Armata germana a anuntat marti retrategrea unei parti a militarilor germani stationati in prezent in Irak in cadrul unor misiuni de formare si transferul acestora in Iordania si Kuwait, din cauza tensiunilor din regiune.
Contingentul german - aproximativ 30 de militari stationati la Bagdad si Taji, la nord de capitala irakiana - urmeaza sa fie "redus provizoriu", iar militarii vizati sa fie transferati in Kuwaitul vecin si Iordania, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului german al Apararii.
Aceasta decizie intervine intr-un context de tensiuni puternice intre Statele Unite si Iran, dupa asasinarea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani.
Mutarea trupelor "va incepe in curand", a declarat purtatorul de cuvant, fara sa ofere alte detalii cu privire la calendar sau numarul militarilor vizati.
In afara de militarii desfasurati in apropierea capitalei irakiene, Germania are trupe in Kurdistanul irakian, tot in misiunii de antrenament al fortelor de securitate locale.
In total, Berlinul a desfasurat aproximativ 120 de militari in Irak, in cadrul coalitiei internationale impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.
Anuntarea retragerii partiale din Irak a fost comunicata prin curier de catre Ministerul Apararii Camerei Deputatilor, care incadreaza strict misiunile militare germane.
Seful diplomatiei germane Heiko Maas a recunoscut intr-un interviu acordat luni seara postului public de radio ca retragerea trupelor occidentale din... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 10:33
In urma alocarii de trupe in teatrele de operatiuni care se intind din Siria pana in Afganistan si Mali, oficialii din Bundestag sustin ca armata germana si-a atins limitele.
Armata este suprasolicitata si subfinantata in urma angajarii trupelor in misiuni impotriva jihadistilor si de supraveghere a refugiatilor primiti in Germania, a explicat Hans Peter Bartels, comisar parlamentar pentru fortele armate, citat de revista Defense News.
In plus, militarii germani reclama tot mai des defectiuni ale echipamentelor, din punctul de vedere al lui Bartels acesta fiind "un moment de rascruce care arata ca s-a atins limita capacitatii de interventie".
In ultimii 25 de ani, trupele Bundeswehr au scazut de de la 600.000 de soldati la mai putin de 180.000 de militari recrutati pe baza de voluntariat.
"Trupele noastre sunt obosite. Ne lipsesc prea multe", a reclamat parlamentarul Social-Democrat, care a cerut si o crestere substantiala a bugetului alocat Apararii.
Politica de austeritate aplicata in ultimii ani de cabinetul Angelei Merkel si-a spus cuvantul si in privinta reducerii cheltuielilor din sectorul de Aparare.
Acest lucru pare sa puna in pericol procesul de pregatire a militarilor germani, organizarea exercitiilor si derularea in bune conditii a misiunilor, a explicat Bartels, cunoscut in cercurile politice de la Berlin drept "avocatul soldatilor".
Arme noi, costuri noi
Ministrul Apararii, Ursula von der Leyen, vrea sa impulsioneze rolul armatei... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 10:40