Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) este blocat iar institutia financiara internationala a criticat, totodata, taierea investitiilor de catre Guvern, a declarat fostul ministru de Finante, deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu, luni, la finalul unei dezbateri cu reprezentantii FMI si CE.
"Acordul cu FMI este blocat, adica niste puncte de vedere separate. FMI ne spune ca actualul Guvern n-a facut nimic legat de ceea ce s-a angajat, iar Guvernul ne spune ca totul e roz", a spus Ialomitianu, citat de Agerpres.
"Suntem intr-un impas si pentru Romania este un lucru rau. Se transmite un mesaj care nu este bun pentru creditorii externi, pietele financiare si pentru mediul de afaceri. Cei de la FMI au criticat taierea investitiilor. S-au taiat investitiile iar Romania putea sa aiba o crestere economica mai mare cu 1%", a mai spus Ialomitianu, la Palatul Parlamentului.
El sustine ca Guvernul a mintit in legatura cu acordul CE privind amanarea calendarului de liberalizare la energie si gaze.
"Si de data aceasta acordul cu FMI nu se finalizeaza cu scrisoare de intentie pentru ca actualul Guvern nu si-a indeplinit angajamentele fata de organismele internationale legate de reformele in companii - acolo au incetat, companiile inca sunt pe pierderi - si nu s-au inteles legat de calendarul de liberalizare a preturilor la energie si gaze pentru personalul casnic. Aici Guvernul Ponta a mintit.
Anul trecut ne-a spus ca are acord cu Comisia Europeana privind amanarea... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 09:50
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri ca e posibila cresterea salariilor bugetarilor de la 1 iunie printr-o analiza "severa" a cheltuirii banului public.
"Decizia se va lua dupa misiunea FMI si a Comisiei Europene din aprilie, daca conditiile impun acest lucru. Eu cred ca printr-o analiza foarte severa asupra modului de cheltuire a banului public, printr-o reducere a evaziunii fiscale, este posibil ca aceste masuri anuntate de presedinte, privind recuperarea partii ramase din taierile din 2010, sa fie aplicate. Este posibil ca o parte din ce nu s-a recuperat din taierile din 2010 se poate da la jumatatea anului", a declarat el.
Ialomitianu a adaugat ca in decizia finala a Guvernului o sa se ia in vedere si daca Executivul poata sa sustina marirea salariilor si in 2013 si in 2014. "Acum se analizeaza rezultate. Se impune si elaborarea proiectiei bugetare pe 2013 si 2014 si numai atunci poti sa iei o decizie privind majorarea unor cheltuieli.
Noi nu trebuie sa vedem numai daca este posibila in 2012 cresterea salariilor, trebuie sa vedem daca aceste majorari sunt sustenabile pe termen mediu, adica daca putem sa platim salariile si in 2013 si in 2014.
Oricum, cresterea salariilor nu e o noutate, noi am discutat permanent despre acest lucru, am discutat inca de anul trecut din octombrie, au fost discutii permanente cu FMI si CE, doar ca nu a fost momentul potrivit", a explicat deputatul PDL. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 14:11
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni ca, intre o decizie de majorare a salariilor si pensiilor si cea de scadere a CAS, el ar opta pentru cea dea doua varianta, precizand ca datele din luna ianuarie arata ca rezultatele pe T1 vor permite asemenea masuri.
"Daca rezultatele financiare pe T1 sunt bune, si imi doresc lucrul acesta, coalitia poate sa ia o decizie fie sa majoreze salariile si pensiile cu un anumit procent, fie sa reduca CAS. Pentru mediul de afaceri cel mai bine ar fi reducerea contributiilor sociale, chiar ar fi o continuare a politicii Guvernului Boc, pentru crearea de locuri de munca. Sigur ca deciziile se vor lua in coalitie", a explicat Gheorghe Ialomitianu.
Fostul ministru de Finante a aratat ca "in ianuarie 2012 fata de ianuarie 2011 avem o diferenta in plus de 1,6 miliarde lei, un rezultat foarte bun", prin urmare, "daca se va continua trendul acesta, eu cred ca se va putea lua o decizie in sensul majorarii salariilor si indexarii pensiilor, sau scaderii CAS".
Intrebat pentru ce ar opta, intre cele doua variante, Ialomitianu a raspuns ca este "mai mult pentru crearea de locuri de munca", prin urmare, pentru scaderea CAS. "Sigur ca trebuie sa ne gandim si la ceea ce s-a intamplat cand s-au redus salariile cu 25%, din care am reusit sa dam 15%, pentru ca avem obligatia sa dam diferenta, la fel si in cazul actualizarii pensiilor la rata inflatiei.
