Ghidul de finantare destinat Programului "Casa Eficienta Energetic", prin care solicitantii pot primi pana la 15.000 de euro de la stat, a fost publicat in Monitorul Oficial.
In cadrul programului, se ofera o finantare nerambursabila cuprinsa intre 40.000 de lei si 70.000 de lei, pentru fiecare proiect, suma fiind acordata in functie de procentul cu care, in urma imbunatatirilor aduse imobilului, a crescut eficienta energetica a cladirii.
"Finantarea nerambursabila se acorda pentru cresterea cu cel putin a unei clase energetice fata de nivelul prezentat in cererea de finantare, precum si in functie de incadrarea tuturor indicatorilor in pragurile de finantare descrise mai jos, fara a depasi 60% din costul total de investitie pentru implementarea masurilor de crestere a performantei energetice a cladirii", se arata in Ghidul programului.
Cheltuieli eligibile in cadrul programului
(1) Sunt considerate cheltuieli eligibile urmatoarele:
a) cheltuielile cu lucrarile de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirii privind:
* inlocuirea tamplariei exterioare existente, cu tamplarie termoizolanta;
* izolarea termica a elementelor de constructie exterioare opace (pereti exteriori, terase, invelitoarea sarpantei si alte elemente similare);
* izolarea termica a planseului peste sol si/sau peste ultimul nivel al cladirii;
b) cheltuielile cu lucrarile de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de incalzire si de preparare si utilizare a apei calde de... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 11:27
Think tank-ul INACO - Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finantare pentru Companii in Timpul Crizei COVID-19, dedicat tuturor antreprenorilor care vor sa isi mentina afacerile pe linia de plutire, sa isi pastreze angajatii sau chiar sa isi dezvolte afacerea pe noile coordonate create de criza noului coronavirus.
"Un sondaj Best Jobs arata ca peste 50% dintre angajatorii romani au planuri sa isi continue afacerile, in ciuda agravarii pandemiei de coronavirus.
Pentru toti antreprenorii care vor sa isi mentina afacerile pe linia de plutire, sa isi pastreze angajatii sau chiar sa isi dezvolte afacerea pe noi coordonate create de criza COVID-19, think tank-ul INACO Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finantare pentru Companii in Timpul Crizei COVID-19.
Este cea de-a noua editie din seria Ghidurilor de finantare pentru companii, realizata de comunitatea de profesionisti voluntari ai INACO", se arata intr-un comunicat.
Ce domenii sunt vizate de INACO
Domeniile vizate de noul ghid INACO sunt: sanatatea, extinderea productiei si dezvoltare servicii, cercetare, dezvoltare, inovare, dezvoltarea resurselor umane, domeniul piscicol, agricol, pomicol, vitivinicol, dialog social, infrastructura mare in energie si tehnologie, stimularea mediului de afaceri, a culturii si a media, initiative de sprijin civice si private.
"Bani exista! Acest ghid aduna ultimele noutati pentru salvarea companiilor, 48 de oportunitati... mai mult
Sambata, 28 Martie 2020, ora 13:56
Ministerul Finantelor Publice lanseaza, pe pagina sa de Facebook, un ghid explicativ pentru formularul D200, care trebuie sa fie completat de persoanele fizice ce realizeaza venituri din Romania.
Data pana la care poti depune documentul la administratia financiara fara a fi penalizat este 25 mai, inclusiv.
Surpriza de la ANAF inainte de Paste: Ce se intampla cu cel mai criticat formular din ultima vreme
"Ghidul enumera situatiile in care trebuie depusa declaratia, explica cum poate fi procurat formularul si unde trebuie ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor explica pe Facebook cum trebuie completat un formular foarte important" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 17:30
Ministerul Finantelor pune la dispozitia contribuabililor care au de platit impozit pe cladiri un ghid ilustrat cu procedurile pe care le au de indeplinit.
Materialul poate fi accesat pe site-ul ministerului.
