Autoritatea de supraveghere in domeniul confidentialitatii a Uniunii Europene, EDPS, a sustinut, miercuri, eforturile UE de a restrange puterea detinuta de Apple, Amazon, Google, divizie a grupului Alphabet, si Facebook, prin masuri mai stricte, sugerand mai multa protectie pentru imbunatatirea drepturilor la viata privata ale utilizatorilor, transmite Reuters.
Comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager si comisarul pentru Industrie Thierry Breton au prezentat, anul trecut, doua seturi de propuneri, Legea pentru Piete Digitale (DMA) si Legea pentru Servicii Digitale (DSA).
DMA prevede obligatii si interdictii, precum punerea unor date la dispozitia companiilor concurente si a autoritatilor de reglementare si interzicerea favorizarii propriilor servicii pe platformele companiilor.
DSA cere platformelor online mari si altor companii de internet sa ia masuri mai ferme pentru combaterea continutului ilegal, sa fie m
ai transparente in legatura cu politicile de publicitate pe platformele lor.
Amenzile, procent din cifra de afaceri
Amenzile pot fi de pana la 10% din cifra globala de afaceri in cazul DMA si de 6% in cazul DSA.
"EDPS saluta propunerea DMA, dorind sa promoveze piete deschise si corecte, precum si procesarea corecta a datelor personale", a anuntat intr-o opinie autoritatea de reglementare din UE, care se asigura ca institutiile uE respecta regulile comunitare privind confidentialitatea.
Aceste comentarii ar putea sa ii incurajeze pe... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 08:45
Gigantul american Google a cerut oficial Guvernului Statelor Unite sa i se permita sa-si reia afacerile cu Huawei.
Agentia germana de presa Deutsche Press Agentur anunta ca Google a confirmat depunerea unei cereri oficiale prin care sa faca exceptie de la interdictia impusa companiilor americane de a mai derula afaceri cu Huawei.
Din mai 2019, Statele Unite au interzis accesul Huawei la tehnologii americane si, in acelasi timp, au interzis companiilor americane sa mai deruleze relatii de afaceri cu producatorul chinez.
In anumite cazuri se pot face exceptii, care sunt stabilite in urma unei cereri speciale si a unui riguros proces de verificare. Microsoft este una din companiile americane care au primit un astfel de acord din partea Guvernului.
Google vrea acum sa beneficieze de o exceptie similara si sa poata derula, la fel ca Microsoft, afaceri cu cei de la Huawei. Daca va obtine acest drept, aplicatiile si serviciile Google vor fi reinstalate pe telefoanele si tabletele producatorului chinez.
Vreme de 9 luni, Google nu a facut nimic pentru a incerca sa reia legaturile cu Huawei, parand ca isi asuma pierderile financiare pricinuite de faptul ca a ramas fara cel mai mare client dupa Samsung.
Insa, in ultimele luni, Huawei a reusit sa "creasca" o alternativa la Play Store, care ameninta chiar ecosistemul ce sta la baza dominatiei Google pe piata smartphone-urilor.
Huawei si-a facut propriul magazin de aplicatii, AppGallery, in care a investit peste 1... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 18:09
Comisarul pentru piata interna si servicii al Uniunii Europene, Thierry Breton, a declarat luni ca Uniunea Europeana va lua masuri daca discutiile la nivelul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE) referitoare la impozitarea companiilor multinationale de tipul Amazon si Google nu vor da rezultate.
Ministrul francez al Economiei a anuntat separat ca spera ca Franta si SUA sa ajunga pana miercuri la un acord referitor la taxarea companiilor din sectorul tehnologiei, transmite Reuters.
"Nu am cunostinta despre o taxa voluntara optionala...In privinta marilor jucatori din sectorul digital nu este o optiune. Daca nu se va ajunge la un acord, vom aborda subiectul la nivelul Comisiei", a afirmat Breton intr-o conferinta de presa.
Comisarul a adaugat ca tarile europene, care nu au reusit anterior sa ajunga la un acord referitor la taxarea companiilor din sectorul digital, sunt acum pe aceeasi linie.
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a declarat separat ca spera ca Statele Unite si Franta sa isi rezolve disputa privind taxa franceza pentru serviciile digitale oferite de multinationale pana miercuri seara.
