Taxele speciale instituite de guvernul ungar asupra operatorilor din sectorul telecomunicatiilor si celui de retail - taxe care au afectat mai ales companii cu actionariat strain - nu incalca legislatia europeana, a decis marti Curtea de Justitie a UE (CJUE), transmite agentia DPA.
Guvernul ungar a introdus in anul 2010 o serie de taxe speciale percepute companiilor de telecomunicatii, energetice si de distributie. Cum aceste companii sunt majoritatea straine, cei care au criticat noile taxe le-au considerat a fi o masura protectionista, chestiune care a antrenat si divergente intre Budapesta si Bruxelles, in plus fata de disputele pe tema statului de drept.
Prin urmare, compania de telecomunicatii Vodafone, inregistrata in Olanda, si societatea de distributie britanica Tesco s-au adresat justitiei europene, dar CJUE nu le-a dat castig de cauza.
Potrivit instantei europene, aceste taxe - care cresc in functie de cifra de afaceri - nu sunt discriminatorii, intrucat ele afecteaza in mod egal orice companie cu o prezenta semnificativa pe piata. Faptul ca cele mai mari companii de acest fel cu activitate in Ungaria au actionariat majoritar strain este ''o chestiune de imprejurare'', se arata in verdictul CJUE.
Dar, intr-o decizie separata, instanta europeana a dat un verdict impotriva Budapestei in dosarul in care compania Google a contestat o amenda de 3,1 milioane de euro ce i-a fost aplicata pentru refuzul de a depune o declaratie fiscala in vederea stabilirii... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 19:24
Google va efectua investitii suplimentare de trei miliarde de euro (3,32 miliarde de dolari) pentru extinderea centrelor sale de date din Europa, a anuntat vineri directorul general Sundar Pichai, transmite Reuters.
Gigantul american al internetului are centre de date in Finlanda, Olanda, Irlanda si Belgia.
In centrul din Hamina, Finlanda, Google va majora investitiile cu 600 de milioane de euro, astfel incat valoarea totala a investitiilor in aceasta unitate va ajunge la doua miliarde de euro, a anuntat premierul finlandez Antti Rinne, la o conferinta de presa comuna cu Sundar Pichai. mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 11:15
Google a recunoscut ca angajatii sai au acces la inregistrarile aplicatiei Assistant Google, dupa dezvaluiri ale radioteleviziunii belgiene VRT, precizand in acelasi timp ca aceasta poate inregistra si daca nu a fost activata de utilizatori.
Compania explica faptul ca specialisti in limbaj asculta inregistrarile utilizatorilor aplicatiei de asistenta vocala pentru a imbunatati capacitatea sa de intelegere a diferitelor limbi si accente.
O munca "necesara crearii de produse precum Assistant Google", a adaugat grupul.
Radioteleviziunea belgiana VRT a relatat ca a putut asculta peste o mie de inregistrari provenite de la dispozitive din Belgia si Olanda, intre care 153 captate accidental.
Printre inregistrari se numara si unele in care utilizatorii vorbesc despre viata lor amoroasa sau despre copiii lor sau furnizeaza informatii personale, cum ar fi adresa lor.
Google afirma ca echipele sale ancheteaza scurgerea de date audio al carei autor este un angajat "care nu a respectat politica de securitate a datelor".
"Vom face o examinare completa a dispozitivelor noastre de securitate pentru a evita repetarea situatiei", a promis compania.
Google a mai transmis ca angajatii sai nu au acces decat la 0,2% din inregistrari si ca acestea "nu sunt asociate conturilor de utilizatori".
In mod normal, Assistant Google nu se activeaza decat atunci cand utilizatorul face asta, apasand pe un buton sau spunand 'Hey Google'.
Compania recunoaste ca aplicatia poate... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 17:22
Google a transferat 19,9 miliarde de euro (22,7 miliarde dolari) in paradisul fiscal din insulele Bermude, in 2017, prin intermediul unei companii paravan inregistrata in Olanda, in cadrul unui aranjament care ii permite sa isi reduca obligatiile fiscale, potrivit documentelor depuse la Camera de Comert din Olanda.
Suma transferata in 2017 prin intermediul Google Netherlands Holdings este cu aproximativ 4 miliarde de euro mai mare decat cea din 2016, potrivit documenttelor depuse pe 21 decembrie.
"Platim toate taxele datorate si respectam legislatia fiscala in toate tarile unde operam, in toata lumea", potrivit unui comunicat al Google.
"Google, ca si alte companii multinationale, plateste marea majoritate a taxelor corporative in tara sa de origine si am platit in ultimii 10 ani un impozit efectiv de 26%", a explicat compania.
Timp de peste un deceniu, acest aranjament a permis grupului Alphabet, compania mama a Google, sa plateasca impozite mai mici de 10% pe profiturile obtinute in afara SUA, echivalente cu aproximativ un sfert din impozitul mediu din pietele sale externe.
Filiala din Olanda este folosita pentru transferarea veniturilor obtinute din redeventele obtinute in afara Statelor Unite catre Google Ireland Holdings, o afiliata din Bermuda, unde companiile nu platesc impozit pe venit.
Strategia, cunoscuta sub numele de "Double Irish, Dutch Sandwich", este legala si permite Google sa evite activarea taaxelor americane sau europene pentru... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 08:17
Romania se situeaza in a doua jumatate a clasamentului global Black Friday 2017, cu un procent din 2,4% in totalul istoricului cautarilor online, in timp ce, per ansamblu, tara noastra a inregistrat un salt de 21% la volumul de cautari centralizate in acea zi, releva un studiu realizat de Google, transmis joi AGERPRES.
