Veniturile din turism ale Greciei au scazut in 2012 cu 4,6%, la 10 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Greciei, dupa ce cererea din prima parte a anului a fost afectata de incertitudinile politice, relateaza publicatia Kathimerini.
Numarul sosirilor vizitatorilor straini s-a redus cu 5,5%, la 15,5 milioane, dar cheltuielile medii pe calatorie efectuate de o persoana au crescut cu 1%, la 646 euro.
Pierderile de venituri inregistrate de turismul elen anul trecut au fost totusi sub cele anticipate la inceputul lui 2012, dupa ce formarea unui guvern stabil a reusit sa inverseze tendinta negativa care a dominat primavara trecuta, inainte de alegerile generale.
Veniturile aduse de turistii americani au scazut cu 20,7%, la 422,5 milioane euro, in cazul celor din Germania cu 10,2%, la 1,65 miliarde de euro, in timp ce vizitatorii francezi au generat incasari mai mici cu 8,8%, la 765,5 milioane euro.
Turistii britanici au adus venituri in urcare cu 18%, la 1,42 miliarde de euro, iar cei din Rusia au adus 947 milioane de euro, cu 3,5% mai mult fata de 2011.
Rezervarile pentru vacante in Grecia sunt in crestere semnificativa in acest an in cazul principalelor piete, reprezentate de Germania, Marea Britanie, Rusia si Austria. mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 12:59
Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a aprobat Greciei un imprumut in valoare de 650 de milioane de euro pentru sustinerea continuarii constructiei de autostrazi, a anuntat miercuri Ministerul elen al Dezvoltarii, transmite AFP.
Imprumutul va avea consecinte importante pentru crearea de locuri de munca si redresarea economiei, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Finantarea are rolul sa acopere obligatiile financiare ale statului elen fata de companiile constructoare ale autostrazilor intre Atena si Patras si intre Atena si Salonic si sa permita continuarea lucrarilor.
Pe langa acest imprumut, BEI urmeaza sa furnizeze pana la sfarsitul acestui an 700 de milioane de euro destinate sustinerii companiilor mici si mijlocii, care duc lipsa de lichiditati din cauza recesiunii care afecteaza Grecia de cinci ani si a procesului de recapitalizare a bancilor.
BEI s-a angajat in luna martie sa contribuie la finantarea companiilor mici si mijlocii din Grecia cu 1,44 miliarde de euro, pana in 2015. mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 08:14
Economia Greciei a inregistrat o contractie de 7,2% in trimestrul al treilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat miercuri institutul de statistica din aceasta tara, transmite AFP.
"In baza datelor disponibile, nerevizuite, PIB-ul a scazut cu 7,2% fata de intervalul similar din 2011, ceea ce marcheaza o agravare a recesiunii, dupa declinul de 6,3% consemnat in trimestrul al doilea", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Economia elena a inregistrat un declin de 22% de la declansarea crizei financiare mondiale in 2008, iar pentru 2013 este asteptat un recul de 4,5%, sub cel de 6,5% prognozat pentru 2012.
In 2011, PIB-ul Greciei s-a contractat cu 7,1%.
Guvernul de la Atena si Comisia Europeana anticipeaza ca economia Greciei va reveni la crestere in 2013.
Bugetul multi-anual aferent perioadei 2013-2016, aprobat saptamana trecuta de Parlamentul elen, prevede pentru anul viitor un avans modest de 0,2%, urmat de o crestere de 2,5% in 2015 si de 3,5% in 2016.
Guvernul condus de conservatorul Antonis Samaras are drept prioritate revenirea economiei la crestere, in conditiile in care somajul afecteaza un sfert din populatia activa. mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 15:35
Germania vrea comasarea a trei transe de ajutor pentru Grecia intr-o singura plata de peste 44 de miliarde de euro, potrivit unor surse de la Berlin citate marti de publicatia Bild, relateaza portalul elen Capital.
Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a refuzat sa comenteze, afirmand ca nu a fost luata inca o decizie referitoare la viitoarele transe de imprumut destinate statului elen.
Potrivit Bild, suma cumulata ar trebui sa includa transa de 31 de miliarde de euro, restanta din trimestrul al doilea, pe care Grecia spera sa o primeasca in curand pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, precum si transele de 5 miliarde de euro si 8,3 miliarde de euro care ar trebuit platite in trimestrele trei si patru.
