Premierul grec Alexis Tsipras a precizat, luni, ca Guvernul de stanga pe care il conduce va purta negocieri cu partenerii europeni si a negat faptul ca va cere ajutor Rusiei pentru a rezolva problemele financiare ale tarii.
"Ne aflam in runde de negociere cu partenerii nostri din Europa si cu ceilalti care ne-au imprumutat. Avem niste obligatii fata de ei", a mentionat prim-ministrul elen in cadrul unei conferinte de presa, dupa ce a fost intrebat daca Grecia va obtine un ajutor financiar de la Rusia.
"Momentan, nu luam in calcul alte idei", a adaugat acesta, citat de Reuters, informeaza Business Insider.
Putin vrea sa zgaltaie Europa din temelii si nu se limiteaza la Grecia
Tsipras s-a aflat in Nicosia, unde a facut prima sa vizita oficiala in strainatate de cand se afla in ...citeste mai departe despre "Va cere Grecia un ajutor financiar Rusiei? Ce plan are noul premier de la Atena" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 08:40
Parlamentul grec a adoptat in cursul noptii de duminica spre luni o lege care contine o serie de masuri controversate, vot ce va permite Atenei sa primeasca din partea finantatorilor o noua transa, vitala, de ajutor, informeaza AFP.
Partea cea mai discutata a legii, care cuprinde masurile de facilitare a concurentei - foarte prost vazute de diferitele meserii implicate, dar si de opozitie-, a fost adoptata cu 152 de voturi pentru si 135 impotriva, a anuntat presedintele de sedinta.
Votul deschide calea platii unei noi transe de ajutor de peste 8,5 miliarde de euro Greciei care are nevoie de aceasta pentru a rambursa, pana in luna mai, scadente ale datoriei cu o valoare echivalenta. mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 11:05
Grecia va primi anul viitor subventii record de la Uniunea Europeana (UE), totalizand 7,5 miliarde de euro, a declarat ministrul Dezvoltarii, Costis Hatzidakis.
Suma include fonduri de 3,5 miliarde de euro pentru proiecte incluse in actualul buget multianual al UE, perioada 2007-2013, precum si finantari care vor fi incorporate in urmatorul program bugetar, pentru intervalul 2014-2020, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Potrivit estimarilor statului elen, Grecia va accesa anul urmator fonduri de 4 miliarde de euro. Cofinantarea de la UE pentru proiecte derulate cu fonduri comunitare se va situa la 90% din valoarea acestora pe parcursul intregii perioade pana in 2020.
Grecia spera ca anul urmator sa devina operational Fondul Elen de Investitii, finantat de banca germana de investitii KfW, guvernul de la Atena si organizatii independente, precum si de fundatia Alexander S. Onassis.
Autoritatile elene si troica creditorilor internationali estimeaza ca economia Greciei se va contracta cu 4% in acest an, al saselea consecutiv de recesiune, urmand sa revina pe crestere usoara anul urmator.
Grecia a fost nevoita sa ceara doua pachete de ajutor financiar de la statele zonei euro si FMI, in total de 240 de miliarde de euro, dupa ce indatorarea foarte ridicata a tarii a facut imposibila finantarea de pe pietele internationale la dobanzi sustenabile. Imprumuturile de la tarile zonei euro si FMI au fost condtionate de masuri de dure de austeritate si reforme. mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 14:45
Viitorul Greciei in zona euro depinde de decizia pe care o vor lua autoritatile europene in privinta acordarii ajutorului financiar acestui stat. Premierul german Angela Merkel trebui sa ia o decizie importanta in urmatoarele saptamani: fie risca sa destrame zona euro, fie guvernul Germaniei.
Guvernul Greciei, tara care se confrunta cu criza economica, va avea nevoie de un ajutor financiar de miliarde de euro pentru a evita falimentul. Daca Atena nu primeste banii, tara ar putea parasi zona euro, iar aceasta iesire va slabi increderea investitorilor din pietele financiare in alte tari membre ale UE din sudul Europei, care sunt vulnerabile la contextul economic actual.
