Grecia si creditorii internationali au ajuns marti la un acord privind reformele economice si financiare care trebuie luate de autoritatile de la Atena pentru a primi urmatoarea transa de imprumut in valoare de 2 miliarde de euro.
Acordul, convenit in cursul diminetii, va crea conditiile si pentru deblocarea unor fonduri de 10 miliarde de euro necesare recapitalizarii bancilor, au declarat trei oficiali citati de Wall Street Journal.
Grecia primeste 86 de miliarde de euro: Cand vine prima transa si avertismentul FMI (Video)
Potrivit acordului de sprijin in valoare de 86 de miliarde de euro convenit in vara, Grecia trebuie sa adopte 48 de masuri de reforma, considerate de importanta majora, in schimbul transei de imprumut de 2 miliarde de euro necesara platii salariilor, facturilor si arieratelor.
Grecia s-a inteles cu creditorii, dupa 23 de ore de negocieri
Finalizarea primului set de reforme, impreuna cu unele suplimentare legate de sectorul financiar, a reprezentat o ...citeste mai departe despre "Grecia a ajuns la un acord cu creditorii pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 12:47
Grecia a demarat procesul prin care urmeaza sa plateasca o suma totala de 6,25 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), sustin surse din Ministerul de Finante grec.
Potrivit acestora, Grecia urmeaza sa achite luni o suma de 4,2 miliarde de euro, reprezentand principalul si dobanzile dintr-un imprumut acordat anterior de BCE, precum si o serie de arierate in valoare totala de 2,05 miliarde de euro catre FMI, informeaza Reuters.
Avertisment pentru Grecia: Planul de salvare reprezinta definitia nebuniei!
Se deschid bancile in Grecia. Restrictiile raman insa in vigoare
La acestea se ...citeste mai departe despre "Grecia a primit un imprumut de urgenta, dar il va cheltui intr-o singura zi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 16:22
Grecia a intrat oficial in incetare de plati, dupa ce a ratat scadenta catre FMI la transa de 1,6 miliarde de euro, devenind, astfel, prima economie dezvoltata care ajunge in aceasta situatie. Totodata, tot marti noapte, a expirat oficial si programul european de asistenta financiara.
Jocul nu este insa incheiat pentru eleni. Miercuri la amiaza va avea loc o noua teleconferinta a Eurogrupului, liderul sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, anuntand ca un al treilea plan de salvare pentru Grecia este posibil oricand, doar ca din momentul intrarii in incapacitate de plata procedurile se complica.
Este de asteptat ca termenii negocierilor sa se modifice cu mult, iar conditiile impuse Atenei sa fie si mai dure.
Guvernul de la Atena a cerut marti Mecanismului European de Stabilitate (fondul de urgenta al UE) sa incheie un acord pe doi ani, care ar acoperi nevoile financiare ale tarii, pe parcursul acestei perioade, iar ministrul finlandez de Finante a anuntat ca incepand de maine se... citeste mai departe despre "Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat scadenta catre FMI - ce urmeaza si ce sanse de salvare are" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 01:50
FMI nu va mai finanta Grecia daca autoritatile de la Atena nu vor plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro scadenta pe 30 iunie, a declarat directorul general al institutiei, Christine Lagarde.
Lagarde a afirmat, intr-un interviu acordat BBC, ca referendumul programat pe 5 iulie va cere grecilor sa analizeze propuneri ale creditorilor care nu mai sunt luate in considerare.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
"Nu pot vorbi despre programul cu FMI, care este in derulare, dar programul de finantare convenit cu Uniunea Europeana expira pe 30 iunie. Cel putin din punct de vedere legal referendumul se va referi la propuneri si aranjamente care nu vor mai fi valide", a explicat sefa Fondului.
Daca Grecia nu va plati FMI datoria de 1,7 miliarde de dolari scadenta pe 30 iunie nu va mai avea acces la finantare pana nu isi achita datoriile, a explicat Lagarde, reiterand politica institutiei ...citeste mai departe despre "Avertismentul dur al FMI: Nu mai finantam Grecia daca rateaza plata de pe 30 iunie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 10:08
Grecia nu va mai avea acces la fondurile FMI daca isi pune in aplicare planul de a nu rambursa sumele datorate institutiei, a avertizat joi un purtator de cuvant al institutiei.
"Orice tara care nu isi onoreaza angajamentele fata de Fond (...) este declarata in situatia de arierate la plata si nu are acces la finantarile FMI", a declarat William Murray intr-o conferinta de presa desfasurata la Washington.
Ministrul de interne elen a afirmat recent ca tara sa nu va rambursa cele 1,6 miliarde de dolari scadente in iunie catre Fondul Monetar International, intr-un moment in care Atena incerca sa incheie un acord cu creditorii sai pentru a obtine deblocarea unei noi transe de imprumut si a evita falimentul.
