Premierul Greciei, Alexis Tsipras, ar vrea sa scape cat mai repede de reprezentantii FMI implicati in verificarea masurilor de reforma implementate de Atena, care-i sufla in ceafa.
Seful guvernului elen sustine ca FMI nu joaca un rol constructiv in solutionarea crizei financiare din Grecia si cere reprezentantilor institutiei sa decida daca mai vor sa se implice sau nu in derularea celui de-al treilea program bailout derulat cu fondurile Mecanismului European de Stabilitate, anunta publicatia Ekathimerini.
Joc dublu
Premierul elen sustine ca reprezentantii FMI au ajuns sa aiba pretentii nerealiste atat de la guvernul de la Atena, caruia ii recomanda reforme tot mai dure, cat si de la creditorii europeni ai tarii, carora le cere stergerea datoriilor grecesti, lucru inacceptabil pentru ei.
"Aceasta este o pozitie care numai constructiva nu poate fi in acest proces. Fondul trebuie sa decida daca doreste realizarea unui compromis si ramanerea in acest program. Daca nu doreste acest compromis, ar trebui sa o spuna public", a declarat Alexis Tsipras, intr-un interviu acordat unei televiziuni din Grecia.
Delegatia FMI a adoptat o pozitie dura in negocierile duse pe marginea noilor reforme incluse in al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei, desi institutia nu a semnat nici pana in prezent memorandumul incheiat intre Comisia Europeana si Grecia pentru noul imprumut de 80 de miliarde de euro.
Reprezentantii Fondului au fost cei care au insistat... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 15:03
Parlamentul german (Bundestag) a votat, vineri, in favoarea unor negocieri privind un nou program de asistenta financiara pentru Grecia. Dar, inca nefinalizat, cel de-al treilea plan de salvare pentru Grecia este deja pus sub semnul intrebarii.
Partile implicate in acest acord au indoieli cu privire la viabilitatea sa, potrivit agentiei AFP, citata de site-ul Enikos.gr.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Germania, unda verde negocierilor pentru un nou ajutor financiar acordat Greciei: Vot cu scandal in Parlament
Cei trei jucatori cheie - Atena, Berlinul si FMI - au criticat pe rand conditiile care au fost schitate pana acum. Scepticismul lor va trebui sa fie luat in calcul, daca partile implicate tin ca negocierile detaliate ce vor incepe curand privind cel de-al treilea acord de salvare al Greciei sa fie un succes.
Acord pentru Grecia - ce prevede documentul care salveaza elenii de la faliment
Deloc surprinzator, cele mai mari rezerve le au grecii, din ...citeste mai departe despre "Inca nefinalizat, noul acord pentru salvarea Greciei de la colaps este pus sub semnul intrebarii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Iulie 2015, ora 16:49
Agresivitatea de care a dat dovada guvernul grec Syriza in negocierile cu creditorii internationali nu este pe placul partenerilor europeni. Cerbicia Greciei ar putea fi insa combatuta cu ajutorul expertilor FMI.
Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Hans Werner-Sinn, presedintele Institutului pentru Cercetare Economica IFO din Germania, a cerut FMI sa adopte un ton cat mai dur in negocierile cu Atena si sa nu lase aceasta sarcina doar in grija oficialilor europeni.
"FMI ne-ar usura misiunea"
"Ati vazut ce replici au folosit grecii in negocierile purtate in timp de criza. Au tulburat starea de spirit in Europa si se poate spune ca au fost foarte agresivi.
Ar fi mult mai simplu pentru oficialii europeni daca FMI ni se alatura pentru a contracara aceasta atitudine, decat sa lase totul in sarcina noastra", sustine Werner-Sinn.
Grecia are de platit o transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI pana la sfarsitul acestei luni si alte 6,5 miliarde de euro in iulie si august pentru obligatiunile de stat detinute de Banca Centrala Europeana.
Orice intarziere la plata poate duce la declararea incapacitatii de plata a tarii si o iesire dezordonata a Greciei din zona euro.
In prezent, Grecia continua negocierile cu creditorii internationali pentru deblocarea ultimei transe de 7,2 miliarde euro din programul de ajutor financiar initiat in urma cu 5 ani.
