Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Guvernul grec intentioneaza sa extinda perioada in care bancile elene vor fi inchise cel putin cu cateva zile, au declarat, luni, pentru Reuters, mai multe surse bancare, in avanpremiera unei reuniuni care va avea loc diseara intre bancheri si ministrul grec de Finante.
Decretul privind vacanta bancara expira luni, iar Guvernul grec ar urma sa emita un nou decret care sa-l inlocuiasca.
"Vacanta bancara va fi prelungita pana vineri sau lunea viitoare", a declarat un bancher.
Duminica trecuta, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. In plus, bancile elene au ...citeste mai departe despre "Grecia a spus NU Europei: Bancile raman inchise cel putin pana vineri (surse)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 18:28
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Grecia sa aiba asupra lor suficienti bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor in eventualitatea unor intreruperi ale activitatilor bancare in aceasta tara.
In acelasi timp, ministerul atentioneaza asupra duratelor mari de asteptare provocate de suprasolicitarea serviciilor bancare din Grecia.
"Ambasada Romaniei la Atena si Consulatul General de la Salonic impreuna cu Centrala MAE monitorizeaza indeaproape evolutiile, inclusiv din perspectiva unor eventuale repercusiuni asupra ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Sfaturi pentru romanii care se gandesc la concedii acolo" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 23:42
Banca Centrala Europeana nu va permite un colaps al creditorilor eleni deoarece s-ar crea un efect de domino, fiind afectate si alte banci europene, a declarat ministrul de stat Alekos Flabouraris.
"BCE nu va lasa bancile din Grecia sa intre in colaps. Ei stiu ca daca sistemul bancar elen se prabuseste, va exista un efect de domino", a afirmat oficialul elen la postul de televiziune Mega, transmite Reuters.
Grecii promit sa vina cu solutii noi, dar o preseaza pe Merkel sa ia o decizie clara
Vineri, Banca Centrala Europeana a majorat din nou plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni, sustin surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Saptamana aceasta, BCE a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro iar saptamana trecuta, cu 2,3 miliarde de euro.
Conform agentiei elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finantarea de urgenta pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Plasa de salvare pentru bancile elene" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 13:16
Ultimul obstacol privind fuziunea dintre Eurobank si National Bank of Greece (NBG) a fost depasit, dupa ce majoritatea actionarilor Eurobank au acceptat preluarea bancii elene prin schimb de actiuni.
NBG, cea mai mare institutie de credit a tarii, cu o capitalizare de 951 milioane de euro, a propus in octombrie fuziunea cu Eurobank prin schimbul a 58 de noi actiuni pentru fiecare 100 de titluri Eurobank. Eurobank are o valoare de piata de 250 de milioane de euro, transmite Bloomberg, conform Mediafax.
NBG si Eurobank sunt prezente pe piata bancara din Romania. NBG detine Banca Romaneasca, iar Eurobank controleaza Bancpost. Consiliul Concurentei a avizat, saptamana trecuta, fuziunea pe piata bancara din Romania a NBG cu Eurobank.
NBG, cea mai mare institutie de credit a Greciei, cu o capitalizare de 951 milioane de euro, a propus in octombrie fuziunea cu Eurobank prin schimbul a 58 de noi actiuni pentru fiecare 100 de titluri Eurobank. Eurobank are o valoare de piata de 250 de milioane de euro.
Noua entitate rezultata in urma fuziunii se va numi NBG Group, va avea active de 178 de miliarde de euro, un sold al creditelor de 110 miliarde de euro si depozite de 87,9 miliarde de euro, a anuntat NBG in octombrie.
Bancile din Grecia trec printr-un proces de restructurare, ca urmare a pierderilor masive inregistrate anul trecut din participarea la un program de stergere a datoriilor statului elen, precum si din avansul puternic al creditelor neperformante. mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:37
Angajatii bancilor din Grecia au organizat luni o greva impotriva consolidarii sectorului, dupa preluarea activelor viabile ale bancii de stat ATEbank de catre Piraeus Bank, a patra mare institutie de credit a tarii, potrivit Financial Times.
Vanzarea a inca doua institutii de credit cu pierderi este iminenta: grupul francez Credit Agricole vrea sa renunte la subsidiara elena Emporiki Bank, in timp ce banca centrala analizeaza oferte pentru activele viabile ale bancii de stat Hellenic Postal Savings Bank.
Grecia se afla sub presiune din partea creditorilor internationali pentru a consolida sectorul bancar inaintea incheierii unui program de recapitalizare de 50 de miliarde de euro, parte a celui de-al doilea program de ajutor destinat statului, de 130 de miliarde de euro.
Cele mai mari patru institutii de credit ale tarii ar fi trebuit recapitalizate pana in iunie, dar procesul a fost intarziat din cauza a doua runde succesive de alegeri parlamentare anticipate.
Greva de luni a inchis mii de sucursale in toata Grecia.
"Suntem ingrijorati de reduceri de salarii, de pierderi de locuri de munca si de aranjamentele privind pensiile, in urma vanzarii bancilor. Protectia sociala este o problema cheie in aceasta perioada de criza", a declarat un oficial al sindicatului angajatilor din sectorul bancar OTOE.
