Gestionarea datoriilor poate fi o adevarata arta a omului cu bani putini, daca foloseste rational resursele pe care le are la dispozitie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce trebuie sa iei in considerare cand ai multe datorii.
Spre exemplu, atunci cand ai un card de credit, orice banca iti va recomanda sa platesti mai mult decat acel procent minim din credit care trebuie rambursat lunar. Asta intrucat acea suma minima cumuleaza doar comisioane si alte taxe.
De asemenea, cunoaste-ti limitele financiare. Nu cheltui mai mult decat esti capabil sa acoperi. Cu alte cuvinte, nu duce cardul de credit la epuizare. Indatorarea maxima recomandata este de ce mult 25%.
Multi isi fac datorii pentru ca pot, nu pentru ca au o nevoie reala de ceva. Din acest motiv ar trebui sa iti iei un credit sau un card de credit numai cand ai absoluta nevoie.
Plateste la timp orice datorie pe care o ai, pentru ca daca ajungi sa ai intarzieri la plata, dupa ce vei reusi sa iti stingi creditele, nicio banca nu iti va mai acorda imprumuturi. Vei fi deja pe lista de rau platnici.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cardul bancar pentru copii. Cum ii inveti pe cei mici sa cheltuiasca responsabil
Motivele pentru care e bine sa economisesti prin intermediul unei pensii private facultative
Pot achizitiona o casa prin credit daca sotul/sotia a avut restante la banca? ...citeste mai departe despre "Cum sa... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 08:30
Dupa ce in zilele precedente am vazut ce inseamna raportul datorie/venit net (RDV) si cum se calculeaza acesta, astazi iti vom povesti despre limitele in care ar trebui sa te incadrezi pentru a vedea cat de solvabil esti in fata unei banci.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", la ce niveluri de RDV trebuie sa fii atent.
Daca ai un raport datorie/venit net de sub 35%, atunci poti spune ca stai foarte bine financiar, iar datoriile tale sunt in limite in care pot fi gestionate destul de usor. Cam asta urmareste si o banca atunci cand te intreaba de venituri si de datorii. O datorie sub 35% ii spune creditorului, dar si tie, ca ai destui bani cat sa iti permiti sa si economisesti daca vrei.
Daca RDV-ul este intre 36 si 49%, atunci esti in "zona galbena" a managerierii datoriilor, adica valoarea este buna, dar s-ar mai putea imbunatatii. In acest caz, ar fi bine sa incerci sa iti mai cobori nivelul RDV pana intri in "zona verde", adica sub 35%. Cand esti cu raportul datorie/venit net intre 36 si 49%, ai face bine sa iti gestionezi mai atent banii, pentru a putea face fata si situatiilor neprevazute.
RDV la 50% sau peste te pune direct in "zona rosie", iar in acest caz ai face bine sa iti tai rapid din cheltuieli. Acest procent ridicat indica faptul ca, lunar, cel putin jumatate din banii tai se duc pe datorii precum chirie si/sau rate, ceea ce nu inseamna o situatie financiara deloc sanatoasa. Cu siguranta, daca te afli in aceasta situatie, nu... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 09:30
Raportul datorie/venit net ti-l calculezi atunci cand vrei sa te pregatesti pentru accesarea unui credit. Acest calcul iti este util atat tie, pentru a verifica daca poti face fata unei datorii noi, cat si bancii, astfel incat sa isi faca, la randul ei, calculele in privinta cheltuielilor tale.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", ce sa iei in calcul pentru raportul datorie/venit net.
In aceasta ecuatie nu sunt incluse cheltuielile tale lunare cu utilitatile, mancarea, taxele, abonamentele sau alte astfel de obligatii financiare. In schimb, vei include aici doar datoriile precum chiria sau rata la casa, pensia alimentara, diferite credite, carduri de credite si alte astfel de datorii.
Creditorii folosesc raportul datorie/venit net pentru a se asigura ca au posibilitatea sa gestionezi platile in fiecare luna si ca poti returna in siguranta banii pe care i-ai imprumutat.
Acestia iti calculeaza raportul datorie/venit net pentru a determina riscul asociat tie cu privira la o noua plata lunara la care te "inhami". O rata scazuta a datoriei pe venitul net arata un echilibru financiar bun. Dar despre cum calculam raportul datorie/venit net vom discuta in episodul de marti, 13 octombrie, al rubricii "Profu' de bani".
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cum sa scapi cat mai ieftin folosind cardul de credit
Lucruri mai putin stiute despre planul de economii, produsul bancar care te forteaza sa strangi bani
De... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 08:00
Daca te afli intr-o situatie tot mai dificila cu banii, iar ratele sunt din ce in ce mai apasatoare, poate este timpul sa te indrepti spre o consolidare a creditelor. In principiu, consilidarea creditelor este tot un tip de refinantare, dar aceasta se refera la simplificarea platilor catre creditori, fiind o posibilitate de a te repune pe picioare din punct de vedere financiar.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum poti proceda atunci cand ai prea multe datorii.