Ministrii de Finante din zona euro au acordat luni Greciei inca doi ani pentru reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB, pana in 2016, si s-au angajat sa acopere necesarul de finantare rezultat, insa Germania a negat ca este luata in calcul o extindere a programului financiar pentru statul elen.
Grecia va avea timp pana in 2016 sa coboare deficitul bugetar la 2%, potrivit Eurogroup, fata de termenul anterior 2014. O decizie privind modul in care va fi acoperit necesarul suplimentar de finantare, de pana la 32,6 miliarde de euro, va fi luata saptamana urmatoare si nu este clar, inca, daca FMI va continua sa contribuie, potrivit Bloomberg.
Creditorii internationali ai Greciei au amanat pentru saptamana urmatoare o decizie... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:32
Parlamentul grec a adoptat, in noaptea de duminica spre luni, bugetul pe 2013, prevazand economii de 9,4 miliarde de euro, cerute de UE si FMI, relateaza AFP.
Bugetul a obtinut 167 de voturi din cele 168 pe care putea conta, din partea a trei partide care sustin coalitia aflata la putere, Noua Democratie (dreapta), Pasok (socialisti) si Dimar (stanga democratica).
Alti 128 de deputati ai partidelor de opozitie au votat impotriva si patru s-au abtinut din totalul de 299 prezenti (din cei 300), potrivit numaratorii oficiale.
Previziunile economice pentru anul viitor indica o continuare a recesiunii in Grecia, pentru al saselea an consecutiv, produsul intern brut (PIB) urmand sa scada cu 4,5%, in timp ce in acest an contractia economiei elene va fi de 6,5%.
Potrivit ministrului de finante Yannis Stournaras, noile masuri de austeritate adoptate miercuri de Atena vor permite reducerea deficitului bugetar cu aproape 5,5% din PIB in 2013, ceea ce inseamna 9,4 miliarde de euro.
Pentru creditorii externi ai Greciei - Uniunea Europeana si FMI - continuarea masurilor de austeritate bugetara constituie o conditie esentiala pentru virarea catre Atena a unei transe de 31,2 miliarde de euro din programul de asistenta financiara internationala, adauga sursa citata. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 08:11
Ministrul grec de finante, Yannis Stournaras, a declarat, duminica, ca "actiunile prioritare" cerute de creditorii Greciei pentru a realiza economii ar fi gata la timp, in ajunul unei saptamani cruciale de discutii privind viitorul tarii in zona euro.
"Am terminat coordonarea cu toate ministerele si toate actiunile prioritare vor fi gata la timp", a declarat Stournaras duminica seara, dupa o intalnire cu primul ministru Antonis Samaras si ceilalti ministri.
"Chiar si ultimele chestiuni importante ramase" ar trebui sa fie gata, a mai spus el.
Dar el a subliniat ca Uniunea Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE), care formeaza "troica", raman sceptice fata de unele aspecte ale refomelor propuse in domeniul fortei de munca.
Potrivit lui Stournaras, reprezentantii troicii de asemenea "au refuzat sa accepte" ca privatizarile sa fie aprobate de Parlament.
"Actiunile prioritare" trebuie sa fie incluse in noul memorandum pregatit intre tara si creditorii ei, ce prevede 13,5 miliarde de economii bugetare in doi ani.
Fiecare ministru trebuie sa prezinte in detaliu luni economiile pe care le realizeaza ministerul sau, a indicat sambata televiziunea publica Net.
Luni, inalti functionari din zona euro trebuie sa examineze progresele realizate de Grecia inaintea unei conferinte telefonice miercuri a ministrilor de finante din zona euro.
Planul de austeritate ce prevede economii de 13,5 miliarde este necesar pentru a debloca... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 08:35
Numarul vizitatorilor straini in Grecia a scazut cu 11% in primele cinci luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului 2011, afectand economia elena, aflata in al cincilea an de recesiune. Principala cauza a acestei scaderi este perceptia asupra tarii pe fondul crizei datoriilor de stat.
In primele cinci luni ale 2012, turistii au cheltuit in Grecia 1,48 miliarde de euro, in scadere cu 12,5% decat in 2011, arata datele prezentate de banca centrala a statului elen.