Premierul ...citeste mai departe despre "Ultimatum pentru Grecia: Nu va mai avea acces la fondurile FMI daca nu efectueaza o plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 19:58
Reprezentantul Greciei la Fondul Monetar International (FMI), Thanos Catsambas, si-a anuntat demisia din aceasta functie.
El va renuntat la post pe 1 iunie, informeaza cotidianul elen Kathimerini.
Catsambas, care a lucrat cu FMI inca din 1979, a fost numit in aceasta functie in 2012, in vremea in care premier era tehnocratul Lucas Papademos.
Motivele pentru care acesta si-a anuntat demisia sunt inca neclare, mai arata sursa citata.
Plecarea lui Catsambas are loc in conditiile in care, joi, Grecia are de efectuat o plata catre FMI in valoare de 450 de milioane de ...citeste mai departe despre "Reprezentantul Greciei la FMI si-a dat demisia - Plata catre institutie, pusa in pericol?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 19:53
Grecia si Fondul Monetar International au inceput negocierile pe marginea planului inaintat de guvernul de la Atena pentru inlocuirea actualelelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene, a declarat ministrul Finantelor Yanis Varoufakis, pentru publicatia italiana La Repubblica.
Varoufakis si premierul Alexis Tsipras se afla, incepand de duminica, intr-un turneu european, in cadrul caruia sunt programate o serie de intalniri cu reprezentanti ai mai multor guverne, pentru a explica pozitia noii puteri de stanga din Grecia si pentru a cauta sustinatori in vederea unei renegocieri a datoriei publice, care in prezent se ridica la circa 315 miliarde de euro.
Miercuri, Tsipras s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar Varoufakis a avut o intrevedere "fructuoasa" cu Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, potrivit Reuters.
Varoufakis a propus oficialilor europeni si FMI inlocuirea obligatiunilor guvernamentale detinute in prezent de creditorii internationali, fie cu unele al caror randament variaza in functie de evolutia economica a tarii, fie cu asa-numitele titluri "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung.
Propunerea lui Varoufakis a fost intampinata cu scepticism de guvernele din zona euro, desi pietele au reactionat favorabil la ceea ce pare a fi o schimbare de ton raportat la declaratiile guvernului elen de dupa alegerile din... mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 14:45
Autoritatile elene au deschis un cont special in care persoanele care au cauzat prejudicii financiare statului, prin acte de coruptie sau evaziune, pot depune de bunavoie sumele datorate, iar oficialii de la Atena estimeaza ca guvernul ar putea incasa astfel pana la 1 miliard de euro.
"Am deschis un nou cont al guvernului elen la Banca Greciei. Banii furati depusi in acest cont vor fi ulterior investiti in infrastructura, ajutoare sociale, sanatate si educatie", a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finante Christos Staikouras, citat de portalul elen GreekReporter.
Guvernul spera ca presiunea asupra persoanelor care au datorii catre stat, precum cea exercitata in urma scandalului declansat de lista Lagarde, le va determina sa returneze banii.
Ce risca coruptii care aleg sa returneze banii furati
Cei care vor plati vor fi, totusi, trasi la raspundere pentru actiunile lor, fiind pasibili de amenzi si chiar pedepse cu inchisoarea.
Institutul Brookings din Washington a estimat ca guvernul elen a pierdut 20 de miliarde de euro anual in perioada 2005-2009 din cauza coruptiei.
Lista Lagarde contine aproximativ 2.000 de posibili evazionisti, posesori de conturi in strainatate, printre care persoane importante din Grecia. Lista poarta numele fostului ministru de Finante al Frantei Christine Lagarde, in prezent directorul executiv al FMI, care a transmis documentul autoritatilor elene in 2010 pentru a le ajuta sa combata evaziunea fiscala.
Publicul... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 15:56
Fondul Monetar International (FMI) a aprobat luni eliberarea a 2,2 miliarde de euro pentru Grecia, ceea ce inseamna a sasea transa din imprumutul de 30 de miliarde de euro angajat in mai 2010.
Ajutorul acordat Greciei de catre FMI se ridica la 20,3 miliarde de euro.
Pe langa imprumutul de la FMI, Grecia mai asteapta zilele acestea alte 8 miliarde de dolari de la partenerii sai europeni, care i-au promis in total 80 de miliarde.
Intr-o scrisoare trimisa martea trecuta liderilor Uniunii Europene si Fondului Monetar International, premierul grec Lucas Papademos a subliniat ca tara sa va lua "toate masurile necesare pentru a pune in practica deciziile summitului zonei euro, de la 26 octombrie, si a indeplini obiectivele programului de redresare a economiei, crucial pentru ameliorarea vietii cetatenilor greci".
Zona euro a hotarat la 26 si 27 octombrie un al doilea plan de ajutor pentru Grecia ce vizeaza stergerea a 50 la suta din datoriile tarii prin intermediul participarii voluntare a creditorilor privati la un schimb al obligatiunilor elene.
Planul mai prevede un nou imprumut destinat recapitalizarii bancilor grecesti care se ridica la 30 de miliarde de euro. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 23:00