Consolidarea creditelor se refera la unificarea tuturor ratelor intr-una singura, mai mica decat suma tuturor ratelor, dar si, in unele cazuri, la o dobanda mai buna. Este posibil ca aceasta sa iti vina cu o perioada mai lunga de creditare, dar macar scapi de problemele financiare acumulate la un moment dat.
In felul acesta, gestionarea datoriilor va fi mult mai putin stresanta, chiar daca, per total, va trebui sa rambursezi mai mult decat mai aveai in cazul sumei provenite de la restul creditelor, cand erau individuale.
Cu titlul de exemplu: ai trei credite cu rate a cate 500 de lei, pentru inca 3 ani, la dobanzi de peste 9% - pentru ca poate acesta era nivelul atunci cand te-ai imprumutat. In cazul in care nu te mai descurci cu plata ratelor, banca poate face o refinantare, sub forma unei consolidari a creditelor, si iti poate oferi un un credit cu rata de 1.200 de lei, dar pe o durata de, poate, 4 ani. In felul acesta, se reduce presiunea financiara pana iti vei reveni.
CEC... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 09:30
Fiecare persoana viseaza sa traiasca fara datorii, insa de cele mai multe ori acest lucru nu este posibil, iar KRUK Romania afirma faptul ca nici nu ar trebui ca acesta sa fie un obiectiv in sine. Sunt si alte lucruri importante in viata si daca datoriile sunt tratate corespunzator nu sunt o problema care sa genereze panica.
De asemenea, KRUK sustine ca este recomandat ca in incercarea de a plati toate datoriile, debitorii sa nu uite de lucruri importante, cum ar fi contributia la asigurari de sanatate, asigurarile pentru bunuri, fondul de pensii sau impozitele, pentru ca pe termen lung o astfel de decizie se va dovedi foarte gresita.
KRUK Romania afirma ca asigurarile sunt importante
Asigurarea pentru invaliditate sau pentru imposibilitatea de a munci este importanta. Iata un exemplu elocvent: Un specialist in finante declara ca a avut un client care era stomatolog si avea propria sa firma. A avut un accident de schi si si-a ranit bratul, de unde a rezultat faptul ca nu a putut lucra cu pacientii cateva luni. A fost asigurat corespunzator si a putut astfel sa se vindece, fara sa dea faliment.
Tratarea corecta a cheltuielilor excesive
Nu se recomanda ca o persoana sa taie toate micile placeri de pe lista, pentru a evita intrarea in datorii, dar trebuie sa fie reduse cumparaturile generate de impulsuri de moment. Potrivit unui sondaj realizat de Slickdeals, cei mai multi respondenti au afirmat faptul ca au tendinta sa cumpere tot ce vad la reducere. Se pot... mai mult
Luni, 31 August 2020, ora 15:03
Australia a cerut duminica deschiderea unei anchete independente privind lupta mondiala impotriva pandemiei de COVID-19 si asupra modului in care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a gestionat criza, relateaza AFP.
Ministrul australian al afacerilor externe, Marise Payne, a afirmat ca tara sa va cere o ancheta asupra modului in care China a gestionat epidemia la Wuhan, orasul in care a aparut COVID-19 la sfarsitul anului trecut.
"Trebuie sa cunoastem detaliile pe care numai un raport independent ne poate permite sa le intelegem privind originea virusului, privind modul de a-i face fata si privind transparenta cu care informatiile au fost impartasite", a declarat ea pe postul public ABC.
Marisa Payne a afirmat ca Australia impartaseste ingrijorarile SUA, dupa ce presedintele Donald Trump a acuzat OMS ca este prea apropiata de China si ca a gestionat prost pandemia.
Donald Trump a anuntat marti suspendarea contributiei americane la OMS, care se ridica la "intre 400 si 500 de milioane de dolari pe an".
"Nu sunt sigura ca o organizatie a sanatatii responsabila de difuzarea unei mari parti a instrumentelor de comunicare (...) va putea efectua aceasta verificare", a afirmat Marisa Payne. "E ca si cum ai fi braconier si paznic in acelasi timp", a mai spus ea.
Consecintele pandemiei vor strica "intr-un anumit mod", relatiile intre Australia si China, a estimat ministrul, care spune ca se indoieste de transparenta Beijingului.
