Intalnirea cruciala pentru soarta Greciei continua la Bruxelles, sambata noaptea, iar vestile nu par deloc bune pentru eleni.
Acum o ora, pe surse se vehicula ca Germania, prin vocea ministrului de Finante Wolfgang Schaeuble, respinge planul de reforme propus de premierul Tsipras si propune ca Grecia sa paraseasca zona euro cinci ani, timp in care va primi ajutor umanitar.
Jurnalistii acreditati de la Bruxelles scriu pe Twitter, citand surse oficiale, ca ideea unui Grexit temporar a fost agreata de cancelarul german Angela Merkel.
Intalnire cruciala pentru soarta Greciei - Germania respinge planul lui Tsipras si cere un Grexit temporar - surse
Numarul celor care spun "Nu" Greciei, la o saptamana dupa referendumul in care grecii au spus "Nu" Europei, ar fi insa mult mai mare. Presa finlandeza scrie ca si Finlanda respinge planul de reforme al lui Tsipras si sustine iesirea Greciei din eurozona.
FIN and GER say no to #Greece (in swedish) #yle ...citeste mai departe despre "Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 23:10
Dupa cheltuirea a peste 240 de miliarde de euro acordati in cadrul celor doua programe de asistenta financiara si cinci ani de austeritate, cu taieri salariale si reduceri de posturi, Grecia este in pragul unui dezastru economic iminent.
Ramasa fara rezervele financiare necesare pentru a-si plati transele imprumuturilor, tara a optat sa spuna NU unei oferte lansate de creditori, care prevedea o si mai mare inrautatire a conditiilor de trai.
Pentru o retrospectiva a dezastrului economiei elene privirea trebuie aruncata tocmai pana in anii '80, moment in care grecii au inceput sa se imprumute masiv, arata publicatia Business Insider.
Dependenta de credite
In urma cu trei decenii si jumatate, pe scena politica greaca existau doar doua formatiuni principale, care se succedau la guvernare: partidul de centru-stanga PASOK si liberalii moderati de centru-dreapta de la Noua Democratie.
Imprumuturile statului grec, initiate in prima jumatate a anilor '80, au fost mentinute in ciuda alternantei la putere a celor doua partide.
Pana la urma, politicienii din ambele tabere foloseau banii in acelasi scop: crearea de noi posturi administrative pentru clientela politica.
Acordarea unor salarii grase in sistemul bugetar a influentat in cele din urma piata muncii, nivelul salarial din sfera privata crescand apoi destul de rapid.
Ceea ce a fost privit cu ochi buni de catre salariatii eleni s-a dovedit o sperietoare pentru investitori care au concluzionat ca Grecia... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:23
1Ce s-ar intampla daca Grecia ar incepe de la zero? Ar putea renaste din cenusa proprie, in afara zonei euro? Un jurnalist Bloomberg incearca sa raspunda la aceste intrebari.
In cartea lui David Mitchel, numita "Number9Dream", un pacient sustine ca este creatorul lumii si isi demonstreaza punctul de vedere in fata unui psihiatru. El face sa dispara Belgia de pe harta, dar si din memoria oamenilor, iar in locul ei apare o alta natiune, anume Walloon Lagoon.
Pornind de la aceasta idee, Leonid Bershidsky, scriitor si jurnalist, sustine ca ar trebui sa ne imaginam cum ar fi daca Grecia ar fi eliminata de pe "radarele" noastre.
Intr-un editorial publicat de Bloomberg, el propune ca aceasta tara sa inceapa de la zero: sa iasa din zona euro (si poate si din UE), sa scape de datorii si sa se bazeze pe fortele proprii.
"Ganditi-va cum ar fi urmatorul lucru: va veti trezi intr-o dimineata si nu veti mai citi pe Internet sau pe retelele sociale stiri despre eleni. De asemenea, aceasta ...citeste mai departe despre "Ce s-ar intampla daca ar disparea Grecia asa cum o stim?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Iunie 2015, ora 07:30
Germanii se declara pentru prima data in majoritate (51%) in favoarea unei iesiri a Greciei din zona euro, in conditiile in care Atena si creditorii sai nu reusesc sa ajunga la un acord, potrivit barometrului politic al postului public ZDF, facut public vineri.
Totusi, acest lucru nu se traduce printr-o neincredere fata de cancelarul federal german Angela Merkel, care se opune unei asemenea iesiri, partidul conservator condus de ea continuand sa se bucure de popularitate, informeaza AFP.
