Ministerul Afacerilor Externe anunta ca aproximativ 230 cetateni romani si 53 de autovehicule au fost transferati in cursul zilelor de 14 si 15 august de pe insula Samothraki in portul Alexandroupoli si precizeaza ca numarul cetatenilor romani afectati este dificil de estimat, avand in vedere ciclicitatea sejururilor turistice.
Autoritatile locale au confirmat insa ca situatia de pe insula Samothraki a reintrat in normal si ca nu mai sunt cetateni romani care sa doreasca transferul spre continent, informeaza MAE.
Potrivit unui comunicat MAE, in cea de-a doua parte a zilei de 15 august, un numar de 6 cetateni romani si 2 autovehicule inmatriculate in Romania au fost transportati de pe insula Samothraki in portul Alexandroupoli la orele 17:05, respectiv 17:36.
De asemenea, nava care a sosit in port la orele 23:15 a readus pe continent 20 de turisti romani, impreuna cu 8 autovehicule.
Totodata, la nivelul misiunii diplomatice si al oficiului consular nu au mai fost receptionate solicitari de asistenta consulara, precizeaza MAE.
In acest moment, toti cetatenii romani care au solicitat sprijin Ambasadei Romaniei la Atena, respectiv Consulatului General al Romaniei la Salonic au fost readusi in siguranta pe continent.
Cetatenii romani afectati pot in continuare solicita sprijin si asistenta consulara la numere de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena: +30 210 6728879 si +30 210 6744544, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al... mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 13:56
Grecia seamana pe zi ce trece cu un bolnav aflat in coma profunda, pe care "medicii" de la Bruxelles il tin in viata pe cale artificiala in speranta ca, la un moment dat, va reveni la viata.
In tot acest timp, rudele bolnavului (oamenii de afaceri greci) incearca pe toate caile sa evite sa plateasca oalele sparte de acesta in timpul vietii, stiindu-se cu portareii (FMI, CE, Germania etc.) la usa.
Un tablou sinistru, dar care zugraveste sugestiv situatia dintr-o economie odinioara debordanta, imbolnavita de excesele financiare ale unei clase politice puse pe capatuiala.
Din toata aceasta situatie ar putea avea de castigat rudele de la tara (Romania, Bulgaria si chiar si Turcia) care asteapta cu bratele deschise pe cei care vor sa fuga cat mai repede, anticipand inmormantarea si impartirea datoriilor.
O descriere plastica facuta de analistii de la Keysfin, o relatare pe masura situatiei demna de telenovele in care se afla Grecia, o tara cu actori politici fara talent, inclinati spre tragedie. Greaca, bineinteles.
"Curbele de sacrificiu pe cale sa fie instituite in Grecia, in scopul 'insanatosirii' economiei si platii datoriilor uriase facute de guvernele ce s-au suscedat in ultimii 20 de ani la Atena ar putea avea un efect pozitiv pentru Romania, multi oameni de afaceri aratandu-si disponibilitatea de a-si muta business-urile la noi in tara, mai ales in sectorul serviciilor, agriculturii, comertului si turismului", afirma analistii de la KeysFin, care au stat... mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 09:46
Ambasadorul grec la Bucuresti, Grigorios Vassiloconstandakis, declara, intr-un interviu, ca o problema cu care se confrunta toti investitorii din Romania este lipsa de finantare, solutia fiind crearea unor structuri care sa-si asume sarcina cresterii absorbtiei fondurilor europene.
Grigorios Vassiloconstandakis sustine ca, in pofida crizei, firmele grecesti au continuat sa investeasca in Romania, deoarece aici gasesc "un mediu de afaceri favorabil". Una dintre problemele semnalate de toti investitorii este finantarea insuficienta, multe oportunitati de business negasind surse de finantare.
In opinia ambasadorului grec, solutia la aceasta problema consta in dezvoltarea unor structuri, atat in sectorul public, cat si in cel privat, care sa-si asume sarcina de a creste absorbtia fondurilor UE.
Vassiloconstandakis declara ca oamenii de afaceri greci si bancile grecesti care opereaza in Romania pot da o mana de ajutor in acest sens, ca urmare a experientei de succes de patru ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Greciei: Economia romaneasca nu are finantare suficienta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 12:39
Romania si-a mentinut locul 73 din 189 de tari in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, potrivit celei mai recente editii a raportului "Doing Business", elaborat de Banca Mondiala (BM) si lansat marti la Washington.