Potrivit unui comunicat al institutiei, contribuabilii gasesc aici explicatii pentru toate situatiile intalnite in practica. De asemenea, exista exemple pentru fiecare caz in parte si o simulare de calcul al impozitului local.
Din 2016, persoanele fizice care au in proprietate cladiri trebuie sa plateasca impozit pentru ele in functie de destinatie. Potrivit Codului fiscal, cladirile pot fi: rezidentiale, nerezidentiale (folosite pentru activitati administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultura, de educatie, financiar-bancare, ...citeste mai departe despre "Ghid ilustrat pentru plata impozitelor pe cladiri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 19:42
Ne-am obisnuit sa vorbim despre fuziuni si achizitii, ideea nu mai sperie pe nimeni, dar iata ca in continuare vedem cum companiile romanesti se vand catre Investitori financiari sau strategici din afara tarii.
Mirajul banilor este puternic, tranzactiile pot implica milioane de Euro, deci este natural sa ne gandim sa crestem o afacere pentru a o vinde scump.
Poate aici este si un punct slab al economiei romanesti - nu facem afaceri de dragul afacerilor, ci de dragul castigurilor rapide. Nu exista inca nici mentalitatea si nici educatia care sa sustina acele afaceri solide ce se predau cu mandrie generatiei urmatoare. Afacerile de familie sunt inca la prima generatie de antreprenori, in rare cazuri - si acelea fortate de imprejurari - au trecut catre a doua generatie. Putini antreprenori locali se gandesc la extindere regionala si chiar si mai putini la extinderea prin achizitii.
De cativa ani astept sa vad achizitii de companii realizate de antreprenori sau companii romanesti. Tocmai pentru acesti motiv, doresc sa vorbesc despre modul in care se pot finanta achizitiile din surse externe. Cu speranta ca voi elimina macar aceasta bariera din calea antreprenorilor locali dornici de expansiune rapida.
In practica de specialitate se intalneste termenul de "leveraged buy-out"', respectiv acea achizitie ("buyout") finantata printr-o combinatie de surse proprii si imprumuturi din surse externe ("leverage"). Cu alte cuvinte, daca o companie doreste sa faca o... mai mult
Luni, 20 Octombrie 2014, ora 08:20
Ministerul Fondurilor Europene (MFE), in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, a supus consultarii publice ghidul pentru lansarea apelului de proiecte Ghidul Solicitantului, sprijin financiar acordat pentru investitii in intreprinderi.
'Am identificat economii de 50 de milioane de euro pentru finantarea proiectelor care vor ajuta intreprinderile din Romania. Sustinem competitivitatea intreprinderilor romanesti prin diversificarea productiei, modernizare si retehnologizare. Incurajam acest tip de investitii in mediul rural prin acordarea unui punctaj suplimentar proiectelor care se vor implementa in aceste zone', a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, conform unui comunicat transmis miercuri Agerpres.
Proiectele finantate vor viza in principal achizitii de echipamente si utilaje pentru cresterea capacitatii de productie si diversificarea productiei, modernizarea instalatiilor, automatizarea procesului de fabricatie, introducerea de noi tehnologii de productie. mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 12:57
Un tip de finantare inca putin cunoscuta companiilor din Romania, dar care a prins avant in ultimii ani, este finantarea tip mezzanine.
La modul general - mezzanine finance este o finantare hibrid, ce imbina o componenta tip imprumut cu o componenta tip equity. In functie de finantator, conditiile pot sa difere, dar in principiu, vorbim de un imprumut pe termen lung (aprox 5 ani), al carui principal se ramburseaza la scadenta (bullet repayment), pe parcursul vietii creditului platindu-se dobanzile si costurile atasate creditului. La randul ei, dobanda poate avea o componenta cash (platibila regulat) si o componenta pay-in-kind (PIK) ce se capitalizeaza. Suplimentar, finantatorul (fondul de investitii mezzanine) primeste o participatie in cadrul companiei finantate, cel mai tarziu la momentul exit-ului. Exista si situatii in care fondurile de mezzanine achizitioneaza de la bun inceput pachete de actiuni, participand si cu equity, dar rareori acestea sunt disjuncte de imprumut.
