Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a declarat joi ca Franta va introduce "incepand din 2019" o taxa nationala pentru gigantii din domeniul digital, daca discutiile care se poarta in prezent la nivel european pentru o mai buna taxare a gigantilor Internetului nu vor ajunge la un rezultat, informeaza Reuters si AFP.
Propunerea dezbatuta in prezent a fost prezentata in luna martie de Comisia Europeana si vizeaza in principal gigantii americani ai Internetului: Google, Apple, Facebook si Amazon, reuniti sub acronimul GAFA. Propunerea vizeaza introducerea rapida a unei taxe de 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activitati (publicitate sau revanzarea datelor personale), pana cand va fi negociata o solutie la scara mondiala in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
"Am obtinut ieri un acord cu vice-cancelarul german cu privire la acest subiect si mi-am dat ragaz pana in luna martie pentru a ajunge la un acord la nivel european cu privire la gigantii din domeniul digital", a declarat Bruno Le Maire pentru postul de televiziune France 2. In cazul in care negocierile vor esua "o vom face la nivel national, incepand din 2019. Ii vom taxa pe gigantii digitali daca statele europene nu isi asuma responsabilitatea", a adaugat Le Maire.
Franta, tara care se afla la originea acestei initiative, spera ca pana la finele acestui an va fi adoptata o directiva europeana cu privire la taxarea GAFA. Insa unele state membre UE... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 10:22
Comisia Europeana propune un nou impozit comunitar, care sa taxeze companiile din domeniul tehnologiei informationale, cum sunt Google si Facebook, in functie de zona obtinerii profitului, nu de locul in care isi au sediul.
"Comisia Europeana a propus miercuri noi reglementari pentru a se asigura ca activitatile de afaceri din domeniul digital sunt taxate intr-un mod corect si care sa favorizeze cresterea economica in spatiul Uniunii Europene", anunta Comisia Europeana intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.
"Propunerile de acum intervin in contextul in care statele membre cauta solutii permanente si durabile pentru a asigura o distribuire corecta a impozitelor obtinute din activitatile online, dupa cum liderii UE au solicitat in mod urgent in octombrie 2017. Profiturile din activitati lucrative precum comercializarea de date si continut nu intra sub incidenta actualelor reglementari fiscale", subliniaza Comisia Europeana.
"Se va considera ca o platforma digitala va avea o prezenta impozabila ori o prezenta permanenta intr-un stat membru daca indeplineste unul dintre urmatoarele criterii: este depasit pragul de venituri anuale de sapte milioane de euro intr-un stat membru; exista peste 100.000 de utilizatori intr-un stat membru intr-un an fiscal; sunt semnate peste 3.000 de contracte de afaceri pentru servicii digitale intre o companie si utilizatori intr-un an fiscal", argumenteaza Comisia Europeana. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana vrea... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 15:44
Barney Jones, in varsta de 37 de ani, un fost director de vanzari, este cel care a alertat guvernul britanic cu privire la evaziunea fiscala practicata de Google in aceasta tara. Actiunile sale au adus un plus de 130 de milioane de lire sterline in trezoreria britanica.
Jones a ajutat la demascarea modului in care Google evita sa plateasca taxe in Marea Britanie. El a inmanat anchetatorilor mii de mailuri care au dezvaluit mecanismul prin care gigantul IT evita plata taxelor in regat, scrie The Independent.
Google trebuie sa plateasca taxe restante de 130 milioane de lire sterline, in Marea Britanie
El sustine ca Marea Britanie trebuie sa creeze mecanisme de incurajate pentru ca oamenii sa dezvaluie felul in care multinationalele evita sa plateasca taxe. Apelul sau vine in conditiile in care Comisia Europeana a fost solicitata sa investigheze intelegeri controversate cu companiile multinationale privind taxele.
Jones admite ca, acum 3 ani, cand a dezvaluit continutul ...citeste mai departe despre "Povestea angajatului care a costat Google 130 de milioane de lire sterline" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 12:39
Guvernul britanic a anuntat ca va introduce o taxa de 25% din profiturile obtinute de companii in aceasta tara, dar care sunt inregistrate oficial in alt stat. Expertii avertizeaza insa ca aceasta masura ar putea incalca tratatele fiscale internationale.
