Ministrul german de Finante, Olaf Scholz, s-a declarat, luni, in favoarea ajungerii la un acord cu privire la o taxa digitala la nivelul UE pentru gigantii Internetului cu prilejul reuniunii din decembrie a ministrilor europeni de Finante, adaugand ca sprijina modelul francez.
Propunerea dezbatuta in prezent a fost prezentata in luna martie de Comisia Europeana si vizeaza in principal gigantii americani ai Internetului: Google, Apple, Facebook si Amazon, reuniti sub acronimul GAFA.
Propunerea vizeaza introducerea rapida a unei taxe e 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activitati (publicitate sau revanzarea datelor personale), pana cand va fi negociata o solutie la scara mondiala in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), transmite Reuters.
"Daca negocierile continua asa cum s-au derulat pana acum, vom discuta si peste 100 de ani. De acea sprijin modelul francez si vreau ca sumele rezultate sa ajunga la UE", a declarat Olaf Scholz pentru Der Spiegel.
Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a declarat si el luni ca au fost facute progrese si ca sunt aproape de un acord.
Pentru a fi introdusa noua taxa digitala are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre UE. Cu toate acestea, in randul statelor membre UE exista insa dezacorduri cu privire la taxa propusa de Comisia Europeana pentru gigantii Internetului. Unele state membre UE se opun acestui proiect, in special Irlanda, unde mai multi giganti din... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 16:14
Gigantii internetului sunt o amenintare pentru cultura canadiana si este necesara reformarea politicilor culturale federale pentru a stabili un cadru in care societatile din sectorul internetului isi desfasoara activitatea, a anuntat miercuri Ministerul canadian al Culturii.
"Guvernul canadian admite ca marile companii din sectorul internetului actioneaza in afara cadrului legislativ si pot fi o amenintare pentru cultura noastra", a afirmat o purtatoare de cuvant a lui Melanie Joly, care conduce ministerul mentionat.
Intr-un viitor apropiat, companiile GAFA (acronimul Google, Apple, Facebook si Amazon) si alte platforme online vor trebui "sa respecte politicile noastre culturale si de asemenea sa repartizeze mai bine beneficiile rezultate din modelul lor de afaceri", a subliniat la randul ei ministrul Melanie Joly intr-o declaratie acordata ziarului local Le Devoir, dupa ce a revenit dintr-o calatorie in Silicon Valley (California), unde s-au instalat majoritatea gigantilor internetului.
"Problema fundamentala este ca GAFA nu isi recunosc responsabilitatile (...), nu isi recunosc anvergura puterii lor generate de dimensiunea lor, de acoperirea pe care o au si impactul lor asupra unor sectoare precum jurnalismul si cultura", a mai explicat Melanie Joly.
Guvernul canadian condus de liberalul Justin Trudeau pare ca a inteles supararea mediilor culturale si a unei parti a opozitiei, care cer ca marile companii din sectorul internetului sa fie impozitate la fel ca... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 11:28
Premierul britanic Theresa May a cerut duminica dimineata gigantilor IT sa nu mai permita ca extremistii sa aiba spatii sigure de comunicare online. Aceasta le-a cerut marilor companii din sectorul IT masuri concrete si sa-si asume reponsabilitatile libertatilor pe care le ofera.
In scurt timp, au venit si replicile din partea unor giganti IT vizati: Facebook si Google.
"Condamnam atacurile care au avut loc in Londra sambata noapte si gandurile noastre sunt alaturi de familiile victimelor si ale celor raniti.
Functia Safety Check a Facebook a fost activata noaptea trecuta. Speram ca oamenii din zona in care au avut atacurile au gasit-o utila, astfel incat sa-si poata anunta prietenii si familia ca sunt in regula", se arata intr-o declaratie a unui reprezentant al Facebook, Simon Milner, conform BBC.
In mesaj se mai arata ca Facebook isi doreste sa ofere un serviciu prin prisma caruia oamenii sa se simta in siguranta. "Ceea ce inseamna ca nu permitem (sa posteze - n. red.) grupurilor sau oamenilor care sunt angajati in activitati teroriste sau postari ce exprima sprijinul pentru terorism. Vrem ca Facebook sa fie un mediu ostil pentru teroristi", mai arata reprezentantul retelei de socializare.
In mesaj se mai spune ca Facebook se bazeaza atat pe tehnologie, cat si pe oameni, pentru a lucra activ, cu "agresivitate", in sensul indepartarii continutului terorist de pe platforma, indata ce acesta este observat.
"Extremismul online poate fi combatut doar prin... mai mult
Duminica, 04 Iunie 2017, ora 18:06
Un roman de 19 ani demonstreaza ca a fi hacker nu inseamna numai sa spargi conturi bancare sau sa furi date confidentiale. Poti sa fii unul dintre "baietii buni" si sa obtii bani frumosi din activitati legale.
Povestea lui Alex Coltuneac i-a impresionat pe jurnalistii site-ului american de IT Wired.
Alex este student la Universitatea Babes-Bolyai, in anul I, insa in ultima vreme si-a ocupat timpul sau liber incercand sa gaseasca o vulnerabilitate a functiei YouTube Live, prin intermediul careia poti sa faci transmisiuni in direct pe platforma video detinuta de Google.
De fapt, tanarul traieste din astfel de activitati: descopera gauri de securitate in produsele gigantilor IT, le raporteaza la companii si primeste recompense.
Sumele sunt foarte mari si pot ajunge pana la mii de euro pentru o singura problema descoperita. Pana acum, Alex Coltuneac a obtinut bani de la Google, Facebook, Microsoft, Adobe, Yahoo, eBay si PayPal pentru activitatile sale.