"Din punct de vedere al cautarilor de Black Friday, Romania nu se afla de data asta la coada clasamentului. Suntem in a doua jumatate a acestuia, intre Polonia si Ungaria, la 2,4% din totalul cautarilor globale.
Noi ne uitam intotdeauna pe date din anul anterior, avem doar istoricul cautarilor si acolo putem sa ne uitam. Evident, Statele Unite sunt foarte departe, dar Romania se afla intr-o pozitie favorabila pentru retaileri si pentru faptul ca nu suntem de foarte multa vreme in fenomenul Black Friday.
In ceea ce priveste comportamentul cumparatorului de Black Friday, de la un la altul, Romania este o tara stabila, nu mai creste atat de mult, dar avem si tari marcate cu rosu, care au cresteri spectaculoase.
Aici avem Elvetia, unde locul acestei tari era ocupat cu un an in urma de Japonia, de exemplu. De asemenea, pentru Franta, sarbatoarea de Black Friday a inceput sa devina un fenomen, la fel si Germania, Belgia si Olanda.
In acest segment de analiza se observa ca Romania ramane stabila. In regiunea noastra, Romania este foarte stabila, an la an se afla cam in aceeasi zona, nu sunt fluctuatii majore, o crestere de 21% in 2017 fata de 2016.... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 17:30
Google, parte a grupului Alphabet, a transferat in 2016 suma de 15,9 miliarde de euro (19,2 miliarde dolari) intr-o firma paravan inregistrata in Insulele Bermude, pentru a economisi in anul respectiv taxe de cel putin 3,7 miliarde de dolari, potrivit declaratiilor oficiale depuse de companie in Olanda.
Compania se foloseste de doua structuri, cunoscute sub numele de "Double Irish" si "Dutch Sandwich", pentru a-si proteja majoritatea profiturilor de impozite. Aceste structuri implica transferarea veniturilor dintr-o subsidiara irlandeza intr-o companie olandeza care nu are angajati, iar de acolo intr-o cutie postala din Insulele Bermude detinuta de o alta companie inregistrata in Irlanda.
Suma de bani transferata de Google in 2016 prin aceasta structura fiscala a fost cu 7% mai mare fata de anul anterior, potrivit declaratiilor depuse de companie la Camera de Comert din Olanda, pe 22 decembrie, facute publice marti.
Informatia a fost publicata pentru prima oara de publicatia olandeza Het Financieele Dagblad.
"Platim toate taxele datorate si respectam legislatia fiscala in fiecare tara din lume in care desfasuram activitati. Ramanem dedicati sa contribuim la dezvoltarea ecosistemului online", a afirmat intr-un comunicat un purtator de cuvant al Google.
Google este presata de institutiile de reglementare si de autoritatile guvernamentale ale unor state din toata lumea pentru ca nu plateste taxe suficiente. Anul trecut, Google a scapat de plata unor taxe de... mai mult
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 08:49
BuzzFeed, o platforma media si de entertainment foarte populara in SUA, a adus in echipa sa un fost angajat al Google, care se va ocupa de extinderea operatiunilor in Europa.
E vorba de Kate Burns, care va ocupa pozitia de manager general pentru Batranul Continent, informeaza The Guardian.
Ea a fost primul angajat al Google din afara Marii Britanii. In 2011, a ajuns sa conduca operatiunile gigantului IT pentru regiunea ce cuprinde Regatul Unit, Irlanda, Belgia, Olanda si Luxemburg.
Un director al Google a demisionat si renunta la cariera: Iata motivul (Foto)
De ...citeste mai departe despre "Destinatie surpriza pentru un fost oficial Google: La ce companie va lucra" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 15:31
Google si Ikea se arata tot mai interesate de energia verde si au dezvaluit cate un nou acord semnat cu companii din aceasta industrie. Ikea, retailerul suedez de mobilier, a facut cel mai mare pas de pana acum in industria energiei regenerabile, prin cumpararea unui parc eolian cu 55 de turbine, amplasat in Texas, principalul stat american producator de astfel de energie.
La randul lor, cei de la Google au semnat un acord pe zece ani prin care au cumparat energia produsa de cele 19 turbine din ferma eoliana de langa noul lor centru de date din Olanda, in care americanii investesc 600 de milioane de euro.
Aceste doua tranzactii, separate, sunt ultimele investitii facute de cele doua companii in energie regenerabila, scrie Financial Times.
La cat se ridica investitiile celor doua companii in energia verde
Google a investit, pana acum, peste un miliard de dolari in astfel de proiecte, iar Ikea a anuntat ca are in plan investitii de 1,9 miliarde de dolari in energie solara si eoliana pana la sfarsitul lui 2015. Suedezii au facut prima achizitie din industria americana de energie eoliana in prima parte a acestui an, cand a cumparat o mica ferma din Illinois.
Compania a precizat ca este intentioneaza sa detina si sa opereze 279 de turbine eoliene in noua tari, ca parte a planurilor sale de a consuma, la nivel global, numai energie regenerabila pana in 2020.
Proiectele de energie regenerabila sunt atragatoare pentru companiile care doresc sa-si imbunatateasca... mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 16:45
Google va construi un centru de date in nordul Olandei, investitie de 600 de milioane de euro, a anuntat compania.
Purtatorul de cuvant al companiei, Mark Jansen a spus ca o parte a parcului va incepe sa functioneze in a doua jumatate a anului 2016, fiind create 150 de locuri de munca, informeaza Reuters.
Google mai are trei mari centre de date in Europa, in Irlanda, Finlanda si in Belgia.
Noua locatie, Eemshaven, se va intinde pe 44 de hectare si a fost ales datorita livarii stabile de energie, a mai spus Jansen. mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 14:25