Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia si-au redus pana la sfarsitul lunii septembrie stocul de credite neperformante (NPL) cu peste 15 miliarde de euro, comparativ cu perioada similara din 2018, informeaza publicatia Kathimerini.
Astfel, nivelul imprumuturilor cu probleme a scazut la 74 de miliarde de euro, de la 89,6 miliarde de euro la 30 septembrie 2018, in cazul celor mai mari banci elene, respectiv Piraeus, NBG, Eurobank si Alpha.
Analistii avertizeaza ca in urmatoarele trimestre bancile vor raporta pierderi in urma vanzarii creditelor neperformante, desi bancherii au dat asigurari ca nu va fi afectat indicele de adecvare a capitalului.
In scopul imbunatatirii rezultatelor financiare, creditorii eleni isi vor reduce cheltuielile operationale, pe fondul cresterii graduale a activitatilor, care ar urma sa majoreze veniturile din taxe si dobanzi.
Rezultatele financiare pentru trimestrul trei din 2019 arata ca cele patru banci si-au imbunatatit castigurile: Profitul NBG a urcat la 396,7 milioane de euro, de la 63,7 milioane de euro anul trecut, castigurile Alpha au crescut de la 53,7 milioane de euro in 2018 la 91,5 milioane de euro, profitul Eurobank s-a majorat usor, la 82,1 milioane de euro, in timp ce Piraeus, care anul trecut inregistra pierderi de 300 de milioane de euro, a anuntat un profit de 87,1 milioane de euro.
Comisia Europeana estimeaza ca Grecia va inregistra o crestere economica de 2,2% in acest an si un avans de 2,3% in 2020.... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 13:31
Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a aprobat, marti, plata unei transe de un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) din imprumuturile de urgenta acordate Greciei, dupa ce Atena a indeplinit toate conditiile necesare, transmit DPA si Reuters.
Este a treia plata realizata de ESM, dupa ce Parlamentul de la Atena a aprobat reorganizarea Fondului de privatizare si revizuirea sectorului bancar, inclusiv modul in care sunt gestionate creditele neperformante.
In august, a fost aprobat cel de-al treilea plan de asistenta pe trei ani acordat Greciei, in valoare de 86 miliarde de euro.
Pana acum, Grecia a primit 16 miliarde de euro, pe langa cei zece miliarde de euro necesari pentru sprijinirea sectorului bancar.
Parlamentul grec a ...citeste mai departe despre "Grecia primeste un miliard de euro de la UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 12:20
Ministrii de finante din zona euro au decis sa amane deblocarea unei transe de 2 miliarde de euro din imprumutul de 86 de miliarde pus la dispozitia Atenei sustinand ca oficialii eleni nu au pus in aplicare toate reformele negociate cu creditorii.
Guvernul Greciei a prezentat recent un raport privind parcurgerea pasilor in implementare a 50 de reforme solicitate de creditorii din zona euro, dar noua legislatie privind executarea silita a debitorilor ramane inca o problema pusa in discutie, anunta revista Market Watch.
Unele puncte fierbinti din programul de reforme pe care Grecia s-a angajat sa il realizeze, cum ar fi supra-impozitarea invatamantului privat sau consolidarea sistemului bancar din tara, au fost bifate cu succes.
Insa, alte cateva chestiuni stringente fac ca oficialii europeni sa priveasca cu neincredere spre Atena. "Nu avem inca un acord pentru eliberarea transei de 2 miliarde de euro", a precizat unul dintre ministrii europeni de Finante.
Grecia are termen pana miercuri, 11 noiembrie, sa ajunga la o intelegere pe tema intarzierii reformelor cu grupul de creditori europeni si cu reprezentantii FMI pentru a primi suma necesara platii salariilor si a unor dotorii scadente pe piata interna.
O noua sedinta a ministrilor din Eurogrup se va organiza vineri pentru a analiza ultimele evolutii din cadrul procesului de negociere dintre creditori si guvernul de la Atena. mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 12:02
Guvernul de la Atena va face public proiectul de buget pe anul viitor, intr-o incercare de a demonstra creditorilor internationali ca, de aceasta data, elenii sunt decisi sa respecte conditiile negociate in cadrul celui de-al treilea program de asistenta financiara.
