Germanii se declara pentru prima data in majoritate (51%) in favoarea unei iesiri a Greciei din zona euro, in conditiile in care Atena si creditorii sai nu reusesc sa ajunga la un acord, potrivit barometrului politic al postului public ZDF, facut public vineri.
Totusi, acest lucru nu se traduce printr-o neincredere fata de cancelarul federal german Angela Merkel, care se opune unei asemenea iesiri, partidul conservator condus de ea continuand sa se bucure de popularitate, informeaza AFP.
Inceputul sfarsitului? Echipa FMI se retrage de la negocierile cu Grecia (Video)
Circa 70% dintre persoanele intervievate s-au declarat impotriva unor noi concesii din partea Uniunii Europene (UE) pentru Grecia, potrivit acestui studiu bilunar, considerat unul dintre cele mai serioase din Germania.
Doar 41% dintre ei doresc inca mentinerea Greciei in zona euro, in conditiile in care 55% se pronuntau in favoarea acestui lucru la inceputul anului, inainte ca guvernul radical de stanga al lui ...citeste mai departe despre "Grecia, afara din zona euro: Cei mai multi germani ar vrea sa le faca vant elenilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 18:01
Zona euro pare sa fi depasit cea mai dificila parte a crizei datoriilor suverane, dupa trei ani de ingrijorare privind Grecia si alte tari membre ale uniunii monetare, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, publicatiei germane Bild.
"Cred ca am trecut de ce era mai rau", a spus Schauble pentru Bild.
Grecia si alte state au recunoscut ca pot iesi din criza doar daca adopta reforme, iar guvernul elen, care a primit doua pachete de imprumuturi externe, "stie ca nu poate impovara excesiv celelalte state din zona euro", a afirmat el.
Schauble este mai optimist decat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a avertizat in decembrie ca nu trebuie sa se renunte la starea de alerta. Merkel a spus ca vede situatia cu optimism precaut, distantandu-se astfel de presedintele francez, Francois Hollande, care a declarat ca perioada de criza a zonei euro a fost depasita.
Pentru Germania, Schauble anticipeaza in continuare o crestere economica "adecvata" in 2013.
"Situatia este mai buna decat ne asteptam, ca urmare a legaturilor comerciale cu SUA si Asia", a spus el.
Guvernul de la Berlin asteapta o crestere economica de 1% pentru anul urmator, in timp ce banca centrala a inrautatit estimarea privind avansul PIB la 0,4% in decembrie. mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 09:00
Germania poate salva integritatea uniunii monetare si pe cea a Uniunii Europene daca paraseste zona euro, considera miliardarul american George Soros.
"Exista pericolul real ca euro sa distruga UE. Exista o varianta de rezolvare a acestei probleme, care presupune, oricat de paradoxal ar parea, iesirea Germaniei din uniunea monetara. Berlinul ar putea sa faca un astfel de sacrificiu in interesul general al Uniunii Europene si al tarilor cu datorii, in particular", a opinat luni Soros, la forumul National Association for Business Economics.
Probabilitatea dezintegrarii UE este destul de ridicata la ora actuala, considera Soros, pentru ca problemele din sectorul public inhiba cresterea datoriilor.
Exista si un decalaj intre tarile din sudul si nordul continentului european, generat de criza datoriilor, care exacerbeaza dezechilibrul economic al UE, conform Agerpres.
O posibila criza in Europa, potrivit miliardarului american de origine maghiara, va avea un impact negativ urias asupra intregii regiuni.
Ce se va intampla daca Germania paraseste zona euro
Potrivit planului lui George Soros, o iesirea a Germaniei din zona euro, ar duce la caderea monedei unice. Þarile cu datorii si-ar putea restabili mai rapid competitivitatea, iar datoriile lor ar putea sa se diminueze in termeni reali.
Avand la dispozitie Banca Centrala Europeana (BCE), amenintarea cu intrarea lor in incapacitate de plata ar disparea. In consecinta, ar scadea si costurile de imprumut la... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:42
Jumatate dintre germani s-ar pronunta pentru ramanerea tarii in zona euro in cazul desfasurarii unui referendum pe aceasta tema, potrivit unui sondaj de opinie ce urmeaza a fi publicat duminica in Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).
