Grecia era din nou paralizata miercuri din cauza unei greve generale de 24 de ore impotriva masurilor de austeritate impuse de troica creditorilor internationali ai statului elen, aflata actualmente la Atena pentru a examina starea finantelor tarii, transmite France Presse.
A patra greva generala de la inceputul anului, aceasta mobilizare a sindicatelor din mediul privat (GSEE) si cel public (Adedy) a afectat mai ales, in timpul diminetii, legaturile maritime dintre Grecia continentala si insulele acesteia, in conditiile in care majoritatea marinarilor diferitelor companii din sector au aderat la miscare.
Sistari ale activitatii pe durata a trei ore la inceputul si la sfarsitul zilei erau prevazute pentru retelele de autobuze si troleibuze din capitale, in timp ce la Acropole, cel mai vizitat obiectiv turistic grecesc, situat in centrul vechi al capitalei, accesul turistilor urma sa fie suspendat timp de doua ore, la sfarsitul diminetii.
In context, ambuteiaje enorme s-au format in timpul diminetii la Atena, pe fondul functionarii partiale a transporturilor publice. Centrul orasului a fost inchis circulatiei la sfarsitul diminetii din cauza actiunilor de protest programate de cei de la GSEE, Adedy si sindicatul Pame, apropiat de Partidul Comunist.
Insa o vreme mai degraba ploioasa suscita incertitudine cu privire la frecventarea manifestatiilor. Pe de alta parte, metroul Atenei, dupa cum este cazul de regula in zilele de greva, functiona in mod normal pentru... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 14:31
Bugetul Greciei pentru anul 2013 inregistreaza deja un deficit de 1 miliard de euro, ceea ce, in opinia premierului Antonis Samaras, ar putea impune noi masuri de austeritate.
Samaras a facut o declaratie in acest sens, conform publicatiei mentionate, in cadrul unei reuniuni ce a durat patru ore joi la Atena si care a reunit celula de criza economica, inaintea misiunii 'troicii de creditori internationali' formata din UE, BCE si FMI, relateaza vineri ziarul elen To Vima, citat de Rbc.
Dupa sedinta maraton desfasurata la sediul Ministerului de Finante, al carui titular este Yannis Stournaras, premierul elen a subliniat ca executivul ar trebui sa prezinte propuneri pana in 12 aprilie, cand este prevazuta urmatoarea reuniune a Eurogrupului, la care se va discuta despre aprobarea noii transe de imprumut din pachetul de asistenta financiara pentru Grecia.
Estimarile recente au scos la iveala o 'gaura' de 1 miliard de euro in bugetul pe anul 2013 al Greciei, fapt ce lasa deschisa posibilitatea ca "troica sa ceara noi masuri de austeritate", a avertizat seful guvernului de la Atena.
Reprezentantii creditorilor sunt asteptati in data de 4 aprilie in capitala Greciei. La 1 aprilie, ministrul elen de finante va incepe seria consultarilor cu cele doua partide care sustin guvernul (PASOK si Stanga Democratica /(DIMAR)/), iar ulterior si premierul va purta discutii cu liderii celor doua formatiuni.
In timpul vizitei 'troicai' se va evalua daca Greciei ii vor fi deblocate... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 13:37
Grecia face progrese cu adoptarea reformelor cerute pentru a obtine urmatoarea transa de 2,8 miliarde de euro din pachetul de asistenta financiara, dar inca mai trebuie depuse eforturi, au anuntat joi reprezentantii troicii creditorilor internationali (UE, BCE si FMI), dupa vizita efectuata la Atena.
La inceputul lunii aprilie, inspectorii creditorilor internationali vor reveni la Atena pentru a continua verificarea implementarii reformelor, , transmite Reuters.
"Au fost facute progrese semnificative, dar raman cateva probleme de rezolvat. Deoarece sunt necesare analize tehnice suplimentare, misiunea va lua o scurta pauza pentru finalizarea acestor actiuni", au anuntat reprezentantii UE, BCE si FMI.
La sfarsitul vizitei de zece zile a creditorilor internationali, ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, s-a declarat increzator ca Atena va obtine luna acesta urmatoarea transa de 2,8 miliarde de euro din pachetul de asistenta financiara, in ciuda intreruperii discutiilor.
Inspectorii UE, BCE si FMI cer de asemenea masuri concrete pentru a fi indeplinit obiectivul de suprimare a unui total de 150.000 de posturi de functionari pana la sfarsitul lui 2015, accelerarea privatizarilor, precum si recapitalizarea a patru dintre principalele banci.
