Autoritatea de supraveghere in domeniul confidentialitatii a Uniunii Europene, EDPS, a sustinut, miercuri, eforturile UE de a restrange puterea detinuta de Apple, Amazon, Google, divizie a grupului Alphabet, si Facebook, prin masuri mai stricte, sugerand mai multa protectie pentru imbunatatirea drepturilor la viata privata ale utilizatorilor, transmite Reuters.
Comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager si comisarul pentru Industrie Thierry Breton au prezentat, anul trecut, doua seturi de propuneri, Legea pentru Piete Digitale (DMA) si Legea pentru Servicii Digitale (DSA).
DMA prevede obligatii si interdictii, precum punerea unor date la dispozitia companiilor concurente si a autoritatilor de reglementare si interzicerea favorizarii propriilor servicii pe platformele companiilor.
DSA cere platformelor online mari si altor companii de internet sa ia masuri mai ferme pentru combaterea continutului ilegal, sa fie m
ai transparente in legatura cu politicile de publicitate pe platformele lor.
Amenzile, procent din cifra de afaceri
Amenzile pot fi de pana la 10% din cifra globala de afaceri in cazul DMA si de 6% in cazul DSA.
"EDPS saluta propunerea DMA, dorind sa promoveze piete deschise si corecte, precum si procesarea corecta a datelor personale", a anuntat intr-o opinie autoritatea de reglementare din UE, care se asigura ca institutiile uE respecta regulile comunitare privind confidentialitatea.
Aceste comentarii ar putea sa ii incurajeze pe... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 08:45
Facebook ii va transfera pe toti utilizatorii din Marea Britanie de la divizia din Irlanda la cea din California, pentru a-i scoate de sub incidenta legislatiei Uniunii Europene referitoare la confidentialitatea datelor, transmite Reuters.
Schimbarea va intra in vigoare anul viitor si urmeaza modelul unei masuri similare anuntata in februarie de Google.
Facebook, Google si alte companii au sediile europene la Dublin, iar iesirea Marii Britanii din UE va modifica relatia juridica cu Irlanda, care ramane in Uniune.
"Ca si alte companii, Facebook a trebuit sa faca schimbari pentru a reactiona la Brexit si vom transfera responsabilitatile legale si obligatiile fata de utilizatorii din Regatul Unit de la Facebook Ireland la Facebook Inc.
Nu va avea loc vreo schimbare a controlului asupra confidentialitatii datelor sau a serviciilor oferite de Facebook persoanelor din Marea Britanie", a anuntat divizia britanica a a Facebook.
Utilizatorii britanici ai Facebook vor ramane sub incidenta legislatiei britanice referitoare la confidentialitate, care respecta in prezent legislatia GDPR din UE.
Facebook face schimbarea partial pentru ca regimul UE in domeniul confidentialitatii datelor este printre cele mai stricte din lume, potrivit unor persoane apropiate situatiei.
Citeste si:
Donald Trump, dezlantuit pe Facebook dupa ce a pierdut orice sansa la un nou mandat: "Alegeri falsificate, circulati in continuare!" ...citeste mai departe despre "Masura luata de... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 09:24
Google, divizie a grupului Alphabet, va sterge automat istoricul privind locatiile si navigarea utilizatorilor noi, dupa 18 luni, si va facilita accesul tuturor la aplicatiile pentru serviciul de cautare, Maps si YouTube, fara urmarirea navigarii, transmite Reuters.
Actualizarea controlului confidentialitatii datelor are lor in timp ce operatorul celui mai folosit motor de cautare din lume este tot mai urmarit in privinta practicilor de colectare a datelor.
Legile noi referitoare la confidentialitatea datelor din California si Europa au determinat companiile de internet sa isi ajusteze practicile in ultimii doi ani.
Mai multe procese intentate in ultimele luni de consumatori si procurori generali americani acuza Google de inselaciune in colectarea datelor.
Potrivit actualizarii setarilor de catre Google, istoricul vizionarilor de YouTube al utilizatorilor noi va disparea dupa 36 de luni, iar cel referitor la localizare si navigarea pe web va fi sters dupa 18 luni. Utilizatorii pot opta pentru perioade mai lungi sau mai scurte.
Cu toate acestea, Google va putea in continuare sa acceseze si sa stocheze date referitoare la localizare, prin alte mijloace.
Utilizatorii vor putea sa efectueze mai usor cautari "in modul incognito" in motorul de cautare, in Maps si YouTub, doar prin inchiderea fotografiei de profil. Anterior, era nevoie de un click suplimentar in meniul aplicatiei.
