În momentul în care ai contractat un tip de credit ipotecar, pentru construcții sau pentru nevoi personale, pe lângă contractul de credit, vei primi o anexă care se numește „grafic de rambursare” sau „scadențar”. Acesta se bazează pe termenii contractului de credit și nu generează drepturi și obligații.
Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este graficul de rambursare și ce rol joaca acesta în contractul tău de credit.
Acesta anexă poate fi foarte folositoare pentru a înțelege implicațiile reale ale creditului. Astfel, vei şti exact cât vei avea de plătit, cum sunt ordonate plățile, adică ce anume vei achita mai întâi. Îți arată, de asemenea, ce se întâmplă cu banii tăi, în decursul timpului, unde se duc, când şi de ce.
Graficul de rambursare îți arată de la început ce sumă din venitul lunar va fi folosită pentru plata creditului și îți arată ritmul cheltuielilor. De asemenea, graficul de rambursare conține și data scadentă pentru plata ratei, ceea ce conferă o bună gestiune a datoriilor.
Graficul de rambursare conține:
⦁ data scadentă: este data până la care trebuie să faci plata unei rate;
⦁ rata lunară a unui credit, care este formată din două părţi componente:
capitalul, este suma restituită lunar instituţiei bancare pentru a rambursa banii împrumutaţi și dobânda lunară, care reprezintă suma pe care o plătești instituţiei financiare pentru... mai mult
Marti, 26 Octombrie 2021, ora 08:30
Primul-ministru Emil Boc s-a intalnit, marti, cu reprezentantii agentiilor de dezvoltare pentru a le solicita sa reduca perioada de procesare a cererilor de rambursare pentru programe derulate prin bani europeni de la 60 de zile la maximum 45, informeaza NewsIn.Intalnirea a avut loc la Palatul Victoria si la ea au mai participat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea si reprezentanti ai Ministerului de Finante, ANRMAP, UCEVAP s.a.
Scopul sau a fost urgentarea procesului de absorbtie a celor patru miliarde de euro alocatia de catre Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional.
Premierul le-a cerut agentiilor de dezvoltare sa nu adauge obstacole birocratice suplimentare procesului de absorbtie a banilor europeni.
"Fac un apel la resposabilitate maxima din perspectiva fondurilor europene. Daca Romania nu reuseste sa absoarba fondurile europene planificate pentru acest exercitiu financiar, va fi privata de resursele financiare aferente in exercitiul financiar urmator al UE. De munca fiecaruia dintre noi depinde viitorul banilor europeni in urmatorul ciclu financiar", a avertizat Boc.
Acesta a propus, impreuna cu ministrul Udrea, o serie de solutii ce pot scurta procedurile birocratice la nivelul agentiilor de dezvoltare care constituie doar o etapa din cele obligatorii pentru efectuarea platilor pe programele europene.
"Trebuie sa eliminam mecanismele birocratice nenecesare si care sunt obstacole in absorbtia fondurilor europene.... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 15:33
Romania isi va plati fara probleme ratele din imprumutul primit de la Fondul Monetar International (FMI) dupa finalizarea acordului, in conditiile in care economia va inregistra cresteri consistente de anul viitor si procesul de consolidare fiscala va continua, spune Jeffrey Franks (foto centru), seful misiunii de evaluare a Fondului. "Romania intotdeauna ne-a platit. N-am avut pana acum probleme si nu cred ca vom avea nici acum. Am avut probleme cu rambursarea banilor doar in cazul unor tari din lumea a treia, cum a fost Somalia.
2013 se anunta cel mai dificil an financiar pentru Romania, cand statul va trebui sa ramburseze 5,2 mld. euro doar in contul imprumutului contractat de la FMI, daca graficul de rambursare va fi respectat.
Suma ar reprezenta aproape 10% din veniturile bugetare totale, care ar putea sa urce la 53-56 mld. euro in acel an.
mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 09:45