Problemele economice ale Greciei au avut o consecinta indirecta foarte interesanta, conform unor cifre publicate de catre Bundestag, ca raspuns la o intrebare adresata de grupul parlamentar al Verzilor: Germania a castigat circa 2,9 miliarde de euro de pe urma crizei.
Aceste castiguri sunt, in parte, rezultat al programului de cumparare de obligatiuni grecesti demarat catre Banca Centrala Europeana. O parte din dobanzi a mers catre Bundesbank (banca centrala a Germaniei), care, la randul sau, a transferat profitul catre bugetele germane, relateaza agentia EFE.
Pana in 2017, Bundesbank a avut castiguri din dobanzi de 3,4 miliarde euro, din care au fost transferate MEDE (Mecanismul European de Stabilitate) si Greciei 527 milioane euro in 2013 si 387 milioane euro in 2014, ramanand astfel un profit de 2,5 miliarde euro.
La acestea se adauga 400 milioane euro dobanzi percepute pentru un credit al Bancii pentru Reconstructiei (KfW).
"In pofida legendelor care circula, Germania a scos un profit considerabil de pe urma crizei din Grecia. Este inacceptabil faptul ca Guvernul a consolidat bugetele germane cu profituri de pe urma crizei din Grecia," a spus purtatorul de cuvant pentru Finante al grupului parlamentar al Verzilor, Sven-Christian Kindler. mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 13:45
Ministrul elen de Finante Euclid Tsakalotos le-a spus grecilor, joi, ca pot sa isi aduca economiile inapoi in banci.
Intr-o interventie in Parlament, Tsakalotos a mai spus ca alegerile anticipate nu vor duce la instabilitate politica, asa cum s-a intamplat in vara lui 2012, scrie Kathimerini.
Criza ii impinge pe greci sa adopte o moneda neconventionala: 1.000 de bancomate vor fi instalate
"Aceste alegeri care, din cate aud, se vor desfasura, nu vor fi la fel precum cele din 2012. Acum exista un acord. E un parcurs de urmat, ...citeste mai departe despre "Ministrul elen de Finante le spune grecilor sa-si aduca economiile inapoi in banci" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 17:44
De o jumatate de luna, bancile din orasele sudice ale Bulgariei sunt asaltate mai ceva decat sucursalele institutiilor de credit din Elvetia. In cautarea banilor cash, elenii au descoperit noi modalitati de a fenta controlul capitalului impus de guvernul de la Atena.
Grecii se indreapata spre cel mai sarac stat al Europei pentru a retrage pana la 14.000 de euro saptamanal din bancomatele bancilor din Bulgaria, relateaza agentia Novinite.
Turismul de bancomat
Dupa primele doua saptamani de la impunerea controlului capitalului in Grecia si limitarea retragerilor la doar 60 de euro/zi, guvernul de la Atena a facut un pas inapoi si le-a permis grecilor sa isi alimenteze conturile din strainatate cu maxim 2.000 de euro/zi in eventualitatea efectuarii unui sejur.
"Masurile stricte de control care ar trebui sa salveze sistemul bancar elen au dus, intr-un final, la un exod in masa al grecilor catre cea mai saraca tara a Uniunii Europene", au remarcat si jurnalistii de la Der Spiegel.
Sub scuza programarii concediului in strainatate, fiecare grec cu mintea la cap plaseaza in conturile bancilor din afara tarii cate 14.000 de euro in cursul unei saptamani, pe care ii retrage linistit apoi in cursul unei vizite efectuate in tara vecina sau ii lasa in contul sau din Bulgaria.
Metoda se dovedeste atat de utila incat nu doar persoanele fizice, ci si micile companii din Grecia recurg la ea pentru a-si constitui o rezerva de bani lichizi.
Teama de drahma
Multi... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 14:59
Bancile din Grecia vor ramane inchise pana luni, iar limita de retragere a cel mult 60 de euro zilnic de la bancomate va fi aplicata in continuare, anunta Banca centrala a tarii.
"Bancile vor ramane inchise pana luni, iar retragerile de numerar vor fi limitate la 60 de euro pe zi", a comunicat Banca centrala de la Atena, potrivit Televiziunii publice.
Bancile elene sunt inchise de aproximativ zece zile, in contextul intrarii Greciei in incapacitate de plati.
Grecia si-a sustinut cauza in PE: "Banii s-au dus la banci, nu la popor". Tsipras, indemnat sa renunte la euro
Cetatenii greci au votat in proportie de 61% impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, 38,99% pronuntandu-se in favoarea acestora.
Exista motive ...citeste mai departe despre "E oficial: Bancile din Grecia raman inchise pana luni" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 00:23
Masura de control al capitalului impusa in Grecia este de asteptat sa dureze luni in sir, in timp ce bancile elene vor avea nevoie de o recapitalizare de miliarde de euro ori ar putea face chiar obiectul nationalizarii, avertizeaza surse din industria bancara.
Decizia de impune controlul capitalului si de a inchide bancile incepand cu aceasta saptamana a fost una dificila, dar adevaratele probleme se vor ivi la redeschiderea lor si cresterea plafonului de retrageri, sustin expertii consultati de Reuters.
Riscuri majore
Creditorii internationali au anuntat ca mentin usa deschisa pentru reluarea procesului de negocieri pe criza datoriilor Greciei.
Aceasta, chiar daca guvernul Syriza a pus acceptarea reformelor cerute de creditori in sarcina populatiei prin organizarea referendumului de duminica, 5 iulie. Un vot negativ ar da semnalul iesirii Greciei din zona euro.
