In conditiile in care Gabriela Firea tot avertizeaza de cateva zile ca, daca Parlamentul elimina subventia la gigacalorie, facturile bucurestenilor s-ar tripla, ministrul Economiei ii adreseaza primarului Capitalei o intrebare simpla:
"De ce platesc bucurestenii 495,51 lei pe Gigacalorie desi, prin TermoEnergetica, o cumpara cu 196 lei (fara TVA) de la ELCEN?"
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a comentat din nou, marti, proiectul Ministerului Energiei de renuntare la subventionarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici si sustine ca parlamentarii PSD vor vota impotriva unei astfel de initiative. Firea afirma ca facturile bucurestenilor se vor tripla, daca se ia aceasta masura.
In replica, intr-o postare pe Facebook, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a intrebat-o cum de s-a ajuns la aceasta diferenta enorma de pret:
"Doamna Gabriela Firea are obligatia sa raspunda la o intrebare vitala: de ce platesc bucurestenii 495,51 lei pe Gigacalorie desi, prin TermoEnergetica, o cumpara cu 196 lei (fara TVA) de la ELCEN?
Raspunsul cu siguranta va fi unul revelator! Oare nu cumva din asa zisa subventie, pe care spune ca o plateste pentru cetatenii "din blocurile vechi de apartamente, care nu si-au permis financiar sa se mute in blocuri noi sau in zonele rezidentiale din judetul Ilfov", acopera de fapt si pierderile de pe reteaua avariata, pe care nu a fost in stare sa o modernizeze?!?".
Popescu arata ca nu este o... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 15:48
RADET solicita majorarea gigacaloriei cu 32%, intr-o incercare de a rezolva problemele financiare ale regiei.
Practic, gigacaloria ar urma sa fie 398 de lei in loc de 341 de lei, potrivit Digi 24.
Totusi, Sorin Chirita, administrator PMB al RADET, sustine ca acest lucru nu ii va afecta pe cetateni.
"Nu se va rezimti o scumpire la nivelul consumatorului casnic pentru ca prin aceasta majorare noi vrem sa echilibram costurile", a declarat el.
Chirita afirma ca acum este vorba doar despre un acord de principiu si ca abia apoi se va lua o hotarare in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Amintim ca se planuieste ca Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Societatea Comerciala Electrocentrale (ELCEN) sa fuzioneze cu ELCEN, urmand a fi administrate de Primaria Capitalei prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
"Vrem sa pregatim inca de pe-acum urmatorul sezon de iarna, asa mi se pare si intelept, iar domnul ministru in totalitate a fost de acord sa pregatim functionarea fara cusur a relatiei RADET si ELCEN. Asa cum stiti, aceste entitati economice se afla in paralel in proceduri de insolventa, dar interesul nostru este ca, in urma celor doua planuri de reorganizare, cel putin aceasta este dorinta primariei, cele doua institutii sa ajunga sa fuzioneze", a spus Firea, in martie, adaugand ca, in acest fel, bucurestenii vor beneficia de apa calda si caldura "la parametri ridicati de civilizatie europeana, fara... mai mult
Vineri, 25 August 2017, ora 10:48
Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) trebuie sa dea dovada de transparenta, atunci cand solicita majorarea pretului gigacaloriei, astfel incat consumatorii casnici sa cunoasca din timp intentia companiei de a creste tarifele practicate, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale 'Cartel Alfa'.
'In mod normal hotararea de majorare a pretului gigacaloriei nu este o decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ci Electrocentrale Bucuresti face o cerere in baza unui dosar justificativ, in care cere majorarea pretului. In acest proces apar, insa, cateva 'mici' elemente care de fapt duc la lipsa de transparenta. In primul rand, este normal ca in momentul cand ELCEN trimite cererea catre ANRE sa anunte si beneficiarii, si nu dupa obtinerea avizului-acord sa anunte ca in trei zile majoreaza pretul. In al doilea rand, este normal sa existe o transparenta in sensul in care justificarea de crestere a pretului sa se cunoasca de catre toata lumea. De multe ori aceste cresteri de preturi acopera interese de grup, cheltuieli proprii nejustificate sau beneficii personale', a afirmat Bogdan Hossu, potrivit Agerpres.
Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota, cresterea pretului de productie a energiei termice de la ELCEN este cauzata de majorarea cu 13% a pretului la gazele naturale, componenta ce reprezinta 70-75% din costurile totale.... mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 13:55
Preturile la care ELCEN Bucuresti vinde gigacaloria destinata consumului populatiei si clientilor industriali au crescut de la 1 ianuarie ca urmare a unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Pretul gigacaloriei pentru populatie a crescut de la 1 ianuarie 2015, de la 166,1 lei/gigacalorie la 186 lei/gigacalorie (aproximativ 160 lei/MWh), potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei", se arata intr-un comunicat al ELCEN, potrivit Mediafax.
Decizia ANRE a intrat in vigoare la 1 ianuarie. ANRE transmite producatorilor de energie termica, la sfarsitul fiecarui an, tarifele de facturare pentru consumatorii casnici si noncasnici pentru anul urmator.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marti ca RADET a fost instiintata de ELCEN la sfarsitul anului trecut ca din 1 ianuarie 2015 va creste tariful cu 10,2%.
Oprescu a spus ca Primaria nu a fost consultata si nici informata de catre ELCEN de aceasta crestere de tarif, insa majorarea tarifului nu va fi suportata de populatie, ci din bugetul municipalitatii.
ELCEN produce energia termica si o vinde catre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), care apoi o furnizeaza clientilor finali.
Pentru consumatorii industriali pretul gigacaloriei este de 216,7 lei/gigacalorie (186,3 lei/MWh) pentru anul in curs.
Pretul gigacaloriei a fost anul trecut in Bucuresti 341 de lei, din care populatia a... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 15:39
Producatorul de energie electrica si termica ELCEN a marit pretul gigacaloriei cu 10,2% de la 1 ianuarie 2015, astfel ca bucurestenii ar putea plati mai multi bani pentru caldura si apa calda.
Anuntul a fost facut de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, marti, intr-o conferinta de presa. "Este o decizie impotriva cetateanului", a opinat edilul.
Potrivit Digi 24, Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) a cerut ELCEN, pe 17 decembrie 2014, sa notifice distribuitorul RADET de aceasta scumpire.
Compania a facut acest lucru pe 24 decembrie, in Ajunul Craciunului, iar Oprescu a fost nemultumit ca informarea a fost realizata intr-o zi nelucratoare.
Majorarea inseamna o crestere a tarifului de productie a gigacaloriei cu ...citeste mai departe despre "Caldura se scumpeste in Bucuresti: Pretul gigacaloriei, majorat cu peste 10%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:32
Peste 4.000 de angajati ai serelor ar putea intra in somaj, in plina iarna, din cauza majorarii pretului gigacaloriei de la 1 ianuarie 2014, iar pretul legumelor ar putea creste cu 50%, pentru ca vor disparea peste 100.000 de tone de legume romanesti, avertizeaza Federatia Pro Agro.
Decizia de majorare a pretului gigacaloriei cu 40% de la 1 ianuarie 2014, luata de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, este o amenintare reala pentru producatorii romani de legume care folosesc energia termica produsa de societatea RADET, iar aceasta situatie ar putea aduce falimentul chiar si in cazul producatorilor mari, se mentioneaza intr-un comunicat al federatiei.
De exemplu, cea mai mare sera de producere a legumelor din Europa, Leoser SA, membra a federatie Pro Agro, este nevoita sa inchida activitatea pe cele 150 hectare si, in aceste conditii, ar putea fi trimisi in somaj, chiar in plina iarna, 4.000 de angajati.
