Primarii de sector trebuie sa ne spuna cum vor creste gradul de reciclare de la 9% la 50%, cat ar trebui sa avem la finalul acestui an in Bucuresti, a declarat, miercuri, inaintea Comitetului National pe Deseuri, ministrul Mediului, adaugand ca spera sa fie inchise cat mai multe din cele 13 proceduri de infringement deschise in domeniul mediului.
"Tema principala de astazi (a Comitetului National pentru Deseuri, n.r.) este procedura de infringement pe care o are Romania pentru inchiderea depozitelor vechi de deseuri, neinchise la nivel national. De asemenea, vreau sa discutam si despre pericolul de a nu intra cu gropile de gunoi din Bucuresti in procedura de infringement.
Evident ca asta inseamna alte discutii si un dosar deschis la Comisia Europeana. In momentul de fata, la nivel de Bucuresti avem o procedura de infringement pe aceste gropi, drept pentru care am invitat la acest Comitet National si Primaria Generala, prin primarul general, care sa ne prezinte care sunt solutiile si masurile pentru a nu ajunge in aceasta situatie", a afirmat Alexe.
Acesta a mentionat ca Bucurestiul produce peste 1,2 milioane de tone de deseuri, prezentand totodata si situatia depozitelor de deseuri de la Glina, Chiajna si Vidra.
"As vrea sa sa mai spun ca, la nivelul Bucurestiului, se produce o cantitate foarte mare de deseuri, peste 1,2 milioane (tone n.red.) pe an si in viitorul nu foarte indepartat vom avea cu adevarat o problema. Astazi, cand vorbim, situatia este ca avem... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 17:41
Microintreprinderile din Romania intampina dificultati in a-si mentine o situatie financiara pozitiva. Gradul de indatorare (datorii totale/active totale) al acestora la nivel de sector a ajuns la 73%, cele mai afectate fiind companiile cu o cifra de afaceri mai mica de 50.000 euro, atingand 81%.
Comertul cu amanuntul se afla la 90%, in timp ce mai bine capitalizate sunt firmele din sanatate cu 49% si servicii profesionale cu 52%. Analiza face parte dintr-un studiu realizat de Instant Factoring despre evolutia microintreprinderilor (firme cu cifra de afaceri de pana la 500.000 euro) pe baza datelor preliminare la 2018.
Dintre cele 525.000 de companii ale sectorului, 37%, insemnand 197.000, au inregistrat capitaluri proprii negative. Datoriile curente, de sub un an, au fost de 122 miliarde de lei si au reprezentat 60% din totalul datoriilor.
Microintreprinderile au inregistrat un volum de creante de 58,8 miliarde lei, cea mai mare concentrare gasindu-se in intervalul mediu de cifra de afaceri al sectorului, cu aproape 20 miliarde lei, reprezentand 33,6% din total. Primele trei sectoare care cumuleaza cele mai mari volume sunt constructiile cu aproape 10 miliarde lei, activitatile profesionale cu 7,4 miliarde lei si 6,9 miliarde lei.
Un alt aspect ingrijorator este si durata mare de incasare a creantelor, care duce mai departe la neplata datoriilor si afecteaza direct nivelul de lichiditati al firmelor din sector. Pentru companiile cu cifra de afaceri de pana in... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 13:25
Temperatura impusa de Directia Sanitar Veterinara (DSV) comerciantilor de produse alimentare pentru congelarea pestelui este probabil direct proportionala cu anvergura comerciantului, este de parere presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, referindu-se la corespondenta dintre Selgros si DSV, intr-o conferinta in care a prezentat rezultatele controlului realizat recent la Selgros.
Acesta a sustinut ca echipamentele cu care Selgros realizeaza congelarea pestelui nu respecta standardele romanesti si europene si este posibil ca o parte din raioanele de produse congelate din peste de la acest comerciant sa fie desfiintate de ANPC.
"Echipamentele cu care Selgros realizeaza congelarea pestelui nu respecta standardele romanesti si europene", a afirmat presedintele ANPC.
Acesta a declarat ca produsele din peste de la Selgros sunt depozitate la o temperatura care ajunge pana la 12 grade.