Dar, in acelasi timp trebuie sa ne gandim la toti salariatii, nu doar... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 18:36
Decizia de majorare a salariilor si pensiilor va depinde nu doar de evolutia veniturilor bugetare, ci si de rezultatele financiare ale companiilor in primul trimestru, care indica in ce masura cresterea economica din acest an va depasi 2%, a declarat vineri ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu
"In scrisorile cu FMI si Comisia Europeana este trecuta o fraza: cand situatia economica va permite, luam in calcul majorarea pensiilor si a salariilor. Trebuie sa asteptam finalul treimestrului intai si sa vedem si rezultatele financiare ale companiilor, in baza carora se platesc impozitele. Trebuie sa ne asiguram ca aceste majorari mai pot fi platite si anul viitor. In acest an e nevoie de o crestere economica de cel putin 2%", a afirmat Ialomitianu, in pauza unui seminar pe teme fiscale.
Ministrul Finantelor a adaugat ca nu se doreste repetarea situatiei din 2008, cand o serie de majorari salariale si de pensii au pus bugetul in imposibilitatea de a acoperi angajamentele fata de populatie.
In ciuda informatiilor ca FMI ar fi redus estimarea de crestere economica la 1%, Ialomitianu sustine ca nu vor fi necesare masuri suplimentare de reducere a cheltuielilor sau crestere a veniturilor, intrucat constructia bugetara a fost construita asumand o plafonare a exporturilor, bazandu-se in principal pe investitiile publice si absorbtia fondurilor europene.
Pe de alta parte, Ialomitianu nu exclude o inghetare a salariilor chiar in conditiile unei evolutii bune a... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 11:08
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat marti ca bugetul pentru 2012 are in vedere o politica prudenta, care sa asigure stabilitate economica si financiara, in conditii economice dificile pentru finantare.
"Un obiectiv al MFP a fost elaborarea bugetului pentru 2012, care este un buget care ia in calcul o politica prudenta, care sa asigure o stabilitate economica si financiara, in conditii grele de finantare a deficitelor, in conditiile in care in multe tari au incetinit nivelul de crestere, si ma refer la tarile unde Romania exporta mult, dar si in conditiile unor tulburari pe pietele internationale", a spus ministrul.
"Bugetul poate face fata unor eventuale derapaje pe pietele financiare, ca urmare a unor precautii, printre care acordul preventiv cu FMI. Nu am luat in calcul ca banii de la FMI si CE sa fie folositi pentru finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice", a mai precizat Ialomitianu.
Ministrul a adaugat ca bugetul ia in calcul cheltuieli mai mari pentru investitii, dar in scadere pe partea de personal.
"Am considerat ca un lucru important este sa asiguram mai multi bani pentru investitii pentru o crestere sustenabila. Investitiile asigura in aceasta perioada singura sursa pentru a avea atat bani in economie, dar si locuri de munca. (...) Cheltuielile au devenit sustenabile, s-a reusit recastigarea increderii pe pietele financiare si o finantare mai buna" potrivit ministrului. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 20:06
Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri, la dezbaterile pe Legea bugetului asigurarilor sociale pe 2012, ca reducerea contributiei nu poate fi suportata din bugetul de stat.
"Aici, impactul bugetar stabilit de colegii din minister este de 6,1 miliarde lei. Daca mai adaugam cele 13,8 miliarde de lei, ne-am duce la un transfer de aproape 20 de miliarde de lei la bugetul de asigurari sociale. In aceasta situatie, bugetul de stat nu-si permite un asemenea transfer", a declarat Ialomitianu, raspunzand unei solicitari a Opozitiei privind reducerea contributiei la asigurarile sociale.
In ceea ce priveste renuntarea la virarea a 0,5 puncte procentuale la pilonul de pensii, o alta propunere a parlamentarilor USL, Ialomitianu a explicat: "Aici, potrivit regulamentului Uniunii Europene, intram in deficitul structural".
"Guvernul Boc sustine pensiile private. Intr-adevar, in Ungaria s-a produs ceva ce la noi nu cred ca ar fi cazul. Pensiile private au fost nationalizate. Guvernul Boc sustine pensiile private. Consideram ca este un respect fata de cei care contribuie la pensii. Nu credem ca am rezolva folosirea banilor pe o perioada temporara", a adaugat el. mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 20:38
Romania ar fi intrat in incapacitate de plata, daca nu mergea pe consolidare fiscala, a declarat, joi, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice.