Google nu pastreaza un jurnal al activitatii utilizatorilor atunci cand acestia... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 08:28
Google lanseaza in Romania programul "Eroii Internetului", care isi propune sa ajute copiii sa invete sa exploreze Internetul in siguranta si cu incredere. Cu ajutorul acestui program, copiii deprind cunostintele digitale de baza, de siguranta si securitate online.
Programul poate fi accesat la adresa: https://g.co/EroiiInternetului.
"Eroii Internetului" este pentru copii cu varste scolare si parintii lor, precum si profesori. "Eroii Internetului" cuprinde o programa despre siguranta online, dedicata profesorilor, lectii digitale ce pot fi folosite in predare si activitati ce pot fi folosite in clasa. De asemenea, platforma ofera un un ghid al familiei, care va ajuta parintii si copiii sa discute, sa invete si sa se gandeasca impreuna la siguranta online.
Copii invata sa distribuie prudent informatii - responsabilitatea comunicarii online, ce ai voie sa distribui si cu cine, sa nu se lase pacaliti online, in principal prin a detecta ce este real si fals; cum sa-si securizeze secretele (informatiile personale), conduita pe internet si cum sa fie amabili, pentru a descuraja comportamentul de bullying, sa fie curajosi si deschisi si sa intrebe un adult atunci cand intalnesc ceva suspect pe Internet.
Copiii isi pot testa cunostintele astfel invatate in jocul Interland, in care trebui sa strabata cu bine Taramul comorii, Taramul Amabilitatii, Raul Realitatii si Muntele Atentiei, iar dupa ce au trecut cu bine fiecare provocare, vor primi o diploma.
Programul... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 12:04
Aplicatia de harti Google Maps, care a implinit de curand 15 ani, este utila in multe cazuri: iti indica traseul pe care trebuie sa-l urmezi pana in locul dorit (cu masina, pe jos ori cu mijloacele de transport in comun), iti ofera recomandari de restaurante, baruri, obiective turistice, hoteluri si iti aduce in atentie evenimente care te-ar putea interesa, printre altele. Insa exista si reversul medaliei: aplicatia iti inregistreaza cam toate locurile in care te deplasezi. Vestea buna este ca, daca vrei, o poti opri sa-ti mai colecteze astfel de date.
Maps iti retine traseele zilnice prin intermediul unei functii numite Cronologie. Google sustine ca este privata si ca doar utilizatorul o poate vedea. Intr-adevar, alti utilizatori nu au acces la informatiile de acolo, dar asta nu inseamna ca Google sta deoparte si nu iti colecteaza si gestioneaza datele respective.
Avand in vedere ca gigantul IT face o multime de bani din reclame, faptul ca ii permiti aplicatiei Maps sa inregistreze traseele tale zilnice ajuta compania sa iti afiseze reclame personalizate mai relevante (in functie de obiceiurile si locurile pe care le frecventezi), sa iti faca recomandari automate legate de naveta, precum si sa iti ofere alte informatii ce te-ar putea ajuta.
Ce contine Cronologia din Google Maps? Informatii despre locurile in care ai fost, ziua, ora si durata vizitei. De asemenea, afiseaza fotografiile facute in locurile respective si salvate in Google Foto.
Aceste lucruri pot... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 09:17
Procurorii generali din 48 de state americane, Districtul Columbia si Puerto Rico au deschis o investigatie antitrust impotriva marilor companii de tehnologie, centrata pe Google, divizia grupului Alphabet, a anuntat oficial, luni, procurorul general al statului Texas, Ken Paxton.
Ancheta va fi coordonata de Paxton si se va concentra pe afacerile cu publicitate ale Google. California si Alabama nu participa la aceasta investigatie, transmite Reuters.
Statele au solicitat in mod oficial documente din partea Google si a diviziei de publicitate, a spus Paxton. Mai multi procurori generali care au participat la acest anunt, la Washington, au spus ca investigatia este "preliminara", dar ca se asteapta ca aceasta sa fie extinsa pentru a acoperi si alte probleme, intre care confidentialitatea datelor.
Procurorul general din Utah, Sean Reyes, a spus ca investigatia este "in beneficiul ecosistemului tehnologiei, pentru a ajuta la egalizarea terenului de joc".
Procurorul general din Arkansas, Leslie Rutledge, a numit motorul de cautare al Google drept un "demolator" si a argumentat ca o cautare gratuita vine uneori cu costul libertatii de a alege cele mai bune produse de la cele mai bune companii.
Presedintele Trump a cerut o supraveghere mai stricta a companiilor de media sociala si a Google, pe care le acuza ca au defavorizat politicienii conservatori, fara sa prezinte si dovezi in acest sens.