Supranumita "taxa Google", ea vizeaza giganti IT, dar si alte multinationale, cum ar fi Starbucks.
Wall Street Journal avertizeaza ca din cauza unor tratate in vigoare - multe dintre ele fiind bilaterale si negociate in mod individual de-a lungul anilor - aceste companii sunt capabile sa isi mute profiturile in offshore, unde platesc biruri mult mai mici, evitand taxarea in tari precum Marea Britanie, unde ar fi achitat sume uriase.
Oficialii Google si Facebook, companii vizate de aceasta taxa, au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.
Tratatele, un zid pentru aceasta taxa
Multe dintre acorduri au fost semnate inainte de aparitia comertului online, iar acum ele stau in calea taxei anuntate de Marea Britanie, care ar ...citeste mai departe despre "Marea Britanie pregateste "taxa Google": Marele zid de care s-ar putea lovi guvernul de la Londra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:40
Un fost angajat al Google continua razboiul impotriva Google in Marea Britanie cu o serie de acuzatii la adresa gigantului online, in privinta modalitatilor prin care Google evita plata taxelor.
Barney Jones a lucrat la Google din 2002 in 2006 si spune ca are peste 100.000 de e-mail-uri care expun evitarea imorala a platii taxelor. El sustine ca Google are un sistem prin care directioneaza profiturile prin Irlanda, catre paradisul fiscal din Bermuda, evitand astfel impozitarea veniturilor sale din Marea Britanie, scrie "The Daily Mail".
Nu sunt primele acuze de acest fel la adresa gigantului online, saptamana trecuta fiind una dificila pentru filiala din Marea Britanie. Matt Brittin, vicepresedinte al Google, a fost supus unui adevarat tir de intrebari de catre parlamentarii britanici, care au acuzat compania de "evitare calculata si lipsita de etica a platii taxelor".
Astfel, Google a platit doar 7,3 milioane de lire sterline catre statul britanic, desi a avut o cifra de afaceri de 3 miliarde de lire sterline.
Citeste mai multe despre Google, banuit de evaziune fiscala masiva in Marea Britanie pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 11:04
Guvernul francez este interesat de felul in care companiile americane Google, Facebook si Amazon fac o gramada de bani de pe urma utilizatorilor din Hexagon, dar totusi, platesc prea putine taxe catre statul francez.
Prin urmare, presedintele Francois Hollande a cerut un raport pe aceasta tema, pregatind, pare-se, impozitarea internetului.
Potrivit New York Times, raportul, prezentat la finalul saptamanii trecute, le vizeaza pe companiile care colecteaza datele utilizatorilor. Aceste companii, in mare parte, aduna informatii despre anumite persoane pentru publicitate directionata. Taxa va fi aplicata proportional cu numarul de utilizatori pe care o companie IT ii atrage.
Google are venituri anuale mai mari de 30 de miliarde de dolari din publicitate. Doua miliarde de dolari dintre acestea sunt aferente activitatii din Franta. Cum Google nu este o companie franceza, nu trebuie sa plateasca taxe pentru intreaga suma.
Batalia Hexagonului cu firmele de IT nu este una noua. In octombrie, Guvernul a propus o lege prin care motoarele de cautare ar trebui sa plateasca pentru articolele - stiri daca doreau ca acestea sa apara la cautari. Nici pe vremea lui Sarkozy, companiile de internet nu au fost scutite de emotii. Fostul presedinte a adus in discutie taxarea publicitatii pe internet.
Cei de la Google au declarat ca internetul ofera oportunitati multiple de crestere economica, respectiv creare de locuri de munca.
Propunerea presedintelui Frantei are nevoie de... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:32
Guvernele europene vor sa reduca deficitele bugetare si isi indreapta atentia catre multinationale din SUA, in special asupra unor giganti ai Internetului cum sunt Google si Amazon, care platesc taxe mici sau deloc in Europa, chiar daca obtin in regiune venituri de ordinul miliardelor de dolari.
