Decizia Arabiei Saudite de a-si ajusta cerintele pentru importurile de grau, deschizand calea pentru granele de la Marea Neagra, va provoca dificultati semnificative unor exportatori din UE, care vor trebui sa caute piete alternative, apreciaza traderii, transmite Reuters.
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO) din Arabia Saudita, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat joi ca va relaxa criteriile privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarea licitatie de importuri de grau.
De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.
Desi intrarea graului rusesc in Arabia Saudita se bucura de o atentie majora, traderii subliniaza ca ar putea creste si cantitatile de grau exportate de Ucraina, Romania sau Bulgaria. Insa succesul graului de la Marea Neagra pe piata saudita depinde de calitatea sa, apreciaza traderii.
Arabia Saudita, Algeria si Irak sunt trei piete majore unde graul rusesc nu a putut participa la licitatiile organizate de stat. Dar graul rusesc este atat de ieftin incat, cu avantajele oferite de costurile reduse de livrare, ar putea domina pietele daca i s-ar permite, a explicat un trader european.
Traderii se asteapta ca graul rusesc sa fie vandut masiv pe piata din Arabia Saudita, provocand dificultati semnificative... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 16:33
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a cumparat joi o cantitate de 240.000 de tone de grau din Rusia si Romania, la o licitatie organizata de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean.
GASC a cumparat 180.000 de tone de grau din Rusia si 60.000 de tone de grau din Romania, continuand dominatia graului de la Marea Neagra, care a reprezentat si la precedentele licitatii cea mai mare parte din cantitatea achizitionata de autoritatile de la Cairo, transmite Reuters.
Livrarile vor fi efectuate in perioada 11 - 20 septembrie.
Pretul mediu platit de GASC este de 253 de dolari pe tona FOB (Free on Board - pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pentru ca marfa sa fie incarcata la bord - n. r.), in crestere fata de pretul mediu de 217 dolari pe tona, platit la precedenta licitatie pentru 60.000 de tone de grau din Rusia.
Confuzia privind politica Egiptului in domeniul cornului secarei (o ciuperca care paraziteaza diferite cereale - n. r.) a provocat anul trecut turbulente pe pietele globale de grau, incheiate doar in urma deciziei Guvernului egiptean de a renunta la cerinta privind un continut zero de cornul secarei la importurile de grau, dupa trei licitatii care au trebuit sa fie anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 15:30
Productia din Romania - al treilea mare exportator de grau al UE - ar putea scadea anul acesta cu cel putin 20%, a avertizat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
"Scaderea productiei ar putea fi chiar mai semnificativa, zi dupa zi acest procent creste iar situatia pe camp se degradeaza. Ploile nu s-au oprit nici macar o singura zi", a declarat Laurentiu Baciu, citat de Reuters.
In regiunea Marii Negre, recolta de cereale sufera si din cauza ploilor si a uscaciunii, fiind afectata calitatea granelor.
Temerile privind calitatea sunt esentiale in Rusia, deoarece inseamna mai putin grau pentru macinat sau faina de calitate pentru a fi exportata pe pietele globale.
"Este clar ca nu vom mai avea productia record de anul trecut, dar cred ca va fi relativ mare. Cea mai mare problema o reprezinta calitatea", a afirmat Arkady Zlochevsky, seful Russian Grain Union.
Analistul Andree Defois de la Strategie Grains se asteapta ca productia de grau a Rusiei sa scada anul acesta cu 18%. In 2017, ea s-a ridicat la 85,7 milioane de tone, fiind inclus si graul arnaut (Triticum durum).
In Ucraina, care exporta majoritatea productiei, recolta de grau ar urma sa scada cu pana la 16%, la 20-23 de milioane de tone, a anuntat Ministerul Agriculturii.
Seceta prelungita a devastat campurile cultivate cu grau din nordul Europei, preturile fiind in crestere din cauza temerilor privind posibilitatea unor noi pagube la culturi.... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 17:52
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a anuntat ca a cumparat 180.000 de tone de grau din Rusia si Romania pentru a produce paine la preturi subventionate.
GASC este responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean, cel mai mare importator mondial de grau, informeaza Reuters.
Ministrul egiptean al Aprovizionarii, Khaled Hanafi, a precizat ca Egiptul a cumparat 120.000 de tone de grau din Rusia si 60.000 de tone de grau din Romania la un pret mediu de 207,34 dolari pe tona.
Graul urmeaza sa fie livrat Egiptului in perioada 11 - 20 noiembrie.
Romania a mai exportat 120.000 de tone de ...citeste mai departe despre "Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau din Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 10:30
Autoritatile egiptene au cumparat miercuri inca 60.000 de tone de grau din Romania, pentru care au platit aproape 15,6 milioane de dolari, dupa ce la sfarsitul lunii trecute au achizitionat o cantitate similara, la un pret de aproximativ 15,5 milioane de dolari.
Cele 60.000 de tone de grau romanesc au fost cumparate de la traderul american de cereale Bunge, conform unui anunt postat pe site-ul Autoritatii Generale pentru Aprovizionare (GASC). Pretul pe tona a fost de 259,88 de dolari, peste cel de 257,77 de dolari platit la licitatia din august, informeaza Mediafax.
Tot miercuri, Egiptul a mai achizitionat 60.000 de tone de grau de la traderul francez Graniet, la un pret de 257,9 dolari/tona.