Google a fost acuzata in ultima perioada ca serviciul de cautare pe... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 09:25
Compania Google a recunoscut, intr-o documentatie judiciara, ca utilizatorii serviciului Gmail nu ar trebui sa aiba "expectative rezonabile" ca comunicatiile lor sunt confidentiale, o lipsa de intimitate care a fost pusa in discutie privind functionarea serviciului sau de posta electronica, informeaza joi agentia EFE.
Textul de 30 de pagini a fost prezentat marti de avocatii companiei in tribunalele din San Jose, din nordul Californiei, si au fost preluate amplu de presa din SUA, care se confrunta cu o denuntare colectiva fiind acuzata de spionare a utilizatorilor de Internet.
"Google deschide, citeste si achizitioneaza ilegal continutul privat al mesajelor electronice ale persoanelor", se arata in acest denunt prezentat in luna mai.
Google este de parere ca aceasta lupta legala este lipsita de temei si sustine ca practicile sale se supun legalitatii in vigoare, subliniind ca cei care au depus plangeri nu vor decat sa arunce o "lumina sinistra" asupra companiei.
Compania considera ca scanarea automata (nu umana) a "email-urilor" este o procedura obisnuita in schimbul de mesaje prin intermediul Gmail, o informatie care serveste la optimizarea publicitatii pe care o primeste user-ul si care figureaza in termenii si conditiile prevazute de serviciul sau de posta electronica.
Compania Google a recunoscut, intr-o documentatie judiciara, ca utilizatorii serviciului Gmail nu ar trebui sa aiba "expectative rezonabile" ca comunicatiile lor sunt confidentiale, o... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 13:36
Autoritatea franceza de reglementare in domeniul protectiei datelor va lansa o investigatie oficiala, in numele sau impreuna cu alte autoritati europene de profil, referitoare la noua politica a Google in domeniul confidentialitatii datelor personale ale utilizatorilor.
Punctul de vedere preliminar al institutiei este ca Google nu respecta legislatia europeana referitoare la protejarea datelor personale.
Comisia Nationala pentru Informatica si Libertate (CNIL) din Franta afirma intr-o scrisoare adresata luni Google ca va efectua investigatii in numele sau alaturi de alte autoritati de reglementare europene, urmand sa trimita companiei americane o lista de intrebari, pana la jumatatea lui martie.
Google a anuntat in ianuarie ca va simplifica politica in domeniul confidentialitatii datelor, consolidand 60 de prevederi intr-una singura, care sa fie aplicata tuturor serviciilor, inclusiv pentru YouTube, Gmail si Google+.
Astfel, Google va putea sa centralizeze toate datele legate de utilizatorii diferitelor servicii pe care le are compania.
Google sustine ca astfel va putea sa imbunatateasca serviciile, prin rezultate mai relevante ale cautarilor pe Internet.
"CNIL si autoritatile europene in domeniul protectiei datelor sunt profund ingrijorate in legatura cu centralizarea datelor din toate serviciile si au indoieli serioase referitoare la legalitatea si corectitudinea unor astfel de procesari si respectarea reglementarilor europene in domeniu", se arata in... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 20:47
Google+ a generat un mare buzz in lumea tech, iar miza este cu siguranta mare, motiv pentru care CEO-ul Google, Larry Page, a tinut sa precizeze ca este incantat de feedback-ul primit. Testul final al Google+ va consta in atragerea utilizatorilor. In acel moment vom vedea daca Google+ poate rivaliza cu Facebook sau este doar un alt pion pe tabla de sah. In acest moment, analistii de pe piata IT spun ca semnele prevestesc un mare fiasco din partea Google+.
Legea lui Reed arata ca valoarea retelelor sociale depinde de implementarea grupurilor, nu doar de modul in care sunt realizate legaturile intre indivizi.
Aceasta lege explica de ce Faceboook bate MySpace si de ce Google + nu va invinge atat de usor Facebook.
In ciuda farmecului sau vizual si al gradului ridicat de confidentialitate, Google+ este mai slab in ceea ce priveste formarea grupurilor.
Google+ a fost prezentat intr-o aura de exclusivitate intrucat inregistrarea in reteaua sociala se poate face doar pe baza de invitatie de la alt utilizator.
Insa, aceasta tehnica de inscriere nu are de-a face cu prietenii. Invitatii devin utilizatori fara a avea o relatie deosebita cu persoana care i-a invitat.
In schimb, utilizatorii folosesc Google Circles pentru a stabili cui vor impartasi informatiile personale.
Informatiile si pozele postate pot fi impartasite doar in momentul in care cercurile a doi utilizatori se suprapun. Aceasta capacitate de organizare seamana cu modul de gestionare al feed-urilor Twitter decat cu... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 12:25