Chiar daca ocupa acelasi loc ca si anul trecut, punctajul total al Romaniei s-a imbunatatit usor fata de anul trecut cu 0,48 puncte pana la 65,11 puncte, datorita progreselor realizate la trei capitole: demararea unei afaceri, plata taxelor si respectarea contractelor.
"Romania a simplificat procesul de demarare a unei afaceri prin transferul certificatului de inregistrare de la Administratia Fiscala la Registrul Comertului...Romania a facut mai usoara si mai putin costisitoare plata taxelor prin reducerea frecventei platilor de la odata pe trimestru la de doua ori pe an... Romania a simplificat respectarea contractelor prin adoptarea unui nou cod de procedura civila si urgentarea tuturor procedurilor juridice", se arata in raportul "Doing Business 2014".
La nivel global, din cele 189 de tari analizate de Banca Mondiala, Singapore ocupa prima pozitie in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, urmat de Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA si Danemarca. Primele cinci pozitii ale topului nu au suferit nicio modificare in raport cu editia de anul trecut.
In pofida turbulentelor sociale, Grecia a reusit sa-si imbunatateasca pozitia urcand pana pe locul 72 de pe locul 78 anul trecut. In schimb, Siria a cazut pana la locul... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:59
Forumul Economic Mondial (WEF) a prezentat miercuri Raportul Competitivitatii Globale 2013-2014, editie in care Romania a urcat doua pozitii comparativ cu anul trecut, ocupand locul 76.
Scorul general obtinut de Romania este de 4,13 puncte (in crestere fata de 4,07 puncte anul trecut) pe o scala de la unu la sapte. Inaintea Romaniei se afla state precum Polonia (locul 42), Cehia (46), Ungaria (63) si Croatia (75). Romania devanseaza insa tari precum Slovacia (78), Republica Moldova (89) si Grecia (91).
In topul celor mai competitive state din lume, Elvetia si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al cincilea an consecutiv (cu un scor de 5,67 de puncte), urmata de Singapore si Finlanda. Germania a urcat pe locul patru devansand SUA.
Indonezia a inregistrat una din cele mai mari cresteri in acest an urcand 12 pozitii pana pe locul 38. In schimb, unele din statele din Orientul Mijlociu au inregistrat cele mai mari scaderi, de exemplu Egiptul a pierdut 11 locuri pana pe pozitia 118 in timp ce Iranul a pierdut 16 locuri pana la pozitia 82.
Studiul WEF a fost realizat pe baza intervievarii a 15.000 de directori de companii din 144 de tari. mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:58
Alexandra Popescu conduce Oxette, un business grecesc in Romania, care nu a fost afectat de situatia economica din Grecia, aflandu-se chiar in crestere, in 2012.
Pentru 2013 estimeaza o cifra de afaceri ce depaseste 1,2 milioane de euro si se mandreste cu un loc fruntas intre cele 25 de tari in care brandul grecesc si-a dezvoltat afacerea.
"Avantajul nostru este ca romancele apreciaza calitatea si frumusetea, fiind elegante in orice situatie", explica managerul Oxette, intr-un interviu acordat Business24.
In plus, fata de 2003, cand existau doar 2-3 jucatori in domeniu, acum piata este mult mai bine segmentata, spune Alexandra Popescu, subliniind ca asta inseamna ca avem de-a face cu o piata sanatoasa din punct de vedere economic, "diferentierea facandu-se prin calitatea produselor si a serviciilor oferite".
Pentru performantele sale a studiat foarte mult, nu s-a bazat doar pe intuitia sa de lider. Mai mult, a pus in practica tot ceea ce a invatat de la tatal sau, geolog de profesie, dar si de la mama sa, de la care a invatat totul despre stil si bun gust.
Despre planurile de dezvoltare, despre piata magazinelor de bijuterii, dar si fiecare element care a contribuit la succesul afacerii sale pornita in urma cu zece ani a vorbit Alexandra Popescu, pentru Business24.
Pe ce loc se afla Romania, intre cele 25 de tari in care s-a dezvoltat Oxette pana acum, din punct de vedere al vanzarilor?
In momentul de fata ne mandrim cu ocuparea unui loc fruntas in... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 00:00
Volatilitatea economiei, tradusa prin lipsa de predictibilitate si evolutia cursului de schimb valutar, reprezinta principalele amenintari la adresa mediului de afaceri din Romania, in 2012.
