Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism, Maria Grapini, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o intalnire cu agenti din turismul local, ca Elvetia va sprijini Romania in pregatirea personalului din domeniul turismului.
Grapini a declarat ca elvetienii vor pregati maestri bucatari, dar si alte tipuri de personal.
"Anunt, in premiera, ca lucram cu ambasada Elvetiei sa facem o translatie a experientei din Elvetia, aici, a unor scoli de pregatire in domeniul turismului. Este vorba de pregatirea de maestri bucatari, dar si de alte tipuri de personal calificat din domeniul turismului", a declarat Grapini.
Grapini a mai spus ca Romania are nevoie de personal foarte bine pregatit in domeniul turismului, unde in prezent "sunt probleme mari".
"Lucram la o posibilitate de a oferi informatii mai multe pe internet turistului care vine in Romania, pentru ca Romania are cea mai putina informatie pentru un turist cand ajunge aici. Avem o problema de inscriptionare, de indicare a locurilor turistice. Aici trebuie sa faca foarte mult administratiile locale dupa descentralizare. Stam destul de rau din punct de vedere al calitatii ghidurilor. Am primit reclamatii foarte multe ca sunt ghizi care, nestiind ca in grupul acela se mai afla si romani, deformeaza total informatiile despre Romania", a mai spus Maria Grapini.
Ministrul Maria Grapini a participat, vineri, la o reuniune cu agenti economici si cu operatori de turism din judetul Cluj. mai mult
Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 09:01
Romanii cunosc mai putin de 40% din atractiile tarii si sunt foarte multe locuri turistice amenajate in ultimii ani despre care nu se stie prea multe, a declarat luni ministrul pentru IMM si Turism, Maria Grapini, la targul de turism World Travel Market de la Londra.
"Ardealul este zona cea mai promovata, datorita printului Charles. Problema mea este sa se promoveze si celelalte zone. Dorinta mea este ca si celelalte zone, extraordinar de frumoase, cum este Maramuresul, cum este Bucovina, Delta Dunarii" , a afirmat Grapini.
Ea a spus ca constatat "cu mare dezamagire" ca romanii nu cunosc totusi locurile care s-au creat si s-au dezvoltat pentru petrecerea timpului liber si a vacantelor.
"Sunt foarte multe locuri. Nu stiu cata lume stie de Baile Figa (judetul Bistrita-Nasaud), unde exista si tratatment, si namol, nu stiu cine stie de aquapark-ul din Satu Mare, deschis anul acesta. Nu stiu cati au vizitat in ultima perioada Tusnadul, cu obiective turistice extraordinar de importante. Daca am face un chestionar, nu stiu cati ar sti de Lacul cu Muschi, cu o flora si fauna unica nu doar in Romania, unde mergi ca pe elastic pe suprafata apei. Nu stiu cati au mai fost in ultima perioada la Colibita, sa vada cat de frumos este acolo", a afirmat ministrul.
Ea a estimat ca, in medie, romanii cunosc mai putin de 40% din locurile frumoase din Romania. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:47
Citesc si vad la televizor ca "ciuca Europei", "falimentara si indisciplinata" Grecie a reusit intr-o singura luna sa aiba din turism venituri ce depasesc un miliard de euro. Vad ca, in pofida grijuliilor atentionari pe care Ministerul Afacerilor Externe de la noi le transmite despre dificultatile ce pot aparea ca urmare a manifestatiilor si grevelor din Grecia, romanii nu pregeta sa plece cu zecile de mii in concediu pe plajele grecesti.
Oare ce am putea face in Romania pentru a fi si ea la fel de atractiva pentru turistii straini? Evident, nu putem avea nici soarele, nici apa albastra a Egeii si nici savoarea proaspetelor fructe de mare, dar nici nu cred ca am avea nevoie.
Dupa parerea mea, este gresit sa mai credem ca peisajul si conditiile naturale sunt in continuare o conditie sine qua non a dezvoltarii turismului. Chiar daca elementele naturale sunt importante, ele nu mai sunt determinante din momentul in care turismul a devenit un serviciu cu atribute industriale.
