Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean, a cumparat 300.000 de tone de grau din Ucraina, Romania si Rusia la o licitatie organizata in data de 8 ianuarie, la un pret mediu de 245,71 dolari, inclusiv livrarea, informeaza UkrAgroConsult.
In carul acestei licitatii, GASC a cumparat 60.000 de tone de grau din Ucraina la un pret de 245,93 dolari pe tona, inclusiv livrarea, 120.000 de tone de grau din Romania (60.000 de tone de la Ameropa BV si alte 60.000 de tone de la COFCO) la pretul de 245,59 dolari pe tona, inclusiv livrarea, si alte 120.000 de tone de grau din Rusia - 60.000 de tone cu 245,45 dolari/tona, inclusiv livrarea, si 60.000 de tone la 245,98 dolari/tona, inclusiv livrarea.
Graul ar urma sa fie livrat in perioada 18 - 29 februarie 2020.
La precedenta licitatie, organizata de GASC in data de 10 decembrie 2019, Egiptul a cumparat 355.000 de tone de grau din Ucraina, Romania si Franta cu livrare in perioada 5 - 15 februarie 2020, la un pret mediu de 238,19 dolari pe tona, inclusiv livrarea.
Egiptul este cel mai mare cumparator mondial de grau, un produs de baza necesar pentru a mentine programul de subventionare a painii, de care depind zeci de milioane de egipteni.
Romania a reusit sa se claseze si in 2019 pe primul loc in Uniunea Europeana la floarea soarelui si din punct de vedere al suprafetei cultivate, dar si al productiei, cu un total... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 12:47
Decizia Arabiei Saudite de a-si ajusta cerintele pentru importurile de grau, deschizand calea pentru granele de la Marea Neagra, va provoca dificultati semnificative unor exportatori din UE, care vor trebui sa caute piete alternative, apreciaza traderii, transmite Reuters.
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO) din Arabia Saudita, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat joi ca va relaxa criteriile privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarea licitatie de importuri de grau.
De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.
Desi intrarea graului rusesc in Arabia Saudita se bucura de o atentie majora, traderii subliniaza ca ar putea creste si cantitatile de grau exportate de Ucraina, Romania sau Bulgaria. Insa succesul graului de la Marea Neagra pe piata saudita depinde de calitatea sa, apreciaza traderii.
Arabia Saudita, Algeria si Irak sunt trei piete majore unde graul rusesc nu a putut participa la licitatiile organizate de stat. Dar graul rusesc este atat de ieftin incat, cu avantajele oferite de costurile reduse de livrare, ar putea domina pietele daca i s-ar permite, a explicat un trader european.
Traderii se asteapta ca graul rusesc sa fie vandut masiv pe piata din Arabia Saudita, provocand dificultati semnificative... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 16:33
Romania este, ramane si va fi una dintre marile puteri cerealiere ale Europei, pentru ca are conditii extraordinare de clima si sol pentru a realiza randamente mari, a declarat, luni seara, la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizand ca anul acesta s-a obtinut cea mai mare productie la grau "de cand e tara, tara".
"Romania este, ramane si va fi una dintre marile puteri cerealiere ale Europei, pentru ca are conditii extraordinare de clima si sol pentru a realiza randamente mari. Am demonstrat doi ani de zile si anul trecut si anul acesta, Romania a ramas in frunte. Putin credeau. Am spus-o in primavara. Anul acesta fata de anul trecut este o singura diferenta la grau. Anul trecut au fost si spice si paie, anul acesta sunt mai multe spice decat paie. Se intrebau cand intrau cu combina in lan ca nu stiau de unde curg atatea boabe. Zic: uita-te la spic, tu vrei graul pana la buric. Nu. Acum e mai mic, dar uita-te la spic. Este cea mai mare productie de grau pe care a obtinut-o Romania, mai mare decat anul trecut cu 200.000 tone si la acelasi nivel ca randament, la unitatea de suprafata. Cea mai mare de cand e tara, tara (...) Este si cea mai mare productie de orz pe care am obtinut-o si de orzoaica de toamna", a precizat Petre Daea.