O crestere a ajutorului financiar de 173 miliarde de euro acordat Greciei, convenit in primavara acestui an, nu este acceptata de coalitia de centru-dreapta a Parlamentului german, condusa de Angela Merkel, potrivit The Wall Street Journal.
Decizia Angelei Merkel in privinta Greciei, influentata de mai multi factori
Coalitia de centru-dreapta se opune majorarii ajutorului acordat Greciei, amenintand-o pe Merkel ca va ramane fara majoritate politica. Daca Merkel nu ofera o solutie plauzibila pentru rezolvarea problemelor Greciei, tara risca sa se prabuseasca din punct de vedere economic.
"Este un dintre cele mai mari dileme pe care Merkel le-a avut de cand este premier", a declarat un consilier al Angelei Merkel. Premierul german se va intalni joi cu presedintele Frantei, Francois Hollande, iar... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:27
Grecia, aflata in pericol de a parasi zona euro, primeste in continuare miliarde de euro sub forma de ajutor de la Troica creditorilor externi (UE, FMI si BCE), insa banii revin aproape in totalitate la creditori sub forma de dobanzi si nu sunt folositi pentru plata unor servicii publice vitale.
Al doilea pachet de ajutor financiar extern, de 130 de miliarde de euro, este folosit mai ales pentru plata dobanzilor la datoria tarii, in timp ce economia continua sa aiba dificultati, potrivit cotidianului New York Times (NYT).
Desi procesul nu are sens din punct de vedere economic, are o oarecare logica din perspectiva politicii finantelor in zona euro. In timp ce isi platesc banii care le sunt datorati, Comisia Europeana (CE), FMI si Banca Centrala Europeana (BCE) blocheaza si alte fonduri destinate mentinerii activitatii guvernului Greciei.
Saptamana trecuta, biroul elen care se ocupa de administrarea datoriei a avertizat ca Grecia ar putea ramane fara bani pana in iulie. In acest caz, tara ar inceta platile la datoriile de stat, cu exceptia celor catre CE, FMI si banca centrala.
Ajutorul pentru Grecia se intoarce la Troica, prin dobanzi
"Grecia nu va intra in incetare de plati fata de Troica, pentru ca Troica se plateste singura", a declarat Thomas Mayer, analist la Deutsche Bank.
Printr-un sistem elaborat de plata intrat in vigoare dupa alegerile din 6 mai, care au adus Grecia in impas politic, cei trei mari creditori vireaza bani intr-un cont escrow in... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 19:56
Premierul elen Lucas Papademos, seful guvernului care ar fi trebuit sa-si incheie mandatul odata cu formarea unui nou executiv, dupa alegerile de la inceputul lunii mai, a avertizat presedintia ca statul ar putea intra in incetare de plati la inceputul lunii iunie, mai devreme decat se credea.
Papademos i-a trimis o scrisoare presedintelui tarii, Karolos Papoulias, afirmand ca rezervele financiare ale Greciei, deja foarte reduse, se vor epuiza complet daca incertitudinea politica continua, potrivit cotidianului The Guardian.
Scrisoarea a fost transmisa presedintelui duminica.
Descrisa de presa din Grecia ca un apel SOS, scrisoarea lui Papademos avertizeaza ca Grecia se confrunta cu pericolul de intrare in incetare de plati inca "de la inceputul lunii iunie", intrucat nu va putea sa acopere plati in contul datoriei externe.
Fondurile s-ar putea epuiza mai rapid decat se credea initial, intrucat creditorii internationali au retinut un miliard de euro din transa vitala de 5,2 miliarde de euro a ajutorului extern pentru Atena. Cele circa patru miliarde de euro au fost transferate tarii saptamana trecuta.
Contextul politic afecteaza puternic economia Greciei
Paralizia politica din ultimele cateva saptamani a redus drastic capacitatea mecanismului de colectare a taxelor, iar veniturile au coborat accelerat. Veniturile au scazut de la 40 de milioane de euro pe zi la mai putin de 25 de miliarde de euro.
