"Diamantul este cel mai bun prieten al fetelor", dupa cum ne spune cantecul lui Marilyn Monroe, insa pare a deveni si cel mai bun prieten al investitorilor.
Atat investitorii, cat si consumatorii obisnuiti, pot cumpara diamante din magazinul de la coltul strazii, insa exista o miscare prin care se doreste gasirea unei modalitati care sa permita primei categorii sa cumpere pretioasele pietre ca si cum ar fi aur, relateaza New York Times. Fondul este sustinut de o companie din New York, IndexIQ, care a infiintat inca 14 alte astfel de fonduri pe piata in ultimii cinci ani.
Wall Street-ul a cochetat cu tranzactiile cu diamante la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor '80, cand inflatia crestea cu o rata foarte mare, iar investitorii erau in cautare de bunuri sigure. Insa cand preturile au inceput sa scada, acelasi lucru s-a intamplat si cu valoarea diamantelor. In scurt timp, ideea de investitii in diamante a disparut.
Oliver Chen, analist la Citi specializat pe industria diamantelor, priveste cu precautie aceasta propunere de infiintare a unui ETF al diamantelor. "Ar exista o volatilitate foarte mare a cererii si ofertei", spune acesta. "In contextul pietei de diamante, De Beers si Alrosa (cele mai mari companii din domeniul diamantelor - n.r.) au inca cote foarte mari. Impreuna detin 60% din piata. Asa ca avem de-a face cu o piata compacta, caracteristica foarte diferita de cea a industriei aurului".
Iar in curand acest segment ar putea deveni si mai... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 18:39
Diamantele ar putea reprezenta o afacere profitabila pentru investitorii care doresc sa infrunte o piata dura.
Potrivit expertilor, fiecare 1000 de dolari cheltuiti pe un diamant de 5 carate cu 10 ani in urma, ar fi intors investitorilor 1645 de dolari in 2011, scrie CNBC.
In plus, pretul unui diamant nu este direct legat de pietele bursiere, ceea ce inseamna ca isi pastreaza valoarea chiar si pe timp de criza, iar pe timp de inflatie valoarea acestuia creste.
Cu toate acestea, analistul international Martin Rapaport este sceptic in ceea ce priveste investitiile in diamante intrucat nu exista prea multe "vehicule" de a investi in diamante.
"Nu exista contracte futures sau ETF-uri pentru diamante spre deosebire de alte metale pretioase. In plus, daca pretul aurului la vedere poate fi aflat foarte usor in online, sursele respectate care furnizeaza preturile la diamante iti ofera informatiile doar pe baza unui abonament lunar", este de parere acesta.
Rapaport Diamond Fund se adreseaza investitorilor care privesc diamantele ca pe o sursa de venit si un activ de refugiu. Rapaport a anuntat si un indice al pretului diamantelor, pe care lumea financiara sa-l poata folosi ca reper in evaluarea pe termen lung.
Etalonul principal va fi reprezentat de diamantele de un carat, insa vor fi disponibili indici si pentru diverse alte marimi ale pietrelor.
Expertii spun ca astazi complexitatea de stabilire a preturilor de diamant este unul din cele mai dificile... mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 09:00
Aurul reprezinta in continuare o optiune pentru cei care doresc sa se adaposteasca de "ravagiile" pe care le face criza datoriilor europene. Acum, este de ajuns sa arunci un ochi pe piata si vei gasi o varietate de posibilitati de investitii in metalul pretios. Daca vrei sa adaugi o "licarire" de aur la portofoliul tau de investitii, vezi ce solutii iti propun analistii citati de Forbes.
Monede de aur
In acest caz, aurul poate fi achizitionat sub forma de monede sau lingouri, care au diverse dimensiuni si pot fi cumparate de la anumite banci, dealeri online sau locali.
Monezile isi pastreaza cel mai mult valoarea, deoarece inglobeaza si valoarea numismatica. British sovereign, British guinea, Spanish escudo, monezile de 20 si 40 de franci francezi (aur). Acestea contin 90% aur, exceptie fiind British sovereign cu 91,66% aur, sau 22 karate.
Daca iti doresti aur in forma fizica mai poti opta pentru lingourile de aur, pe care le poti achizitiona de la anumite banci. In cazul lingourilor achizitionate d enaumiti dealeri, documenteaza-te inainte si vezi reputatia dealer-ului si de cat timp se afla pe piata.
In Romania, doar Piraeus Bank si BCR ofera spre vanzare aur sub forma de lingouri si monezi.
La Piraeus Bank puteti gasi aur sub forma de lingouri de 24 de carate si greutate de 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 grame si 1 kilogram cu certificate de garantie individuala emise de banci elvetiene. Monedele au puritatea de 22 de carate sunt de tipul British... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:19