Intrebat daca aceste productii record nu sunt raportari "ca pe vremuri", el a raspuns: "Nu, domnule, pentru ca nu mai facem raportam din acelea, acum se fac raportari corecte si oamenii sunt mai potoliti la raportari. Si o sa... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 11:09
Productia de grau din acest an este mai mare cu 200.000 de tone fata de anul trecut, depasind 10 milioane de tone, desi a fost un an greu, in care "Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme", a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, intr-o conferinta de presa.
"Anul acesta, Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme, de la temperaturi ridicate in primavara care au intepenit rasaritul semintelor si care au generat secatuirea solului de apa, la lipsa acestor precipitatii in intervalul de inceput al productiei si apoi urmat de evolutii atipice cu cantitati de apa foarte mari (...) Am incheiat recoltatul la grau, am spus ca nu vom da cifre pana nu adunam ultima cantitate de produs si pana cand nu este sub cheia fermierului, sa se bucure de ea, sa si- o imparta cum doreste, sa o duca unde doreste si sa castige cat poate. Va pot spune ca la grau am facut mai mult ca anul trecut, desi am avut un an greu, cu temperaturi mari, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin concentrarea lor din timpul zilei, prin urmarirea fazelor de vegetatie, prin programul de lucru fermierii au reusit sa adune graul, iar productia este cu 200.000 de tone mai mult decat anul trecut. E o productie pe care fermierii o merita, pe care tara trebuie sa o foloseasca si pe care noi toti trebuie sa o consemnam ca atare. Practic, este prima data, cu anul trecut, cand Romania depaseste 10 milioane de tone... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 14:38
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a cumparat joi o cantitate de 240.000 de tone de grau din Rusia si Romania, la o licitatie organizata de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean.
GASC a cumparat 180.000 de tone de grau din Rusia si 60.000 de tone de grau din Romania, continuand dominatia graului de la Marea Neagra, care a reprezentat si la precedentele licitatii cea mai mare parte din cantitatea achizitionata de autoritatile de la Cairo, transmite Reuters.
Livrarile vor fi efectuate in perioada 11 - 20 septembrie.
Pretul mediu platit de GASC este de 253 de dolari pe tona FOB (Free on Board - pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pentru ca marfa sa fie incarcata la bord - n. r.), in crestere fata de pretul mediu de 217 dolari pe tona, platit la precedenta licitatie pentru 60.000 de tone de grau din Rusia.
Confuzia privind politica Egiptului in domeniul cornului secarei (o ciuperca care paraziteaza diferite cereale - n. r.) a provocat anul trecut turbulente pe pietele globale de grau, incheiate doar in urma deciziei Guvernului egiptean de a renunta la cerinta privind un continut zero de cornul secarei la importurile de grau, dupa trei licitatii care au trebuit sa fie anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 15:30
Productia din Romania - al treilea mare exportator de grau al UE - ar putea scadea anul acesta cu cel putin 20%, a avertizat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
"Scaderea productiei ar putea fi chiar mai semnificativa, zi dupa zi acest procent creste iar situatia pe camp se degradeaza. Ploile nu s-au oprit nici macar o singura zi", a declarat Laurentiu Baciu, citat de Reuters.
In regiunea Marii Negre, recolta de cereale sufera si din cauza ploilor si a uscaciunii, fiind afectata calitatea granelor.
Temerile privind calitatea sunt esentiale in Rusia, deoarece inseamna mai putin grau pentru macinat sau faina de calitate pentru a fi exportata pe pietele globale.
"Este clar ca nu vom mai avea productia record de anul trecut, dar cred ca va fi relativ mare. Cea mai mare problema o reprezinta calitatea", a afirmat Arkady Zlochevsky, seful Russian Grain Union.
Analistul Andree Defois de la Strategie Grains se asteapta ca productia de grau a Rusiei sa scada anul acesta cu 18%. In 2017, ea s-a ridicat la 85,7 milioane de tone, fiind inclus si graul arnaut (Triticum durum).