Google a raportat anul trecut venituri de peste 4 miliarde de dolari in Marea Britanie, unde a platit taxe de numai 10 milioane de dolari, iar autoritatile fiscale, parlamentari si concurenti ai companiei in Europa considera ca este incorect, relateaza New York Times.
"De ce manipulati conturile astfel incat sa nu platiti taxe pe profit in Marea Britanie?", i-a intrebat Margaret Hodge, membru in Parlamentul britanic, pe reprezentanti ai Google, Amazon si Starbucks, intr-o audiere care a avut loc saptamana trecuta.
In Franta, fiscul a mers mai departe. Amazon a fost informata ca are de platit taxe si penalitati legate de "impartirea veniturilor intre jurisdictii straine" in perioada 2006-2010. Si alte companii, intre care Google, se afla in vizorul autoritatilor franceze.
"Chiar daca Internetul este o zona a libertatii, nu trebuie sa fie una in afara legii. Regulile fiscale trebuie sa poata fi aplicate si acestor activitati", a declarat Najat Vallaud-Belkacem, purtator de cuvant al guvernului francez.
Google, Amazon, Starbucks si alte companii aflate in atentia autoritatilor fiscale sustin ca nu fac nimic incorect. Ele folosesc strategii complexe de contabilitate... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 17:39
Mai multe companii europene de telecomunicatii, printre care France Telecom (ce detine Orange), Telefonica si Deutsche Telekom, spun ca Google ar trebui sa plateasca o taxa pentru permiterea difuzarii YouTube, o companie care apartine companiei de Internet.Potrivit companiilor de telecomunicatii, site-uri precum YouTube ocupa o buna parte din latimea de banda a retelelor si cauzeaza o explozie de trafic, relateaza Financial Times. In timp ce firmele de telecomunicatii cheltuie miliarde de euro pentru a-si imbunatati permanent retelele, ca sa faca fata noului trafic, Google plateste putin sau chiar nimic pentru difuzarea continutului, desi castiga miliarde de pe urma acestor site-uri. Prin urmare, Google ar trebui sa compenseze intr-un fel grupurile de telecom, sustine Cesar Alierta, presedinte al Telefonica. "Tipii de la Google se folosesc de retele si nu platesc nimic", a spus acesta. Pentru a creste presiunea asupra Google, grupurile de telecom vor sa se alieze cu trusturile de media, care, la randul lor, sunt suparate pe compania americana din cauza faptului ca distribuie gratuit continutul produs de ele. Stephane Richard, directorul executiv al France Telecom, a declarat ca furnizorii de continut si operatorii de retele sunt "victime" si nu pot accepta aceasta situatie. mai mult
Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 00:11
Vodafone Abonamente Mobil Fix Date;cele mai avantajoase solutii1 RON Google a decis sa reduca taxa pentru intreruperea abonamentului la telefonul mobil Nexus One de la 350 de dolari, la doar 150 de dolari, dupa ce autoritatile americane au cerut informatii despre aceste taxe. Compania a precizat ca taxa de 150 de dolari va fi aplicata noilor clienti al T-Mobile, in timp ce abonatii Deutsche Telekom AG trebuie sa plateasca doar 50 de dolari, potrivit Reuters.Decizia vine dupa ce Comisia Federala a Comunicatiilor din SUA a cerut mai multor companii care ofera telefonie mobila si servicii wireless sa explice detalii despre informatiile pe care le dau clientilor cu privire la aceste taxe.In afara de Google, au mai trebuit sa dea explicatii si Sprint Nextel Corp, AT&T Inc, Verizon Wireless si Vodafone Group.Comisia le-a spus companiilor ca, din moment ce nu exista un standard privind taxele de intrerupere a abonamentului, clientii trebuie sa stie ce ii asteapta cand se aboneaza la un astfel de serviciu.Autoritatile americane au inceput sa investigheze aceste taxe anul trecut, cand Verizon Wireless, cel mai mare operator de telefonie mobila din SUA, a dublat suma pe care abonatii trebuie sa o plateasca daca vor sa renunte la contract. mai mult
Joi, 25 Februarie 2010, ora 15:22