Angajatii ATEbank se vor afla in greva si marti, potrivit unui anunt al sindicatului din care fac parte acestia. Chiar daca Piraeus a dat asigurari ca toti... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 20:14
Grecia pregateste legislatia necesara infiintarii unui mecanism cu fonduri de zece miliarde de euro destinat sprijinirii bancilor care inregistreaza o scadere a ratei de adecvare a capitalului si nu se pot finanta de pe pietele financiare, potrivit Mediafax.Majorarea imprumuturilor neperformante, retrogradarea ratingurilor de tara si adancirea recesiunii vor avea un efect negativ asupra bancilor elene, considera analistii, iar autoritatile vor sa dispuna de un instrument prin intermediul caruia sa ofere sprijin institutiilor de credit cu probleme de capital.
Fondul de Stabilitate Financiara face parte din pachetul de imprumuturi de 110 milliarde de euro pe care statele zonei euro si Fondul Monetar International (FMI) il acorda Greciei.
Dezbaterea programului a inceput joi, prin audierea unui secretar de stat din Ministerul de Finante in comisia pentru afaceri monetare a Parlamentului de la Atena. Guvernul intentioneaza sa pregateasca un proiect de lege pana la finele lunii iunie.
"Scopul nu este de a sprijini lichiditatea. Obiectivul este de a rezolva o problema colaterala. Sistemul bancar se confrunta cu urmarile crizei financiare", a afirmat secretarul de stat Philippos Sachinidis.
Actiunile bancilor elene au avut de la inceputul anului o evolutie mai slaba decat a institutiilor financiare din restul Europei, iar indicele sectorului bancar pe bursa de la Atena a pierdut 44%.
Criza datoriilor suverane, care a cauzat temeri privind extinderea catre alte state europene si a... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 02:24
Grecia ar putea actiona in justitie mai multe banci de investitii din Statele Unite, care ar putea sa fi contribuit la criza datoriei publice a statului elen, a declarat premierul de la Atena, George Papandreou, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax."Nu as exclude ca am putea apela la astfel de actiuni" , a declarat Papandreou intr-un interviu acordat CNN, raspunzand unei intrebari privind rolul bancilor americane in criza datoriilor de stat. Interviul a fost inregistrat joi si este programat pentru difuzare duminica, noteaza Bloomberg.
Nici Papandreou, nici reporterii CNN nu nominalizeaza vreo banca. Papandreou a afirmat ca decizia de a actiona impotriva bancilor americane va fi luata dupa incheierea unei investigatii a parlamentului elen privind cauzele crizei.
"Grecia va analiza trecutul pentru a vedea cum au decurs lucrurile. Exista investigatii similare si in alte tari, si in Statele Unite. Aici cred ca da, in privinta sectorului financiar, se aud cuvintele frauda si lipsa de transparenta. Deci da, exista un grad ridicat de raspundere aici", a aratat oficialul elen.
In zilele anterioare anuntarii, pe 10 mai, a fondului de 750 miliarde euro creat de UE si FMI pentru sustinerea statelor puternic indatorate din zona euro, autoritatile din Uniunea Europeana examinau daca speculatorii au manipulat preturile obligatiunilor intr-un mod care ii face partasi la criza.
Comitetul Autoritatilor Europene de Reglementare a Valorilor Mobiliare a anuntat, pe 7 mai, ca investigheaza... mai mult
Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:37
Bancile franceze au o expunere estimata la 75,45 mld. dolari pe Grecia, cea mai importanta din Europa, potrivit Bancii Reglementelor Internationale, actiunile acestora depreciindu-se puternic joi la bursa pariziana, pe masura acumularii temerilor asupra capacitatii Atenei de a-si refinanta datoria, transmite NewsIn.Potrivit cotidianului Les Echos, titlurile BNP Paribas si Societe Generale pierdusera 2,77% si 3,89% la ora Romaniei 14:50. Cotatia actiunilor Credit Agricole, prezenta in Grecia prin filiala Emporiki, scazuse cu 3,57%, iar cea a Natixis, cu 2,69%."Stim ca bancile franceze sunt destul de expuse pe Grecia, dar, deocamdata, cat timp Grecia nu a intrat in incapacitate de plata, bancile nu-si fac publica expunerea exacta", a declarat analistul Oddo Securities, Alain Dupuis.Potrivit statisticilor Bancii Reglementelor Internationale, bancile franceze sunt cel mai puternic expuse din Europa fata de Grecia.
Expunerea lor totala este estimata la 75,45 miliarde dolari (56,73 miliarde euro), fata de 63,96 miliarde dolari in cazul bancilor elvetiene si 43,23 miliarde dolari pentru cele germane.
Societe Generale, a carei expunere fata de datoria suverana a Greciei a fost estimata de Oddo Securities la 4 miliarde euro, a transmis ca nu exclude majorarea capitalului filialei elene Geniki in acest an.De la jumatatea lunii octombrie, cand au aparut temerile legate de situatia financiara a Greciei, titlurile bancilor elene s-au depreciat cu 50%, capitalizarea lor bursiera... mai mult
Joi, 08 Aprilie 2010, ora 18:10