va terorizeaza!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 23:49
Comisarul european pentru energie, germanul Gunther Oettinger, a evocat in presa germana de duminica ipoteza unei reforme a pactului de stabilitate al Uniunii Europene, in conditiile crizei bugetare a Greciei, relateaza publicatia belgiana L'Echo."Statele UE trebuie sa inceapa sa-si reduca deficitele in 2011. Daca refuza, pactul de stabilitate trebuie sa fie modificat astfel incat institutiile europene sa poata interveni mai bine in ceea ce priveste politicile nationale. Stabilitatea euro trebuie sa fie garantata", a afirmat Oettinger, in Welt am Sonntag.
Comisarul, fost sef al guvernului landului Baden-Württemberg, estimeaza ca "lectia cea mai importanta a situatiei Greciei este ca statele din UE trebuie sa acorde mai multa atentie banului public si dezvoltarii unei noi structuri bugetare".
El a avertizat ca situatia actuala nu mai este sustenabila, in conditiile in care "datoriile publice explodeaza si o valoare mai mare a datoriei este sustinuta de un numar de contribuabili din ce in ce mai mic".
Comisia Europeana a anuntat vineri noi propuneri pentru a supraveghea mai bine politicile economice ale statelor din zona euro si pentru a imbunatati coordonarea acestora, in urma crizei bugetare din Grecia.
Luni, forumul ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup) se reuneste la Bruxelles, iar marti toti ministrii de finante din UE (Ecofin) urmeaza sa stabileasca detaliile finale ale masurilor exceptionale in legatura cu "veriga slaba" a zonei euro, Grecia.... mai mult
Duminica, 14 Februarie 2010, ora 22:46