Cand criza generata de noul coronavirus va trece si lumea va reveni treptat la ritmul normal, vom avea, probabil o surpriza: multe afaceri se vor fi inchis si multe servicii vor ramane fara acoperire.
Tocmai de aceea, poate ar fi util sa privim in perspectiva, din linistea izolarii: ce am putea face pentru viitorul nostru, pentru atunci cand lucrurile vor reveni la normal?
Poate ca acum este momentul sa te gandesti la o afacere. Iar daca nu dispui de banii necesari, expertii AVISSO au alcatuit pentru tine un calendar cu urmatoarele perioade in care poti depune un dosar pentru a obtine fonduri nerambursabile pentru ideea ta.
Lista, desi nu este exhaustiva, include cele mai interesante tipuri de finantari nerambursabile disponibile pentru mediul de afaceri, cu tipurile de proiecte care sunt eligibile si detaliile aferente.
SMEs' Growth: Pana pe 28 mai 2020 poti apela la fonduri norvegiene pentru o finantare intre 200.000 euro si 2 milioane de euro
Rata de cofinantare este variabila (in functie de regiune de dezvoltare si tip de ajutor): minimum 10% contributie nerambursabila (pentru IMM-urile din Bucuresti) - maximum 70% (pentru regiunile mai putin dezvoltate).
Conform unor estimari prezentate de catre operatorul de program, pe apelul anterior, media ajutorului nerambursabil s-a situat la cca. 45% din valorile eligibile ale proiectelor.
Se acorda finantari in trei domenii:
● Green Industry Innovation (buget 11,06 milioane de euro):
- Dezvoltarea,... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 08:30
Think tank-ul INACO - Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finantare pentru Companii in Timpul Crizei COVID-19, dedicat tuturor antreprenorilor care vor sa isi mentina afacerile pe linia de plutire, sa isi pastreze angajatii sau chiar sa isi dezvolte afacerea pe noile coordonate create de criza noului coronavirus.
"Un sondaj Best Jobs arata ca peste 50% dintre angajatorii romani au planuri sa isi continue afacerile, in ciuda agravarii pandemiei de coronavirus.
Pentru toti antreprenorii care vor sa isi mentina afacerile pe linia de plutire, sa isi pastreze angajatii sau chiar sa isi dezvolte afacerea pe noi coordonate create de criza COVID-19, think tank-ul INACO Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finantare pentru Companii in Timpul Crizei COVID-19.
Este cea de-a noua editie din seria Ghidurilor de finantare pentru companii, realizata de comunitatea de profesionisti voluntari ai INACO", se arata intr-un comunicat.
Ce domenii sunt vizate de INACO
Domeniile vizate de noul ghid INACO sunt: sanatatea, extinderea productiei si dezvoltare servicii, cercetare, dezvoltare, inovare, dezvoltarea resurselor umane, domeniul piscicol, agricol, pomicol, vitivinicol, dialog social, infrastructura mare in energie si tehnologie, stimularea mediului de afaceri, a culturii si a media, initiative de sprijin civice si private.
"Bani exista! Acest ghid aduna ultimele noutati pentru salvarea companiilor, 48 de oportunitati... mai mult
Sambata, 28 Martie 2020, ora 13:56
La doar 22 de ani, Dana Nae Popa isi croia singura propriul drum in lumea afacerilor, direct de pe bancile facultatii. Chiar daca i-a fost greu sa le explice parintilor de ce nu s-a angajat dupa facultate, tanara nu s-a dat batuta, iar astazi conduce o agentie de media si publicitate cu afaceri de peste 1 milion de euro.
A crescut odata cu criza, s-a maturizat odata cu digitalizarea si a infruntat toata instabilitatea mediului de afaceri romanesc, depasind chiar si granitele tarii cu proiectul sau. Si vine cu o lectie de care multi tineri ar trebui sa tina cont: Experienta nu e totul!
"Nu am pornit agentia in stilul clasic, cu business plan si niste obiective clare de business. Iar la 22 de ani nu ai experienta necesara de a pune corect in practica teoria invatata la facultate. Am pornit din dorinta de a crea un loc in care lucrurile sa se intample altfel, cu drag de meseria noastra, cu etica si focus pe lucrul bine facut si pe oameni, fie ca sunt colegi, clienti sau consumatorii pentru care realizam campanii. Mereu am stiut ca e loc de mai bine, de aceea ne-am concentrat mereu sa ne ducem munca la urmatorul nivel", spune Dana Nae Popa, fondatoarea agentiei pastel, intr-un interviu acordat Business24.
Cum ati intrat in lumea afacerilor si cat ati investit in ideea pe care ati avut-o?
