Atena si troica creditorilor sai internationali UE-BCE-FMI au reluat, luni dimineata, in capitala elena, dificilele lor negocieri in vederea finalizarii noilor masuri de austeritate si a deblocarii unei noi transe de imprumut pentru Grecia.
Negocierile dintre reprezentantii troicii internationale si ministrul elen de finante Yannis Stournaras "au fost reluate la ora locala 09:00, dar nu se stie cand se vor incheia", a indicat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, un reprezentant al Ministerului de Finante de la Atena.
Potrivit acestui responsabil, guvernul grec nu a exclus ca aceste discutii sa continue pe aproape tot parcursul acestei saptamani si chiar dupa prezentarea, joi, a proiectului de buget pentru 2014.
Reprezentantii troicii vor purta negocieri si cu ministrul muncii, Yannis Vroutsis, asupra proiectului legii privind reforma in domeniul securitatii sociale, care vizeaza reducerea cheltuielilor publice, dupa cum a mai indicat acelasi oficial elen.
Lansat la inceputul lunii septembrie acest an, auditul trimestrial al troicii (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International) asupra finantelor si reformelor in Grecia, a fost intrerupt la sfarsitul aceleiasi luni.
A fost reluat la inceputul lunii noiembrie, dar a fost din nou suspendat saptamana trecuta in timpul unei reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles. In cadrul acestei reuniuni, zona euro a solicitat cu insistenta Atenei, care negociaza deblocarea unei transe de... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 14:39
Un raport al Fondului Monetar International privind Grecia a provocat discutii aprinse in Guvernul de la Atena, deoarece estimeaza ca tara va avea probabil nevoie de un al treilea pachet de asistenta financiara, de aproximativ 6,9 miliarde de euro, alaturi de noi masuri de austeritate, transmit site-urile greekreporter.com si ekathimerini.com.
Deja Grecia a beneficiat de la UE, BCE si FMI de doua pachete de salvare, de 325 miliarde de dolari, dar Atena nu a reusit sa-si reduca semnificativ datoria de 430 de miliarde de dolari.
Raportul FMI ar indica faptul ca anul acesta Grecia nu va reusi sa obtina excedent primar, desi Guvernul de la Atena a dat asigurari ca tara este in grafic pentru a realiza acest obiectiv, solicitat de creditorii internationali. Ministerul de Finante al Greciei se asteapta in 2013 la un excedent de aproximativ 344 milioane de euro, primul din ultimii zece ani.
Documentul FMI avertizeaza ca trebuie adoptate masuri suplimentare de austeritate, echivalentul a 3,5% din PIB (aproximativ 6,7 miliarde de euro). Intelegerea initiala cu reprezentantii UE, BCE si FMI stipula ca anul viitor nu vor fi necesare noi masuri de austeritate, iar in perioada 2015 - 2016 nivelul lor se va situa la 4,1 miliarde de euro.
FMI se asteapta la o noua stergere a datoriei Greciei, cu participarea investitorilor si a sectorului oficial, pentru reducerea datoriei tarii la 124% din PIB pana in 2020.
Seful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), Klaus... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 11:35
Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei, Bostjan Jazbec, a afirmat ca va lua in considerare solicitarea unui ajutor extern, in cazul in care costurile de finantare ale tarii raman ridicate, transmit AFP si BBC.
Bancile slovene, detinute in principal de stat, se chinuie in prezent cu credite neperformante in valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, echivalentul a 22,5% din PIB.
Declaratiile oficialului vor alimenta probabil speculatiile ca Slovenia ar putea sa devina a sasea tara din zona euro care solicita un program de asistenta financiara, dupa Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.
Guvernatorul Bancii Sloveniei a dat asigurari ca autoritatile de la Ljubljana fac totul pentru reducerea costurilor de finantare ale tarii.
"Daca aceste eforturi nu vor avea succes, exista posibilitatea de a solicita ajutor prin diverse programe", a adaugat Bostjan Jazbec.
Toate statele din zona euro au optiunea de a cere ajutor financiar de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), infiintat in 2012 in ideea de a oferi asistenta financiara statelor membre aflate in dificultate.
Premierul sloven Alenka Bratusek a recunoscut in Parlament ca suma necesara pentru salvarea bancilor este "complet necunoscuta".
Intr-o declaratie acordata agentiei de presa din Slovenia, STA, Alenka Bratusek a afirmat: "Pregatim intensiv masurile de care este nevoie pentru a evita recurgerea la ajutor extern".
Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei a revizuit in scadere... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 09:45
Grecia spera sa evite noi masuri de austeritate si se asteapta la negocieri dificile cu reprezentantii creditorilor internationali, reveniti duminica la Atena pentru un nou audit al finantelor publice si al reformelor menite sa scoata tara din criza.
Oficialii troicii, respectiv ai Uniunii Europene, Bancii Centrale Europene (BCE) si ai FMI, vor avea duminica o intalnire cu ministrul Finantelor, Yannis Stournaras.
"O partida de poker a inceput intre Grecia si partenerii sai, iar lucrurile nu vor fi usoare", potrivit saptamanalului Vima, in timp ce cotidianul Kathimerini anticipeaza discutii dure, dupa jumatatea lunii octombrie, pentru a doua faza a negocierilor.
Evaluarea va fi determinanta pentru deblocarea unei noi transe de imprumut de 1 miliard de euro, in cadrul celui de-al doilea plan de salvare al tarii convenit in februarie 2012.
"Principalul obiectiv al liderilor eleni este evitarea unor noi masuri de austeritate", a scris Kathimerini.
Premierul Antonis Samaras a afirmat deja acest obiectiv in timpul unei vizite la Bruxelles de saptamana trecuta.
"Deficitul bugetar care ar putea aparea in 2015-2016 va fi acoperit de schimbarile structurale si nu prin noi masuri de austeritate", a spus premierul.
El a avertizat inca de la inceputul acestei luni ca nu va fi nevoie de noi masuri in afara celor convenite si ca economia nu ar putea suporta mai multa austeritate.
Publicatia Kathimerini anticipeaza ca negocierile vor deveni dure inaintea unei... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 08:40
Cancelarul german Angela Merkel, care candideaza pentru un al treilea mandat la alegerile legislative din 22 septembrie, a declarat marti, in cadrul unei reuniuni electorale, ca Grecia nu ar fi trebuit sa fie primita in zona euro.
Merkel a plasat responsabilitatea acestei decizii "fundamental eronate" asupra opozitiei social-democrate, de care apartinea predecesorul sau, Gerhard Schröder, potrivit imaginilor transmise miercuri de televiziunile germane, potrivit AFP.
"Grecia nu ar fi trebuit sa fie primita niciodata in zona euro", a declarat cancelarul german, in sunetul aplauzelor, in cadrul unei reuniuni electorale la care au participat cateva sute de persoane, in micul oras din nord Rensburg.
Cancelarul conservator, care se afla in fruntea sondajelor, l-a acuzat din nou pe Schröder ca a consimtit, in 2001, ca Grecia sa se alature zonei euro, slabind astfel stabilitatea monedei unice.
Sambata trecuta, Merkel a mai atacat SPD pe aceeasi tema, afirmand ca "cei care au primit Grecia in zona euro nu au dreptul sa ne spuna astazi ca avem probleme cu Grecia".
Criza din zona euro si factura pe care vor fi nevoiti s-o achite, in cele din urma, contribuabilii germani au devenit recent subiecte de dezbatere intr-o campanie electorala considerata in general plictisitoare. mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 15:39
Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a apreciat marti ca Ciprul ar fi putut evita conditiile dure incluse in programul convenit cu creditorii internationali in luna martie daca ar fi cerut mai devreme ajutor, transmite Reuters.
De asemenea, Panicos Demetriades i-a criticat pe bancherii locali pentru ca au acumulat portofolii mari de obligatiuni guvernamentale grecesti, a caror restructurare convenita la finele lui 2011 s-a dovedit a fi daunatoare pentru Cipru. "In opinia mea aceasta a fost o investitie catastrofala care nu ar fi trebuit aprobata sa continue", a spus Panicos Demetriades.
In primavara acestui an, Ciprul a fost nevoit sa adopte masura fara precedent de a impune pierderi pentru mari deponenti si de asemenea a inchis a doua banca locala pentru a putea primi un program de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de euro.
In opinia lui Panicos Demetriades, Ciprul ar fi putut cere ajutor international imediat dupa ce liderii europeni au acceptat restructurarea datoriilor Greciei, la finele lui 2011.
"Daca am fi cerut ajutor imediat dupa implicarea sectorului public din Grecia am fi putut obtine conditii mai bune", a apreciat Demetriades, care a fost numit in functia de guvernator al Bancii centrale a Ciprului in luna mai 2012. Potrivit acestuia, un memorandum preliminar de intelegere convenit cu bancile la finele lui 2012 prevedea o suma care sa tina cont si de necesitatile de recapitalizare ale primelor doua banci... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 17:11
Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu 4,6% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor oficiale prezentate luni, in timp ce economistii anticipau o contractie de 5%.