Ministrul sanatatii, Greg... mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2020, ora 12:39
Cartoful cel mai fierbinte pe care autoritatile din domeniul feroviar trebuie sa il gestioneze pe termen scurt este situatia CFR Marfa, iar compania si Ministerul Transporturilor au probabil cateva luni sa gaseasca solutii, a declarat, marti, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la Zilele Feroviare.
"Pe termen scurt, cartoful cel mai fierbinte pe care trebuie sa il gestionam este situatia CFR Marfa. Stim cu totii ca undeva la sfarsitul acestui an vom avea decizia Comisiei Europene care, pe langa datoriile pe care le are, CFR Marfa va mai adauga cateva sute de milioane de euro. Avem probabil cateva luni ca sa gandim - in primul rand CFR Marfa si Ministerul Transporturilor, care e actionarul CFR Marfa - sa gasim solutii cum vedem evolutia companiei si activelor companiei in viitor", a spus Chiritoiu.
In acest sens, el a amintit ca autoritatea de concurenta a propus ca o parte dintre active sa fie preluate de CFR SA si in felul acesta sa se reduca volumul datoriilor pe care le are CFR Marfa.
"Stim cum se va sfarsi investigatia Comisiei Europene legata de CFR Marfa, dar nu stim inca suma pe care va trebui sa o returneze statului compania, in conditiile in care Ministerul Transporturilor sustine ca societatea are si niste obligatii legate de securitate nationala, care este normal sa fie compensate", a declarat recent, pentru AGERPRES, presedintele autoritatii de concurenta
El considera ca pana la sfarsitul acestui an se va primi o decizie in acest... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 17:20
Datoria Guvernului federal al Germaniei a crescut cu peste 11 miliarde de euro (12,30 miliarde de dolari) in primul semestru din 2019, a anuntat marti Ministerul de Finante, aceasta fiind prima majorare a datoriei din 2014, transmite DPA.
La 30 iunie 2019 nivelul total al datoriei era de 1.081 miliarde de euro.
Cresterea datoriei este provocata partial de o rezerva creata pentru a gestiona criza refugiatilor din Germania. La momentul la care rezerva a fost creata, Parlamentul a acordat Guvernului federal permisiunea de a se imprumuta.
Opozitia s-a plans ca ministrul de Finante, Olaf Scholz, a profitat de aceasta reglementare pentru a majora datoria pentru prima data din 2014.
Reducerea semnificativa a datoriei publice a fost obiectivul cheie al Guvernului condus de Angela Merkel inca din 2005, cand a fost aleasa pentru prima data in fruntea Executivului.
Veniturile solide din taxe si ratele scazute ale dobanzilor au determinat reducerea datoriei guvernamentale a Germaniei la 2.063 miliarde de euro (2.313 miliarde de dolari) anul trecut, cu 52 de miliarde de euro mai putin decat in 2017, a anuntat recent Bundesbank.
Cresterea economica modesta a ajutat la reducerea datoriei ca procent din PIB la 60,9%, usor peste plafonul de 60% stabilit de UE prin Tratatul de la Maastricht.
La nivel federal, al landurilor si municipal, Guvernul a primit mai multi bani decat a cheltuit in 2018, ceea ce a atenuat povara datoriei, a explicat Banca Centrala a Germaniei.... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 16:47
Aproape doua treimi dintre romani considera ca este bine "sa nu te intinzi mai mult decat ti-e plapuma", in timp ce doar 36% sunt de parere ca "cine nu risca, nu castiga", arata rezultatele unui studiu recent desfasurat la comanda KRUK Romania, companie de top in industria locala de management al creantelor, parte a Grupului KRUK.
"La nivel declarativ, romanii au un apetit redus pentru risc si acest lucru este confirmat si de faptul ca aproape 80% dintre cei chestionati ar prefera . De asemenea, aproape doua treimi dintre ei declara ca , demonstrand astfel ca societatea romaneasca a pastrat si in istoria recenta o pronuntata cultura a rusinii. Cu toate acestea, rezultatele cercetarii calitative, realizate prin metoda Focus Grup in paralel cu sondajul online, arata ca, in ultimii ani, romanii - mai ales cei tineri - si-au schimbat radical perspectiva. Unul dintre cei intervievati (in varsta de 29 de ani) spune clar ca ", arata antropologul Vintila Mihailescu.
Primirea unei somatii de plata a starnit in majoritatea persoanelor cu datorii sentimente de jena si rusine (57%), in timp ce 27% dintre acestea s-au declarat enervate de astfel de notificari, iar 12% au ramas indiferente intr-o asemenea situatie, mai arata studiul comandat de KRUK Romania.
Aproape jumatate dintre respondenti (45%) sustin ca au ajuns sa fie somati sa achite datorii importante "din motive independente": au ramas fara slujba, au avut un incident in familie etc. Aceasta tendinta de "externalizare... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 17:32