Banca americana de investitii Goldman Sachs se asteapta ca Produsul Intern Brut mondial sa se contracte cu aproximativ un procent in 2020, un declin economic mai important decat cel inregistrat dupa criza financiara globala din 2008, transmite Reuters.
Guvernele din intreaga lume au adoptat masuri fara precedent pentru a tine sub control pandemia de coronavirus care risca sa declanseze o contractie economica mondiala.
"Criza coronavirusului, sau mai exact raspunsul la criza, reprezinta o constrangere fizica, spre deosebire de una financiara, asupra activitatii economice care este fara precedent in istoria postbelica", se arata intr-un raport elaborat de analistii de la Goldman Sachs.
Banca de investitii se asteapta ca PIB-ul in economiile avansate sa se contracte "foarte mult" in al doilea trimestru, inclusiv o cadere de 24% in SUA, ceea ce ar reprezenta un declin de doua ori si jumatate mai mare decat recordul inregistrat vreodata de Statele Unite in perioada postbelica.
Goldman Sachs nu este singura banca de investitii care mizeaza pe o cadere a PIB-ul SUA. Morgan Stanley si JP Morgan Chase sustin si ele ca criza sanitara incepe sa se tranforme intr-o criza financiara.
Un prim vot privind un plan gigantic de relansare a economiei americane, afectata de pandemia de coronavirus, a esuat duminica in cadrul unui vot procedural in Senat. Republicanii, care detin majoritatea in Senat, nu au reusit sa-i convinga pe democrati sa voteze in favoarea deschiderii... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:44
Presedintele american ales, Donald Trump, l-a numit luni pe numarul doi al puternicei banci de afaceri Goldman Sachs, Gary Cohn, la conducerea Consiliul sau economic.
Gary Cohn "va ajuta la elaborarea politicilor economice care vor face sa creasca salariile, vor pune capat exodului locurilor de munca in strainatate, vor da nastere la noi oportunitati pentru americanii care se confrunta cu dificultati", a afirmat Donald Trump intr-un comunicat.
"El are o ampla viziune asupra economiei si va utiliza intreaga sa experienta pentru a se asigura ca americanii vor fi din nou invingatori", se mai arata in document.
Gary Cohn, in varsta de 56 de ani, va conduce influentul Consiliu Economic National (NEC) de pe langa presedintia americana, o institutie infiintata in 1993 de presedintele Bill ...citeste mai departe despre "Seful Goldman Sachs, principalul consilier economic al lui Donald Trump" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 10:44
Trei discursuri in schimbul carora Hillary Clinton a primit bani de la Banca Goldman Sachs au fost publicate sambata de site-ul WiKileaks.
Echipa de campanie a lui Clinton nu a contestat autenticitatea acestor documente, furate odata cu e-mailurile presedintelui campaniei candidatei democrate, John Podesta, de catre WikiLeaks, relateaza AFP.
Ea a acuzat Guvernul rus ca este responsabil de aceste dezvaluiri - un punct de vedere impartasit de Guvernul american -, iar WikiLeaks ca il ajuta pe pe rivalul sau, republicanul Donald Trump, in cursa pentru fotoliul de la Casa Alba.
WikiLeaks: Hilllary Clinton a amenintat ca va incercui China cu rachete
Tonul acestor discursuri arata opiniile lui Clinton despre reglementarile financiare, despre relatiile cu presedintele rus Vladimir Putin si despre efectele negative ale precedentelor dezvaluiri WikiLeaks despre politica externa a Statelor Unite.
Declaratiile democratei nu sunt radical diferite de recentele ei luari de pozitie, ...citeste mai departe despre "WikiLeaks publica trei discursuri platite sustinute de Hillary Clinton pentru Goldman Sachs" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 11:55
Cotatiile petrolului vor continua sa scada si ar putea atinge 30 dolari/baril, potrivit presedintelui Goldman Sachs, a carui opinie contrasteaza cu estimarile sefului OPEC, care a declarat ca pretul titeiului ar putea depasi 200 dolari/baril in lipsa investitiilor pentru sustinerea productiei.
Banca Goldman Sachs a redus in ianuarie estimarea privind pretul petrolului Brent pentru acest trimestru, de la 80 dolari/baril la 42 de dolari/baril.