Runda de negocieri derulata miercuri, 24 iunie, intre oficialii eleni si reprezentantii statelor din... mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 10:33
Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a dezmintit joi speculatiile referitoare la o relaxare imediata a conditiilor de finantare pentru Grecia.
Declaratiile oficialului BCE, care este si guvernator al Bancii centrale a Austriei, se adauga celor facute de alti oficiali europeni, care au contrazis optimismul Guvernului grec cu privire la iminenta unui acord intre Atena si creditorii internationali, transmite Reuters.
"Intr-o situatie de acest fel exista intotdeauna foarte mult zgomot si cred ca este important sa facem distinctia intre zgomot si fapte. Pentru noi este clar ca trebuie indeplinite anumite conditii. Una din conditii este daca putem accepta active grecesti, obligatiuni grecesti sub forma de garantii. Pentru moment, raspunsul este nu", a declarat Ewald Nowotny pentru postul de televiziune CNBC.
Panica in Grecia: Oamenii au scos de la bancomate sume uriase
In luna februarie, BCE a renuntat in mod brusc sa mai accepte ...citeste mai departe despre "Mit sau realitate? Continua saga datoriilor Greciei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 13:28
Creditorii internationali ai Greciei au acceptat noile masuri pentru reducerea datoriei dar inca este necesara o finantare suplimentara de 10 miliarde de euro (12,9 miliarde de dolari) pentru a obtine aprobarea FMI, a declarat vineri pentru Reuters un oficial guvernamental elen de rang inalt.
"FMI a acceptat ca datoria Greciei va fi viabila la 124% din PIB. Deja Eurogrupul a acceptat masurile pentru reducerea datoriei Greciei la 130% din PIB in 2020 deci ramane un deficit de 5-6 puncte procentuale din PIB pentru a fi acoperit - aproximativ 10 miliarde de euro", a declarat oficialul elen.
Cea de-a doua reuniune, din ultimele zece zile, a Eurogrupului s-a incheiat miercuri dimineata fara un acord cu privire la acordarea urmatoarei transe din programul de sprijin destinat Greciei, iar ministrii de finante din zona euro au decis sa se intalneasca din nou luni.
Intrebat daca este ingrijorat de riscul ca urmatoarea transa sa nu fie eliberata, premierul grec Antonis Samaras a raspuns : "Nu am motive de ingrijorare, insa fiecare zi care trece fara o decizie impovareaza economia, pietele si cetatenii Greciei. Nu voi lasa ca sacrificiile populatiei Greciei sa fie irosite, puteti fi siguri de asta".
Controversele dintre guvernele din zona euro si FMI privind datoria Greciei au cauzat amanarea acordarii transei de 31 miliarde de euro din pachetul de salvare financiara al Greciei.
William Murray, purtator de cuvant al FMI, a declarat saptamana trecuta ca Fondul Monetar... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:32
O noua greva generala de 24 de ore va avea loc, joi, in Grecia, manifestatiile fiind programate in toate marile orase.
Aceasta este cea de-a doua greva din statul elen in mai putin de o luna si cea de-a patra intr-o perioada de un an.
Serviciile publice si transporturile vor fi puternic afectate, circulatia trenurilor si feriboturilor va fi intrerupta, iar zborurile urmeaza sa fie anulate.
Sindicatele protesteaza fata de intentia Guvernului de la Atena de a impune un nou set de masuri de austeritate, potrivit Newsin.
Miercuri, avocatii, medicii, farmacistii, notarii si jurnalistii si-au suspendat activitatea, acuzand taierile repetate de salarii si cresterile de taxe.
Chiar si persoanele care au locuri de munca se descurca din ce in ce mai greu.
"Pentru noi, criza este permanenta. Nu exista nicio institutie media, fie ca este televiziune, post de radio, portal sau orice altceva care nu concediaza angajati sau ii arunca in saracie. Salariile sunt extrem de mici si doar cativa reporteri profesionisti mai sunt platiti corespunzator", a declarat unul dintre manifestanti.
Dupa luni de negocieri dificile, Grecia si creditorii sai internationali par sa se apropie de acordul necesar pentru deblocarea unei transe de ajutor financiar, in valoare de 31,5 miliarde de euro, care vor permite Atenei sa evite falimentul.