In primele trei luni ale anului, economia elena a scazut cu 5,6%, noteaza CNBC.
Desi situatia economica din Grecia s-a imbunatatit usor, PIB este inca in scadere abrupta, iar guvernul ar putea avea nevoie de un nou acord de finantare externa.
Banca centrala a Germaniei anticipeaza ca Grecia va avea nevoie, pana la inceputul anului viitor, de suplimentarea sprijinului financiar international, potrivit unui document destinat ministerului german al Finantelor si FMI, obtinut de Der Spiegel.
Bundesbank noteaza de asemenea ca riscurile legate de actualul acord de bailout sunt "extrem de ridicate".
Cancelarul german Angela Merkel si ministrul Finantelor Wolfgang Schaeuble au negat in repetate randuri ca Grecia ar putea obtine o noua runda de imprumuturi de la guvernele din zona euro. Merkel si coalitia de guvernare de centru-dreapta spera sa obtina un al treilea mandat la alegerile generale din septembrie, pe fondul opozitiei publicului larg fata de finantarea statelor si bancilor din sudul zonei euro cu banii contribuabililor germani.
"Stabilizarea economica pare sa fie o perspectiva inca indepartata in Grecia si pare sa justifice o noua restructurare a datoriilor", comenteaza pentru CNBC un analist de la Daiwa Capital Markets.
Somajul din Grecia a... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 15:01
Discutiile tensionate de la Atena privind noul acord de finantare externa, reformele fiscale si structurale necesare si restructurarea datoriei de stat continua duminica "pe muchie de cutit", oficialii guvernului elen avertizand ca negocierile trebuie sa ajunga de urgenta la o concluzie.
"Distanta dintre succes si esec, care ar putea fi cauzat de ghinion sau de neintelegere, este foarte redusa. Suntem pe muchie de cutit", a declarat sambata la Atena ministrul elen al Finantelor, Evangelos Venizelos, dupa o noua runda de consultari cu minittrii Finantelor din zona euro, potrivit Bloomberg.
Venizelos a aratat ca s-a ajuns un acord pe mai multe chestiuni, precum recapitalizarea bancilor si vanzarea activelor statului, insa guvernul si reprezentantii institutiilor financiare internationale nu s-au inteles inca in privinta reformei pietei muncii si masurilor fiscale pentru acest an.
In privinta recapitalizarii bancilor, surse apropiate discutiilor au declarat pentru Reuters ca va fi realizata prin emisiunea de actiuni comune cu restrictionarea drepturilor de vot.
Discutiile cu ministrii Finantelor din zona euro au fost foarte dificile, a subliniat el.
Venizelos: Guvernul elen mai are 24 de ore sa ajunga la intelegeri privind acordul de finantare externa
Venizelos a avertizat sambata ca guvernul elen mai are 24 de ore sa ajunga la intelegeri privind acordul de finantare externa si restructurarea datoriei de stat cu liderii politici locali, care nu mai vor... mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 17:32
Comisia Europeana nu este insensibila la situatia Greciei, ale carei probleme privind datoriile s-au acumulat in timp, ceea ce face mai dificila solutionarea lor, mai ales in actualul context economic european, a afirmat vineri un purtator de cuvant al executivului comunitar.
Amadeu Altafaj, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru afaceri economice si monetare si euro Olli Rehn, a declarat, de asemenea, ca un acord privind reducerea datoriei grecesti fata de creditorii privati, cifrata la aproximativ 100 miliarde de euro, este "la indemana", in ciuda dificultatii negocierilor in aceasta privinta.
"Exista o vointa evidenta a partilor participante la discutii de a ajunge la un acord asupra participarii sectorului privat, pe baza de voluntariat", a spus Altafaj.
Vicepresedintele CE Olli Rehn a apreciat joi, la Haga, ca un acord intre guvernul grec si creditorii privati este probabil pana la finalul acestei saptamani, desi liderul Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro), Jean-Claude Juncker, a calificat drept extrem de grele negocierile pe acest subiect.
Incheierea acordului mentionat este complicata de incercarea Atenei de a semna un al doilea program de asistenta financiara internationala cu Uniunea Europeana si FMI, dupa cel incheiat in vara lui 2010, in valoare de 110 miliarde de euro. mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 15:47