Povestea mea profesionala a inceput inca din primul an de facultate, cand am avut primul job in marketing si am descoperit acest domeniu. Apoi au urmat alte doua joburi de... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 17:30
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat "Ghidul de calatorie pentru Sarbatorile Pascale 2019" care contine recomandari pentru calatorii in afara granitelor Romaniei, precum si un set de informatii de interes pentru cele mai frecventate destinatii turistice din aceasta perioada, respectiv: Austria, Bulgaria, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Israel, Italia, Marea Britanie, Portugalia si Spania.
Potrivit MAE, cetatenii romani pot evita eventuale situatii neplacute ce pot aparea pe perioada vacantei sau a concediului lor in strainatate consultand "Ghidul de calatorie pentru Sarbatorile Pascale 2019".
Documentul a fost postat pe pagina web a MAE, la rubrica "Sfaturi de calatorie", sectiunea "Ghiduri de calatorie" (www.mae.ro), precum si pe pagina de Facebook a Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Ghidul are 93 de pagini si ofera informatii generale, legate de documentele de calatorie, deplasarea in siguranta cu copii minori, necesitatea informarii asupra conditiilor de securitate din zona care urmeaza sa fie vizitata.
"Informati-va asupra situatiei de securitate din tara de destinatie! In acest sens, verificati rubrica Alerte de calatorie - Atentionari de calatorie, care cuprinde informatii utile, cu caracter temporar, privind starea drumurilor, greve, modificarea conditiilor de intrare pe teritoriul unor state, starea vremii etc. Inregistrati-va la cea mai apropiata misiune diplomatica sau oficiu consular. Evitati deplasarea... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 14:50
Traim intr-o perioada in care tot mai multa lume doreste sa isi deschida propria afacere. Insa, multe domenii sunt deja suprasaturate, iar investitia in acel domeniu nu ar fi una chiar inteleapta.
Fast food-uri se gasesc la orice colt, restaurante la fel, de saloane de infrumusetare nici mai zic. Iar alte afaceri cer o prima investitie enorma.
Daca ai un buget redus si vrei sa incepi o afacere in care cu siguranta vei avea succes, ai ajuns la locul potrivit. Aici iti voi povesti despre 3 afaceri profitabile cu o investitie de inceput minima.
Nu uita! Ai nevoie de implicare 100%, perseverenta si seriozitate pentru a reusi sa ajungi undeva sus.
1. Ghid turistic pentru straini
Daca iti place sa calatoresti, acest domeniu este perfect pentru tine. Romania este o tara foarte frumoasa, strainii au ce vizita atunci cand vin aici, asa ca de ce sa nu profitam de acest lucru, de ce sa nu profiti?
Ce trebuie sa faci pentru a deveni ghid turistic?
● Trebuie sa fii o persoana sociabila, carismatica, calma, pregatita sa faca fata unor situatii mai dificile sau tensiuni.
● Trebuie sa vorbesti fluent engleza dar si alte cateva limbi straine la nivel mediu (nu iti face griji, sunt atat de multe cursuri de limbi straine la care poti participa).
● Trebuie sa cunosti foarte bine tara, sa sti cat mai multe povesti despre cladiri, locuri si sa sti multe zone frumoase. Daca iti place sa calatoresti inseamna ca ai destule informatii pretioase pe care le poti impartasi... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 17:35
Revista Biz a lansat, impreuna cu UniCredit Bank, a doua editie a proiectului editorial - Antreprenori de Romania in cadrul evenimentului ADN Antreprenor. Ghidul reuneste cele mai puternice companii antreprenoriale romanesti, ordonate pe judete, dupa cifra de afaceri din 2016, conform datelor de la ONRC.
Realizat de echipa Biz, studiul ajuns la a doua editie, ia pulsul mediului antreprenorial romanesc la scara intregii tari, reunind companiile antreprenorilor locali. Companiile incluse sunt exclusiv firme romanesti, inregistrate in Romania, cu actionariat local, care nu apeleaza la structuri de actionariat de tip offshore.
De ce e nevoie de studiul "Antreprenori de Romania"?
Acest anuar aduce raspunsuri pentru multe intrebari legate de dezvoltarea pe judete a tarii, de motivele si de directia in care vor merge afacerile si companiile in urmatorii ani.
Prin parcurgerea acestor liste se pot vedea cu usurinta cele mai prolifice domenii de activitate, judetele in care companiile romanesti castiga teren sau, din contra, sunt eclipsate total de multinationale sau companii de stat, precum si cine sunt actionarii companiilor romanesti.
Ce cuprinde "Antreprenori de Romania"?
Top 100 de companii din Bucuresti, ordonate dupa cifra de afaceri din 2016, conform datelor de la ONRC din 2016Top 20 mai mari companii romanesti din fiecare judet, ordonate dupa cifra de afaceri din 2016, conform datelor de la ONRC din 2016Opinii ale specialistilor despre evolutia mediului... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 16:15
Tu stabilesti prioritatile pentru businessul tau, iar redactarea unui plan de afaceri reprezinta un pas important fiindca se aseamana unui plan de calatorie: daca ai omis un aspect, risti sa-l platesti mai tarziu mult mai scump, calatoria sa nu iti placa si, cel mai rau, sa nu ajungi la destinatie sau sa ajungi prea tarziu.