Somajul din Grecia a crescut, in iulie, la nivelul record de 25,1%, de la 24,8% in luna anterioara, a anuntat autoritatea pentru statistica de... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 10:10
Cele trei partide care fac parte din coalitia de guvernare din Grecia au ajuns la un acord privind noile masuri de austeritate cerute de Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), a afirmat, joi, ministrul de Finante, Yannis Stournaras.
"Am cazut de acord asupra principalelor" puncte referitoare la masurile de economie bugetara, care implica un total de peste 11,5 miliarde de euro pentru 2013 si 2014, a afirmat Stournaras dupa o reuniune cu sefii celor trei partide (dreapta, stanga si stanga moderata).
"Trebuie sa ne punem de acord cu troika - UE, BCE, FMI - si apoi cu partenerii nostri" europeni, a adaugat ministrul grec de Finante.
Reprezentantii UE, BCE si FMI sunt asteptati duminica la Atena pentru a se pronunta cu privire la aceasta intelegere.
Grecia: Reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro amanate
Acordul partenerilor guvernamentali "ne da o baza pentru o negociere puternica" cu partenerii nostri, a subliniat ministrul.
Guvernul trebuie sa prezinte luni proiectul sau de buget pentru 2013, incluzand o parte din masuri, obiectivul fiind ca noile masuri sa fie votate in parlament inaintea summit-ului european din 18 octombrie.
Grecii s-au aflat in greva generala miercuri, pentru a protesta impotriva noului plan de austeritate cerut de UE, FMI si BCE.
Grecii intra in greva generala ca semn de protest impotriva austeritatii mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 07:53
Grecia a negat, luni, informatiile aparute in cotidianul "Der Spiegel" privind existenta unui deficit bugetar de 20 miliarde de euro.
Cotidianul german a anuntat zilele acestea ca Atena va primi urmatoarea transa a imprumutului international numai daca presupusul deficit de 20 miliarde de euro este redus substantial.
Datele publicatiei germane se bazeaza pe un raport preliminar al expertilor Uniunii Europene (UE), Bancii Centrale Europene (BCE) si Fondului Monetar International (FMI), care evalueaza progresele inregistrate de statul elen in implementarea reformelor.
Grecia are deficit de 20 miliarde de euro, dublu fata de estimari
Un reprezentant al Ministerului de Finante al Greciei sustine ca statul elen negociaza cu expertii UE, BCE si FMI doar reducerea cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro, precum si modul de realiza venituri suplimentare de doua miliarde de euro, conform Agerpres.
Reprezentantii UE, BCE si FMI au decis sa reia dupa o saptamana discutiile privind reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro, conditie necesara pentru ca statul elen sa beneficieze de ajutor financiar.
Grecia: Reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro amanate
Daca va obtine un raport pozitiv din partea creditorilor internationali, premierul Samaras intentioneaza sa ceara un ragaz suplimentar de doi ani pentru a indeplini obiectivele de reducere a deficitului public solicitate de creditorii internationali in schimbul planului de ajutor in valoare de 130 miliarde... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 17:46
Grecia si creditorii internationali au decis sa reia dupa o saptamana discutiile privind reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro, conditie necesara pentru ca statul elen sa beneficieze de ajutor financiar.
Reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene au declarat ca misiunea lor la Atena va lua o "scurta pauza" si se vor intoarce in capitala Greciei dupa o saptamana, potrivit Blomberg.
"Misiunea a avut discutii productive cu autoritatile de la inceputul lui septembrie si a facut progrese importante in aceasta perioada", au spus reprezentantii creditorilor internationali.
Premierul grec Antonis Samaras incerca de doua saptamani sa ajunga la un acord cu troica si partenerii sai de coalitie. Acest acord prevede reduceri bugetare de sapte miliarde de euro, prin taierea salariilor, pensiilor si altor beneficii, intr-o tara care a intrat deja in al cincilea an de recesiune si unde somajul este o problema cu care se confrunta un sfert din populatie.
Cele mai mari sindicate din Grecia au decis sa organizeze o greva generala pe data de 26 septembrie.
Greva generala pe 26 septembrie in Grecia
Antonis Samaras este increzator in rezultatele pe care le va avea coalitia sa guvernamentala in restaurarea credibilitatii Greciei si a mentinerii acestei tari in zona euro.
Pachetul de reduceri bugetare trebuie prezentat pe data de 28 septembrie, la intalnirea ministrilor de Finante din zona euro. Ministrii de... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 13:01