Compania Google pregateste lansarea unei versiuni cenzurate a motorului de cautari online pentru piata din China, aplicatia fiind conceputa pentru a bloca site-uri si termeni despre drepturile omului, democratie, religie si proteste, afirma surse citate de publicatia The Intercept.
Proiectul, denumit "Dragonfly", este in curs de elaborare din primavara anului 2017, iar activitatile s-au intensificat dupa intalnirea pe care directorul general Google, Sundar Pichai, a avut-o cu un oficial chinez de rang inalt.
Programatorii si inginerii companiei Google au creat o aplicatie pentru sistemul Android, numita "Maotai" sau "Longfei". Aplicatia a fost deja prezentata Guvernului chinez, iar versiunea finala ar urma sa fie lansata in urmatoarele sase-noua luni, dupa aprobarea de catre Guvernul de la Beijing.
Planul constituie o modificare fundamentala in politicile Google pe piata chineza si va marca o premiera in aproape zece ani.
In prezent, cei mai multi utilizatori de Internet din China nu pot accesa serviciile Google, deoarece acestea sunt blocate prin sistemul "Great Firewall". Noua aplicatie Google va respecta reglementarile chineze privind cenzura, restrictionand accesul la continutul online pe care Administratia comunista condusa de Xi Jinping il considera nefavorabil, precizeaza The Intercept.
Administratia de la Beijing blocheaza informatiile online despre disidenti, unele studii academice, idei politice. Spre exemplu, sunt blocate informatii despre... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 21:04
Reprezentantii Google au declarat ca site-ul din Hong Kong unde au fost redirectionate cautarile efectuate de internautii chinezi este supus "cenzurii selective".
"Suntem pe deplin constienti ca Guvernul chinez ar putea, in orice moment, sa blocheze accesul la serviciile noastre. De fapt, am constatat deja cenzura selectiva a unor rezultate pentru anumite cautari efectuate si pe adresa Google.com.hk si pe Google.com", a declarat Davidson, director de politici publice la Google, la o audiere director de politici publice la Google, precizeaza Mediafax.
In ceea ce priveste acuzatiile Guvernului chinez, care considera ca Google si-a incalcat "angajamentul scris" asumat in 2006, cand si-a lansat serviciile in China, Davidson a declarat ca Google si-a respectat promisiunile pe care le-a facut la acel moment.
"Aceasta decizie este in conformitate cu angajamentul luat la lansarea Google.cn, cand am precizat ca vom supraveghea conditiile existente in China, si aici sunt incluse si noile legi si alte restrictii impuse servciilor noastre", a mai spus el.
Davidson a mai subliniat ca Google a fost primul motor de cautare din China "care i-a informat pe internauti atunci cand rezultatele cautarilor lor au fost cenzurare din cauza aplicarii legislatiei chineze".
Reprezentantul Google a mai precizat ca cenzura este o problema care a depasit domeniul apararii drepturilor omului si constituie si un subiect de politica comerciala.
"Cand un Guvern aplica o politica de cenzura care... mai mult
Joi, 25 Martie 2010, ora 12:40
Google Inc. a decis sa inchida versiunea chineza a motorului sau de cautare si a redirectionat cautarile catre un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk, informeaza Reuters, care prezinta o cronologie a operatiunilor companiei americane pe piata chineza.
2000 - Google realizeaza o interfata in limba chineza pentru motorul sau de cautare Google.com, precizeaza Mediafax.
2002 - Google.com devine temporar indisponibil pentru utilizatorii chinezi, companii locale cu acelasi profil de activitate fiind suspectate de interferente.
Iulie 2005 - Google il angajeaza pe Lee Kai Fu, fost executiv al Microsoft, ca sef al diviziei din China. Microsoft da in judecata Google pentru aceasta initiativa, decalrand ca, inevitabil, Lee va furniza informatii private catre Google. Cele doua companii rivale au ajuns la o intelegere in decembrie.
Ianuarie 2006 - Google lanseaza Google.cn in acord cu legile chineze si cenzureaza rezultatele cautarilor. La acel moment reprezentantii Google au declarat ca sunt interesati sa contribuie pozitiv la dezvoltarea Chinei, respectand legislatia locala.
August 2008 - Google lanseaza o paltforma de unde internautii chinezi pot descarca gratuit muzica.
Martie 2009 - China blocheaza accesul la platforma video YouTube, detinuta de Google.
Iunie 2009 - Un oficial chinez acuza Google ca raspandeste continuturi obscene pe internet. Acuzatiile au venit la o zi dupa ce Google.com, Gmail si alte servicii ale Google au fost indisponibile... mai mult
Marti, 23 Martie 2010, ora 16:48
Google Inc. a decis sa inchida versiunea chineza a motorului sau de cautare, disponibila la adresa www.google.cn, si a redirectionat cautarile catre un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk. De mai multe saptamani, pe piata americana si internationala au circulat zvonuri privind retragerea Google de pe piata chineza, incepand din 10 aprilie.
