Guvernul elen a profitat de prima vizita a reprezentantilor creditorilor sai dupa iesirea oficiala a Greciei din criza pentru a cere renuntarea la o noua taiere a pensiilor, care era prevazuta sa se aplice de la 1 ianuarie.
Ministrul grec de finante, Euclide Tsakalotos, le "va explica" reprezentantilor creditorilor tarii - Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) - "ca nu exista nicio ratiune bugetara" pentru aceasta masura, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos.
"Problema va fi ulterior transmisa la niveluri europene mai inalte", a adaugat el, cu putin timp inainte de o intrevedere cu reprezentantii creditorilor care au inceput o misiune la Atena.
Acestia nu au formulat o opozitie de principiu, potrivit agentiei ANA care citeaza o sursa guvernamentala, insa au insistat asupra necesitatii ca Grecia sa-si respecte angajamentul de a inregistra in 2019 (si pana in 2022) un excedent primar de 3,5% din PIB.
La presiunile FMI si Germaniei, Grecia a trebuit sa se angajeze iarna aceasta ca va opera o noua scadere de pensii, a 14-a din 2010, si ca o va pune in aplicare in 2019, an electoral.
Intre timp, Grecia, care a iesit la 20 august din programele de imprumuturi ale UE-FMI ce asigurau supravietuirea ei financiara din 2010 pana de curand, a depasit cu mult, pentru al treilea an consecutiv, obiectivele bugetare dictate de creditorii sai.
Premierul grec Alexis Tsipras le-a cerut deja sambata creditorilor... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 16:00
Grecia se asteapta sa inregistreze un surplus bugetar peste asteptari in 2018, acesta urmand sa fie al treilea an consecutiv de depasire a tintei de surplus bugetar, o evolutie care ar putea ajuta la relaxarea masurilor de austeritate impuse populatiei, a declarat luni, pentru Reuters, un oficial guvernamental.
In varianta finala a proiectului de buget pentru 2018, ce urmeaza sa fie trimis marti Parlamentului, autoritatile de la Atena mizeaza pe un surplus primar, care exclude serviciul datoriei, cuprins intre 2,4% si 2,5% din PIB pentru acest an, precum si pe un excedent bugetar de 3,7% din PIB pentru anul viitor, a declarat oficialul guvernamental, sub protectia anonimatului.
Aceste cifre reprezinta o revizuire in sus a estimarilor de surplus bugetar pentru 2017 si 2018. Conform precedentei versiuni a proiectului de buget prezentata la inceputul lunii trecute, autoritatile de la Atena mizau pe surplus bugetar de 2,2% din PIB in 2017 si pe un excedent de 3,57% din PIB in 2018.
De asemenea, oficialul citat de Reuters a dezvaluit ca autoritatile elene mizeaza in acest an pe o crestere economica de 1,6%, mai mica decat avansul de 1,8% preconizat anterior, urmand ca in 2018 economia Greciei sa urce cu 2,5%, usor peste estimarile anterioare referitoare la o crestere de 2,4%. Noile estimari sunt "in linie cu asteptarile Comisiei Europene", a precizat oficialul elen.
Incepand din 2008, Grecia a fost intr-o continua recesiune, exceptand o scurta perioada de crestere... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 18:08
Eurogrupul a reusit ceea ce se straduia deja de mai multe luni: aprobarea unor noi credite de miliarde de euro pentru Grecia. Dar la reuniunea din Luxemburg, o anume problema a ramas nerezolvata.
Membrii Eurogrup au reusit sa ajunga din nou la un acord pentru a decide soarta Greciei. La Luxemburg, ei au gasit numitorul comun care sa-i linisteasca pe toti: pe greci, pe ministrii de Finante din UE si pe FMI.
S-a decis alocarea unor credite in valoare de 8,5 miliarde de euro din fondul european de salvare (EMS), dupa cum a anuntat seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. El a vorbit despre un "pas mare" inainte. Comisarul european pentru Economie, francezul Pierre Moscovici, a adaugat cu exaltare: "Sunt vesti foarte bune, care contin promisiunea sperantei - atat pentru poporul grec, cat si pentru zona euro".
