Jurnalistii Bloomberg scriu ca Romania si Bulgaria redevin puteri agricole si datorita canalului navigabil pentru constructia caruia regimul comunist autohton a sacrificat mii de oameni.
Bloomberg scrie ca astazi, la 30 de ani dupa caderea comunismului, "Canalul mortii" - pentru constructia sa, Romania a fost adusa in pragul falimentului - ofera Romaniei si Bulgariei acces la pietele lumii.
Asa se face ca Romania, care de altfel a fost mereu un granar, poate folosi canalul navigabil lung de 64 de kilometri pentru a vinde ce produce si a fi punct de tranzit pentru alte marfuri. Si cu ajutorul canalului, tara noastra a ajuns sa ocupe un loc important pe piata internationala a graului, alaturi de Franta.
"Simbolul opresiunii si al vanitatii totalitare este acum un exemplu al transformarii unei tari care a indurat unele dintre cele mai dure conditii in timpul Razboiului Rece.
Romania si Bulgaria au primit peste 30 miliarde de euro ajutor pentru modernizarea agriculturii. Romania a exportat 2,3 milioane de tone de grau de cand a inceput sezonul, in iulie, mai mult decat orice alt stat din UE, pana acum. Bulgaria s-a situat pe locul trei in clasament, cu 885.000 de tone", scrie Bloomberg.
Intervievat de junalistii straini, fermierul Gheorghe Lamureanu a povestit ca, in comunism, exportul de grau insemna ca multi romani ramaneau fara suficienta hrana. In varsta de 64 de ani, omul a lucrat campurile adiacente caii navigabile mai bine de patru decenii si foloseste... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2019, ora 17:34
Arabia Saudita a anuntat ca a cumparat 780.000 de tone de grau, la o licitatie organizata de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO), fiind prima licitatie in care au fost permise oferte pentru graul din regiunea Marii Negre, transmite Reuters.
Graul oferit a fost din UE, din regiunea Marii Negre, din America de Nord (excluzand Canada) si din America de Sud, a informat guvernatorul SAGO, Ahmad A. Al Fares. Graul a fost achizitionat la un pret mediu de 217,79 dolari pe tona.
SAGO, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat in august relaxarea criteriilor privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarele licitatii de importuri de grau. Anterior, graul din regiunea Marii Negre nu indeplinea criteriile din Arabia Saudita privind un nivel zero al pagubelor provocate de insecte.
De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.
Intrebat de Reuters daca cea mai recenta achizitie ar putea include furnizari din regiunea Marii Negre, Al Fares a raspuns: "SAGO nu specifica originea ci doar parametrii de calitate. Furnizorul are optiunea de a aduce grau de la oricare din cele trei optiune ale sale oferite ca parte a licitatiei. La licitatia de luni cele trei optiuni furnizate de ofertanti au fost: UE, regiunea Marii Negre, America de Nord... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:23
Autoritatile ruse au anuntat sambata ca interzic importurile din Ucraina pentru zeci de produse, printre care grau, ciocolata si bere, ca raspuns la sanctiunile economice ale Kievului impotriva Moscovei pentru presupusul sau rol in criza ucraineana, relateaza AFP.
"Guvernul rus a decis sa interzica intrarea in Federatia Rusa a unor marfuri care provin din Ucraina sau care tranziteaza teritoriul ucrainean", se arata intr-un comunicat transmis de autoritatile ruse, care insoteste lista produselor ce fac obiectul acestei interdictii.
Printre produsele interzise se numara graul, uleiul de floarea soarelui, ciocolata, painea, conservele de fructe si legume, dulceturile, berea si vinul, pampersii, precum si anumite tipuri de mobila si de motoare.
Interdictia intra imediat in vigoare, precizeaza comunicatul, care subliniaza de asemenea ca aceste masuri sunt luate ca raspuns la "actiunile inamicale ale Ucrainei fata de cetateni sau entitati juridice din Rusia".
Rusia este supusa din 2014 unei serii de sanctiuni economice ucrainene si occidentale in special din cauza anexarii Peninsulei Crimeea, in sudul Ucrainei.
Kievul si Occidentul reproseaza de asemenea Rusiei ca ii sustine militar pe separatistii prorusi in estul Ucrainei, lucru dezmintit de Moscova.
Mai multe tari occidentale, dar si Kievul, au acuzat de asemenea Rusia de "actiuni ilegale" in urma unei recente dispute maritime in Marea Neagra, iar presedintele american Donald Trump si-a anulat intalnirea cu... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 08:17
CME Group, operatorul pietei de derivate financiare Chicago Mercantile Exchange, a anuntat, miercuri, ca va lansa la inceputul lunii iunie un contract futures pe grau pentru regiunea Marii Neagre, cu livrarea in porturile din Romania, Ucraina si Rusia.
"Acum, mai mult decat oricand, lumea depinde de regiunea Marii Negre pentru a produce grau si alte cereale necesare acoperirii cererii globale de alimente. Credem cu tarie ca acest contract nu doar va stabili o piata forward pentru preturile regionale la grau, dar are potentialul de a se dezvolta intr-un adevarat indicator regional pentru stabilirea pretului regional", potrivit unui comunicat al CME.
Fiecare contract va viza o cantitate de 136 tone de grau si va fi denominat in dolari.
Exporturile de grau la nivel mondial se situeaza la aproape 140 de milioane de tone. In ultimii ani, regiunea Marii Negre a asigurat peste o cincime din exporturile la nivel mondial. Aceasta revenire si volatilitatea preturilor din regiune a subliniat necesitatea pentru un instrument efectiv de hedging, legat puternic de piata graului din zona Marii Negre, noteaza CME.
Dupa perioadele necesare pentru analiza de catre autoritatile de reglementare, contractele Black Sea Wheat Futures vor fi listate si disponibile pentru tranzactionare electronica pe cea mai importanta platforma de tranzactionare a graului la nivel mondial, CME Globex, incepand cu prima luna de listare, iulie 2012, se arata in comunicat.
Noul contract ar putea juca... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 20:28