Proiectia bugetara demonstreaza ca economia Greciei va ramane in recesiune si in 2016, cresterea economica urmand sa apara abia peste doi ani, relateaza Reuters.
Durere si optimism
Dupa 6 luni de negocieri intense cu creditorii internatinali, Atena a reusit sa obtina o noua runda de finantare de 86 de miliarde de euro pentru a repune economia tarii pe picioare.
Conditiile impuse de creditorii Greciei din zona euro sunt insa mult mai stricte decat cele prevazute in memorandumurile anterioare, iar duritatea acestora va fi resimtita de populatia elena.
Guvernul Tsipras se apropie de prima verificare pe care reprezentantii CE si ai Bancii Centrale Europene o vor face in noiembrie pentru a analiza procesul de implementare a reformelor negociate.
De altfel, oficialii de la Atena nici nu au un spatiu de manevra foarte larg, deciziile guvernului fiind supuse unei stricte supravegheri a reprezentantilor tarilor creditoare.
In ciuda optimismului manifestat la Atena, unde guvernul Syriza spera ca recesiunea de anul viitor va fi indulcita de o crestere a veniturilor din turism, abia 2017 va reprezenta punctul de cotitura in evolutia economiei elene.
Sub presiunea datoriilor acumulate, economia... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 11:30
Democratia se refera la efectuarea unor alegeri reale, dar in Grecia, criza financiara le-a luat elenilor acest drept, FMI si UE purtand o mare responsabilitate in acest sens. In negocieri, Greciei i s-au prezentat doua scenarii inflexibile.
Fie paraseste euro si nu mai beneficiaza de finantare, fie ramane si accepta un nou imprumut acordat in baza unui nou program de austeritate. Creditorii i-au inselat insa pe eleni neprezentand o a treia varianta, de iesire din zona euro si continuare a finantarii, spune un reputat economist indian, Arvind Subramanian, in revista Project Syndicate.
Varianta ascunsa
Scenariul in care Grecia ar fi putut sa paraseasca temporar zona euro, dar sa beneficieze in continuare de finantare din partea partenerilor europeni si a FMI ar fi trebuit prezentat, iniferent de motivatiile politice privind pastrarea tarii in uniunea monetara.
Ar fi reprezentat o varianta care venea atat cu beneficii, cat si cu costuri considerabile determinate de Grexit.
Beneficiile ar fi constat intr-o devalorizare masiva a monedei adoptate odata cu iesirea tarii din uniunea monetara, dar care ar fi readus un suflu dinamic in economia acesteia.
Costurile ar fi fost enorme. Guvernul ar fi trebuit sa declare incapacitatea de plata, sistemul bancar ar fi fost ruinat, iar pentru redobandirea increderii investitorilor de pe pietele financiare ar fi fost necesari ani in sir.
Ca efect, ratele dobanzilor ar fi stat la un nivel ridicat blocand o crestere... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 12:24
Nesfarsita poveste a datoriilor inregistrate de eleni este tragica din mai multe motive, unul dintre acestea fiind si ca relatia Atenei cu creditorii internationali este o reminiscenta a programelor de ajutor pentru tarile in curs de dezvoltare.
Intr-adevar, succesiunea programelor de asistenta financiara imbratiseaza aceeasi patologie care de decenii domina agenda de dezvoltare, cu consecinte politice pe care nici pietele financiare si nici poporul grec nu par sa le fi deslusit, opineaza scriitoarea Dambisa Moyo, intr-un editorial Project Syndicate.
Consecinte nebanuite
La fel ca in alte programe de ajutor financiar, echivalentul a sute de miliarde de dolari au fost transferate din cadrul economiilor mai bogate in cea a unei tari mai sarace cu consecinte negative, chiar daca neintentionate.
Programul de salvare a Greciei a reusit sa ridice gradul de indatorare al tarii de la 130% din PIB, cat atinsese in perioda crizei globale din anul 2009, la peste 170%, iar in urmatorii doi ani, dupa cum reflecta statistica FMI, poate sa atinga 200% din PIB-ul tarii.
Vartejul datoriilor in care pare sa fi intrat Grecia limiteaza din start sansele de crestere economica si inrautateste perspectiva de pe piata muncii din aceasta tara.