Bani noi pentru datorii vechi
Aceste vesti bune au venit exact la timp pentru Atena. Statul elen trebuie sa-si achite in 4 saptamani datoriile la creditorii privati, la BCE si la FMI. De plata sunt aproape 7 miliarde de euro, bani pe care Atena nu ii are si care ar urma sa vina din fondul de salvare creat in 2016. Practic, un credit nou il stinge pe cel vechi.
In Germania, Comisia de Buget a Bundestag verifica, vineri, daca acordul incheiat de Eurogrup corespunde mandatului dat de Parlamentul de la Berlin.
Negocierile au avansat incet in ultimele saptamani pentru ca creditorii nu reusisera sa se inteleaga cu privire la modul in care Grecia trebuie sa... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 18:24
Grecia si creditorii sai internationali par sa se afle intr-un nou impas in privinta implementarii masurilor stabilite in cel de-al treilea acord bailout semnat intre cele doua parti, semnaleaza premierul Alexis Tsipras.
In cadrul unei intalniri cu reprezentantii partidului Syriza, premierul elen a mentionat ca ingerintele FMI si ale ministrului Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, i se par nelalocul lor si dincolo de limitele acordului cadru semnat cu ocazia acordarii imprumutului de 82 miliarde euro, informeaza Daily Sabah.
"Nu va mai jucati cu focul", a cerut premierul Greciei la doar o zi dupa ce delegatia elena si creditorii din zona euro nu au reusit sa ajunga la o intelegere pe tema deblocarii transelor din imprumut.
"Suntem gata sa discutam orice este inclus in acordul bailout, dar nu si chestiuni care depasesc cadrul legal al acestuia si par si lipsite de ratiune. Nu o sa luam in considerare cerinte care nu sunt sustinute de logica si de cifre", a precizat Alexis Tsipras.
Ultimele discutii purtate intre Atena si creditorii din zona euro se refera la politica fiscala pe care guvernul elen trebuie sa o implementeze in urmatorii 4 ani pentru a evita un faliment de tara sub presiunea datoriilor acumulate in ultimii 7 ani.
Negocierile vor fi reluate saptamana aceasta in capitala Greciei, de rezultatul acestora depinzand deblocarea celei de-a doua transe din imprumutul de 82 de miliarde euro acordat Greciei.
O eventuala blocare a programului... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 15:33
Expertii Fondului Monetar International considera ca restul creditorilor internationali ai Greciei gresesc atunci cand impun conditii de austeritate extrema "copilului problema" al zonei euro.
FMI a propus crearea unui sistem de modern de asistenta sociala in Grecia cu fonduri provenite din veniturile fiscale si ajustarea pensiilor, anunta Reuters.
Seful departamentului european al Fondului, Poul Thompsen, si economistul sef Maury Obstfeld au redactat un articol in care argumenteaza de ce insistenta creditorilor internationali pentru obtinerea unui surplus bugetar de 3,5% in 2018 este o greseala, in opinia lor 1,5 procente fiind suficiente.
"Am avertizat aupra faptului ca acest lucru ar putea naste o stare de austeritate care sa impiedice redresarea economica a tarii", au precizat cei doi experti FMI.
Articolul celor doi vine pe fondul disputelor dintre FMI si restul creditorilor internationali ai Greciei privind conditiile pe care elenii ar trebui sa le indeplineasca pentru continuarea celui de-al treilea program bailout al tarii, in valoare totala de 86 miliarde euro.
Germania, unul dintre cei mai importanti creditori ai Greciei din zona euro, a inaintat chiar o propunere prin care surplusul bugetar de 3,5% ar fi trebuit mentinut pentru cel putin un deceniu, lucru considerat neproductiv de catre economistii Fondului.
"Datoria Greciei este nesustenabila si niciun program de reforme nu o va face sustenabila fara o reducere a acesteia", argumenteaza cei... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 08:19
Criza datoriilor din Grecia pare aproape un subiect dat uitarii in fata ingrijorarilor provocate de alte evenimente care apasa pe umerii Uniunii Europene: asaltul refugiatilor din Orientul Mijlociu, scaderea economica sau pericolul dezintegrarii blocului comunitar.
In vara anului 2015, Grecia tinea capul de afis in festivalul dramelor din Europa, iar la un an dupa, situatia din tara pare sa fie la fel de amenintatoare, relateaza CNBC.