Inceputul sfarsitului? Echipa FMI se retrage de la negocierile cu Grecia (Video)
Circa 70% dintre persoanele intervievate s-au declarat impotriva unor noi concesii din partea Uniunii Europene (UE) pentru Grecia, potrivit acestui studiu bilunar, considerat unul dintre cele mai serioase din Germania.
Doar 41% dintre ei doresc inca mentinerea Greciei in zona euro, in conditiile in care 55% se pronuntau in favoarea acestui lucru la inceputul anului, inainte ca guvernul radical de stanga al lui ...citeste mai departe despre "Grecia, afara din zona euro: Cei mai multi germani ar vrea sa le faca vant elenilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 18:01
Iesirea Greciei din zona euro este o cale de salvare sau una de prabusire economica rapida a Eladei, se intreaba economistii lumii, odata cu trecerea in platforma electorala a Partidului Syriza a promisiunii de "eliberare" a Greciei din zona euro.
Provocarile grecilor, in cazul parasirii zonei euro, se vor rezuma direct la mentinerea pe linia de plutire a sistemului financiar supus restructurarii datoriei externe, recapatarea accesului pe pietele financiare si cat de mult pot profita in restructurarea datoriei de dobanzile relativ scazute din acest moment, comenteaza Guntram B. Wolff pe site-ul Forului Mondial Economic.
In plus, absenta unui ajutor extern va duce la "slabirea" Greciei, comenteaza analistul.
De ce e bine ca Grecia sa iasa din zona euro
Anumite puncte de vedere, inclusiv cel exprimat de profesorul Hans-Werner Sinn, de la institutul IFO din Munchen, sustin ideea ca Grecia are nevoie de o iesire din zona euro pentru a trece printr-o perioada de devalorizare si a-si recastiga competitivitatea si cresterea economica.
Datele arata intr-adevar ca, spre deosebire de celalte state la fel de crunt lovite de criza economica: Spania, Portugalia si Irlanda, Grecia pare la aceasta ora copilul sarac al zonei.
Din 2007, cele patru state au avut ajustari semnificative ale contului curent, de la un deficit crescut la 0 sau surplus.
Insa, spre deosebire de Grecia, celelalte trei state si-a reglat deficitul contului curent prin cresterea exporturilor.... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 18:00
Grecia nu intentioneaza sa se retraga din zona euro, in pofida situatiei sale macroeconomice grave, a declarat ministrul grec de externe Stavros Dimas.
"Nu ne vom intoarce la drahma si nu vom iesi din zona euro. Este evident ca situatia este extrem de complicata. Traim o situatie inedita, iar poporul elen sufera foarte mult. In acelasi timp, trebuie sa pastram increderea in noi insine si sa nu ne relaxam eforturile, pentru ca totul depinde de noi. Grecia face parte din Europa unita si acolo va ramane", a spus Dimas intr-un interviu pentru ziarul To Vima, preluat de NewsIn.
Premierul elen Lucas Papademos le-a cerut joi grecilor sa accepte reduceri suplimentare de salarii, acesta fiind singurul mod de asigurare a finantarii internationale si de evitare a falimentului si a unei iesiri din zona euro.
Grecia discuta cu UE si FMI despre un nou imprumut de 130 de miliarde de euro, in afara de cel de 110 miliarde euro acordat in 2010.
UE a spus joi ca nu va ezita sa amane plata urmatoarei transe de cinci miliarde de euro, daca expertii UE care vor merge in Grecia luna aceasta vor conchide ca tara nu a implementat masurile de austeritate promise si reformele economice.
Expertii din troica se vor duce la Atena la jumatatea lunii ianuarie.
Pachetul de salvare convenit in 2010 prevedea initial ca o transa in valoare de10 miliarde de euro sa fie platita in martie, dar termenul a fost amanat pentru iunie, dupa ce si plata ultimei transe a fost amanata, din cauza... mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 17:36
Expansiunea masei monetare printr-o injectie de lichiditate din partea BCE, defaulturi ordonate a celor mai indatorate tari, iesirea Greciei din zona euro si formarea unui nou bloc monetar sunt cele patru scenarii posibile luate in calcul de PricewaterhouseCoopers intr-un raport privitor la evolutia zonei euro in 2012.