"Vedeti, in momentul de fata toate tarile merg pe consolidare fiscala, pentru ca, daca nu ai consolidare fiscala, se inregistreaza un derapaj. Eu vreau sa va spun ca, daca nu mergeam pe cosolidare fiscala, Romania risca sa intre in incapacitate de plata. Am mers cu un buget realist, pentru ca trebuie sa ai o corelatie intre deficit si modul de finantare. Vedeti ca tari ca Germania, Italia, Spania intampina greutati privind finantarea", a spus Ialomitianu intr-un interviu acordat la postul public de radio.
"Acest buget este construit pe legile in vigoare. Au fost modificari privind plata pensiilor si salariilor la nivelul din septembrie, deci tot cadrul legal este in vigoare. Colegii mei au venit cu suplimentarea bugetelor, inclusiv la Ministerul Dezvoltarii", a mai afirmat Ialomitianu.
Ministrul Finantelor a mentionat, totodata, ca deficitul pe care Romania il avea in urma cu trei ani a avut o influenta negativa pe pietele financiare.
"Le-am explicat colegilor din opozitie la Comisiile finante-buget ca nu mai putem merge pe deficite excesive, pentru ca sunt foarte greu de finantat si, daca putem spune, adancirea crizei este din cauza deficitelor excesive. Multe tari au mers pe deficite excesive si nu mai pot sa isi finanteze aceste deficite, fiind obligate sa ia masuri", a explicat Ialomitianu.
"Noi, la... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 14:58
Romania se situeaza printre primele tari din Uniunea Europeana privind alocatia banilor pentru investitii, a declarat, marti, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, intr-o conferinta de presa la Parlament, in care a vorbit despre bugetul pe 2012 si prognozele de crestere, raportat la alte tari din Europa.
Cresterea se bazeaza pe industrie si servicii, sustinute de investitii din bugetul de stat, un buget sustenabile de a fi finantat "in conditii bune", potrivit declaratiilor lui Ialomitianu. Fara a prezenta cifre exacte referitoare la investitiile pe anul urmator, seful Finantelor vede Romania peste Germania, peste UE si evident peste Bulgaria.
"Vecinii nostri, bulgarii aveau un program de crestere de de primavara de 3,7% din PIB. Germania avea o prognoza de crestere de primavara de 1,9% si de toamna de 0.8%. Romania avea o prognoza de 3.7% pentru primavara si 2,1 pentru toamna. La nivelul UE prognoza de primavara era de 1,9% si prognoza de toamna de 9.6%. In zona euro prognoza de primavara era de 1,8%", a explicat ministrul.
Gheorghe Ialomitianu sustine ca potentialul de crestere economica pentru 2012 se bazeaza pe industrie, cu o crestere de 2,7%, pe servicii cu o crestere de 1.6%. Acest potential se bazeaza pe investitiile edectuate din bugetul de stat.
"Romania se situeaza printre primele tari din UE privind alocatia banilor pentru investitii. Principalii indicatori macroeconomici care au stat la baza bugetului sunt: un PIB de 579,6 miliarde fata de... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:44
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri ca Romania este stabila din punct de vedere macroeconomic, fiind in situatia de a-?i finanta deficitul bugetar. "Am finalizat cu succes acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala si putem spune ca am stabilit echilibru macroeconomic, iar Romania este un loc prielnic pentru investitii.
Romania este o zona stabila, Romania este in situatia de a finanta deficitul bugetar, de a asigura sustenabilitatea finantelor publice, de a da mai multi bani pentru investitii.
Nu trebuie sa fie insa ca in 2008, cand aveam o bruma de bani si hai sa majoram cheltuielile. Numai investitiile pe termen lung aduc o stabilitate economica, o crestere sanatoasa", a precizat Ialomitianu in cadrul Conferintei "Finance 2011" organizata de Fundatia Forum Invest.
Ministrul Finantelor a mai spus ca Romania nu a fost pregatita sa faca "fata crizei, avand un deficit excesiv peste 5%, un sistem de salarizare si al cheltuielilor sociale nesustenabil din punct de vedere financiar". ”Celelalte tari europene au luat masuri de ajustare si au oferit mai mult spatiu fiscal pentru mediul de afaceri, dar Romania nu a reusit suficient sa ajute mediul de afaceri. A trebuit sa se faca anumite ajustari pentru ca riscam sa ajungeam la un deficit de 14%, care nu putea fi sustinut financiar, si la o pierdere a increderii pe pietele financiare", a completat ministrul de resort.
Ialomitianu a mai spus ca ministerul pe care... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 13:43