Comisia Europeana a amendat miercuri Google, divizie a grupului Alphabet, cu 1,49 de miliarde de euro pentru blocarea publicitatii companiilor concurente in rezultatele cautarilor, aceasta fiind a treia penalizare aplica companiei in ultimii doi ani.
Google a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata impunand o serie de clauze restrictive in contractele cu site-urile internet ale tertilor, ceea ce ia impiedicat pe rivalii Google sa afiseze pe site-urile respective anunturi publicitare proprii asociate cu rezultatele cautarilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
"Comisia a amendat Google cu 1,49 EUR miliarde de euro pentru utilizarea abuziva ilegala a pozitiei sale dominante pe piata serviciilor de intermediere in materie de anunturi publicitare asociate cu cautarile online. Google si-a consolidat pozitia dominanta in materie de anunturi publicitare asociate cu cautarile online si s-a protejat impotriva presiunii concurentiale prin impunerea unor restrictii contractuale anticoncurentiale pe site-urile de internet ale tertilor", a afirmat in comunicat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei.
Vestager a explicat ca acest lucru este ilegal din punctul de vedere al normelor antitrust ale Uniunii Europene.
Comportamentul abuziv a durat peste 10 ani si a impiedicat alte societati sa concureze pe baza meritelor si sa inoveze. In acelasi timp, acest comportament a impiedicat consumatorii sa se bucure de avantajele... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 14:46
Apelul facut de juristii Google in fata Comisiei Europene, care decis sa amendeze gigantul IT cu 2,4 miliarde de euro, nu pare sa aiba sanse de reusita, crede un analist european.
Leonid Bershidsky, analist comentator pentru Bloomberg, aminteste faptul ca directorii companiei s-au multumit sa practice acelasi joc ani in sir pe piata europeana, ignorand schimbarile in legislatia anticoncurentiala, ca si precedentul creat de amenda primita de Microsoft.
Intentia Google de a nu ceda in fata pretentiilor financiare ridicate de organismul executiv din UE ar putea a se transforme intr-o pierdere uriasa pe care compania sa o inregistreeze pe cea mai mare piata din afara SUA, crede acesta.
Dosarul Google, in care comisarul Margrethe Vestager a anuntat amenda record, are o vechime de 7 ani. A debutat cu plangerea depusa de un portal britanic de analiza si prezentare a ofertelor, dupa ce acesta s-a trezit concurat de propriul serviciu al companiei americane, actualul Google Shopping.
In 2014, Google a fost pe punctul de a ajunge la o intelegere cu CE, dar nu una care sa satisfaca si pretentiile reclamantilor, care s-au si inmultit intre timp.
Prinsa intre rezultatele oferite de cautarea organica si afisarile unor produse si servicii promovate prin intermediul motorului sau de cautare, compania a ales sa merga inainte, sperand intr-o reglare cat de cat pasnica a conturilor.
Numai ca, intre timp, numarul de anunturi publicitare plasate de Google pe paginile de... mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 05:56