Managerii din Romania nu au siguranta unui mediu de afaceri linistit anul acesta, a declarat Maria Grapini pentru Business24, presedintele productatorului de textile Pasmatex, care are peste 400 de angajati.
"Nu ai nicio siguranta, nicio previziune, nu stii nimic, de la cursul de schimb si pana la vanzari, incasari ori flux de capital, nu poti sa previzionezi nimic, iar de la piata externa raspunsul a fost sub asteptari", a declarat Grapini.
Ea sustine ca, o componenta importanta in propagarea nesigurantei in mediul de afaceri autohton o are si amenintarea privind iminentul faliment al Greciei si a situatiei precare din zona euro.
Un schimb valutar cu doua taisuri
Fluctuatiile cursului de schimb valutar reprezinta o alta "piatra de hotar" pentru omul de afaceri care se incumeta sa deruleze un business in Romania.
Maria Grapini sustine ca, evolutia cursului valutar reprezinta un cutit cu doua taisuri, pentru ca, pe de-o parte grupul la care este actionar se ocupa de exporturi, dar si de importuri.
"Din nefericire, ne bazam pe import, iar in tot fluxul asta de lichiditati, importurile trebuie sa le platim imediat, iar timpul de intoarcere a banilor s-a prelungit pana la 200 de zile", mai spune Grapini.
Ea sustine ca, odata cu devalorizarea monedei nationale,... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 12:30
Grecia a fost retrogradata de Standard & Poor's (S&P) la nivelul de faliment controlat. Economia Romaniei nu va incasa "socuri majore", in opinia analistilor. Problemele vor aparea in momentul in care Grecia va ajunge la "faliment necontrolat".
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a retrogradat Grecia la nivelul de "faliment controlat", in urma acordului incheiat cu creditorii privati pentru anularea partiala a datoriilor.
Un faliment controlat presupune rostogolirea datoriilor unui stat, in dezavantajul creditorilor, pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.
Guvernul elen a dat asigurari ca decizia era asteptata si nu va afecta industria bancara. "Ratingul nu va avea niciun impact asupra sistemului bancar elen, pentru ca orice posibil efect asupra lichiditatilor a fost contracarat deja de Banca Greciei", a anuntat Ministerul de Finante din Grecia.
Economia Romaniei nu va fi afectata de retrogradarea Greciei, sustin analistii financiari contactati de Business24.
"Retrogradarea Greciei reprezinta, mai degraba, o formalitate. Nimeni nu se mai asteapta sa primeasca banii inapoi din obligatiunile grecesti si nimeni nu mai imprumuta Grecia.
Retrogradarile sunt doar pentru ca fondurile de investitii si fondurile de pensii sa poata sa isi faca ordine in portofolii si sa scape de titlurile detinute, cu orice pret si cu orice discount, numai pentru a-si sterge expunerea din registre", sustine analistul financiar Lucian Davidescu.... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 12:32
Lumea afacerilor nu mai apartine doar barbatilor, iar acest lucu il dovedesc femeile prezente in topul celor mai instarite persoane din Romania. Sunt bogate si conduc companii de miliarde de euro.
Femeile secolului XXI s-au inscris in competitia milionarilor si sunt capabile sa "lupte" intr-o asa-zisa lume a barbatilor. Cu toate ca pe plan international, multe femei au ajuns in topurile Forbes, in Romania, doar opt femei au afaceri de peste 16 milioane de euro si doar trei dintre ele au trecut la "carma" unui business fara ajutorul unui barbat.
Iata care sunt cinci dintre cele mai bogate femei din Romania, potrivit topurilor Capital si Forbes.
Veronica Gusa de Dragan
La doar 38 de ani, Veronica Gusa de Dragan conduce afaceri de 800 de milioane de euro.
Grupul Veronoki Holding contine printre altele Butan Gas, companie prezenta in Romania, Italia, Grecia, Serbia, Austria, Germania si Polonia. In decembrie 2010, in plina criza economica, proprietara grupului a investit 16 milioane de euro in cea mai moderna statie de imbuteliere si stocae a gazului petrol lichefiat din sud-estul Europei, la Costesti, judetul Dambovita.
O alta ramura de ativitatea a grupului condus de Veronica Gusa de Dragan este cea a energiilor regenerabile. Compania Verowind a construit la Constanta un grup eolian, investitie de 45 de milioane de euro. Femeia de afaceri nu s-a oprit aici, de aceea a hotarat ca merita sa investeasca si in editura Fed Print.
Grupul condus de Veronica... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:58