"Industria turismului" se bazeaza, dar si genereaza in mod continuu, politici si modele de dezvoltare din ce in ce mai elaborate care descopera sau creaza atractivitati mult mai variate si mai interesante decat clasicul peisaj, fie el marin sau montan, decat diferentele climatice sau decat facilitatile curative. Este deja cunoscut turismul cultural, citadin, religios, culinar, bacchusian, de cazinou sau chiar de prostitutie. Practic, turismul a devenit o activitate de cerere si oferta bazata pe... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 09:20
O eventuala suspendare a POS CCE s-ar constitui in deficit la bugetul de stat, intrucat ministerul a imprumutat bani de la Trezorerie pentru a acoperi platile catre beneficiari, a declarat ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, Maria Grapini intr-un interviu acordat Business24.
Ministrul a adaugat ca impozitul forfetar din turism se va aplica, cel mai probabil din trimestrul patru al anului. In prezent se realizeaza un studiu de impact de Ministerul Finantelor.
In ce stadiu se afla studiul de impact pentru aplicarea impozitului diferentiat pentru turism?
Studiul de impact pentru aplicarea impozitului forfetar a fost inaintat Ministerului Finantelor Publice.
Potrivit unor declaratii pe care le-ati facut in urma cu cateva saptamani, impozitul forfetar pentru operatorii din turism ar fi trebuit sa se aplice de la 1 iulie. De cand se va aplica acest impozit?
In momentul de fata se lucreaza la draftul Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale de catre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice impreuna cu specialistii din cadrul Cabinetului Ministrului Delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, urmand ca impozitul sa fie introdus din trimestrul IV - 2013.
Cati bani a imprumutat Ministerul pentru IMM-uri si Mediu de afaceri de la Trezorerie pentru a plati proiectele finantate din POS CCE? Cand trebuie returnati banii?
La sugestia si... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 09:10
Turismul romanesc are un potential deosebit si daca la inceputul mandatului meu reprezenta circa 1,5% din PIB, doresc ca pana la finalul mandatului sa il ducem la 5%, a spus, miercuri, Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, la o conferinta internationala de profil.
"Avem sansa sa crestem numarul de turisti prin deschiderea de noi birouri de turism in strainatate. Japonia si Dubai sunt cele doua birouri pe care le vom deschide pana la sfarsitul anului 2013 si unde vom prezenta o oferta elaborata pe profilul turistului din aceasta zona. Avem la dispozitie 55 milioane de euro pentru promovarea turistica a Romaniei si doresc sa utilizez eficient aceste fonduri", a spus ministrul Maria Grapini.
In perioada imediat urmatoare Autoritatea Nationala pentru Turism va desemna castigatorii competitiei pentru brand-urile subsectoriale din turism.
"O conferinta nu rezolva o problema, dar creeaza cadrul de discutie intre parteneri. Ne bazam pe resurse, pe reglementari, pe un parteneriat public-privat prin care sa punem in practica strategia pe turism. De altfel, Codul de Etici in Turism al Organizatiei Mondiale a Turismului a fost semnat astazi de reprezentantii industriei turistice din Romania. De aici incep eforturile noastre comune pentru dezvoltarea unui turism sustenabil si responsabil", a precizat Maria Grapini.
In anul 2013, reprezentantii ANT asteapta cresteri semnificative in ceea ce priveste veniturile din turism. Pana in... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 14:34
In Romania exista un dezechilibru in negocierea contractelor intre IMM-uri si companiile mari, intre IMM-uri si furnizorii de utilitati, a declarat, miercuri, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism, intr-un seminar referitor la problema platilor intarziate.
"Trebuie sa vedem cum putem, poate ne gandim la nivel de Uniune Europeana, sa sprijinim IMM-urile. Avem Small Business Act, avem cele 10 principii. Eu nu cred ca exista vreo tara care aplica cele 10 principii small business act 100%", a spus Grapini.