O treime dintre germani ar spune "nu" ramanerii principalei economii europene in zona euro, potrivit acestui studiu al institutului Allensbach, transmite sambata AFP.
Dintre subiectii care se declara interesati de politica, 60% pledeaza pentru ramanerea Germaniei in zona euro.
Acest sondaj de opinie, din care au fost difuzate sambata unele extrase, a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.000 de persoane cu varste peste 16 ani.
Sentimentul antieuropean a castigat teren in Germania in contextul crizei datoriilor si al dificultatilor din Grecia, potrivit sursei citate. mai mult
Sambata, 18 August 2012, ora 17:23
"Germania va continua sa exercite rolul de ancora de stabilitate in zona euro", a declarat Ministerul german al Finantelor luni seara, dupa reducerea perspectivei datoriei publice a tarii de catre agentia de notificare financiara Moody's.
Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat de la stabil la negativ perspectiva ratingului pentru datoria publica a Germaniei, Olandei si Luxemburgului ca urmare a "incertitudinii in crestere" asupra deznodamantului crizei datoriilor din zona euro.
"Germania va face totul impreuna cu partenerii sai pentru a depasi cat mai rapid posibil criza datoriei europene", a adaugat ministerul intr-un comunicat, citat de AFP.
El afirma ca "a luat cunostinta despre opinia Moody's" si arata ca "riscurile in zona euro mentionate de agentie nu sunt noi".
"Aceasta estimare pune mai ales inainte riscurile pe termen scurt, in timp ce perspectivele de stabilizare pe termen lung raman nementionate", adauga ministerul.
"Zona euro a pregatit o serie de masuri care trebuie sa conduca la o stabilizare durabila a zonei", asigura el.
"Germania insasi se afla intr-o situatie economica si financiara solida", afirma ministerul, amintind ca se asteapta ca incepand din 2014 sa aiba un buget echilibrat.
"Capitalizarea sectorului bancar s-a ameliorat sensibil", iar "perspectivele cresterii economiei germane sunt solide", mai subliniaza el. mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 09:39
Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a afirmat miercuri ca gaseste "foarte rezonabil" punctul de vedere al Germaniei cu privire la rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.
"Gasesc nedrept sa consideram ca Germania este, in prezent, singura sursa a problemei", a declarat Geithner in cursul unei dezbateri organizate la Washington.
"Ceea ce spune Germania este ca, pentru a face sa functioneze uniunea monetara, ea este dispusa sa isi asume un angajament substantial in termeni de resurse pentru a sustine efortul general. Dar pentru ca asta sa functioneze, trebuie un sprijin pentru reformele si schimbarile institutionale", a explicat el.
In opinia sa, "este o pozitie foarte rezonabila".
"Putem fi in dezacord privind multe elemente de strategie si asupra modului in care evolueaza", dar "sunt necesare reforme durabile alaturi de schimbari institutionale care sa para ireversibile", a subliniat secretarul Trezoreriei.
Berlinul refuza sa foloseasca marjele sale de manvera bugetare pentru a veni in sprijinul cererilor din zona euro atat timp cat tarile aflate in dificultate nu vor fi pus in aplicare reforme pentru ameliorarea competitivitatii si a finantelor lor publice.
Geithner le-a cerut europenilor sa ajunga la un acord privind masuri concrete.
"Pe masura ce ne apropiem de G20 (organizat in Mexic, luni si marti) si chiar in perspectiva summitului (Uniunii Europene, de la 28 si 29 iunie), lumea isi va indrepta privirile spre Germania si... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 11:31
Increderea mediului de afaceri german s-a prabusit in mai, iar sectorul industriei prelucratoare s-a contractat, intrucat dificultatile din zona euro au nelinistit firmele, amenintand cu sfarsitul izolarii celei mai mari economii europene fata de problemele din uniunea monetara.
Economia "de teflon" a Germaniei a evitat pana in prezent situatia statelor vecine din Europa, sustinuta de exporturile puternice catre alte regiuni ale lumii si de cererea interna solida. Datele publicate joi au confirmat estimarea initiala ca economia a crescut cu 0,5% in primul trimestru.
