Nava speciala Maresal Vasilevski, apartinand grupului rus Gazprom, a fost inchiriata grupului energetic austriac OMV, proprietarul OMV Petrom, informeaza Reuters.
Aceasta platforma, potrivit presedintelui Vladimir Putin, este o garantie a securitatii energetice a enclavei Kaliningrad.
Maresal Vasilevski este o platforma unica in Rusia, care permite transportul de gaze lichefiate si este echipata cu echipamente pentru regazeificare, adica pentru conversia gazelor lichefiate in gaze naturale care pot fi pompate ulterior prin gazoducte spre consumatori.
Directorul general de la OMV, Rainer Seele, a confirmat joi ca OMV a inchiriat aceasta nava.
Prezent la forumul economic de la Alpbach, Rainer Seele a spus ca OMV intentioneaza sa utilizeze nava ca o facilitate de stocare offshore. Seele nu a vrut sa spuna daca nava este incarcata cu gaze lichefiate de la Gazprom si nici care este perioada pentru care OMV a inchiriat nava.
Potrivit datelor Refinitiv Eikon, platforma este ancorata in apropiere de portul Rotterdam.
"OMV a incarcat gaze naturale lichefiate si asteapta sa creasca preturile pentru a revinde gazele", a declarat o sursa din interiorul Gazprom.
Potrivit surselor, OMV ar fi inchiriat aceasta nava pana in luna noiembrie.
Gazprom are o relatie indelungata cu OMV. Gigantul rus a promis ca va furniza OMV echivalentul a 1,2 miliarde metri cubi de gaze naturale sub forma GNL in 2020. De asemenea, OMV este partenerul Gazprom in proiectul gazoductului... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 12:26
Guvernul condus de Angela Merkel vrea sa construiasca, practic de la zero, o industrie a gazelor lichefiate (GNL) in Germania, in ideea de a reduce dependenta de gazele naturale care ajung prin conducte din Rusia si Norvegia.
Germania, prima economie europeana, este din ce in ce mai dependenta de Rusia pentru aprovizionarea cu energie intr-un moment in care cresc tensiunile cu Guvernul de la Moscova, transmite Bloomberg.
Acest lucru a determinat-o pe Angela Merkel sa se gandeasca la gazele lichefiate ca o posibila optiune, prin constructia de terminale GNL la Marea Nordului si Marea Baltica, gratie carora Germania ar putea importa gaze lichefiate si ar evita facilitatile din Olanda, Polonia si Belgia.
Printre politicile in domeniul energetic mentionate in contractul de coalitie al noului Guvern condus de Angela Merkel se numara si gazele lichefiate.
Angela Merkel sustine "toate initiativele care sprijina diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, fie provenind din diferite regiuni fie cu privire la mijloacele de transport a gazelor", a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei si Energiei, Beate Baron.
Mai putin poluante decat carbunele si petrolul, gazele naturale joaca un rol central in eforturile Germaniei de a face economia neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050. Aceasta presupune inchiderea termocentralelor pe baza de carbune si investitii in parcuri eoliene si fotovoltaice.
Potrivit estimarilor asociatiei... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:32
Gazprom pare sa fi pus in cui planurile pentru gazoductul Turkish Stream, dar acest lucru nu inseamna ca renunta sa se pozitioneze cat mai bine in bazinul Marii Negre.
Noile planuri ale giganticei companii rusesti includ construirea unui terminal de gaz natural lichefiat la tarmul Marii Negre, singurele chestiuni ramase in dezbatere fiind capacitatea de procesare a acestuia si pozitionarea sa pe tarm sau direct in mare, anunta agentia TASS.
Conducerea Gazprom a anuntat la inceputul acestei saptamani ca analizeaza viabilitatea proiectului ce construire a unui terminal GNL la Marea Neagra.
O oferta pentru investitia initiala ar urma sa fie lansata in perioada urmatoare, au precizat oficialii Gazprom.
Pentru inceput, sefii companiei rusesti iau in calcul construirea unui terminal cu o capacitate de 500.000 de tone, cu posibilitatea de extindere la 1 milion de tone.
Nu este exclusa nici o varianta in care terminalul sa fie amplasat in largul marii.
Discutii pe aceasta tema au fost lansate de mai mult timp, Gazprom intentionand sa foloseasca viitoarele terminale de gaz natural lichefiat in vederea stocarii rezervelor de combustibil.
Acum insa, planurile sunt impulsionate si de indemnul presedintelui Vladimir Putin de a creste vanzarile de combustibil GNL pe piata globala de cel putin trei ori, cu o atentie deosebita acordata relatiei cu statele din Asia.
"Intentionam sa crestem exportul de gaz pe piata asiatica de la 6% la 30%, pana la cantitatea de 128 de... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 13:26