"Nimeni nu mai crede nimic"
Daca economia zonei euro pare anemica, cea din Grecia poate fi lesne comparata cu vitalitatea de care ar da dovada un varstnic trecut de 60 de ani.
Cel de-al treilea program de asistenta financiara primit de eleni, in valoare de 86 de miliarde euro, s-ar putea sa aiba costuri mult mai mari decat cele estimate initial.
Reducerea cheltuielilor bugetare impuse de creditorii europeni au impins somajul la cel mai ridicat nivel din Europa, in vreme ce 1,6 milioane de greci se zbat in prapastia saraciei extreme.
Rata de 15% a saraciei extreme este ingrijorator de mare si mult peste cele 2,2 procente atinse in 2009, la inceputul crizei.
Efectele politicilor de austeritate si ale supraindatorarii Greciei se revad direct in randul societatii elene, ca o ruptura care a fragmentat tara in divere tabere si bisericute de tip familial.
"Deziluzia este primul lucru de care te lovesti. Nimeni nu mai crede in nimic. Societatea s-a fragmentat. Oamenii s-au retras in sanul familiilor si lupta pentru... mai mult
Luni, 22 August 2016, ora 12:16
Criza din Grecia nu a ajuns inca la un deznodamant, iar un anunt venit de la ministrul grec de Interne creste si mai mult incertitudinea din Elada.
Ministrul elen de Interne, Nikos Voutsis, a anuntat joi ca cel mai probabil in aceasta toamna vor fi organizate alegeri anticipate, scrie The Guardian.
Salvare sau executie pentru Grecia? Criza din Elada, prin ochii unei romance
"Daca nu in septembrie, cel tarziu in octombrie", a punctat oficialul, care a mentionat ca astfel grecii isi vor putea exprima opinia legata de "evolutiile recente".
Anuntul sau poate da emotii creditorilor internationali, care au fost sceptici in legatura cu faptul ca masurile convenite la Bruxelles vor fi intr-adevar ...citeste mai departe despre "Alegeri anticipate in Grecia, in aceasta toamna?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 15:17
Planul de reforme pentru salvarea Greciei a trecut testul parlamentului elen, insa criza este departe de a se fi incheiat.
Atmosfera este in continuare tensionata in Grecia si elenii au pareri impartite legate de planul aspru convenit luni la Bruxelles, dupa un summit marataon, povesteste pentru Ziare.com Ana-Maria Cuciureanu, presedinte al Asociatiei Femeilor Romance din Grecia si director adjunct la Radio TV Unirea.
Cat de dramatica este situatia pentru grecii de rand
"Atmosfera este tensionata in momentul de fata, dominata de sentimente controversate impartasite de grecii care si-au pus sperante mari intr-un referendum inutil. Parerile sunt impartite in ceea ce priveste adoptarea unui nou program auster acordat de finantatorii europeni. Unii o vad ca pe o tradare din partea Guvernului actual, altii ca pe cel mai mic rau pentru care se putea opta in situatia actuala.
Grecii trec printr-o perioada dificila, stresanta si asteapta cu nerabdare un deznodamant care sa redea ...citeste mai departe despre "Salvare sau executie pentru Grecia? Criza din Elada, prin ochii unei romance" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 13:29
Cel putin asa sustine Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii. Oficialul UE este ferm convins ca grecii nu vor vota cu partidele extremiste elene, care se opun vehement masurilor de austeritate impuse de europeni.
Comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a exclus posibilitatea ca alegerile din Grecia sa fie castigate de partidele care se opun respectarii angajamentelor europene si a avertizat ca, pentru greci, criza va fi mult mai grea "daca vor fi singuri", transmite luni EFE, care citeaza un interviu pentru televiziunea franceza LCI.
Grecii "vor alege partide care se vor uni pentru a respecta angajamentele" fata de Uniunea Europeana, a spus Michel Barnier, intrebat in legatura cu posibilitatea ca alegerile sa fie castigate de partide extremiste care doresc abandonarea masurilor de austeritate.
Referitor la candidatura actualului ministru german de finante Wolfgang Schauble la postul de presedinte al Eurogrupului, Michel Barnier a spus ca este vorba de 'un om de stat incontestabil' si ca "Germania este una dintre putinele tari care spun ce este de facut". mai mult
Luni, 04 Iunie 2012, ora 11:30