Analistii apreciaza ca negocierile dintre Grecia si creditorilor internationali pentru acordarea urmatoarei transe din imprumutul financiara acordat Atenei sunt blocate, din cauza divergentelor privind concedierile in... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 15:35
Somajul din Grecia a crescut, in iulie, la nivelul record de 25,1%, de la 24,8% in luna anterioara, a anuntat, joi, autoritatea pentru statistica de la Atena.
Rata somajului din Grecia a urcat, in iunie, la 24,4%, de la 23,5%. Rata somajului pentru iunie a fost revizuita la 24,8%, dupa ce a fost anuntata anterior la 24,4%, conform Mediafax.
Somajul din Grecia a atins un nou record in iunie, de 24,4%
Numarul grecilor care isi cauta un loc de munca a ajuns la 1,26 milioane, iar numarul angajatilor din aceasta a ajuns la 3,7 milioane.
Nivelul somajului a crescut de peste doua ori de la inceputul crizei datoriilor suverane in 2010.
La sfarsitul acestui an, venitul mediu al angajatilor va fi cu 30% mai mic fata de nivelul din 2009.
Grecia a fost salvata de la colaps financiar prin doua pachete de imprumuturi de la statele zonei euro si FMI, totalizand 240 de miliarde de euro, dar conditionate de masuri dure de austeritate.
Guvernul de la Atena negociaza de mai multe luni cu creditorii internationali un nou set de reduceri de cheltuieli in valoare de 13,5 miliarde de euro, pentru a-si asigura urmatoarea transa a ajutorului extern, de 31,5 miliarde de euro.
Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a afirmat joi ca este "necesar" sa i se acorde Greciei o amanare de doi ani, pana in 2016, pentru a-si reduce deficitul in conformitate cu cerintele formulate de troica.
FMI: Grecia are nevoie de 2 ani pentru a-si reveni... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 14:19
Grecia are termen pana pe 18 octombrie, data urmatorului summit european, sa arate ca este hotarata sa aplice reformele promise in schimbul ajutorului din partea creditorilor internationali.
"Noi am subliniat ca inainte de orice noua deblocare de fonduri, Grecia trebuie sa-si arate hotararea de a pune in aplicare reformele promise pana la 18 octombrie, cel tarziu", a declarat Juncker intr-o conferinta de presa la Luxemburg, dupa o intalnire a ministrilor de finante din zona euro.
"Troica de creditori ai Greciei ne-a tinut la curent cu situatia din tara. Am fost bucurosi sa aflam ca s-au facut progrese substantiale in ultimele zile", a adaugat Juncker.
"Dar noi facem apel la troica sa finalizeze discutiile cat mai repede posibil", a continuat el.
"In ceea ce priveste Grecia, mai sunt multe de facut", a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
Atena incearca sa obtina deblocarea unei transe vitale de 31,5 miliarde de euro dintr-un imprumut international de 130 de miliarde, acordat iarna trecuta si destinat recapitalizarii bancilor sale, si sa inceapa sa ramburseze datoria sa interna de aproape opt miliarde de euro.
Plata a fost blocata in iunie de creditorii tarii, in asteptarea adoptarii unui nou pachet de reduceri bugetare si de austeritate.
Grecia nu va mai rezista fara ajutor de la creditorii internationali dupa luna noiembrie, a declarat premierul elen Antonis Samaras, la inceputul lunii octombrie.
Grecia:... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 13:15
Grecia nu va mai rezista fara ajutor de la creditorii internationali dupa luna noiembrie, a declarat premierul elen Antonis Samaras. In acelasi timp, oficialul elen a precizat ca BCE poate sprijini Grecia printr-o noua restructurare a bondurilor elene care ajung la scadenta.
Grecia are nevoie de lichiditati, de aceea urmatoarea transa de credit este atat de importanta, a declarat Antonis Samaras, dupa care a adaugat: "Pana la sfarsitul lunii noiembrie, apoi nu vom mai avea numerar".
BCE ar putea fi de ajutor acceptand rate mai scazute ale dobanzii pentru obligatiunile elene pe care le detine "sau ar putea aproba o rostogolire a acestor bonduri cat ajung la scadenta", a explicat premierul elen.
"Mi-as putea, de asemenea, imagina o recapitalizare a bancilor elene asa cum este luata in considerare pentru Spania, unde nu va fi inclusa in datoria tarii, ci va fi realizata direct via ESM (Fondul European de Stabilitate Financiara). Ar fi de mare ajutor pentru Grecia", a afirmat Samaras.
Grecia a reluat luni negocierile cu creditorii internationali (UE, BCE si FMI) vizand deblocarea urmatoarei transe de imprumut, de 31,5 miliarde de euro, in schimbul noilor masuri de austeritate ce prevad economii de 13,5 miliarde de euro.