Raportul "What next for the Eurozone - Possible scenarios for 2012" analizeaza impactul fiecarui scenariu asupra zonei euro in ceea ce priveste nivelul prognozat al inflatiei si cresterea Produsului Intern Brut in perioada 2012-2016.
Scenariile PwC in ceea ce priveste evolutia zonei euro in 2012
Astfel, primul scenariu se refera la expansiunea masei monetare - Bancii Centrale Europene i se permite sa injecteze lichiditate in sistemele financiare ale economiilor vulnerabile. Recesiunea este evitata, ratele dobanzilor sunt mentinute la un nivel scazut pe termen scurt, dar inflatia va depasi tinta de 2%, in vreme ce moneda euro se va deprecia.
Al doilea scenariu se refera la defaulturi ordonate - un program de defaulturi voluntare este agreat de catre statele cele mai indatorate, ceea ce va conduce la o spirala de contractie a economiei si o recesiune prelungita, care va dura intre doi si trei ani si va rezulta intr-o scadere cu aproximativ 5% a PIB-ului zonei euro.
Iesirea Greciei din zona euro este al treilea scenariu: Grecia este nevoita sa paraseasca zona euro, dupa care sufera o recesiune severa, o depreciere rapida a monedei si un puseu... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:30
Grecia nu mai e vazuta cu ochi buni de catre marile puteri economice din Europa. Economistii germani sunt de parere ca statul elen ar trebui sa paraseasca zona euro atat pentru binele propriu cat si pentru binele uniunii. De asemenea, acestia precizeaza ca Grecia nu va parasi singura regiunea. Tari precum Italia si Portugalia ar putea fi determinate sa iasa temporar din zona euro, pana isi rezolva problemele, potrivit New York Times."Este mai bine pentru toate partile implicate, in special pentru Grecia, daca aceasta va parasi zona euro temporar", a declarat Hans-Werner Sinn, presedinte al influentului Ifo Institute.
Noile fonduri acordate Greciei nu vor face decat sa descurajeze tara sa-si restructureze economia, impingand in acelasi timp Europa catre o asa-numita uniune de transfer, unde economiile puternice trebuie sa le sustina pe cele slabe, spun economistii.
Nu exista nici o prevedere in legislatia UE pentru un membru care urmeaza sa fie scos din zona euro, mai afirma specialistii. Grecia ar trebui sa se retraga in mod voluntar. In cazul in care celelate tari ii retrag ajutorul, aceasta nu va avea de ales.
Pentru economistii europeni din afara Germaniei, ideea ca o tara ar trebui sa fie pusa sub presiunea de a parasi zona euro este considerata nechibzuita si dura.
Bancile elene ar esua, iar tara ar fi lipsita de o moneda credibila cu care sa cumpere marfurile importate esentiale cum ar fi uleiul sau alimentele.
Intreaga zona euro ar suferi, iar Uniunea Europeana s-ar... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 12:21
Germania ar putea lua in calcul parasirea zonei euro in urmatorii ani, pentru a proteja stabilitatea preturilor, in contextul in care criza ameninta sa transforme zona euro intr-o regiune de "imoralitate fiscala", arata un raport Morgan Stanley, citat de Bloomberg.Masurile de sustinere oferite Greciei "creeaza un precedent pentru alte tari din zona euro si fac mai probabil ca zona euro sa degenereze intr-o zona de imoralitate fiscala, ducand la o slabire a monedei si la o crestere a presiunilor inflationiste", a declarat Joachim Fels, economist in cadrul Morgan Stanley.
"In acest caz, tarile cu preferinta pentru stabilitatea preturilor, precum Germania, ar putea ajunge la concluzia ca ar fi mai bine sa se afle intr-o uniune monetara de dimensiuni mai mici", a completat el.
Guvernele europene si Fondul Monetar International (FMI) au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare in valoare de 45 miliarde euro, la o dobanda sub media pietei, in incercarea de a combate criza fiscala si de a reda increderea in moneda europeana.
Banca Centrala Europeana (BCE) a ajutat de asemenea Grecia, renuntand la ideea de a reveni la cerintele de garantii anterioare crizei, care ar fi facut ca titlurile de stat grecesti sa nu fie eligibile pentru garantii la operatiuni in piata monetara.
"Lectia pentru celelalte tari din zona euro este ca, oricat de grav incalci regulile din Pactul European de Crestere si Stabilitate, vei primi ajutoare financiare.
Acest fapt aduce o problema serioase de... mai mult
Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 15:10