Costurile? - ati ghicit. Se afla, normal, peste costurile unui imprumut bancar (pentru ca intervine si costul capitalului), dar sub cele ale unui fond de Private Equity (costul imprumutului "indulcind" costul total al mixului de finantare). Garantiile exista, dar sunt mai generale decat cele bancare si, in majoritatea cazurilor, de rang inferior.
Exista 2-3 fonduri specializate in investitii mezzanine in regiune, intre care as mentiona pe cele mai active in identificarea de tranzactii in... mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 12:35
1Am inceput seria articolelor "Solutii de finantare" din dorinta de a aduce la cunostinta antreprenorilor romani variantele posibile pentru sustinerea financiara a companiilor pe piata locala. Iata ca astazi vorbim despre fonduri de investitii ca sursa de crestere a unei afaceri si nu doar ca parte intr-un proces de vanzare-cumparare.
Consider ca e oportun si necesar ca antreprenorii romani - cei mai mari dintre cei mari, caci lor li se adreseaza aceasta optiune - sa cunoasca detaliile unui astfel de proces, atat pentru a sti ca exista o astfel de varianta de finantare si pentru a initia demersul, cat si pentru a incheia o tranzactie corecta. Este un mesaj pentru cei direct implicati in viata companiilor, dar si pentru noi toti cei care dorim sa vedem companiile autohtone tot mai puternice si in plina dezvoltare, atat la nivel local, cat si regional si international.
Cum arata situatia generala acum?
Am intalnit deseori reprezentanti de companii care declara ca si-ar dori sa aiba drept partener un fond de investitii. De partea cealalta, fondurile declara ca isi doresc sa investeasca in Romania. Cu toate acestea, vedem foarte putine tranzactii incheiate.
Perceptia generala este ca fondurile de investitii achizitioneaza pachete de actiuni de la actionarii existenti (banii sunt platiti direct catre actionari in schimbul pachetelor de actiuni, fara a tranzita compania), care realizeaza astfel exit-ul (iesirea din actionariat) total sau partial.
Sunt insa... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 13:33
Aproape toti antreprenorii romani, mai exact 90% dintre acestia, considera ca accesul la finantare al antreprenorilor tineri, cu varsta sub 40 de ani este dificil sau foarte dificil, se arata in studiul EY - Antreprenorii vorbesc.
"In Romania, 1 din 100 de tineri decid sa inceapa o afacere pe cont propriu, fata de 1 din 4 tineri in Cehia, Polonia sau Ungaria. Foarte putini tineri demareaza o afacere pe cont propriu. Cele mai frecvente cauze invocate sunt lipsa banilor si birocratia", se arata in ghidul pentru tinerii intreprinzatori care vor sa obtina finantare de la stat in 2014.
Problemele, arhi-cunoscute: bani putini
Problemele sunt arhi-cunoscute, iar banii sunt putini. In general, adunand programele oferite de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, din cadrul Ministerului Economiei, se ajunge la un ajutor de stat nerambursabil agregat pentru sprijinirea generarii si dezvoltarii IMM-urilor de 73 milioane euro pentru 2014, conform datelor oficiale primite de la institutie pentru studiul EY - Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc 2013.
Iar daca din aceasta suma scadem programul Schema de minimis, care anul trecut nu s-a implementat, ajungem la un ajutor nerambursabil al statului roman (si al statului Elvetian prin Programul Elvetiano-Roman pentru IMM-uri) de aproximativ 17,3 milioane euro pentru anul 2014.
Astfel, in 2014 se estimeaza, de catre aceeasi institutie, prin Directia Generala pentru IMM si... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:51