Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri ca e posibila cresterea salariilor bugetarilor de la 1 iunie printr-o analiza "severa" a cheltuirii banului public.
"Decizia se va lua dupa misiunea FMI si a Comisiei Europene din aprilie, daca conditiile impun acest lucru. Eu cred ca printr-o analiza foarte severa asupra modului de cheltuire a banului public, printr-o reducere a evaziunii fiscale, este posibil ca aceste masuri anuntate de presedinte, privind recuperarea partii ramase din taierile din 2010, sa fie aplicate. Este posibil ca o parte din ce nu s-a recuperat din taierile din 2010 se poate da la jumatatea anului", a declarat el.
Ialomitianu a adaugat ca in decizia finala a Guvernului o sa se ia in vedere si daca Executivul poata sa sustina marirea salariilor si in 2013 si in 2014. "Acum se analizeaza rezultate. Se impune si elaborarea proiectiei bugetare pe 2013 si 2014 si numai atunci poti sa iei o decizie privind majorarea unor cheltuieli.
Noi nu trebuie sa vedem numai daca este posibila in 2012 cresterea salariilor, trebuie sa vedem daca aceste majorari sunt sustenabile pe termen mediu, adica daca putem sa platim salariile si in 2013 si in 2014.
Oricum, cresterea salariilor nu e o noutate, noi am discutat permanent despre acest lucru, am discutat inca de anul trecut din octombrie, au fost discutii permanente cu FMI si CE, doar ca nu a fost momentul potrivit", a explicat deputatul PDL. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 14:11
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni ca, intre o decizie de majorare a salariilor si pensiilor si cea de scadere a CAS, el ar opta pentru cea dea doua varianta, precizand ca datele din luna ianuarie arata ca rezultatele pe T1 vor permite asemenea masuri.
"Daca rezultatele financiare pe T1 sunt bune, si imi doresc lucrul acesta, coalitia poate sa ia o decizie fie sa majoreze salariile si pensiile cu un anumit procent, fie sa reduca CAS. Pentru mediul de afaceri cel mai bine ar fi reducerea contributiilor sociale, chiar ar fi o continuare a politicii Guvernului Boc, pentru crearea de locuri de munca. Sigur ca deciziile se vor lua in coalitie", a explicat Gheorghe Ialomitianu.
Fostul ministru de Finante a aratat ca "in ianuarie 2012 fata de ianuarie 2011 avem o diferenta in plus de 1,6 miliarde lei, un rezultat foarte bun", prin urmare, "daca se va continua trendul acesta, eu cred ca se va putea lua o decizie in sensul majorarii salariilor si indexarii pensiilor, sau scaderii CAS".
Intrebat pentru ce ar opta, intre cele doua variante, Ialomitianu a raspuns ca este "mai mult pentru crearea de locuri de munca", prin urmare, pentru scaderea CAS. "Sigur ca trebuie sa ne gandim si la ceea ce s-a intamplat cand s-au redus salariile cu 25%, din care am reusit sa dam 15%, pentru ca avem obligatia sa dam diferenta, la fel si in cazul actualizarii pensiilor la rata inflatiei.
Dar, in acelasi timp trebuie sa ne gandim la toti salariatii, nu doar... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 18:36
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat marti ca bugetul pentru 2012 are in vedere o politica prudenta, care sa asigure stabilitate economica si financiara, in conditii economice dificile pentru finantare.
"Un obiectiv al MFP a fost elaborarea bugetului pentru 2012, care este un buget care ia in calcul o politica prudenta, care sa asigure o stabilitate economica si financiara, in conditii grele de finantare a deficitelor, in conditiile in care in multe tari au incetinit nivelul de crestere, si ma refer la tarile unde Romania exporta mult, dar si in conditiile unor tulburari pe pietele internationale", a spus ministrul.
"Bugetul poate face fata unor eventuale derapaje pe pietele financiare, ca urmare a unor precautii, printre care acordul preventiv cu FMI. Nu am luat in calcul ca banii de la FMI si CE sa fie folositi pentru finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice", a mai precizat Ialomitianu.
Ministrul a adaugat ca bugetul ia in calcul cheltuieli mai mari pentru investitii, dar in scadere pe partea de personal.