Oficial, Google nu a anuntat inca daca se va retrage sau nu din China, potrivit Mediafax.
Saptamana trecuta, Guvernul chinez a avertizat Google ca ar trebui sa respecte legislatia locala, chiar daca decide sa isi inchida operatiunile pe aceasta piata.
Decizia vine dupa mai multe saptamani de tensiuni intre Beijing si Washington pe teme ce variaza de la libertatea internetului la cursul de schimb al yenului, sanctiunile economice asupra Iranului si Statelor Unite ale Americii si comertul de arme cu Taiwan.
"Google a incalcat angajamentele scrise pe care si le-a luat cand si-a deschis operatiunile pe piata chineza", a declarat un oficial al Biroului de Informatii al Consiliului de Stat din China, care reglementeaza legile internetului, citat de agentia de presa chineza Xinhua.
"Ne opunem ferm politizarii contractelor comerciale si ne exprimam nemultumirea si supararea fata de acuzatiile si practicile nerezonabile ale Google Inc.", a subliniat oficialul.
Google a anuntat, pe 12 ianuarie, ca nu va mai cenzura portalul de cautare online Google.cn.
In prezent, pe langa lansarea portalului google.com.hk, Google a... mai mult
Marti, 23 Martie 2010, ora 11:28
Google controleaza aproape doua treimi din informatiile afisate prin motoarele de cautare. Desi gigantul web s-a supus cenzurii in alte tari, acum este hotarat sa "tina piept" cenzurii din China chiar daca autoritatile decid sa inchida site-ul local.In Turcia, este o infractiune sa aduci ofense intemeietorului tarii, Mustafa Kemal Ataturk. Din aceasta cauza, Google restrictioneaza accesul la clipurile video de pe google.com.tr pe care guvernul turc le considera ilegale.In Germania, Franta si Polonia este ilegal sa publici materiale pro-naziste sau care contesta Holocaustul. Google se supune legilor acestor tari si nu afiseaza linkurile catre site-uri cu astfel de content.In Tailanda, a denigra imaginea monarhului este o infractiune, asa ca Google blocheaza video-urile YouTube care il ridiculizeaza pe regele Bhumibol Adulyadej.Cenzura aplicata de Google este in permanenta legatura cu gradul de transparenta al guvernelor.Din acest motiv, politicile de cenzura ale Google sunt urmarite de "ochii" atenti ai unor guverne precum cel chinez."Cand am intrat prima data pe piata din China, eram constienti de ceea ce ne asteapta. Am crezut ca putem oferi mai multe informatii daca suntem prezenti acolo, pentru ca absenta noastra ar fi insemnat o cenzura mai mare", a declarat purtatorul de cuvant pentru politici publice de la Google. Pe 12 ianuarie, Google a anuntat ca nu va mai cenzura continutul pe site-ul sau din China, dupa ce, in urma unei investigatii, s-a aflat ca hackeri ai... mai mult
Vineri, 19 Martie 2010, ora 23:04
Dupa ce Google a fost tinta atacurilor unor hackeri chinezi, la "varful" companiei sunt discutii aprinse despre cum ar trebui actionat in situatia conflictului dintre gigantul web si statul comunist chinez.CEO-ul Google, Eric Schmidt, ar fi de acord sa se supuna conditiilor impuse de cenzura chineza. El crede ca, pentru poporul chinez, un Google "filtrat" e mai bine decat nimic. In plus, un argument deloc de neglijat, il reprezinta potentialul pietei chineze, una dintre cele mai mari din lume.De cealalta parte co-fondatorul Google, Sergey Brin, este hotarat sa scoata Google din China.Brin, care a ramas marcat de fuga familiei sale din Rusia Sovietica, a fost reticent inca de la inceput in a face afaceri cu China. Dupa ce hackerii chinezi au atacat serverele Google, acum o luna, a decis ca "s-a umplut paharul": Google trebuie sa plece din China.Cine castiga din plecarea Google din China:- Sergey Brin, pentru ca nu-si calca pe principii
- Motorul de cautare Baidu, cel mai mare rival al Google in China
- Comunismul chinez, reconfirmat de castigarea unei batalii cu un dusman "capitalist" atat de puternicCine pierde:- Userii Google chinezi
- Angajatii Google din China
- Actionarii Google, care vor pierde aproximativ 600 de milioane de $ venituri si o oportunitate viitoare extraordinara, avand in vedere amploarea pietei chineze.
- Mediul de business chinez.
Istoricul celor 10 ani de Google, in China
August-septembrie 2000: Google semneaza o intelegere cu NetEase, cea mai mare... mai mult
Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 22:57