"Suntem pregatiti sa facem pasi catre Statele Unite si am propus deja un numar de masuri. Speram sa ajungem la o rezolvare a problemei pana miercuri", a afirmat luni Le Maire la televiziunea LCI, adaugand ca se va intalni cu omologii sai americani la Forumul Economic Mondial de la Davos, care va avea loc in aceasta saptamana.... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 09:24
Trei cercetatori ai Google au descoperit o vulnerabilitate de securitate in tehnologia de criptare utilizata pe scara larga, care ar putea permite hackerilor sa preia controlul asupra conturilor de e-mail sau serviciilor bancare.
Pentru indepartarea acestui bug, numit de cercetatori "Poodle" (Padding Oracle On Downloaded Legacy Encryption) producatorii de browsere si aplicatii pentru servere trebuie sa dezactiveze sursa acestui bug de securitate, respectiv un standard de criptare vechi de 18 de ani, cunoscut sub numele de SSL 3.0, scrie Reuters
Este a treia oara in acest an cand este identificata o vulnerabilitate de securitate intr-o tehnologie foarte folosita, dupa bugurile "Heartbleed" din OpenSSL, descoperit in aprilie, si "Shellshock", gasita in softwareul Unix cunoscut sub denumirea Bash.
Care sunt ameninatrile
Expertii in securitate au spus ca hackerii pot fura "cookies" din browserele prin atacurile "Poodle", putand prelua controlul conturilor de e-mail, bancare si de retea. Chiar si asa, expertii au precizat ca aceasta amenintare nu se ridica la nivelul celorlalte doua.
"Daca Shellshock si Heartbleed au fost clasificate la nivelu 10 in Threat Level, amenintarea Poodle nu este mai mult de 5 sau 6", a spus Tal Klein, vicepresedintele firmei de securitate Adallom.
Informatiile despre noua amenintare informatica au fost publicate pe site-ul OpenSSL Project. Mai multe zvonuri privind problemele de securitate ale aplicatiei SSL au circulat prin piata,... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 11:50
Google ar putea deveni "o amenintare foarte competitiva si serioasa" pentru industria auto, daca va continua sa dezvolte agresiv masinile autonome, a declarat directorul pentru dezvoltare de produs al General Motors (GM), Mark Reuss.
GM, care lucreaza la propria tehnologie pentru masini autonome, nu se afla in cursa cu Google pentru a crea "masina fara sofer", a declarat Reuss, citat de Bloomberg.
Google a anuntat ca vrea sa produca cel putin 100 de masini complet autonome, proiectate de companie, pentru a efectua teste anul acesta. Masinile, cu doua locuri, vor avea o viteza maxima de 25 de mile (40 de kilometri) pe ora si vor fi lipsite de volan, pedala de acceleratie si pedala de frana. Anterior, Google a testat tehnologia autovehiculelor autonome folosind masini precum Toyota Prius.
"Oricine poate face orice cu suficient timp si destui bani. Daca vor, nu am nicio indoiala ca ar putea deveni o amenintare foarte serioasa si competitiva", a spus el.
GM a prezentat anul trecut tehnologia Super Cruise, cu functii de conducere semiautomata, printre care mentinerea benzii, precum si control la accelerare si franare in anumite conditii. De asemenea, producatorul auto are in China un proiect numit EN-V, pentru dezvoltarea unui autovehicul autonom.
Masinile autonome vor deveni treptat o norma in sectorul auto, a spus Reuss.
Firma de cercetare IHS Automotive estimeaza ca masinile autonome vor ajunge la vanzari de 11,8 milioane de unitati la nivel global in 2035.... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 13:30
Compania americana Google a primit o scrisoare neasteptata. Nu a primit-o pe Gmail, ci a fost publicata intr-unul dintre cele mai mari cotidiene germane, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Mathias Dopfner, presedintele comitetului director al celei mai mari companii media din Europa, Axel Springer, care este si concurent pentru FAZ a publicat o scrisoare deschisa catre board-ul directorilor Google, acuzandu-i de "monopol global".
In scrisoare sa, Dopfner recunoaste ca afacerea sa este total dependenta de Google. Axel Springer este publisher-ul ziarelor Bild si Die Welt, iar business-ul de pe Internet a cunoscut cresteri serioase in ultimii ani.