Turismul este cel mai important sector economic al Greciei, reprezentand 16,5% din economie. In plus, unul din cinci cetateni lucreaza in turism. Declinul principalului motor economic afecteaza grav economia elena si adanceste recesiunea. In plus, ar putea genera noi someri intr-o tara care are oricum un somaj record, de aproximativ 22%.
Situatia critica a turismului ar putea afecta si bugetul de stat, conducatorii Greciei bazandu-se pe veniturile din acest segment pentru a respecta tintele privind reducerea deficitului bugetar, convenite cu Uniunea Europeana si FMI.
O comisie speciala a oficialilor FMI, Comisiei Europene si BCE se afla la Atena pentru a evalua situatia economica si financiara a starii, dar si pentru a stabili daca Grecia va putea respecta angajamentele asumate in acordul de finantare externa de 130 de miliarde de euro. Pana acum, oficialii straini au avertizat ca Grecia a deviat de la tintele fiscale si estimeaza o contractare a economiei in 2012 de 7%, dupa ce, anterior,... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 14:30
Principalele scenarii posibile cu privire la Grecia si zona euro dupa alegerile cruciale de duminica, care ar putea influenta viitorul tarii, merg de la cele mai negre si pana la unele mai putin defavorabile, relateaza AFP, care prezinta succint patru astfel de posibilitati.
Abandonarea euro
Acest scenariu catastrofal ar putea deveni realitate daca partidul stangii radicale Syriza castiga majoritatea in alegerile de duminica. Vehement opus planului de austeritate impus de creditori, liderul sau Alexis Tsipras vrea sa revina asupra acestui plan, obtinut in schimbul unui ajutor financiar.
In cazul in care preia conducerea Greciei, el si-a acordat zece zile sa finalizeze aceste negocieri. Insa europenii nu ii dau ascultare. In opinia lor, daca Grecia nu isi respecta angajamentele, nu va mai primi un cent si va trebui sa se retraga din zona euro.
Potrivit unor oficiali informati, liderii Uniunii Monetare au analizat posibilitatea ca Guvernul grec sa emita titluri de recunoastere a datoriei, in cazul in care devine incapabil sa mai plateasca salarii, astepatndu-se la o posibila revenire la drahma. "Nu inseamna ca ne indreptam spre acest scenariu", a subliniat, insa, una dintre aceste surse.
Neaplicarea planului de austeritate, dar mentinerea in zona euro
Un Guvern impotriva austeritatii s-ar putea forma in Grecia, care sa decida totodata sa ramana in zona euro, asa cum doreste majoritatea populatiei.
Acest lucru ar risca sa conduca foarte repede la un... mai mult
Duminica, 17 Iunie 2012, ora 17:20
Rezultatele alegerilor parlamentare din Grecia din 17 iunie vor influenta nu doar viitorul acestei tari, ci si al intregii zone euro, afirma analisti ai grupului bancar HSBC.
Inainte de alegeri, acestia au conturat patru cele mai probabile scenarii de evolutie a evenimentelor. Doua scenarii din patru presupun iesirea Greciei din zona euro, fapt care ar putea duce la destramarea intregii uniuni monetare si la o criza de anvergura celei din 2008. Alte doua scenarii, mai pozitive, prevad conservarea problemelor Greciei, prin intermediul sprijinului financiar extern si resurselor Bancii Centrale Europene (BCE), noteaza cotidianul rus Kommersant.
Alegerile parlamentare repetate din Grecia sunt considerate in mod univoc de politicieni si investitori drept un referendum pe marginea ramanerii acestei tari in zona euro. Analisti de la HSBC sunt de parere ca, in functia de diversele rezultate ale votului, este posibila realizarea uneia dintre cele patru variante: prima prevede victoria coalitiei "proeuropene" dintre Noua Democratie si Miscarea Socialista Panelena (PASOK), iar celelalte trei - ale partidului "antieuropean" Syriza.
Grecia nu isi poate onora obligatiile financiare asumate
Cu trei ani in urma, tarile europene si Fondul Monetar International (FMI) au acceptat sa acorde Greciei mijloace pentru onorarea datoriilor, in schimbul un program de austeritate. In tot acest timp, Produsul Intern Brut (PIB) al Greciei s-a redus cu 16%, volumul creditelor din partea UE... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 12:51