Ca si alte state beneficiare a acestor programe, Grecia pare sa fi devenit semi-dependenta de relatia cu creditorii sai, care ii asigura asistenta sub forma unei reduceri a datoriei prin acordarea de imprumuturi subventionate si perioade de... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 15:57
Divergentele persista intre Grecia si creditorii ei pentru a ajunge la deblocarea eliberarii unei transe vitale de ajutor pentru supravietuirea financiara a tarii si discutiile vor fi reluate in zilele urmatoare.
Discutiile dintre Grecia si partenerii sai "vor fi reluate in cateva zile", a anuntat in noaptea de miercuri spre joi seful zonei euro, Jeroen Dijsselbloem, dupa o reuniune la Bruxelles considerata "foarte buna", noteaza AFP.
La invitatia presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul grec Alexis Tsipras s-a dus miercuri la Bruxelles pentru un dineu de lucru, la care a participat de asemenea Dijsselbloem. Scopul a fost de a incerca sa se gaseasca bazele unui acord care sa permita plata a 7,2 miliarde de euro catre Grecia, promisa de mult timp.
Grecia, fata in fata cu "Sfanta Treime": Avertisment de la Atena
"A fost o intalnire constructiva. Au fost facute unele progrese in intelegerea pozitiilor reciproce asupra diferitelor propuneri. S-a... citeste mai departe despre "Negocieri pana in miez de noapte si fara niciun rezultat: Grecia ramane fara bani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 07:47
O noua runda de negocieri intre oficialii greci si creditorii internationali il face pe premierul Alexis Tsipras sa mai viseze inca o data la incheierea unui acord pentru deblocarea fondurilor de urgenta, in valoare de 7,2 miliarde de euro.
Euclid Tskalotos a preluat rolul de negociator-sef, dupa ce ministrul de Finante, Yanis Varoufakis, a fost exclus de la discutii, in urma remarcilor acide facute la adresa omologilor sai din zona euro.
In acelasi timp, jumatate dintre investitori cred ca Grecia va parasi zona euro in urmatoarele 12 luni, arata Reuters.
Grexit intr-un an
Varianta parasirii zonei euro de catre Grecia este una in care cred aproape 50% dintre investitori. Un sondaj de opinie efectuat in randul acestora de Sentix a dat un rezultat de 48,3% pentru optiunea Grexit in urmatoarele 12 luni.
Rezultatul arata ca 1 din 2 investitori nu pun mare pret pe angajamentele celor doua parti de a mentine Grecia in interiorul uniunii monetare europene, dupa cum constata si autorii sondajului.
"In 2012, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a calmat nelinistea investitorilor prin asumarea angajamentului sau de a pastra intacta zona euro. Se mai potriveste insa acest scenariu si in cazul Greciei de astazi?", se intreaba autorii studiului.
In aprilie, indicele care marcheaza optiunea de iesire a Greciei din zona euro a crescut la 48,3% fata de 36,8% cat inregistra in martie.
Nivelul neincrederii de acum este asemanator cu cel resimtit de... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 15:54
1Creditele neperformante din sistemul bancar elen au atins nivelul record de 57 miliarde euro, aproape un sfert din soldul imprumuturilor, de 232,3 miliarde de euro si ar putea creste in contextul asteptarilor privind continuarea recesiunii in anii urmatori. De altfel, si rata somajului a ajuns deja la 25%.
Presiunea creditelor neperformante este puternic resimtita de sistemul bancar si conduce la nevoia de capital suplimentar, situatie care ar agrava indatorarea statului elen.
Cele mai multe credite neperformante sunt generate de companii, circa 33 miliarde de euro. Imprumuturile ipotecare neperformante, care se apropie de circa 20% din soldul pe acest segment, urmeaza cu 15 miliarde de euro. Pe finantari de consum si carduri de credit, imprumuturile neplatite de peste 90 de zile se ridica la 30% din sold.
Un alt factor ingrijorator este ca imprumuturile ipotecare si de consum au ajuns la un nivel ridicat al neperformantelor in pofida facilitatilor la plata acordate de banci pentru circa 665.000 de credite, totalizand 20 miliarde de euro.
Cele trei partide care fac parte din coalitia de guvernare din Grecia au ajuns la un acord privind noile masuri de austeritate cerute de Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), a afirmat, joi, ministrul de Finante, Yannis Stournaras.
Grecia se pregateste pentru noi masuri de austeritate mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 09:48