"Compania dumneavoastra este in toate componentele persoanele si profesionale ale cotidianului nostru: acasa, in masina, in robotica. Este o posibilitate mare, dar in acelasi timp si ...citeste mai departe despre "De ce ameninta Google viitorul Europei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 13:16
Siri, sistemul de asistenta personala dezvoltat de Apple si lansat odata cu iPhone 4S, este o adevarata amenintare pentru Google, in segmentul de cautari online, a declarat Eric Schmidt, CEO Google.
Declaratiile lui Schmidt apar intr-o scrisoare oficiala, in care directorul executiv al gigantului raspunde intrebarilor formulate de comisia antitrust a Senatului american cu privire la abuzul ilegal de putere si dominanta pe segmentul online, de care ar putea fi acuzat Google in instanta, potrivit The Telegraph.
Intr-o incercare caracterizata de unii analisti drept "indrazneata" de a masca proeminenta Google pe segmentul online, Eric Schmidt isi retrage oficial toate declaratiile anterioare.
"Declaratiile mele au fost, in mod evident, eronate. Asistentul vocal 'Siri' de la Apple reprezinta un pas imens in dezvoltarea tehnologica, iar activarea vocala ar putea insemna ca utilizatorii pot accesa extrem de usor rezultatele cautarilor prin intermediul iPhone. Acest lucru este o adevarata inovatie pe segmentul de cautari online", sustine Schmidt in scrisoarea sa.
"Google are o competitie foarte puternica. Uneori nici nu reusim sa anticipam amenintarile pe care le pot impune noile metode de accesare a informatiei", a adaugat acesta.
Pentru a-si face si mai credibila afirmatia, CEO-ul Google a citat doua articole din presa care catalogau Siri drept "cel care va ucide Google" sau punctul "de intrare" al Apple in afacerea motoarelor de cautare.
Google este investigat... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 12:52
Trend Micro avertizeaza asupra faptului ca hackerii incearca sa atace serviciile de mesagerie de la Microsoft, Yahoo si Google, conform Mediafax.
Agentii federali ancheteaza deja o campanie de spionaj care a vizat serviciul de mesagerie Gmail de la Google, insa Trend Micro sustine ca si serviciile Hotmail (Microsoft) si Yahoo! sunt vizate in egala masura.
"Desi atacurile par sa fi fost lansate separat, ele prezinta similitudini importante", a afirmat Nart Villeneuve, expert la Trend Micro.
Google a anuntat miercuri ca mai multe conturi Gmail ale unor oficiali americani, disidenti chinezi, comandanti militari si ziaristi au fost atacate, cel mai probabil din China.
In afara supravegherii conturilor de email, autorii atacurilor par sa incerce sa verifice si computerele vizate, pentru a stabili ce tipuri de programe folosesc. "Odata ce hackerii stiu ce programe sunt instalate pe computer, inclusiv ce protectie antivirus foloseste acesta, pot declansa un atac precis asupra oricarui software vulnerabil", a adaugat Villeneuve, apreciind ca "astfel de atacuri au sanse reale de succes".
Conform Wall Street Journal, adresele personale ale mai multor membri ai administratiei americane, inclusiv ale unor membri ai personalului Casei Albe, au fost vizate de atacuri.
Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a avertizat joi ca guvernul de la Washington trateaza cu seriozitate acuzatiile formulate de Google, pe care le considera "foarte grave", insa autoritatile chineze au... mai mult
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 14:58
Autoritatile din Italia au avertizat compania Google ca va primi amenzi daca nu respecta regulile antitrust si ale concurentei din aceasta tara, dupa ce ziarele au acuzat magnatul ca a exclus din paginile sale publicatiile care nu si-au oferit continutul gratuit.Federatia de Editori de Ziare din Italia sustine ca orice publicatie care nu a publicat continut pe pagina Google News Italia a fost exclusa din paginile de cautare ale Google, informeaza Reuters. Autoritatile au anuntat ca Google trebuie sa inceapa negocierile cu editorii italieni, pentru a rezolva problemele. "Stim ca in Statele Unite si in alte tari, Google a inceput negocierile cu editorii, luand in considerare optiunea recunoasterii pentru utilizarea stirilor. Sper ca se merge si pe aceasta cale in Italia pentru a rezolva problema fara scandal, pentru ca aceste practici prevad sanctiuni grave", a declarat Antonio Catricala, liderul agentiei Antitrust din Italia. Google si Yahoo, au fost reclamati in Statele Unite, dar si in alte tari, pentru ca motoarele de cautare genereaza venituri prin utilizarea continutului altor site-uri sau publicatii. mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 09:30