"Am considerat ca un lucru important este sa asiguram mai multi bani pentru investitii pentru o crestere sustenabila. Investitiile asigura in aceasta perioada singura sursa pentru a avea atat bani in economie, dar si locuri de munca. (...) Cheltuielile au devenit sustenabile, s-a reusit recastigarea increderii pe pietele financiare si o finantare mai buna" potrivit ministrului. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 20:06
"Bugetul va face fata si in conditiile unei situatii mai grele pe pietele financiare. Nu trebuie sa ne facem griji, pentru ca noi putem sa ne asiguram finantarea", iar Guvernul nu ia in calcul accesarea sumelor prevazute in acordul preventiv incheiat cu FMI, a dat asigurari joi ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
"Nu e vorba ca Romania inceteaza platile intr-o perioada de patru luni. Nu este adevarat. Avem masuri de precautie incat platile sa se poata efectua in conditii normale", a declarat pentru NewsIn, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Ministrul a spus ca a exista o declaratie a lui Lucian Croitoru, care s-a referit la "un buffer care asigura bani pentru patru luni".
"Sunt bani pusi deoparte. Noi avem incasari din impozite si taxe, iesim pe piata sa facem imprumuturi. Am luat inca o masura de precautie, punand niste bani deoparte, ca in situatia in care ofertele bancilor nu sunt acceptate de Ministerul de Finante privind imprumuturile, ma refer aici la dobanzi prea mari sau termene prea scurte, avem posibilitatea sa refuzam ofertele respective", a explicat ministrul de Finante, fara a preciza care este suma "pusa deoparte" . "Vrem sa ne imprumutam la dobanzi cat mai mici, ultimul imprumut a fost la 6,6%", a aratat, in context, Gheorghe Ialomitianu.
Intrebat daca ia in calcul accesarea unor sume din acordul preventiv incheiat cu FMI (de 3,5 miliarde euro), ministrul de Finante a raspuns: "Nu am luat in calcul sa accesam... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 17:21
Romania se situeaza printre primele tari din Uniunea Europeana privind alocatia banilor pentru investitii, a declarat, marti, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, intr-o conferinta de presa la Parlament, in care a vorbit despre bugetul pe 2012 si prognozele de crestere, raportat la alte tari din Europa.
Cresterea se bazeaza pe industrie si servicii, sustinute de investitii din bugetul de stat, un buget sustenabile de a fi finantat "in conditii bune", potrivit declaratiilor lui Ialomitianu. Fara a prezenta cifre exacte referitoare la investitiile pe anul urmator, seful Finantelor vede Romania peste Germania, peste UE si evident peste Bulgaria.
"Vecinii nostri, bulgarii aveau un program de crestere de de primavara de 3,7% din PIB. Germania avea o prognoza de crestere de primavara de 1,9% si de toamna de 0.8%. Romania avea o prognoza de 3.7% pentru primavara si 2,1 pentru toamna. La nivelul UE prognoza de primavara era de 1,9% si prognoza de toamna de 9.6%. In zona euro prognoza de primavara era de 1,8%", a explicat ministrul.
Gheorghe Ialomitianu sustine ca potentialul de crestere economica pentru 2012 se bazeaza pe industrie, cu o crestere de 2,7%, pe servicii cu o crestere de 1.6%. Acest potential se bazeaza pe investitiile edectuate din bugetul de stat.
"Romania se situeaza printre primele tari din UE privind alocatia banilor pentru investitii. Principalii indicatori macroeconomici care au stat la baza bugetului sunt: un PIB de 579,6 miliarde fata de... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:44
Parlamentul Romaniei a reusit sa stabileasca un nou record, in contextul in care au fost depuse mai mult de 8.000 de amendamente la bugetul pentru 2012. Desi reducerea CAS cu 10% sau reducerea esalonata a TVA pana la 19% sunt masuri care ar stimula mediul de afaceri, analistii sunt sceptici ca acest lucru se va intampla.
Mai exact, au fost depuse 8.884 de amendamente, dintre care Opozitia a depus 8.668 de amendamente la proiectul legii bugetului si 16 la cel referitor la asigurariile sociale.
Pana in acest moment, au fost avizate bugetele pentru Aparare, Interne si Dezvoltare, dar comisiile specializate din Parlament dezbat obiectiile pana pe 12 decembrie.
Senatorii si deputatii Opozitiei au depus mai mult de 3.000 de amendamente la bugetul alocat ministerului Dezvoltarii si Turismului. Urmeaza Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Educatiei si Ministerul de Finante.
Amendamentele nu au niciun rost
In opinia analistului financiar Ilie Serbanescu, amendamentele nu au niciun rost, pentru ca "asa cum a dovedit experienta, exista masina de vot care nu ia in considerare niciun amendament".
"Cele mai multe, probabil peste 90%, sunt amendamente vizand interese pur personale ale deputatilor si senatorilor, pentru a spori imaginea din teritoriu. Nici nu ii intereseaza daca se adopta sau nu, pentru ca ei oricum nu se vor adopta, dar ei se duc si arata ca au dat curs dorintelor din teritoriu", a declarat Ilie Serbanescu, pentru Business 24.