Daca te-ai gandit ca, odata ce ti-a venit ideea de afaceri sau ideea unui produs interesant sau ceva care iti va aduce succesul instantaneu si totul va fi simplu, te inseli. Punerea la punct si comercializarea respectivului produs se vor dovedi dificile la inceput.
Timpul,eforturile si banii pe care trebuie sa-i investest ite vor convinge ca, in realitate, ideea este partea cea mai usoara. Si inca ceva!
O idee nematerializata nu valoreaza nimic.
Afacerile sunt o chestiune de prioritati;
Intotdeauna folosesti cu precaderea anumite resurse. Spre exemplu, la inceputul afacerii, cand nu intotdeauna ai multi bani, ai, in schimb, timpla dispozitie pe care il poti "investi" in activitatile pe care le consideri justificate.
Astfel, deciziile se reduc la cat timp aloci pentru a afla cat mai multe despre domeniul in care activeaza afacerea ta; pentru a participa la cursuri de perfectionare, evenimente si pentru a-ti valida ideea de afacere; pentru a identifica un furnizor bun, un nou client, un partener, etc.;
In functie de cat timp aloci fiecareia dintre aceste activitati, vei avea succes sau nu.
La final, apropo de placerea a ceea ce... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:53
BCR, Garanti, ING, CEC si Banca Transilvania se numara printre bancile care acorda cel mult 15.000 de euro pentru
creditele de nevoi personale fara ipoteca.
Daca ieri v-am prezentat care sunt avantajele si dezavantajele acestor credite, azi va spunem ce afacere puteti incepe folosind acest capital.
Antreprenorii cu viziune si curaj pot imprumuta intre 10.000 si 15.000 de euro, pe o perioada de maxim cinci ani, fara ipoteca. Banii poti fi folositi pentru deschiderea unor afaceri mici, cu potential pe timp de criza.
"Chiar daca bugetul este relativ redus, cu asemenea suma pot fi pornite mai multe afaceri, printre care se numara minimarketurile alimentare, un magazin online, o covrigarie ori o patiserie, un studio foto, o firma de consultanta, un salon de cosmetica, un atelier de tamplarie (lemn sau PVC) ori un magazin second hand", spune Lucian Pop, consultant business.
Evident, lucrurile nu se vor intampla peste noapte si nu se poate pune problema unui profit imediat, atrage atentia consultantul, dar, cu mici strategii de marketing, antreprenorul care intra intr-o asemenea afacere poate avea succes intr-un interval redus de timp. "Intr-un an sau cel mult in 18 luni poate intra pe profit, daca gestioneaza foarte bine afacerea", puncteaza Pop.
Realizarea unui studiu de piata, chiar si empiric, este estentiala inainte de inceperea unei afaceri, mai mentioneaza consultantul. "Internetul ofera informatii foarte vaste, viitorii antreprenori pot realiza pe cont... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 11:00
8Cei care vor sa devina antreprenori sunt persoane pline de energie si entuziasm, insa de cele mai multe ori se dovedeste ca au o perceptie idealista, gresita asupra realitatii de a-si deschide propria afacere. Circula o multime de zvonuri, imprastiate adesea de cei care n-au avut de fapt nici cel mai mic contact cu antreprenoriatul. Te-ai gandit sa dai si tu lovitura, sa inventezi un nou Facebook sau Twitter, sa fii propriul tau patron si sa poti face tot ceea ce crezi ca nu poti realiza din postura de angajat? Poate ar trebui sa vezi si partea mai putin frumoasa a povestilor de succes. Pentru ca 99,9% din proaspetii antreprenori n-au apucat sa vada ce se intampla in realitate cand ai o afacere decat dupa ce au inceput-o. Carol Roth, specialist in strategii de afaceri, demonteaza cele mai cunoscute cinci mituri despre antreprenoriat, enuntand si un adevar universal valabil, in paginile publicatiei Portfolio.1. Ai ocazia sa faci ceea ce-ti place Oamenii cred ca, daca-ti place sa faci ceva anume si iti deschizi o afacere in acel domeniu ori una axata pe mica ta placere, doar asta vei face. Nimic mai gresit. Daca ai de condus o afacere, va trebui sa te ocupi de o multime de lucruri, inclusiv unele neplacute ori fara nicio legatura cu obiectul activitatii tale placute.
Tu vei avea grija si de contabilitate, de marketing, vei alerga dupa clienti, vei avea de rezolvat o multime de treburi strict administrative si multe altele. Nu te poti gandi ca asa vei face... mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 23:29