"Rafturile de prezentare a produselor pescaresti proaspete trebuie sa asigure temperatura de depozitare asa cum a prevazut-o producatorul: 0-2 grade, maxim 4 grade pentru anumite sortimente. Din masuratorile si in urma actiunilor noastre, temperatura la raft pe o fata avea zero grade, ca statea pe gheata, iar pe cealalta fata avea 7 grade, 8 grade, 12 grade. Ce replica operatorul economic? 'Avand in vedere abrogarea ordinului 100, noi nu mai trebuie sa il acoperim cu gheata'. Dar ei totusi incalca conditiile de depozitare si de... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 17:44
Curtea de Apel Bucuresti obliga Sectia pentru procurori a CSM sa-i recunoasca fostei sefe a DNA Laura Codruta Kovesi gradul profesional corespunzator Parchetului pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Decizia a fost luata miercuri, dar nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs in termen de 15 zile, transmite Agerpres.
Amintim ca, pe 11 iulie, procurorul general, Augustin Lazar, a decis delegarea Laurei Codruta Kovesi, revocata de la conducerea DNA, in functia de procuror la Serviciul de indrumare si control din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Insa in luna octombrie ministrul Justitiei, Tudorel Toader afirma ca, urmare a OUG adoptate de Guvern pentru modificarea Legilor Justitiei, Laura Codruta Kovesi, daca are gradul de procuror cu rang de tribunal, nu poate ramane la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In noiembrie, Sectia pentru procurori a CSM a respins cererea fostei sefe DNA de recunoastere a gradului profesional corespunzator Parchetului General.
De asemenea, Sectia pentru procurori a CSM a respins in februarie plangerea prealabila formulata de Kovesi fata de refuzul de a i se recunoaste gradul profesional corespunzator pentru Parchetul General.
Vezi si: Ce atributii are Kovesi la sefia Serviciului de indrumare si control din cadrul Parchetului GeneralTariceanu spune ca numirea lui Kovesi la Parchetul General reprezinta un gest de aroganta si sfidare al lui Augustin Lazar... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 13:02
Sectia pentru procurori a CSM a respins marti plangerea prealabila formulata de fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi fata de refuzul de a i se recunoaste gradul profesional corespunzator pentru Parchetul General, decizia fiind anuntata cu putin timp inainte ca fosta sefa DNA sa fie audiata in Comisia LIBE si cea de control bugetar din Parlamentul European, pentru postul de procuror-sef european.
"Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea, ca neintemeiata, a plangerii prealabile formulata de doamna LAURA CODRUTA KOVESI, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul teritorial Sibiu, in prezent delegata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impotriva Hotararii Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr.673/06.11.2018", se arata in decizia anuntata oficiala cu putin timp inaintea audierii lui Kovesi in Comisia LIBE a PE, pentru postul de procuror-sef european..
"Plangerea prealabila formulata de doamna procuror Laura Codruta KovesiI impotriva Hotararii nr. 673/06.11.2018 a Sectiei pentru procurori" a fost ultimul punct inscris pe ordinea de zi a sedintei de marti a Sectiei pentru procurori a CSM.
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins in 6 noiembrie 2018 solicitarea lui Kovesi de recunoastere a gradului profesional corespunzator pentru Parchetul General, asta dupa ce... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 19:03
Presedintele director al TVR Doina Gradea s-a prezentat marti la Comisia de Cultura din Camera Deputatilor, unde a fost chemata sa dea explicatii in legatura cu acuzatiile de cenzura si presiuni editoriale.
Sefa TVR a invocat insa clauze de confidentialitate si a refuzat sa raspunda la multe dintre intrebari.
Gigel Stirbu, presedintele Comisiei, a propus ca discutia sa fie centrata pe scrisoarea deschisa transmisa de mai multe organizatii si asociatii media referitoare la situatia ingrijoratoare in care se afla Televiziunea Publica (TVR/SRTv), despre finantarea festivalului Cerbul de Aur si contracte pe care le au invitati si colaboratori ai SRTv.
"Scrisoarea este tendentioasa. Televiziunea publica trece printr-o perioada de relaxare, dupa plata datoriilor istorice. Am inceput relaxarea televiziunii publice. Din ianuarie 2019, TVR 1 si 2 vor fi distribuite in HD", a spus Gradea in deschiderea alocutiunii.
Toate afirmatiile din scrisoare, a spus ea, sunt extrase din ultimul raport al comisiei de etica si arbitraj la care au adaugat multe comentarii fara a avea dovezi. Gradea de altfel de in judecata Comisia de Etica pentru raport.
"Multe lucruri punctate acolo sunt... folclor. Nu se poate sa ajungem la acest nivel. Sa fim convocati aici si dumneavoastra sa fiti nevoiti... Nu a fost niciun element de cenzura de cand sunt eu in televiziune care sa aiba legatura cu persoana mea.