Creditorii institutionali ai Greciei, UE, FMI si BCE au... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 18:58
Guvernul elen a aprobat miercuri seara al doilea plan de ajutor financiar european pentru Grecia, dupa unda verde definitiva data acestui program in cursul zilei de statele membre ale zonei euro, transmite AFP.
"Consiliul de ministri a aprobat creditul" acordat Greciei, a declarat o sursa guvernamentala, la cateva ore dupa ce zona euro aprobase eliberarea de catre Instrumentul European de Stabilitate Financiara (FESF) a unei prime parti din imprumut, in valoare de 39,4 miliarde de euro.
In deschiderea sedintei de guvern, premierul Lucas Papademos a afirmat ca, in saptamanile urmatoare, "parlamentul ar trebui sa voteze opt proiecte de lege legate de angajamentele executivului fata de programul de asanare a economiei tarii".
"Guvernul face un mare efort pentru a termina munca legislativa in saptamanie urmatoare", a mai declarat Papademos mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 20:48
Marile piete de capital ale continentului au inchis ultima sedinta bursiera a saptamanii in crestere, dupa ce Grecia a cerut oficial vineri pachetul de ajutor de 45 miliarde euro, iar vanzarile de case din Statele Unite au depasit estimarile.Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a urcat cu 1,03%, pana la 5.723,65 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a castigat 1,47%, pana la 6.259,53 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a avansat cu 0,68%, la 3.951,30 puncte.
Premierul grec, George Papandreou, a declarat vineri ca guvernul Greciei trebuie sa activeze mecanismul de salvare oferit de tarile din zona euro, aceasta fiind ultima solutie pentru scoaterea economiei din criza. Tarile din zona euro au ajuns la un compromis pentru ajutarea Greciei, care se confrunta cu datorii imense, estimate la 300 miliarde euro.
Guvernele din zona euro si FMI au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare de 45 miliarde euro, la o dobanda sub media pietei.
In Statele Unite, vanzarile de case noi si-au revenit spectaculos in martie, atingand cel mai inalt nivel din ultimele opt luni, pe seama unui ajutor fiscal.
Departamentul de Comert a anuntat, vineri, ca vanzarile au crescut cu 26,9%, aceasta fiind cea mai mare crestere din aprilie 1963, la o rata anuala de 411.000 unitati, dupa patru luni de scaderi.
Principalii indici de pe Wall Street aveau o evolutie relativ stabila, fara o directie clara, in jurul orei 19:20, ora Romaniei: Dow Jones crestea cu 0,08%,... mai mult
Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 00:03
Grecia nu a cerut ajutorul financiar al niciunui alt stat si este victima speculatorilor care cauta o "veriga slaba" in zona euro, fiind interesati de moneda comunitara, a declarat, joi, premierul elen George Papandreou, citat de Reuters.Germania si Franta au negat, joi, informatiile aparute in mass-media referitoare la intentia de a acorda ajutor financiar Greciei pentru ca tara, membra a zonei euro, sa depaseasca problemele bugetare, precizeaza Mediafax.
Statul elen este hotarat sa reduca deficitul bugetar si sa obtina fonduri doar de pe pietele financiare, cu precadere cele din Europa, a adaugat Papandreou.
Premierul, prezent la Forumul Economic de la Davos, a afirmat ca Grecia nu va parasi zona euro si va respecta reglementarile comunitare pentru a reduce deficitul bugetar si pentru a implementa reforme structurale.
"Este un atac asupra zonei euro din partea unor interese, politice sau financiare, iar adesea statele sunt folosite ca veriga slaba a zonei euro", a spus el.
Seful guvernului Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, tara care detine presedintia Uniunii Europene, a luat apararea Greciei, declarand la aceeasi intrunire, organizata la Davos, ca cei care pun in prezent presiune pe euro sunt aceeasi care s-au opus infiintarii monedei unice in 1990.
Pietele financiare iau in calcul posibilitatea ca Grecia sa nu-si poata onora obligatiile financiare, punand astfel presiune pe moneda comunitara.
In ultima perioada au aparut chiar speculatii privind excluderea... mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 09:24