Perspectivele economiei germane s-au inrautatit, insa, odata cu escaladarea crizei din zona euro si discutarea in mod deschis a posibilitatii ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara.
"Companiile germane s-au trezit la realitate: insule ale fericirii pot exista, dar insule economice in zona euro nu prea. In ultimele cateva luni parea ca indicele Ifo indica asteptari de crestere prea pozitive. Datele Ifo de joi au corectat aceasta imagine dintr-o data", a afirmat Carsten Brzeski, analist la birourile ING din Bruxelles.
Indicatorul Ifo, calculat pe baza unui sondaj la care participa circa 7.000 de companii, a scazut de la 109,9 puncte in aprilie la 106,9 puncte in mai. Scaderea a depasit cu mult si cele mai pesimiste estimari, fiind primul declin incepand din octombrie si cel mai puternic din august.
Datele anuntate de Ifo au impins euro la, 1,2515 dolari, minimul a 22 de luni.
Un subindice care... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 16:26
In ciuda eforturilor depuse de Angela Merkel de a-i convinge pe germani ca zona euro este un proiect viabil, prosper si care trebuie protejat, cancelarul german intampina rezistenta chiar din interiorul propriului partid, ce s-a aflat, in mod traditional, in radul celor mai mari sustinatori ai uninii monetare. Parlamentul german a aprobat acordarea unor atributii mai mari fondului de stabilitate financiara, un pas esential spre rezolvarea crizei datoriilor, insa criticile la adresa programului de salvare a tarilor cu datorii au continuat. Wolfgang Bosbach, unul din cei mai mari sustinatori germani ai integrarii europene, cu multa influenta in Uniunea Crestin Democrata, a devenit si unul din cei mai importanti critici ai programului de salvare. "Primul medicament nu a functionat si acum nu facem decat sa dublam doza", a declarat acesta despre criza din Grecia. "Cand va avea loc big bang-ul, mi-e teama ca nu vom plati doar noi, ci generatii intregi", a adaugat acesta. Clasa politica nu face decat sa reflecte schimbarea mentalitatii unei intregi natiuni despre rolul pe care ar trebui sa il aiba Germania in rezolvarea crizei, izbucnite in urma cu aproape doi ani. Desi majoritatea germanilor continua sa simta o responsabilitate pentru Europa, multi au inceput sa aiba indoieli daca merita sau nu sa salveze euro, din propriile buzunare. Putini germani sau europeni se mai tem, astazi, de izbucnirea unui conflict armat in Europa. In schimb, prosperitatea si... mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 09:06
Germania ramane impotriva "colectivizarii" datoriilor statelor din zona euro, iar infiintarea unor obligatiuni comune este imposibila atata timp cat statele deruleaza politici economice separate, a declarat ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, anunta Mediafax.Presiunile asupra liderilor politici din zona euro se intensifica pentru o abordare mai radicala a crizei datoriilor suverane, inaintea unei intalniri, programata marti, a cancelarului german, Angela Merkel, si presedintelui francez, Nicolas Sarkozy.
Ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti, a reluat apelurile pentru lansarea unei emisiuni comune de obligatiuni pentru statele din zona euro.
"Ramane in vigoare: nu va fi nicio colectivizare a datoriei si nu va exista sprijin nelimitat. Exista anumite mecanisme de suport pe care le dezvoltam in continuare, insotite de conditii stricte.
Tarile membre care au nevoie de solidaritatea noastra trebuie sa-si reduca deficitele si sa-si reformeze economiile", a spus Schaeuble, intr-un interviu pentru Der Spiegel.
Potrivit revistei germane, ministrul a exclus emisiunea de obligatiuni comune ale zonei euro, daca nu sunt eliminate mai multe piedici.
"Exclud lansarea de obligatiuni comune, atata timp cat statele membre deruleaza propriile politici fiscale si avem nevoie de dobanzi diferite, astfel incat sa existe posibilitati de stimulare si sanctiuni, pentru a forta solidaritatea fiscala. Fara aceasta solidaritate nu exista fundamente pentru o moneda comuna", a afirmat... mai mult
Duminica, 14 August 2011, ora 13:31