Grecia reia negocierile cu troica pentru o transa de 31,5 mld. de euro
Conform unei surse din Ministerul de Finante, masurile de austeritate includ taieri de circa sapte miliarde de euro din pensii, din salariile anumitor categorii de... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 15:50
Grecia trebuie sa taie din cheltuieli si sa creasca veniturile pentru a acoperi o gaura in buget de 20 miliarde euro, actiuni esentiale pentru respectarea angajamentelor fata de creditorii externi, suma fiind aproape dubla fata de estimarea initiala, de 11,5 miliarde euro.
Grecia poate primi urmatoarea transa a ajutorului extern de la creditorii internationali doar dupa acoperirea deficitului din buget, noteaza revista germana Der Spiegel.
Oficialii zonei euro admit deja ca cel de-al doilea program de ajutor extern convenit cu Grecia la inceputul anului s-a indepartat puternic de obiective.
Guvernul elen asteapta inca din iunie o transa de 31 miliarde de euro de la fondul de urgenta al zonei euro si de la FMI, in timp ce recesiunea economica a devenit mai puternica decat se anticipa.
Premierul elen, Antonis Samaras, a intrebat de mai multe ori daca Troica creditorilor externi - Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana - ar accepta stergerea unei noi parti a datoriei tarii, potrivit Der Spiegel.
Intre timp, un nou conflict a izbucnit intre guvernul german si Comisia Europeana, referitor la momentul in care se poate vota asupra unui nou ajutor financiar pentru Grecia.
In timp ce Comisia vrea ca problema sa fie decisa la Consiliul European de la mijlocul lunii octombrie, Berlinul considera ca date sigure vor fi disponibile cel mai devreme in noiembrie, scrie revista.
Un purtator de cuvant al executivului comunitar a declarat, vineri, ca... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 16:30
Antonis Samaras, liderul partidului grec Noua Democratie, castigator al alegerilor legislative de duminica, a reafirmat luni ca va respecta intelegerile incheiate cu Uniunea Europeana, dar va incerca sa renegocieze masurile de austeritate deja acceptate de tara sa in schimbul ajutorului financiar international.
"Ieri am spus ca Grecia isi va respecta angajamentul. In acelasi timp dorim renegocierea planului de salvare", a declarat liderul conservatorilor greci, desemnat luni de presedintele Carolos Papoulias sa inceapa negocierile pentru formarea noului guvern.
In alta ordine de idei, el a afirmat ca este "necesara" formarea unui guvern de "salvare nationala care sa includa un numar cat mai mare de partide".
Noua Democratie a obtinut 29,7% din voturi la alegerile de duminica si va avea 129 din cele 300 de locuri ale Parlamentului grec, ceea ce inseamna ca are nevoie de sprijinul unei alte formatiuni pentru a forma o majoritate, aliatul sau cel mai probail fiind formatiunea social-democrata PASOK, care dispune de 33 de locuri in Parlament.
Desi a refuzat orice participare la guvernare, liderul formatiunii radicale de stanga Syriza, Alexis Tsipras, clasata pe locul doi la alegeri, a declarat ca, in cazul renegocierii memorandumului privind masurile de austeritate, "va fi in contact permanent" cu Samaras. mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 20:12
Grecia nu se poate astepta la concesii din partea creditorilor internationali privind programul sau de reforma si masurile de austeritate, deoarece ar crea un precedent periculos, a declarat presedintele Bundesbank (Banca Centrala a Germaniei), Jens Weidmann.
Indiferent ce guvern va rezulta in urma alegerilor din 17 iunie, acesta va trebui sa respecte angajamentele asumate in schimbul celor doua pachete de asistenta financiara, altfel nu va mai primi alti bani.
"Ajutorul nu poate fi acordat fara a indeplini conditiile, deoarece astfel ar fi amenintata credibilitatea tuturor celorlalte programe" - o referire la pachetele de asistenta financiara acordate Portugaliei si Irlandei, a afirmat Jens Weidmann, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
Acesta a salutat informatiile referitoare la Spania, dupa ce zona euro a anuntat, sambata seara, ca este pregatita "sa raspunda favorabil solicitarii de ajutor" venite din partea Spaniei pentru sustinerea sectorului sau bancar si sa-i acorde un imprumut in valoarea de pana la 100 de miliarde de euro.
"Am incredere in guvernul spaniol, care deja a implementat reforme structurale profunde pe piata muncii dar trebui sa continue pe acest drum", a declarat Jens Weidmann.
Liderul stangii radicale elene, Alexis Tsipras, a afirmat duminica ca planul european de salvare pentru bancile spaniole demonstreaza ca raspunsul Europei la criza datoriilor din zona euro nu a fost unul corect.
"Recentele... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 13:24