Preturile nu includ taxele asiguratorii. Livrarea cerealelor se va face in perioada 1-10 octombrie.
Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, a cumparat deja anul acesta peste 480.000 tone de grau romanesc, conform calculelor MEDIAFAX, pe baza datelor GASC si ale Ziarului Financiar. Pretul de achizitie a variat intre 255,88 dolari/tona si 263,35 dolari/tona.
Romania a raportat o productie de grau de 7,37 milioane de tone in acest an, in urcare fata de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii noua ani si a doua din ultimii 44 de ani, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 15:58
Romania se afla pe locul zece in clasamentul celor mai mari exportatori de grau la nivel mondial, in ceea ce priveste sezonul 2014-2015.
Totusi, tara noastra nu are nicio influenta in privinta stabilirii pretului, intrucat cantitatea de grau exportata din Romania este de cel putin sase ori mai mica decat cea exportata de marii jucatori din acest domeniu, cum ar fi Statele Unite, Rusia, Germania sau Franta, arata Ziarul Financiar, in editia electronica.
Astfel, potrivit statisticilor Eurostat, Statele Unite se afla pe primul loc la nivel mondial in ceea ce priveste exportul de grau, cu peste 25 de milioane de tone in sezonul 2014-2015.
Din urma vine Canada, cu 21 de milioane de tone de grau exportate sezonul acesta, iar pe locul al treilea se situeaza Rusia, cu 19,5 milioane de tone de grau. Clasamentul continua cu Australia (19 milioane de tone de grau), Franta (18,6 milioane de tone de grau), Ucraina (9 milioane de tone de grau), Germania (8,7 milioane de tone de grau), ...citeste mai departe despre "Cei mai mari exportatori de grau din lume - pe ce loc se afla Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Iulie 2014, ora 15:20
Pentru prima data dupa 20 de ani, Romania are o balanta pozitiva de 324 de milioane de euro, in domeniul agrar, exporturile depasind valoarea importurilor, a declarat vineri, la Timisoara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"In comparatie, deficitul era in anul 2012 de 745 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca avem o crestere de 1,83 miliarde de euro fata de acum doi ani. Principalele produse pe care le exportam sunt: graul, floarea soarelui sau tigarile. In 2013 am exportat 4,7 milioane de tone de grau, chiar si din productii anterioare, in timp ce productia anului trecut a fost de 7,3 milioane de tone", a afirmat ministrul Daniel Constantin.
2015 va insemna liberalizarea exportului de carne pe piata unionala
Vicepremierul a mai anuntat ca anul 2015 va insemna liberalizarea exportului de carne pe piata unionala, dar si pe alte piete extracomunitare, dupa mai multi ani in care nu s-a mai exportat, mentionand ca este vorba despre carnea de porc si de vita, dar si de animale vii.
In alta ordine de idei, Daniel Constantin a subliniat faptul ca prezenta produselor romanesti a inceput sa fie simtita si pe rafturile marilor lanturi de magazine, problema fiind nu productia, necesara pentru satisfacerea necesarului populatiei, ci reteaua intermediara, dintre producator si raft, respectiv, depozitele si centrele de procesare a produsului primar.
Guvernul analizeaza reducerea TVA la 9% si la alte produse alimentare
Pe de alta parte, ministrul... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 16:36
Romania va exporta 120.000 de tone de grau in Egipt, la inceputul lunii decembrie, urmand sa primeasca pentru cereale aproape 42 de milioane de dolari.
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a cumparat 300.000 de tone de grau din Romania si din Franta, cerealele urmand sa fie livrate in perioada 1-10 decembrie, a anuntat principalul cumparator guvernamental egiptean, miercuri, potrivit agentiei Reuters, citata de Egypt Independent.
Astfel, 60.000 de tone de grau au fost cumparate de la firma Toepfer - firma germana internationala cu circa 40 de filiale in intreaga lume. Celelalte 60.000 de tone de cereale au fost achizitionate de la firma Ameropa - firma elvetiana cu afaceri in 26 de tari din intreaga lume, care detine firma Comcereal Constanta.
Citeste mai multe despre Romania exporta 120.000 de tone de grau in Egipt. Vezi cati bani primeste pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 19:07
Romania a exportat in primele patru luni din acest an 1,448 milioane de tone de grau si porumb, de peste doua ori mai mult decat in perioada similara din 2011, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Din cantitatea de cereale plasata pe pietele externe (piata UE si tarile terte), graul a reprezentat 474.149,295 tone, iar porumbul 973.856,856 tone.
Potrivit MADR, incasarile din exportul de grau si porumb au fost de 384,26 milioane de euro, in perioada ianuarie - aprilie 2012, peste 75% din suma totala, respectiv 289,52 milioane de euro, a provenit numai din vanzarea porumbului.
Comparativ cu perioada similara din 2011, incasarile au crescut de 1,8 ori (209, 349 milioane euro in 2011) datorita preturilor avantajoase de export de pe piata mondiala.
In perioada mentionata, au mai fost incasate 1,23 milioane de euro din exportul unei cantitati de 4.768 tone de orz si 4,188 milioane de euro pentru 8.744,5 tone de orez.
Pe de alta parte, in primele patru luni ale anului au fost importate 72.992 tone de grau, in valoare de 14,21 milioane euro, si 255.248 tone de porumb, in valoare de 86,97 milioane euro. mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 10:29