"In cel mai fericit caz, vor reusi sa gestioneze bine vacanta impusa bancilor, le vor redeschide, vor stabiliza sistemul dupa cum au facut-o si cipriotii si isi vor gasi o cale de mijloc printre numarul mare de credite neperformante si lipsa de lichiditati", sustine un expert in reorganizarea bancara.
"Chiar si asa, exista riscul unui faliment al statului grec, urmat de falimentul sistemului bancar", a adaugat acesta.
Un alt bancher elen sustine ca scenariul negativ este si mai infiorator: "Suntem in ape tulburi. Putem ajunge la ruinarea bancilor si nationalizarea lor".
Grecia a recurs la... mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 12:19
De astazi, Grecia a recurs la metoda controlului capitalului, iar tara pare sa fie cuprinsa de haos.
Cozi la bancomate si benzinarii, banci inchise timp de o saptamana si bursa inchisa pe aceeasi perioada sunt doar cateva imagini cu care Grecia iese in evidenta in aceasta perioada.
In realitate, controlul capitalului decretat de premierul Alexis Tsipras vine cu masuri dure care afecteaza viata fiecarui elen. Din nefericire pentru guvernantii de la Atena, masura este luata cu intarziere, iar o analiza a FMI arata ca majoritatea tarilor care au recurs la controlul capitalului au esuat in incercarea lor, arata un reportaj Bloomberg.
O tara izolata
Conform decretului emis de Tsipras, bancile elene vor continua sa efectueze operatiuni online pe piata interna si pot primi sume de bani din afara tarii in conturile deponentilor.
De asemenea, pensile vor continua sa fie livrate prin intermediul institutiilor bancare din tara, dar retragerea banilor de pe card va fi limitata la maxim 60 euro/zi/card/cont bancar.
Nu sunt afectate de acest plafon cardurile bancare emise de intitutii de credit din afara Greciei, indiferent ca apartin unor cetateni straini sau eleni.
Plafonul de 60 de euro se aplica si cardurilor care sunt emise de bancile elene, dar ar caror posesori se afla acum in afara granitelor. Situatia ii afecteaza in mod deosebit pe turistii greci plecati in vacante in strainatate.
Platile prin carduri pre-platite se pot face pana la plafonul maxim al... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 17:24
Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat, miercuri, majorarea plafonului liniei de finantare de urgenta (ELA) destinat bancilor grecesti, cu suma solicitata de autoritatile de la Atena, a declarat o sursa din mediul bancar, fara a preciza despre ce majorare este vorba.
Este pentru a cincea oara in ultimele opt zile, si a treia oara in ultimele trei zile, cand BCE majoreaza finantarea pentru bancile grecesti, in conditiile in care retragerile de depozite au crescut pana la aproape un miliard de euro pe zi.
Grecia, in continuare in impas: Nu a reusit sa ajunga la un acord cu creditorii sai
"Banca centrala a Greciei a obtinut aprobarea pentru majorarea ELA pe care a solicitat-o. Daca va fi necesar, consiliul guvernatorilor BCE se va reuni din nou in urmatoarele 24 de ore", a declarat sursa.
Daca anterior BCE revizuia in fiecare saptamana finantarea de urgenta destinata bancilor grecesti, in ultima saptamana consiliul guvernatorilor BCE a fost nevoit sa se intalneasca aproape ...citeste mai departe despre "BCE a aprobat majorarea finantarii pentru bancile grecesti ceruta de Atena" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 15:33
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, l-a informat luni pe premierul grec Alexis Tsipras ca sistemul bancar al acestei tari va fi protejat atata timp cat statul elen va ramane in programul de asistenta convenit cu creditorii internationali, potrivit unei surse oficiale de la Atena.
Cele patru mari banci elene, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.
Ingrijorarile cu privire la stabilitatea sistemului bancar grec, care depinde in intregime de finantarea oferita de BCE pentru a putea functiona, au crescut in ultima saptamana dupa ce retragerile de depozite au crescut pe fondul temerilor ca Guvernul de la Atena va impune restrictii asupra miscarilor de capital.
Rasare soarele pentru Grecia? Concluziile summitului de la Bruxelles
"Draghi l-a asigurat pe Tsipras ca sistemul bancar este in siguranta atata timp cat Grecia este in program", a declarat un oficial de la Atena, dupa reuniunea de ...citeste mai departe despre "Avertisment pentru bancile grecesti, prezente si in Romania: Mai sunt sau nu protejate?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 10:57
Bancile vor ramane fara garantii pentru accesarea de noi credite in trei luni si jumatate, avand in vedere ritmul accelerat in care populatia retrage bani din conturi.
Calculele JP Morgan arata ca institutiile financiare elene au cheltuit deja in acest an 80 de miliarde de euro dintr-o transa de 108 miliarde de euro oferita de Banca Centrala Europeana (BCE) si de Banca Nationala a Greciei, arata Business Insider, care citeaza Reuters.
In consecinta, mai au la dispozitie doar 28 de miliarde de euro pentru garantarea obtinerii de noi credite.
Motivul il reprezinta retragerile masive din conturi.
De la inceputul anului, populatia a scos 21 de miliarde de euro, dintre care 17 miliarde de euro au fost retrase inaintea alegerilor parlamentare de la inceputul anului ...citeste mai departe despre "Incepe haosul in Grecia? Retragerile masive de bani din banci pun sistemul in pericol" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 21:21