In Ucraina, care exporta majoritatea productiei, recolta de grau ar urma sa scada cu pana la 16%, la 20-23 de milioane de tone, a anuntat Ministerul Agriculturii.
Seceta prelungita a devastat campurile cultivate cu grau din nordul Europei, preturile fiind in crestere din cauza temerilor privind posibilitatea unor noi pagube la culturi.... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 17:52
Multi fermieri din Germania se lupta sa supravietuiasca, dupa ce canicula si, implicit, seceta au lovit partea de nord a continentului si au afectat culturile agricole, in timp ce in Franta culturile de grau au fost afectate de prea multe ploi, astfel incat recolta de cereale din acest an a blocului comunitar se prefigureaza a fi cea mai mica din ultimii sase ani, transmite Bloomberg.
"Seamana cu un desert", afirma Thomas Gaebert, despre ferma sa de la Trebbin, sud de capitala Berlin. Colegii sai care cultiva cereale de peste 40 de ani spun ca nu s-au mai confruntat niciodata cu o situatie similara.
In ultimele saptamani, Germania a fost nevoita sa importe grau de nutret din Romania, sustine Hendrik Manzke, broker la firma Amme & Mueller GmbH.
Thomas Gaebert se asteapta sa piarda o treime din recolta sa obisnuita de grau si mai mult de jumatate din recolta de rapita, dupa ce plantele s-au uscat din cauza lipsei de precipitatii. Situatia este atat de grava in Germania, unde temperaturile au depasit 30 de grade Celsius in lunile mai si iunie, incat multi fermieri prefera sa isi distruga culturile in loc sa incerce sa le recolteze, sustine presedintele Asociatiei Fermierilor Germani (DBV), Joachim Rukwied.
Pagubele provocate culturilor de grau din Germania, al doilea mare cultivator de cereale din UE, care se adauga recoltei slabe de anul trecut, ar putea sa ii falimenteze pe multi fermieri, avertiza saptamana trecuta Asociatia Cooperativelor Agricole din Germania... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 16:38
Egiptul a cumparat vineri 60.000 de tone de grau romanesc de la traderul Nidera, pentru care a platit 13,38 milioane dolari, conform unui anunt postat pe site-ul Autoritatii Generale pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt.
Pretul pe tona a fost de 223,09 dolari, sub pretul mediu de 237,96 dolari pe care autoritatile egiptene l-au platit in februarie pentru graul romanesc.
Succes pentru agricultura: Exporturile de grau, porumb si orz s-au majorat cu 20%
Tot vineri, Egiptul, cel mai mare ...citeste mai departe despre "Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau romanesc intr-o singura zi - Cate milioane de dolari a platit" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 18:02
Autoritatile egiptene au cumparat miercuri inca 60.000 de tone de grau din Romania, pentru care au platit aproape 15,6 milioane de dolari, dupa ce la sfarsitul lunii trecute au achizitionat o cantitate similara, la un pret de aproximativ 15,5 milioane de dolari.
Cele 60.000 de tone de grau romanesc au fost cumparate de la traderul american de cereale Bunge, conform unui anunt postat pe site-ul Autoritatii Generale pentru Aprovizionare (GASC). Pretul pe tona a fost de 259,88 de dolari, peste cel de 257,77 de dolari platit la licitatia din august, informeaza Mediafax.
Tot miercuri, Egiptul a mai achizitionat 60.000 de tone de grau de la traderul francez Graniet, la un pret de 257,9 dolari/tona.
Preturile nu includ taxele asiguratorii. Livrarea cerealelor se va face in perioada 1-10 octombrie.
Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, a cumparat deja anul acesta peste 480.000 tone de grau romanesc, conform calculelor MEDIAFAX, pe baza datelor GASC si ale Ziarului Financiar. Pretul de achizitie a variat intre 255,88 dolari/tona si 263,35 dolari/tona.
Romania a raportat o productie de grau de 7,37 milioane de tone in acest an, in urcare fata de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii noua ani si a doua din ultimii 44 de ani, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 15:58