"Daca ne gandim ca in proportie covarsitoare acesti angajati ...citeste mai departe despre "Ce aduce scumpirea gigacaloriei? Mii de someri si dublarea preturilor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Decembrie 2013, ora 09:00
Primarul general Sorin Oprescu a declarat sambata referitor la cresterea pretului gigacaloriei pentru agentii economici din Capitala ca prefera sa ii ajute pe cei multi si ca banul public nu poate fi cheltuit ca inainte de criza financiara.
"Sigur ca unii o sa fie nemultumiti, imi cer scuze ca sunt nemultumiti, o sa le treaca pentru ca preturile nu sunt asa de mari, dar eu prefer sa ii ajut pe aceia multi. Nu pot sa impart banii aceia, gestionam saracia, dar lumea nu prea crede chestia aceasta.
Toata lumea spune: lasa ca se poate; uite ca nu se poate sa cheltuiesti banul asa cum a fost pana acum 3, 4 ani inainte sa inceapa criza asta nenorocita", a spus Oprescu cu prilejul verificarii stadiului lucrarilor la Pasajul Mihai Bravu.
El a subliniat ca intotdeauna unii sunt nemultumiti, dar ca pe el il intereseaza sa fie multumiti cei multi, mentionand ca nu e vorba despre populism. mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 16:25
Pretul gigacaloriei pentru agentii economici din Bucuresti ar putea creste pana la 329,30 lei, fara TVA, pentru cei alimentati din centrale RADET, si respectiv pana la 296,49 lei, fara TVA, pentru cei alimentati din puncte termice proprii, potrivit unui proiect al Primariei Capitalei.
Pretul gigacaloriei pentru agentii economici alimentati din puncte termice urbane si centrale termice ale Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) ar putea creste de la 252,17 lei la 329,30 lei, fara TVA, iar pentru cei alimentati din puncte termice proprii - de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fara TVA, potrivit proiectului pus in dezbatere publica pe site-ul www.pmb.ro.
Aceste tarife ar fi trebuit sa fie recalculate in luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare inregistrate de RADET Bucuresti in perioada februarie - iulie 2013 in valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )", se arata in raportul de specialitate aferent proiectului.
"RADET a inceput demersurile de ajustare a preturilor de facturare imediat dupa majorarea pretului de catre producatorii de energie termica, in principal ELCEN S.A., dar acestea au fost intarziate din cauza corespondentei purtate timp indelungat cu autoritatile de reglementare", au declarat pentru Mediafax reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).
Primaria vrea sa... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 08:00
Consiliul Local Municipal (CLM) Constanta a aprobat, marti, cresterea cu 5% a pretului gigacaloriei platite de populatie, masura care se va aplica retroactiv incepand cu luna februarie a acestui an.
Constantenii vor plati pentru agentul termic 358,54 de lei/gigacalorie in loc de 341 de lei cat au achitat pana in prezent, pret care oricum era printre cele mai mari din tara.
Primarul Constantei, Radu Mazare, a explicat ca majorarea respectiva este cauzata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) care le-a aprobat reprezentantilor CET o crestere a preturilor cu circa 7-8%, masura ce a fost atacata in instanta de administratia locala.
"Am contestat catre toti, pana la premier, aceasta crestere de pret. Pe cale administrativa n-am avut succes si i-am dat in judecata pentru ca nu aveau niciun motiv sa creasca pretul. Din pacate, insa, ei au inceput sa factureze catre RADET aceasta crestere de pret. Noi suntem in proces cu ei la Curtea de Apel Bucuresti", a declarat primarul.
Mazare promite ca locuitorii Constantei isi vor primi banii inapoi daca va castiga procesul
Potrivit primarului, daca municipalitatea va castiga procesul, cetatenii isi vor recupera banii, sumele platite in prezent ca urmare a majorarii fiind scazute din facturile viitoare.
"Daca nu castigam, acesti bani trebuie platiti ca sa nu intre RADET in incapacitate de plata. Si am fost nevoiti sa aprobam si noi o majorare de 5% a pretului gigacaloriei. Asta inseamna ca... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 17:50