Gigantii IT ...citeste mai departe despre "Hackerul roman care e recompensat cu bani frumosi de Google, Facebook, Microsoft si alti giganti IT" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 11:05
Programele de internship ale companiilor IT din SUA sunt foarte bine platite.
Studentii care urmeaza facultati care au legatura cu tehnologia pot castiga cateva mii de euro lunar, iar adesea primesc si bonusuri sau o suma pentru relocare, arata Business Insider.
Rodney Folz, student la UC Berkeley, a publicat pe Twitter rezultatele unui sondaj ce se bazeaza pe raspunsurile primite de la departamentele IT ale companiilor de profil din SUA si ale celor care lucreaza deja acolo.
De asemenea, el s-a folosit si de grupurile de pe Facebook cu programatori si de o baza de date cu emailuri.
Rezultatele nu sunt finale, insa ne putem face o imagine destul de clara in ceea ce priveste salariile oferite de gigantii IT americani pentru un program ...citeste mai departe despre "Salariu de 10.000 de dolari pe luna - Companiile care ofera multi bani studentilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 10:34
Google si alte companii IT isi intaresc mecanismele de aparare impotriva incercarilor Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a Statelor Unite ale Americii de a aduna informatii despre utilizatori.
Google isi dezvolta armele tehnologice impotriva NSA, ca si alte firme IT din Silicon Valley, care incearca sa faca mult mai dificil si mai scump accesul Agentiei Nationale de Securitate la datele utilizatorilor, anunta Time.
Gigantul IT instaleaza un cablu de fibra optica sub oceanele lumii, o investitie foarte mare care insa va permite companiei sa protejeze mult mai bine datele clietilor sai. De asemenea, ...citeste mai departe despre "Companiile din IT contraataca: Planul Google pentru a lupta cu NSA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 11:58
Spre deosebire de alti giganti IT, Google nu se teme sa "deschida punga" si sa cheltuiasca miliarde de dolari pe proiecte experimentale.Cateodata, investitiile Google sunt logice, asa cum s-a intamplat in cazul Youtube sau Android.Alteori, deciziile sefilor gigantului motoarelor de cautare nu au niciun sens clar. Iata cateva din cele mai ciudate investitii facute de cei de la Google, potrivit Business Insider.Google a "spart" 40 de miliarde de dolari pe mori de vantEnergia verde nu are legatura directa cu core-business-ul Google. Si totusi Google a cheltuit pana acum peste 40 de milioane de dolari in acest domeniu. Credite imobiliareLa sfarsitul lunii august, Google a anuntat lansarea unui fond de creditare de 86 de milioane de dolari, impreuna cu US Bancorp. Scopul era ajutarea celor cu venituri mici, care isi doresc o casa si care sunt ignorati de marile banci. Inca o data, investitia era departe de business-ul central, care este generarea de venituri prin motorul de cautare.Mierea "Google"Pe langa multe alte activitati, Google se ocupa si de apicultura. In campusul central al Google, sunt instalate 4 stupuri.Scopul este alimentarea cantinei Google cu miere proaspata.ShweebCum ar arat un sistem de transport individual, alimentat de forta umana? Google a pariat 4 milioane de dolari pe Swheeb, o companie de transport total eco-friendly.Internet super-rapidKansas City s-a bucurat de atentia Google, care a planificat si a pus in aplicarea construirea unei retele de Internet... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 22:55
Cofondatorul Google Larry Page revine la finele saptamanii viitoare, pe 4 aprilie, in pozitia de director general, si pare hotarat sa simplifice procesul decizional la varful companiei, sa reduca birocratia si sa consolideze solidaritatea dintre angajati, potrivit Mediafax. Page a luat deja masuri pentru a reduce birocratia gigantului cu 24.000 de angajati si pentru a schimba comportamentul companiei, de o structura greoaie la start-up vioi, potrivit unui material Wall Street Journal (WSJ).
Google a anuntat in luna ianuarie ca CEO-ul Eric Schmidt (55 de ani) va fi inlocuit de Larry Page (38 de ani).
Noul sef a cerut managerilor de productie si engineering sa descrie, in mesaje e-mail, proiectele la care lucreaza, cel mai probabil pentru a renunta la initiativele in care nu crede, au declarat pentru WSJ surse apropiate situatiei.
Printre programele care ar putea fi in pericol se numara Google Health, proiect care ar permite utilizatorilor sa stocheze, pe serverele Google, fise medicale si alte informatii legate de sanatate.
El a convins directorii executivi sa-si desfasoare o parte din activitate intr-o zona publica a sediului din Mountain View, California, pentru ca angajatii sa-i poata aborda direct.
Page a inceput de asemenea in ultimele saptamani sa comunice cu managerii pentru a afla ce probleme are compania la mijlocul ierarhiei de conducere si a cerut angajatilor sa schimbe modul in care isi desfasoara sedintele pentru a simplifica procesul decizional.
Printre... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 00:24
Fondatorii gigantului IT Google, Larry Page si Sergey Brin, planuiesc sa vanda 10 milioane de actiuni ale companiei, in urmatorii cinci ani.Page si Brin detin 57,7 milioane de actiuni comune Google, clasa B, adica aproximativ 18% din capitalul social al companiei si 59% din puterea de vot, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Reuters. In momentul in care fiecare va vinde cate 5 milioane de actiuni, asa cum este planificat, fondatorii Google vor ramane cu 15% din capitalul companiei si 48% din puterea de vot. In clipa de fata, Larry Page ocupa functia de presedinte al departamentului Produse, in timp de Serghey Brin este presedintele departamentului Tehnologie al Google. mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2010, ora 23:52