Resursele planetei nu sunt nelimitate, asa ca noi suntem indemnati sa reciclam cat mai mult si cat mai corect, atat pentru a proteja mediul inconjurator, dar si pentru a proteja materiile prime care exista in jurul nostru. Cu relativ putin efort de a separa gunoiul, putem ajuta la reducerea poluarii, putem contribui la pastrarea apei curate, conservarea resursele naturale neregenerabile si reducerea consumului de energie.
Desi lucrurile se misca putin mai greu si in tara noastra a inceput responsabilizarea oamenilor in privinta reciclarii si astfel, cu totii am inceput sa intelegem cat de important este tot acest proces, iar lucrurile incep sa se miste favorabil in acest sens.
Colectarea selectiva acasa
Colectarea deseurilor in confortul propriei case se poate face foarte usor, mai ales daca ai planificat din timp etapele ei. Important este, sa ai cate un cos de gunoi, o cutiuta sau un saculet dedicat fiecarui tip de material ce trebuie reciclat, astfel incat deseurile sa fie direct depozitate la categoria lor, fara a fi necesara o triere ulterioara. Toate acestea, se duc ulterior la pubelele special amenajate pentru reciclare.
Este foarte important ca recipientele reciclabile sa fie goale, curatate de orice urme de mancare sau lichide si uscate, inainte de a le arunca in containerele dedicate. Un articol murdar poate contamina un camion intreg, deci asigurati-va ca reciclabilele sunt goale, curate si uscate. In plus, odata ce cartonul sau hartia intra in... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 12:11
La nivel global, protejarea mediului este un deziderat fundamental, iar notiunea de "viata verde" este sustinuta si constientizata printr-o multitudine de actiuni complementare.
In Romania, deocamdata, lupta e desarta, in conditiile in care generam, de pilda, 0,67 milioane de tone de deseuri periculoase si reciclam doar 14% dintre deseurile municipale, conform datelor Eurostat.
Din 2020 ar trebui sa reciclam cel putin 50%, conform tintelor impuse de Uniunea Europeana in domeniul reciclarii deseurilor inca din 2008.
In caz contrar, riscam infringementul, adica, putem fi dati in judecata si sanctionati cu plata unor sume ce pot ajunge zilnic pana la 200.000 de euro.
Cu infringementul la poarta, statul roman a implementat de la inceputul acestui an, OUG 74/2018, o lege data sub forma unei ordonante de urgenta si menita sa transpuna in legislatia romaneasca, mecanismul european al economiei circulare, ce se presupune a fi pus in practica cu ajutorul unui set de instrumente implementate si de alte state membre, precum "plateste pentru cat arunci", "raspunderea extinsa a producatorului" si "contributia pentru economia circulara".
Dupa 1 an, insa, de la aparitia actului normativ si 6 luni de la implementarea sa, nu exista norme de aplicare, ci doar un ghid orientativ cu recomandari.
Silviu Dumitrescu, Managing Director Saubermacher Romania apreciaza ca ghidul respectiv, nefiind reglementat printr-un Ordin de ministru, nu are putere de aplicare, fapt ce... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 13:34