Totul a fost facut doar in baza atributiilor date de Legea 41. Nu pot intelege de... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 17:45
Regulamentul pentru modificarea conditiilor de creditare aprobat de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei priveste indeosebi creditele mici, care sunt si cele mai periculoase, insa nu va fi o schimbare majora in ceea ce priveste creditarea imobiliara, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Aceasta reglementare priveste indeosebi creditele mici. Ele sunt si cele mai periculoase. Credite de nevoi personale, credite pentru un aragaz, pentru un televizor. Creditele mari, la locuinte, in general au avut rate de neperformanta mai mici. Ratele mari de neperformanta au fost la creditele joase. In general, in Romania, nu a fost o avalansa de cumparari de locuinte si nu va fi nici de aici incolo, din pacate.
Daca facem niste socoteli o sa vedem ca in timp ce in Statele Unite ale Americii din totalul creditarii 20% erau credite de consum si 80% credite imobiliare, incoace spre Marea Britanie, Franta Germania, tot pe acolo, sau intre 70 si 80% credite pentru locuinte, prin Polonia si Cehia 50%, 40% prin Ungaria, la noi creditele pentru locuinte din totalul creditelor nu depaseau 20%. Tot pe aici vom ramane. In general, cine are bani sa-si ia o locuinta are si un venit mai mare. Nu va fi o schimbare majora in ceea ce priveste creditarea imobiliara", a spus Adrian Vasilescu.
Acesta a explicat ca, in momentul de fata, dupa sistemul vechi, media pietei in ceea ce priveste gradul de indatorare era... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 09:41
Banca Nationala a Romaniei a votat miercuri limitarea gradului de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice, atat cele ipotecare, cat si de consum, reprezentand o premiera dupa anul 2007. Noul regulament va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019.
Astfel, potrivit unor surse citate de Profit.ro, pentru creditele in lei gradul maxim de indatorare va fi de 40%, iar pentru cele in euro de 20%. La creditele ipotecare pentru achizitia unei locuinte, gradul maxim creste cu 5% daca debitorul nu are sau nu a avut alta locuinta proprietate personala.
Bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) pot sa depaseasca aceasta limita pentru debitorii cu venituri mai mari decat salariul mediu pe economie, dar numai pentru credite reprezentand 15% din creditele acordate in trimestrul anterior. Exceptia nu se aplica creditelor de peste 250.000 de euro (echivalent in lei) . Pragurile vor fi calculate la veniturile nete ale debitorilor.
Decizia a fost luata dupa ce BNR s-a aratat ingrijorata de cresterea accelerata a creditarii persoanelor fizice din ultimii ani, mai ales de evolutia gradului de indatorare a persoanelor fizice cu venituri reduse.
Ultimul raport privind stabilitatea financiara publicat de Banca Centrala arata ca persoanele din grupa de venit cea mai joasa aveau un grad de indatorare de 53%, fata de 20% in cazul debitorilor care castiga peste dublul salariului mediu pe economie.
BNR a introdus, pentru prima data, limitari explicite ale gradului de... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 17:11
Sapte membri ai Consiliul de Administratie (CA) al Televiziunii Romane i-au transmis Doinei Gradea o scrisoare deschisa in care se delimiteaza de ea si cer o sedinta extraordinara pentru a discuta despre emisiunea "Stare natiei" prezentata de Dragos Patraru, care a fost scoasa din grila TVR.
"Ne adresam pe aceasta cale pentru a va atentiona ca Televiziunea Romana are ca for suprem si legal de conducere Consiliul de Administratie (CA), for care nu poate fi desconsiderat si ignorat prin decizii unilaterale ale dumneavoastra, ale Comitetului Director, ale Departamentului Juridic sau ale altor structuri interne ale TVR.
Spre deosebire de acestea din urma, Consiliul de Administratie al TVR nu va este subordonat ci este forul care, printre alte atributii conferite prin Legea nr. 41/1994, 'aproba conceptia de dezvoltare a societatii si normele privitoare la strategia si structura programelor; supravegheaza respectarea modului in care societatea isi indeplineste obligatiile asumate in schema de programe si in licenta de emisie eliberata de Consiliul National al Audiovizualului'", si-au inceput cei sapte scrisoarea publicata de unul dintre membri pe blogul sau.
Acestia spun ca acelasi act normativ precizeaza si ca "autonomia si independenta editoriala a serviciilor publice de radiodifuziune si de televiziune sunt garantate prin lege, iar programele acestora sunt ocrotite de orice ingerinte ale autoritatilor publice, precum si de influentele oricaror partide, formatiuni... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 14:39