Luni, presedintele Goldman Sachs Gary Cohn a estimat intr-un interviu pentru CNBC ca pretul petrolului ar putea cobori pana la 30 dolari/baril, insa nu a oferit un interval de timp pentru aceasta prognoza, relateaza Bloomberg.
Pe de alta parte, secretarul general al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdalla El-Badri, a avertizat producatorii asupra pericolului ca pretul petrolului sa urce peste 200 dolari/baril daca sunt sistate investitiile in productie.
"Daca nu investiti in petrol si gaze, pretul va urca peste 200 de dolari", a declarat Abdalla El-Badri. Nici seful OPEC nu a precizat cand s-ar putea intampla acest lucru.
Pretul petrolului WTI a crescut luni cu pana la 2,7% in urma comentariilor lui El-Badri, insa a revenit pe scadere la scurt timp si a incheiat sedinta la 45,15 dolari/baril, cel mai redus nivel din martie 2009.
In jurul orei 15:30 (ora Romaniei) marti, petrolul WTI se tranzactiona pe bursa electronica de la New York la 45,28 dolari/baril. Pe piata din Londra, petrolul Brent se... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 10:06
Fondul de investitii JC Flowers, infiintat de un fost partener si executiv la Goldman Sachs, concureaza cu AnaCap si Axxess Capital pentru a intra in actionariatul Bancii Comerciale Carpatica, al carei management opteaza pentru o fuziune cu alta institutie bancara, potrivit mai multor surse.
James Christopher Flowers, fondatorul J.C. Flowers & Co, a activat timp de 20 de ani in Goldman Sachs, unde a ocupat mai multe functii executive si, timp de zece ani, pana 1998, a figurat in lista partenerilor bancii americane de investitii.
Flowers este specializat in investitii in industria financiara, iar cea mai cunoscuta si de succes tranzactie in care a fost implicat o reprezinta preluarea bancii japoneze Shinsei Bank de catre Ripplewood Holdings, afacere care i-a adus un castig de circa 1 miliard de dolari. Dupa declansarea crizei financiare unele dintre fondurile administrate de compania sa au suferit pierderi importante, cel putin in primii ani dupa 2008.
Fostul partener Goldman Sachs a jucat un rol important in deciziile adoptate in SUA la debutul crizei, in septembrie 2008. In acele zile, el a fost solicitat de Bank of America pentru a oferi consultanta privind oportunitatea preluarii Lehman Brothers, iar la scurt timp a fost chemat de AIG pentru a gasi solutii pentru evitarea falimentului.
Flowers era un apropiat cunoscut al fostului secretar al Trezoreriei SUA Henry Paulson in perioada cat a activat la Goldman Sachs si a fost printre primii care l-au avertizat... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 09:21
Goldman Sachs Group a acceptat rascumpararea unor obligatiuni garantate prin ipoteci in valoare de 3,15 miliarde de dolari pentru inchiderea unei investigatii federale referitoare la vanzarea de obligatiuni agentiilor pentru locuinte Fannie Mae si Freddie Mac, transmite Bloomberg.
Costul acordului este mai mare cu 1,2 miliarde de dolari fata de valoarea obligatiunilor si este suportat integral din rezervele Goldman Sachs, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare, potrivit Bloomberg.
Goldman Sachs este a 15-a banca americana care incheie un acord de acest tip cu autoritatile americane, care in 2011 au dat in judecata 18 banci pentru recuperarea costurilor suportate dupa trecerea Fannie Mae si Freddie Mac sub controlul guvernului federal in 2008, perioada de varf a crizei financiare.
Goldman Sachs a mai platit pentru inchiderea unei investigatii
In 2010, Goldman Sachs a mai platit 550 de milioane de dolari pentru inchiderea unei investigatii a Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare referitoare la comercializarea unor obligatiuni complexe numite Abacus 2007-AC1.
Costul de 1,2 miliarde de dolari ar putea fi mai mic, daca Goldman Sachs va reusi sa vanda obligatiunile rascumparate la un pret mai mare decat valoarea lor actuala.
Morgan Stanley a convenit in luna februarie plata a 1,25 miliarde de dolari, intr-un acord legat de vanzarea unor obligatiuni in valoare de 4 miliarde de dolari.
