Expertii FMI vad un risc crescut pentru stabilitatea financiara globala, ca urmare a pericolelor pe termen mediu ce se intrevad pe pietele din Europa, China si Japonia.
Conform BBC, cel mai recent raport al FMI privind stabilitatea financiara noteaza existenta unor riscuri in crestere pe termen mediu, chiar daca pe termen scurt nu se intrevad deocamdata socuri puternice.
Momentul adevarului
Economistii Fondului sunt usor alarmati de modul in care sistemul bancar evolueaza in prezent.
Pe de o parte, capitalizarea institutiilor de credit ofera un amortizor financiar mai bun decat inaintea crizei globale, iar nivelul lichiditatilor este in crestere, in mare parte si ca urmare a injectiilor de capital efectuate de bancile centrale.
Pe de alta, bancile nu mai reusesc sa fie atat de profitabile, lucru care afecteaza capacitatile lor de a consolida capitalul propriu detinut si de a amplifica programele de creditare.
Problema este, in parte, provocata de nivelul foarte scazut al dobanzilor cu care bancile sunt nevoite sa opereze in prezent, iar efortul lor de a genera profit reflecta si persistenta anemiei economice in statele dezvoltate, fapt care reduce si nivelul cererii de credite.
In acelasi timp, unele bancile mari din zona euro detin un numar impresionant de credite neperformante de care nu au apucat inca sa se ocupe.
Printre acestea se numara bancile din Italia si Portugalia, dar si sucursalele europene ale bancile nipone, nevoite sa migreze catre... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 14:50
Razboiul dus intre creditorii europeni ai Greciei si FMI, pe tema stergerii datoriilor tarii, pleaca de la premise false, crede Hugo Dixon, unul dintre cei mai apreciati editorialisti economici din presa britanica.
"O abordare traditionala, pe tema nivelului din PIB detinut de datoria publica, este nerealista, deoarece mare parte din imprumuturile Greciei au fost acordate in termeni de concesiune", observa Dixon intr-un comentariu de pe blogul Reuters.
Negocieri cu galceava
Problema sustenabilitatii datoriilor Greciei aparut in randul creditorilor odata cu demararea negocierilor pentru un al treilea program de asistenta financiara in valoare de 86 de miliarde de euro.
Statele din zona euro doresc ca acordul sa beneficieze si de girul FMI in calitate de partener, chiar daca reprezentantii institutiei de credit sustin ca actuala datorie inregistrata de eleni este nesustenabila.
In baza regulamentului sau, FMI nu poate fi parte a unui acord pentru indatorarea la un nivel nerealist a unei economii, ceea ce forteaza mana creditorilor europeni sa accepte varianta stergerii unei parti din datoria Greciei.
Pana in acest moment, cele doua tabere nu au cazut de acord asupra acestei chestiuni.
Ce-i drept, acest amanunt nu ingroapa noul program bailout destinat Greciei, ca dovada fiind semnarea memorandumului intre Atena si reprezentantii zonei euro in cursul saptamanii trecute.
Creditorii europeni au afirmat ca vor lua in calcul o reducere a poverii datoriei... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 18:07
Modelul politicii anti-austeritate care a dus la victoria partidului Syriza in alegerile anticipate din Grecia tinde sa fie copiat la scara larga pe continent.
Daca in Franta si Spania agitatia starnita de Frontul national si Podemos s-a mai domolit, viata politica din Portugalia tinde sa dea in clocot.
Partidul Socialist Portughez ameninta sa intre la guvernare cu o platforma program copiata parca dupa model elen.
Vestea anuleaza din start posibilitatea unui compromis rezonabil intre Grecia si Germania, Berlinul nefiind acum in postura de a face concesii, arata The Telegraph.
Politica inversa
Dupa 5 ani in care au reusit sa faca fata crizei financiare prin aplicarea unei politici de austeritate, portughezii par sa-si fi pierdut rabdarea si dau credit in alegeri reprezentantilor Partidului Socialist.
Platforma electorala a acestora vizeaza reluarea angajarilor in sistemul bugetar si eliminarea masurilor dure care au fost impuse de creditorii internationali.
"Vom initia o politica inversa", sustine liderul socialist Antonio Costa.
Acesta afirma ca o mare parte din membrii miscarii sustin eliberarea de obsesia austeritatii.
Costa insista pe ideea ca Portugalia trebuie sa isi reconstruiasca sectoarele cheie ale sistemului public, afectat de restructurarea impusa de troika creditorilor: FMI, CE, BCE.
Alegerile generale din Portugalia urmeaza a se desfasura in octombrie, iar socialistii sunt pe primul loc in sondaje, urmati indeaproape de... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 15:06
Chiar daca ne laudam cu o datorie publica mica, Romania are de platit anul acesta rate de 14 miliarde de euro. Singura solutie pare a fi rostogolirea datoriilor.
In 2012, statul roman, prin Ministerul de Finante Publice (MFP), are de returat diversilor creditori suma record de 60 de miliarde de lei (14 miliarde de euro), de patru ori mai mare decat rata din 2008.
Doar dobanzile si comisioanele aferente datoriei publice totale vor fi de 2 miliarde de euro. Conform Ministerului Finantelor, anul 2012 va reprezenta apogeul acestor note de plata, urmatoarea perioada urmand sa fie mai relaxata.
Datoria s-a triplat in criza
Aceste rate sunt urmarea unei datorii publice a Romaniei ce se apropie de 40% din Produsul Intern Brut (PIB), suma triplandu-se de la inceputul crizei, in 2008. Astfel, daca in urma cu patru ani, Romania avea o datorie de 69,02 miliarde de lei, la sfarsitul anului trecut, aceasta ajunsese la 193,25 miliarde de lei. Ponderea din PIB a crescut de la 13,4% la 34,3% in aceasta perioada, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.
"Datoria Romaniei se afla pe un trend crescator de cativa ani din cauza ca statul nu este in stare sa genereze venituri proprii si sa reduca cheltuielile", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu, pentru Business24.
Astfel, statul roman este asemuit cu o familie nepasatoare, care nu stapaneste niciun fel de notiune financiara si care nu obtine venituri, dar nici nu scade cheltuielile.
"In 2012,... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 12:20