Aceasta a precizat ca va reface Comisia de Dialog Social la nivelul ministerului pe care il coordoneaza, Consiliile Consultative si Grupul de lucru cu care vrea sa lucreze in fiecare domeniu: IMM, mediu de afaceri si turism.
"As vrea sa facem un parteneriat public privat. Daca nu se spune cine greseste in piata nu o sa putem niciodata sa corectam. Nu poate, doar un demnitar sau un ministru sau un secretar de stat, sau aparatul dintr-un minister, sa identifice. Perceptia, receptorii in piata, sunt operatorii", a explicat Grapini.
Principiile Small Business Act
Cele 10 principii ale Small Business Act sunt:
1. Crearea unui mediu in care intreprinzatorii si intreprinderile familiale sa poata prospera si unde spiritul antreprenorial este recompensat;
2. Asigurarea posibilitatii pentru intreprinzatorii cinstiti care au dat faliment de a beneficia in mod rapid de o a doua sansa;
3. Definirea regulilor dupa... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 11:00
Autoritatile trebuie sa mearga, pentru a atrage turisti in Romania, pe ceea ce se gaseste doar in tara noastra, pe ce este autentic, a declarat duminica, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini.
"Turistul este un om curios. Cred ca pentru a atrage turisti in Romania, trebuie sa mergem pe promovarea a ceea ce se gaseste doar in Romania, fiindca altfel turistul poate sa mearga in alta tara, poate sa se duca la alta mare, la alt munte, la alta partie... Cred ca am pierdut mult pentru ca nu am promovat ceea ce numai noi avem, ma refer la ce ne-a dat natura, la toate rezervatiile naturale pe care le avem numai noi, la Delta Dunarii, Delta Neajlovului...", a afirmat Maria Grapini.
Aceasta subliniat ca, atunci cand a preluat portofoliul turismului, a gasit o strategie si un master plan pentru prezentarea oportunitatilor din tara noastra si, conform datelor statistice, anul trecut circa 4,6 milioane turisti au venit in Romania din diverse destinatii.
"Problema este ca la orice alt business. Strategia nu este suficient sa o ai si sa o tii in dulap. Punerea in aplicare a strategiei poti sa o faci prin diverse mijloace, metode, masuri, actiuni etc. Acum, cand astept sa vad studiul de impact ai primilor doi ani, doi ani si jumatate de aplicare a acestei strategii, spun ca, daca e sa compar cheltuielile pentru promovare pe turism cu rezultatele, deoarece indicatorul relevant este numarul de turisti si procentul pe care... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2013, ora 15:47
Turismul romanesc are nevoie de investitii de 10 miliarde de euro pentru a fi competitiv, a declarat, pentru Business24, Dan Matei Agathon, Presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
Declaratia vine ca o reactie la propunerile Ministrului Turismului, Maria Grapini, care a prezentat prioritatile pentru anul acesta: turismul cultural, balnear si exploatarea resurselor minerale.
Propuneri corecte in principiu, apreciaza Agathon, insa fara investitii substantiale, statul roman nu poate intra pe harta destinatiilor turistice importante ale lumii. Parerea lui Agathon este impartasita si de consultantul in turism, Traian Badulescu, in opinia caruia Romania are foarte multe obiective turistice unice pe mapamond, dar necunoscute, din lipsa unei promovari eficiente.
"Este exclus sa ne gandim ca intr-un timp scurt vom avea un astfel de capital, dar banii pe care ii avem trebuie investiti in functie de o strategie. Daca faci o prioritizare a investitiilor si spui ca 2013 este anul turismului balnear, cultural si al exploatarii resurselor naturale, este foarte bine, dar turismul de pe litoral trebuie promovat extrem de puternic. Romania are 44% din totalul unitatilor de cazare aici. Inima turismului romanesc este litoralul", precizeaza Agathon, pentru Business24.
Maria Grapini: Turismul balnear si cultural, prioritati pentru 2013
Reprezentantul patronatelor in turism considera ca trebuie investit in primul rand in zonele unde se inregistreaza... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:21