JPMorgan Chase a platit anul trecut 4 miliarde... mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 08:59
Ce faci daca trimiti un mail cu informatii confidentiale catre o adresa gresita? Poti cere in instanta stergerea sa de catre furnizorul de servicii online.
Cel putin, asta a ales sa faca banca de investitii Goldman Sachs, care a dat recent in judecata Google pentru un mesaj electronic confidential trimis din greseala catre un cont de Gmail.
Totul a inceput saptamana trecuta, cand un angajat al unei firme care asigura servicii bancii a inceput sa testeze modificarile facute in sistemele interne ale Goldman Sachs, conform ZDNet.
Acesta a trimis un mesaj care continea informatii "foarte confidentiale" catre o adresa de Gmail, in loc sa o trimita catre o adresa a bancii, "gs.com".
Dupa o incercare nereusita de a contacta titularului acelui cont de e-mail, banca de investitii a cerut unui judecator american sa decida ca Google sa identifice titularul acestui cont si sa stearga mesajul respectiv din contul acestuia.
Google a precizat ca un e-mail nu poate fi sters fara un ordin judecatoresc, insa gigantul pare dispus sa coopereze. mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 15:48
Goldman Sachs, una dintre cele mai mari banci de investitii la nivel mondial, este investigata de autoritatile americane de reglementare pentru posibila manipulare a cursurilor de schimb valutar.
Autoritatile analizeaza activitatile de trading si comunicatiile din banca, legate de stabilirea ratelor de schimb valutar, a anuntat Goldman Sachs, care coopereaza in cadrul investigatiei, relateaza Bloomberg.
Cel putin opt banci, intre care Citigroup si JPMorgan Chase, au anuntat ca sunt anchetate de autoritatile care verifica activitatile de pe piata valutara, unde zilnic au loc tranzactii de 5.300 miliarde de dolari.
Citigroup, JPMorgan si Barclays au suspendat sau au trimis in concediu unii dintre cei mai importanti traderi. Nimeni nu a fost pus sub acuzare, in cadrul investigatiilor care au loc.
Totodata, Rezerva Federala analizeaza anunmite exceptii legislative sau de reglementare care au permis bancilor, intre care si Goldman Sachs, sa tranzactioneze si sa detina materii prime precum petrol, carbune si metale, a declarat luna trecuta o sursa apropiata situatiei.
Bloomberg News a relatat in luna iunie ca dealeri valutari au facut schimb de informati legate de pozitiile adoptate, prin intermediul mesajelor instant, au efectuat tranzactii proprii inainte de ordinele clientilor si au incercat sa manipuleze cursurile de schimb. mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 17:24
Fostul presedinte al Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, va prelua functia de presedinte al boardului de consilieri internationali ai bancii Goldman Sachs.
Mandatul sau la conducerea BM s-a incheiat in luna iunie a anului trecut, potrivit Financial Times.
Zoellick a fost una dintre cele mai importante personalitati care l-au sustinut anul trecut in campania prezidentiala din SUA pe Mitt Romney, candidat din partea Partidului Republican.
Fostul presedinte BM ar fi urmat sa obtina un post important, precum secretar de stat sau sef al Trezoreriei, intr-o administratie condusa de Romney. Acesta a pierdut insa alegerile.
Zoellick a declarat ca spera sa le fie de ajutor atat conducerii Goldman, cat si clientilor lor, si ca a fost atras de functie deoarete reprezinta "o oportunitate excelenta de a ramane al curent cu evolutiile din piete si din zona investitiilor".
El a mai lucrat la Goldman Sachs ca vicepresedinte inainte de a ajunge la Banca Mondiala, in 2007.
Considerat un republican moderat, Zoellick a detinut functii in administratia Reagan si in timpul ambelor presedintii Bush. El a fost coleg la Departamentul de Stat cu John Rogers, in prezent sef de cabinet pe langa board-ul Goldman Sachs.
Echipa de consilieri internationali ai Goldman are 17 membri si a fost creata pentru a deservi clientii bancii pe probleme strategice, politice si economice.
In luna august, Zoellick a fost numit in consiliul de administratie al Temasek, fondul suveran din... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 11:12