Analistul... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:06
Bugetul de stat si proiectul de buget privind asigurarile sociale pentru anul 2012 va fi analizat vineri de Guvern. Proiectul va ajunge in Parlament cel mai probabil luni, 28 noiembrie.
La inceputul acestei saptamani, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, afirma ca nu este multumit de sumele alocate in cazul institutiei pe care o conduce, ca si-ar fi dorit mai mult, dar a precizat ca Guvernul trebuie sa manifeste prudenta in continuare. 'Nici eu nu sunt multumit cu sumele prinse in buget. As fi vrut mai mult, dar trebuie sa fim prudenti. Vedeti ce se intampla pe pietele internationale. Marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana trebuie sa ia masuri de ajustare. Vedeti, si Cipru a hotarat sa inghete salariile pe o perioada de doi ani. Trebuie sa fim prudenti pentru ca furtuna nu a trecut', a spus Ialomitianu.
La randul sau, premierul Emil Boc a precizat, luni, ca tinta de 3% din PIB a deficitului pentru anul urmator inseamna 2,5% pe cash, obiectiv regasit in tintele stabilite cu presedintele Traian Basescu, cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Primul ministru a adaugat ca veniturile in PIB se vor situa la nivelul de 33,7% in 2012, in timp ce bugetul de pensii va avea alocata suma de 47,9 miliarde lei. Totodata, investitiile vor avea alocate 37,8 miliarde de lei in 2012, iar garantiile de stat se vor cifra la 3,3 miliarde de euro.
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 prevede sume mai mari alocate... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 21:50
Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca bugetul de stat pe 2012 si bugetul asigurarilor sociale vor fi adoptate de catre Executiv intr-o sedinta convocata pentru vineri, urmand ca de luni bugetele sa intre in procedura parlamentara.
Ialomitianu spera ca Parlamentul sa stabileasca graficul dezbaterii si adoptarii bugetului imediat dupa ce Guvernul il va trimite forului legislativ.
"Eu cred ca vineri o sa votam proiectul de buget de stat si proiectul bugetului asigurarilor sociale, iar luni proiectul bugetului va ajunge in Parlament. Sa speram ca luni se vor reuni birourile celor doua Camere ca sa aprobe programul de adoptare a bugetului", a declarat, luni, Gheorghe Ialomitianu.
Intrebat daca sunt ministri nemultumiti de sumele pe care le vor primi in 2012, Ialomitianu a apreciat ca sunt constrangeri de ordin economic ce impiedica alocari mai consistente.
"Nici eu nu sunt multumit cu sumele prinse in buget, as fi vrut mai mult, dar trebuie sa fim prudenti. Vedeti ce se intampla pe pietele internationale, marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana iau masuri de ajustare. De exemplu, Cipru a hotarat sa inghete salariile pe o perioada de doi ani. Trebuie sa fim prudenti pentru ca furtuna nu a trecut. Guvernul a dovedit responsabilitate in alocarea sumelor", a mai spus ministrul. mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 14:00
Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca proiectia bugetara pentru 2012 nu va cuprinde o alocare suplimentara pentru pensii si salarii, comparativ cu anul in curs, deficitul fiind unul de 1,9%.
"Am propus, in calitate de ministru de Finante, un buget cu un deficit de 1,9%, iar cheltuielile cu salariile si pensiile vor fi la nivelul lui 2011", a declarat Gheorghe Ialomitianu, la finele sedintei de luni a Biroului Permanent National al PDL.
La randul sau, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu a aratat ca deciziile luate de politicieni, precum sunt cele ale premierului grec Papandreou, pot avea un impact negativ asupra pietelor financiare, iar acest precedent face ca Guvernul sa abordeze prudent chestiunea construirii bugetului de stat pentru anul viitor. "Este important ca bugetul pentru 2012 sa fie construit avand in vedere ca se pot intampla si in viitor asemenea situatii si ca s-ar putea ca previziunile pe care le avem acum in ceea ce priveste acoperirea deficitului bugetar sa fie contrazise de realitate pentru ca exista printre scenariile cu grad mare de probabilitate si scenariul inrautatirii situatiei", a explicat Voinescu.
In consecinta, deficitul nu va fi mai mare de 1,9%, in conditiile in care costurile finantarii unui buget mai mare s-ar putea sa fie prohibitive, iar cresterea economica prognozata este de 1,75%. "Trebuie sa construim un buget care sa asigure la finalul lui 2012, in executia sa, un deficit maxim de 3% ESA sau 2,5%... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 15:19